Last news in Fakti

12 Септември, 2021 14:12 6 132 26

Водород: горивото на бъдещето

  • водород-
  • бъдеще-
  • гориво-
  • аец-
  • енергетика-
  • атомна енергетика-
  • саудитска арабия-
  • оае-
  • оман-
  • нефт-
  • природен газ

Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано или късно ще бъдат изчерпани

Водород: горивото на бъдещето - 1
Снимка: Shutterstock

Ако технологичният шеф на саудитския петролодобивен концерн Saudi Aramco е прав, в глобалния енергиен сектор започва нова ера. Първоначално въглищата бяха основният източник за добив на енергия, а след това петролът и природният газ, припомня Ахмед Ал Ковайтер. В близко бъдеще обаче, когато водородното гориво се наложи, в което той е напълно убеден, ще имаме промишленост на петрол, газ и водород. От държавната Aramco са твърдо решени да участват активно в този процес. Саудитското енергийно министерство преследва амбициозна цел: до 2050 година кралството да стане износител номер 1 на водород в света.

Производството все още е скъпо

Водород се произвежда от вода чрез електролиза, като процесът все още е много скъп. И ако за него се използва ток, произвеждан от изкопаеми горива, производството на водород е всичко друго, но не и беземисионно. Въпреки това мениджърът на Aramco е оптимист: светът се променя, а водородните технологии постоянно се развиват. Възникват нови и нови проекти, така че водородът в бъдеще ще е конкурентоспособен източник на енергия както в транспорта, така и в промишлеността, убеден е Ал Ковайтер.

Най-голямата в света водородна фабрика

Само ако водородът се произвежда с електричество, добивано от възобновяеми източници, той може да бъде "зелен" и истинска алтернатива на въглищата, петрола и природния газ. Тази максима следват саудитците. В страната насред пустинята има предостатъчно място за вятърни паркове и соларни инсталации. В сътрудничество с дъщерната фирма на "Тюсенкруп" - "Ухде", в момента Саудитска Арабия изгражда фабрика за производство на водород, която след завършването си ще бъде най-голямата в света. Проектът е на стойност 4,3 милиарда евро. В рамките на следващите 10 години в страни с условия като тези в Саудитска Арабия може да започне производството на водород на цена, конкурентна на тази на фосилните горива.

Един от търсените партньори за това производство е Германия. Федералното министерство на икономиката и енергетиката вече подписа със Саудитска Арабия документ за намерение за сътрудничество в областта. Един ден петролните и газови залежи ще бъдат изчерпани, а производството на водород може спаси икономиките на страните от Персийския залив, казва Манал Шехаби от оксфордския Институт за енергийни изследвания. Пред телевизия "Ал Арабия" тя обяснява, че търговията с водород може да облекчи прехода. За страните от Залива тя предоставя шанс да компенсират спадащите приходи от продажбите на петрол и газ.

Надпреварата между страните от Персийския залив вече започна

Но и конкуренцията не спи - надпреварата между страните от Персийския залив е започнала отдавна. Оман също иска да е водеща сила в търговията с водород. С партньори от Германия в Германския университет в Оман беше основан център за водород. Географското положение на султаната е подходящо - той разполага с достатъчно вода, слънце и огромни свободни площи, обясни ректорът на университета Хусаин Ал Сами по оманската телевизия. През 2040 година страната може вече да печели по около 20 милиарда долара от производството на водород.

Не по-малко амбициозни са плановете в това отношение и на Обединените арабски емирства. До няколко години страната ще разполага с най-голямата в света соларна електростанция. Освен това в сътрудничество със "Сименс" в момента се изпълнява пилотен проект за производството на водород. Директорът на "Сименс Енерджи" Кристиан Брух коментира темата в интервю за американската телевизия CNBC: "В ОАЕ и региона производството на водород ще се превърне в бизнес модел на бъдещето, което ще помогне на тези страни и занапред да останат износителки на енергия за света."

Автор: Юрген Стрияк


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    13 24 Отговор
    Гориво на бъдещето ама деуг път който залага на водорода залага на куц кон
  • 2 Додоков

    34 4 Отговор
    Водород ли? Като гледам на къде вървят нещата изкуственият интелект ще ни затрие доста по бързо от "следващото гориво на бъдещето", Трябва някой смелчага от тайните служби (с риск за живота си) да побликува всичко документирано и патентовано от Никола Тесла и ще дръпнем със светлинни години напред във всичко, ама елита ни иска прости и бедни роби, това е.

    Коментиран от #9

  • 3 КОТарАК

    7 4 Отговор
    на човешката раса подозрително много и върви-нефт да стигнем до луната , хелий там да продължим..
  • 4 😂😂😂😂

    10 3 Отговор
    Абе тия не знаят как се прави водород! Да питат Ганьо! Той го прави от сол, направо в колата си! Излиза му почти без пари, само да не вдигат цената на солта! 😂😂😂
  • 5 Румен

    14 9 Отговор
    Най опасния газ. Ще гърмиме и по кенефите. Близо 90% взривоопасен.А и електролизата е доста скъп процес.Вода, ток,киселина, персонал.
  • 6 глоги

    7 1 Отговор
    "Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано или късно ще бъдат изчерпани." Е,И АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ,ВЪРХУ КАКВО ДА СЕ ФОКУСИРАМ?

    Коментиран от #21

  • 7 покруса

    21 4 Отговор
    ...до 2050 година кралството да стане износител номер 1 на водород в света. ЩЕ ИЗТОЧАТ ВОДНИТЕ ПРОСТРАНСТВА ОКОЛО ТЯХ И ОКЕАНИТЕ ЩЕ СПАДНАТ С 3 МЕТРА НАДОЛУ,А ПУСТИНИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ. КАМИЛИТЕ СЪЩО.
  • 8 завод

    6 0 Отговор
    Ух,де! Пясъкът пари!
  • 9 Смех,смех,

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Додоков":

    То требва и учене от учебници,а не само интернет простотии и манипулации!Тесла,плоската земя,кухата земя,енергия от вакуума и други от този тип храни за глупаци ги пускат едни тарикати с цел разколебаване в науката,опростачване и отклоняване в грешната посока!
  • 10 незнайко

    8 1 Отговор
    С тези вятърни паркове се провена движението на ветровете което в момента никой не отчита а това е най големия проблем !!! Строят централи насред моретата и никой не се интересува какво става с теченията на ветровете !!! Това ще стане и в пустините на саудитците, но нали трябва да се печелят пари без да се работи, никой не то е грижа !!! В момента това е с добива на петрол .

    Коментиран от #11, #13

  • 11 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "незнайко":

    променя ...
  • 12 Ааа,ясно!

    7 5 Отговор
    Щом Дойче веле рови в тази тема,значи ни праща в грешната посока!Водорода няма бъдеще като енергоносител и това всеки учил съвестно физика го знае!
  • 13 Ветровееее...

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "незнайко":

    Много вятър при тебе!И течения на ветровете!
  • 14 5иция

    4 0 Отговор
    Th бъдещето на България е ТОРИЙ но кои ще го обработи.
  • 15 Гошо

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано или късно ще бъдат изчерпани
    Тия ги приказвате още от преди 50г
  • 16 Електрошок

    8 2 Отговор
    Самото заглавие-"Водород:горивото на бъдещето"е грешно!Водородът получен чрез електролиза не е гориво в общиприетия смисъл,а е ПРЕНОСИТЕЛ НА ЕНЕРГИЯ,така че преди да го получим трябва да изразходваме друг вид енергия(в случая електрическа) с необходимите загуби!Масовата употреба на водород е икономически неизгодна,но пък събира много всезнайковци и увеличава рейтинга!
  • 17 Бгг

    6 0 Отговор
    Глупости . За добива му се изисква доста енергия. За транспортиране се изискват специални съдове и тръби. А е и много опасен елемент при теч или катастрофа.

    Коментиран от #18

  • 18 Бръм

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бгг":

    Хайде сега не можело! Всичко може, въпрос на време е. Инвестираш в солари, произвеждаш водород, караш таратайката и отопляваш кафеза с него. Като бе може чист водород, ше го мешаме, оцветител и мирисител ще добавим.
    Много обичам някой, като каже не може. Ти, като не можеш, друг ще може.

    Коментиран от #20

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Руснаците до 25г ще построят завод за водород на остров доста отдалечен!Явно има начин за безопасно използване на водородна енергия!
  • 20 Бгг

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бръм":

    А може ако искаш да ти е скъпо и прескъпо само и само да се фукаш , че си зелен . Ама то и зеленията му е толкова . Ако си сметнеш както казват въглеродният отпечатък .
    Ти да знаеш за ТЕЦ на водород само ?
    А сега като го смесиш с метан и го изгаряш с въздуха какви газове се отделят ?
    Да водородната клетка е друго нещо ама каква мощност и ефективност имат?
    А за сега не става това с водорода. Както се казва - " Никога не казвай никога"
  • 21 Иванчо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "глоги":

    Върху ученето и възпитанието,на първо четене.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Готин

    4 0 Отговор
    Всички ще минем на водород. Това е сигурно но следва апокалипсис. Проблема идва от самото му име. От вода ще правим водород. Получаваме кислород. и пренасяме водорода в гъстонаселените места. Там отново го свързваме с кислорода, И ТОВА Е ПРОБЛЕМА! Концентрираме големи количества вода в малък район и рязко намаляваме кислорода в атмосферата над мястото на употреба. Какво ще дишаме!? Не мислете, че в атмосферата процеса на обмяна е светкавичен.
  • 24 Парнаджията Иван

    2 0 Отговор
    Роклите пак хитруват и гледат тънката лайсна.Без много труд много мангизи!Ама този път ще ги излъжат!!
  • 25 премъдри

    1 1 Отговор
    от 20 години повтарям, че водорода е бъдещето. Дано доживея да го видя реалност.
  • 26 Химик

    3 0 Отговор
    Тарикати са арабюхите. Соларис обаче пече само през деня. Вечер ще имат само вода за пиене.
    Номера е създаване на затворена система. Разделяш водата, окисляваш водорода с отделения кислород и пак имаш същото количество вода. Проблема е в това, че в момента е ергията необходима за разделяне, е по - голяма от тази получавана при окисляване и в затворена система трябва да се внася енергия от вън, вместо да има свободна за изнасяне енергия от системата. Докато не се промени съотношението изразходвана/получавана енергия, ефекта е със знак минус. И колкото и да се опитват арабюхите да променят това с енергия от слънцето, няма да им мине номера.