ФАКТИ.БГ

Световен ден на бежанците

По време на световната здравна криза е особено важно да се съхрани възможността лицата в нужда да имат достъп до процедурите и механизмите за предоставяне на международна защита

Публикувана: 20 Юни, 2021 12:55
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 927
Световен ден на бежанците
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Вече 20 години международната общност отбелязва Световния ден на бежанците.

На 20 юни почитаме силата и устойчивостта на бежанците и разселените лица навсякъде по света и отдаваме уважение и признание на общностите, които ги приемат и им предоставят храна и подслон, като израз на човечност, състрадание и споделени ценности.

Световният ден на бежанците е и повод да оценим дейността и да потвърдим подкрепата си за мандата на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на международните хуманитарни организации, които, заедно с медицинския персонал, са на първа линия при оценката и посрещането на хуманитарните нужди на лицата, нуждаещи се от подкрепа, съобщиха от Министерство на външните работи на Република България.

Тази година броят на лицата, напуснали домовете си поради военни конфликти, груби нарушения на правата на човека, преследвания, природни бедствия и влиянието на промените в климата, достигна един процент от населението на планетата. Това се случва на фона на борбата с глобалната пандемия, която засегна живота и поминъка на всички, но е особено трудна за бежанците, мигрантите, вътрешно разселените лица и лицата без гражданство, които имат силно ограничен достъп до медицинска грижа, санитарни условия и социална защита.

По време на световната здравна криза е особено важно да се съхрани възможността лицата в нужда да имат достъп до процедурите и механизмите за предоставяне на международна защита и да могат да се възползват от тях, както и да се запази перспективата за тяхното интегриране в приемащите общности или за безопасно и доброволно връщане. България, като държава членка на ЕС, е част от глобалния отговор на пандемията и от солидарните усилия за посрещане на хуманитарните нужди на бежанците и на останалите лица, напуснали домовете си поради риск за живота.

Нашата страна отдава голямо значение и участва активно в подхода „Екип Европа“ за единен европейски отговор на здравната криза, последователно изпълнява ангажиментите си за прилагане и спазване на Международното хуманитарно право и на Женевската конвенция за статута на бежанците и Протокола към нея, подкрепя Глобалния пакт за бежанците и осъществява доброволните ангажименти, поети в рамките на Глобалния форум за бежанците през 2019 г.

България разглежда политиката си на закрила и защита на правата на бежанците като израз на ангажираността си с демократичните ценности и уважението към правата на човека, стреми се да увеличава подкрепата, която оказва на бежанците и на приемащите ги държави, и призовава за засилване на глобалната солидарност към хората в нужда.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Антимилиционер
1 Отговор
Международната общност = Англия, САЩ, Германия и Франция и още няколко еврейско поробени катуна... Общото между тях е, че вменяемите хора са под 1%.

Коментиран от #22, #23


Оценка:
-2 +20

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Буратино
3 Отговор
Няма да има бежанци, ако тези които които са измислили този световен ден за тях, не организират и не водят войни по света, ако те подкупват държавни ръководители за да изпълняват определени интереси, ако " белите" държави не крадяха от стотици години насам природните ресурси на по- слабите ( все още BP се разпорежда със суровия петрол на Нигерия и още стотици примери) , ако лакомията човешка не завладяла изцяло сърцата наши. От една страна продават бомби и военна техника, от друга плачат, че има бежанци и искат да ги " закрилят и да им помагат". Нагли, нагли, нагли и безочливи.

Коментиран от #10, #11, #13


Оценка:
-4 +11

ИНДУС АРИЕЦ
4 Отговор
а къде беше таз организация при гоненията на Тракийските бежанци от Беломорска Тракия........ или те се събират само когато става въпрос за црнокожи Араби следващата оная мирната религия ли? аз като потомък на Беломорски Тракийски БЕЛИ Бежанци почитам тоя ден!!! Беломорските Тракийци никой не ги е посрещал с хляб и сол и да имат безплатен ток,лекарски услуги безплатни,осигурен покрив над главата като Цветнокожата Орда идваща от Близкия изток

Оценка:
-0 +17

Българина
5 Отговор
Значи днес е денят турция да се разплати с бежанците от Тракия.... До кога ще чакаме! Ако не да им пратим малко от техните в родината без обезщетение и да обезщетим така българите, с техните имоти тук! бяхме тръгнали с В Процес, обаче не щат да си ходят.... В Родината'

Оценка:
-0 +14

Рад
6 Отговор
Какви бежанци, всички такива от Азия близкия изток, Южна а Америка и Африка освен желанието им за живот като на цивилизовани те държави без труд от нищо друго не бежанстват. Хайде стига рееове. Глобалистите да намалят печалбите си да не ограбват държавите с най много бежанци и най важното да ги научат да "ловят риба", а не да им я дават ама липсва желание. Иначе откъде "ден на бежанците"

Оценка:
-0 +12

pbdan
7 Отговор
По-точното име е "пришълец", а най-точното "паразит". Дошли за социалните помощи които са си извоювали на времето синдикатите на работещите здраво европейци. Трафикантите така ги мотивират: ще ти дадат къща, кола, пари всеки месец и бяла робиня.

Оценка:
-0 +12

ВМРО
8 Отговор
Българският мачовизъм е примитивен
Пускайте хората кой знае какъв турчин е еал пра пра баба ви та сега да се правите на български "ариици"

Оценка:
-14 +1

БПФ
9 Отговор
Защо сте турили снимка на бяло русичко детенце - а не на класически т.нар. "бежанец" - тъмен субект от мъжки пол - здрав и прав, на възраст за военна служба и с нагъл поглед?
В Женевската конвенция много точно е определено кой е бежанец - който бяга от преследване и къде е бежанец - в първата сигурна държава по пътя си. Мъж, подлежащ на военна служба, който бяга от държавата си, водеща война е обикновен ДЕЗЕРТЬОР. Но повечето се мъкнат от държави, в които никой не ги преследва и прекосяват половината свят, за да намерят държава с най-щедра социална система, защото те не искат да работят, а да живеят на чужд гръб и сегиз-тогиз да изнaсилят някое бяло момиче безнаказано !!!
В правния мир изобщо няма термин "мигрант" и никоя държава не е длъжна да ги приема такива.

Оценка:
-0 +12

БПФ
10 Отговор

До коментар #3 от "Буратино":


Буратинов, тия нито могат само да направят нещо с ресурсите си, нито дори сами да ги добиват, нито имат какво друго да предложат. Срещу тия ресурси цивилизованият свят и дал на държавите им десетки трилиони долари помощи - в пари, в храни, в лекарства !!! Айде стига плачове вече.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +4

pbdan
11 Отговор

До коментар #3 от "Буратино":


Не слагай под един знаменател всички "бели" държави. Ние например също сме бяла държава, но не сме имали колонии. Защо ще трябва ние(а и много други в Източна Европа) да ги приемаме и обгрижваме. Бежанците от войни са обикновено старци, жени и деца, а не 85% мъже 20г.- 40г. както бе 2015г. Това е хиджра - мирно завладяване на християнски земи от мюсюлманите чрез заселване и висока раждаемост.

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +14

Добре дошли при бай Марин
12 Отговор
Бай Марин искренно и много лично и цинично приема всякакъв вид бежанци! Добре дошлЕ! Казани имам много.

Оценка:
-0 +5

Корона глад
13 Отговор

До коментар #3 от "Буратино":


Много вярно. Съгласен на 200

Оценка:
-3 +3

примитивен мачовизъм 🇫🇷✌🏿
14 Отговор

До коментар #11 от "pbdan":


ми раждай и ти кой те спира

Оценка:
-8 +1

Георги Илиев Митев
15 Отговор
По света и у нас : Милиони истукани бродят като талибани. В превоза пък горките - ощетени са крадците. Никак не се колебайте бързо помощи им дайте. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.

Оценка:
-0 +5

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Христо Иванов
17 Отговор
Ей ДеБъ стига сте ми трили коментарите да ви СЕЕЕЕЕМ всичко живо!

Оценка:
-0 +2

въпросче
18 Отговор
Питате ли ,кой ги създава тези бежанци и скаква цел?!

Оценка:
-0 +5

Смях
19 Отговор
КОЙ НАПРАВИ ВОЙНИ,ЗА ДА ИМА БЕЖАНЦИ?-U.S.A. ЗАЩО НЕ ОТИВАТ БЕЖАНЦИТЕ В АМЕРИКА,КИТАЙ,РУСИЯ...А НАПЪЛНИХА ЕВРОПА? ЗАЩОТО НА ТЪРТЕИТЕ ИМ СЕ ОТПУСКАТ ПОМОЩИ!

Оценка:
-0 +7

Gen Gurko
20 Отговор
Стига сте ни показвали жални снимки. Който пали войни, той да приема и бежанци. При това-истински, а не лъжливи , криминални навлеци на юужди трапези. СТИГА!!!

Оценка:
-0 +7

Абее то
21 Отговор
Абеее...,тооо.... "бежанските" деца те бяха ли църни и мургави?

Оценка:
-0 +6

ARGON
22 Отговор

До коментар #1 от "Антимилиционер":


Г-н Farage заяви пред JC News, че еврейските финансисти стоят зад заговор за подмяна на националните държави с глобално правителство. Партията Brexit отхвърли критиките срещу лидера си Найджъл Фарадж като "слаб" и "патетичен" вследствие на обвиненията, че е използвал език, свързан с антисемитизма, за да атакува еврейския финансист Джордж Сорос. Разследването на Guardian установи, че той е нарекъл г-н Сорос "най-голямата опасност за целия западен свят" в интервю за Fox News през юни 2018 година.

Оценка:
-0 +2

ARGON
23 Отговор

До коментар #1 от "Антимилиционер":


Замисълът е унищожението на бялата раса, чрез тотална подмолна война на Световното еврейство против белите хора, водена безмилостно, жестоко и безогледно с всякакви средства, и подмяната на бялото население с цветнокожа гнусна паплач.

Оценка:
-0 +2

Хан Ко Брат
24 Отговор

До коментар #10 от "БПФ":


Да, прав си. Много дадоха в последно време на Либия. Мнооого. От най - уредената и сигурна северноафриканска държава , сега я превърнаха в живо гробище от даване. Чичо ти Леополд от Белгия толкова много е дал на Конго, че още не могат да го похарчат.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Румяна Нейкова
Румяна Нейкова за Олимпиадата в Рио де Жанейро
Заслужаваме нови медали"

Още бисери
ТОП 5