23 Юни, 2021 08:00 4 547 34

Руска централа ще започне производство на водород

  • атомна енергетика-
  • колска аец-
  • русия-
  • росатом-
  • водород

Водородната енергетика е едно от приоритетните направления на руската държавна корпорация

Руска централа ще започне производство на водород - 1
Снимка: Росатом

„Колската АЕЦ е избрана за пилотна площадка за създаване на тестов комплекс за производство на водород и третирането му“, съобщи на пресконференция директорът на централата Василий Омелчук.

Съоръжението е предпочетено по няколко причини – произведената електроенергия надхвърля използваната в мрежата, заради ниската ѝ стойност, както и наличие на цялата необходима инфраструктура и опит при производство на водород в неголеми количества за собствени нужди.

„Трябва да създадем система за работа с водород в промишлени мащаби – получаване, компресия или втечняване и транспортиране. През 2023 г. трябва да въведем в експлоатация комплекс с електролизни инсталации с мощност 1 мегават, после се планира увеличаване на мощността и производителността до 10 мегавата. Ако технологията заработи, тя ще бъде развита в цяла Русия“, отбеляза Омелчук. Водородната енергетика е едно от приоритетните направления на руската държавна корпорация „Росатом“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    62 5 Отговор
    Руси изпревари фащисаните колонизатори с 50 години!
    Те , краварите още разбиват подпочвените води, за да вадят нефт и газ
  • 2 Сандокан

    21 6 Отговор
    Сега ни трябва и тръба за водорода... охааа

    Коментиран от #27

  • 3 пешо

    43 3 Отговор
    ако не се случи неочакван пробив в някое научно направление, това е за сега разумната алтернатива на въглеводородите. а тия, които залагат на батериите... те си знаят!

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "пешо":

    То батериите са хубаво нещо, ама малко кофти горят и още не са намерили технология за гасенето им. Ако имаш пред блока си един паркинг с електрокарчета и някое се запали ще пламнат всички и може да стопят и блока. Не, че водородът не е ракетно гориво, ама нейсе.:)
  • 5 Госあ

    35 5 Отговор
    Похвално е, че Русия е най богатата страна на природни ресурси, но работи усилено в областта на атомната и водородна енергетика, докато швабите искат да ни залеят със свръхпроизводство на батерии и слънчеви платна.

    Коментиран от #21

  • 6 Госあ

    32 7 Отговор
    Русия, Китай и Япония са единствените три страни, които наистина правят нещо за ограничаване на въглеродния отпечатък.

    Коментиран от #12

  • 7 Ттттттт

    24 3 Отговор
    Бе нещо за ютии или тостер-а соросоиди????

    Коментиран от #32

  • 8 Н2О бистра водица мирна главица

    4 20 Отговор
    Водород трябва да се получава от електролиза на водата защото елементи на входа са същите елементи на изхода на реакцията ако се добива водород от въглеводороди получения водород ще се свърже с кислорода от въздуха и няма да има какво да дишаме след време

    Коментиран от #10, #17

  • 9 pbdan

    4 15 Отговор
    Руснаците усетиха далаверата. Зеленият водород, добиван чрез електролиза е 3 пъти по-скъп от "сивия" и "синия", добивани съответно от природен газ и въглища. Ще произвеждат официално "зелен" водород, а ще ни пробутват сивия и синия. Какъв е водорода може да се разбере чрез химичен анализ, но те ще пълнят с 15% водород газопроводите за природен газ и иди го разбери какъв е.
  • 10 русенец

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Н2О бистра водица мирна главица":

    Бойко, това ти ли си?:) Гениални съждения!
  • 11 Ха ха ха🤣

    5 17 Отговор
    "Трябва", "трябва", "трябва"... Заменили са "Ще" с "Трябва" - всичко останало е същото - "Пунт и пластика"... Май се усетиха, че ерата на въглеводородите отминава така, както и"каменната ера" е отминала без да са се изчерпали камъните. А "несметните количества нефт и газ" ще си останат завинаги техни..., но пари пак няма да има. - Важното е "да се държат". 😀😀😀
  • 12 Ха ха ха🤣

    5 25 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    "Особено" расия... - най-успешната "велика" сила на планетата, с външните тоалетни в провинцията и с 67 години средна продължителност на живота...

    Коментиран от #15, #23

  • 13 Госあ

    6 5 Отговор
    Хайде пак. Водород вече се добива паралелно на електроенергията от атомните реактори чрез температурно разлагане на водата от тяхното охлаждане. Другия приемлив начин е от ветропоказателите, като по този начин се придава някакъв относителен смисъл от съществуването им. И двата подхода са мейд ин Джапан. Това че измекярите с т.нар. веита препродават електроенергия от газовите си бекъпи уж като зелена енергия (а тя не е зелена дори и без тях) не означава, че високите технологии работят на същия "принцип"
  • 14 123

    5 18 Отговор
    Много руски неандарталци има в във стана.Във САЩ от години има производство на водород, и има цяла мрежа от водородни зарядни
    горивни станции за моделите коли с водордно гориво.Като Тойота Мирай,Хонда Кларити и Хюндай Нексо

    Коментиран от #16

  • 15 Госあ

    9 11 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха🤣":

    Аха, точно Русия, която прави първата атомна електроцентрала за промишлен ток и има водеща фундаментална и производствена роля в ITER, който се движи доста след китайският реактор благодарение на демокрацията на простолюдието.
  • 16 Госあ

    15 6 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Айде бе, само във сащ ? Водород се използва в индустрията навсякъде където я има. Въпросът е как е получен наистина. Краварите са много назад в технологиите. Всъщност.

    Коментиран от #30

  • 17 Дедо ви

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Н2О бистра водица мирна главица":

    По принцип си прав, но не забравяй че въглеводородите при изгаряне ползват същото количество кислород.
  • 18 БазаДанни

    11 3 Отговор
    Вкараната енергия за производство на водород чрез електролиза е около 4 пъти повече от получената след изгарянето му.
    Много напредничаво.
    Руснаците са поне 200 години пред останалия свят.

    Коментиран от #19

  • 19 pbdan

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "БазаДанни":

    Бих допълнил за КПД от 50% на водородната клетка и става: от 100Дж еленергия получаваш водород който като изгориш ще получиш 25Дж, а чрез водородна клетка 12Дж. Ако караш такава кола с КПД на системата 80% падна под 9-10Дж т.е. колкото КПД на парната машина.

    Коментиран от #25

  • 20 Читател

    3 1 Отговор
    Водород плюс водородни горивни клетки за директно производство на електрическа енергия е една много перспективна технология. Особено при автомобилите може да намали обема и теглото на акумулаторите десетократно.
  • 21 14 88

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    В ГЕрмания батерии няма батериите са от Корея Китай и Япония германците искат повече перки
    Батериите не са лоши защото те правят енерго независим водорода те прави зависим от компаниите произвеждащи го

    Коментиран от #24

  • 22 Ами да

    0 0 Отговор
    Вместо ПАВЕЦ-овете да използват излишната особено нощем ел.енергия - производството на водород ще свърши същата работа.
  • 23 пешо

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха🤣":

    гледай да не ти се пукне жлъчката, както казват старите хора.

    Коментиран от #31

  • 24 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "14 88":

    Така е, японец взема дори нобелова награда за литиево йонната батерия, но там ги ползват за лаптопи и хибриди (с малки батерии и дълга експлоатация) като преход към водорода. Доказано и публикувано, хибридите намаляват отпечатъка 19 пъти повече от електрокарите.
  • 25 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "pbdan":

    Аве, а я кажи на слънчевото платно колко е кпд'то и колко ще бъде во веки, М ?

    Коментиран от #28, #29

  • 26 плевен

    4 2 Отговор
    Русите се мъчат да реагират първи на простотиите на Брюксел за водородната стратегия.
    Всеки може да добива водород. Но поне още 50 години ще ви говорят за това в бъдеще време. Проблемите след добива са много. ЕС може да си приказва каквото иска, но ще стане неспособен да се конкурира с останалите.
  • 27 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сандокан":

    Писаха втечнен. Айде да метем и разбираме прочетеното! Третокласник се справя по добре.

    Коментиран от #34

  • 28 pbdan

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Колкото и малък КПД на солара енергията не я взимаш от котел или от изгаряне на гориво. Важно е колко струва панела, колко кВтчп е и колко време ще работи. 1кВтп струва вече 400лв., заема 5кв.м и за година произвежда 1300кВтч(у нас). След 25г. капацитетът му е намалял с 10-15%. КПД-то не е от значение, ако беше по-малко просто площта на 1кВтп щеше да е по-голяма.

    Коментиран от #33

  • 29 pbdan

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    И друго. Една АЕЦ която струва много повече пари колко живее? Ние вече затворихме 4 реактора, а за другите има още 15-20 години и то с цяла система за дезактивации, хранилища и още други неща. Старите ни реактори още не са оправени още.
  • 30 123

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    В америка си произвеждат водордно гориво, от 7 години си имат и мрежа от водордни гориво зарядни станции, имат си и автомобили с водородни горивни клетки и си ги ползват всекиденвно. А вие може да ходите да пасете кравите и то само в Бълагрия понеже там и за кравари няма да ви наемат на работа.И и чакайте от Русия да произвежда водород и се гордейте с тях. То сте горди и със собственника на Бентлито и Къщите му, но си седите в панелния апартамент и му гледате бентлито на снимка или ходите да му гледате къщата и колата пред къщатата като музеен експонат. И с гледане на ТЖ и четене ще си останете, и пак гладни и голи ще сте.
    Изберете си хора които работят и знаят, а не такива с големи усти, иначе ще чакате още 300 години да започнете да живеете по добре.Какви са Русия и какви са САЩ или други страни не ви грее никак, оправете си собственната държава, начин на живот и хора.
  • 31 Russia Today

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "пешо":

    Не му се сърди. Вчера го ваксинирахме със Спутник 5 ..отзад...
  • 32 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ттттттт":

    Кога рашките ще направят тостер?
  • 33 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    Беей ве папагал. Чак и сметки нек'ви ми праи хахахаха не си у бакалията ве омбре.
  • 34 Остави го този

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    -тръба му е нужна за друго...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания