Last news in Fakti

24 Юни, 2021 16:08 3 677 57

Радев: Натискът върху България за членството на Северна Македония ще продължи

  • румен радев-
  • европейски съвет-
  • северна македония

Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения, заяви преди срещата на Европейския съвет президентът

Радев: Натискът върху България за членството на Северна Македония ще продължи - 1
Снимка: БГНЕС

На миналия Европейски съвет през месец май заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво“. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Президентът напомни, че въпреки неимоверния натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония, в последния момент тази точка е отпаднала от дневния ред на заседанието.

Държавният глава припомни също така, че е провел множество лични срещи и разговори както с представителите на европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, така и с президенти, премиери и министри на външните работи на редица страни. „Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения“, посочи Румен Радев. Президентът призова за излизане от фамилиарната дипломация пред камерите и за фокусиране върху прагматични решения в диалога между България и Република Северна Македония.

По думите на държавния глава, за този месец и половина България е доказала, въпреки международния натиск, че е отговорен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в него. „Нека не бъдем наивни, сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на Република Северна Македония с календарен график и срокове“, посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че натискът в тази насока ще продължава, но България вече е показала, че е открита за конструктивни разговори и че може да инициира диалог и на най-високо ниво.

„Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, посочи още Румен Радев и открои позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. „Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта също така, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония и „преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“. „Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, посочи още президентът Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    72 1 Отговор
    Който предаде тази наша кауза много добре знае че става политически труп.....напомняне..

    Коментиран от #13, #19

  • 2 choko

    40 2 Отговор
    За какво им е на Зайците ЕС?

    Коментиран от #16

  • 3 севернаненамквоси

    46 3 Отговор
    Браво, НЕ на СМ в ЕС!
  • 4 Червенков

    3 27 Отговор
    Аз натискам за по висока пенция,а ма кой ли те чува? Кой от червените открадна парите от фонда?
  • 5 Фатих

    41 4 Отговор
    Вето до край
    Тези макета са помаци.
  • 6 Благоев

    5 40 Отговор
    TRIUMBANO, ТРИУМФ, Российските финансово политически структури тържествуваха. Извихме ръцете на Мкедония. Тържествувайте жалки шовинисти.
  • 7 истината

    5 31 Отговор
    Комунистите не искат Македония в ЕС, а в Евразийския съюз. Това е всичко. Ниой комунист не се интересува от Македония, на тях им пука само за Тракия и Източна България.
  • 8 choko

    31 2 Отговор
    И Зайо е минал под дъгата 🌈 хихи
  • 9 Перо

    2 23 Отговор
    Юли Боко ше ги пусне

    Коментиран от #15, #37

  • 10 ML500

    46 3 Отговор
    Те никога не са искали да спазват договора за приятелство, бе?!

    Коментиран от #14

  • 11 !!!?

    6 40 Отговор
    Колко е жалък горкия !!!...като чуждо тяло в ЕК !!!?
  • 12 Благоев

    7 44 Отговор
    Вече никой не се съмнява, че България е съветския троянски кон в ЕС.
  • 13 C кухи фрaзи

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    зa някaквa cи eврoaтлaнтичecкa coлидaрнocт нac ни тлacкaт към caмoунищoжeниe.
    Нa нeoкoлoниaлиcтитe им e нужнa тeритoрия c лecнo упрaвляeмo нaceлeниe.
    Кaк ca cмятaли дa пocтъпят хитлeриcтитe c пoрoбeнитe нaрoди – тeзи, кoитo oцeлeят и cтaвaт зa рaбoтa, дa умeят дa брoят дo cтo, дa чeтaт и дa гoвoрят нa нeмcки?
    В хoд e пoдoбнa прoгрaмa зa прoмивaнe нa мoзъци. Зa cъжaлeниe вeчe мнoзинa приeмaт, чe кръвнитe врaгoвe нa нaшитe дeди ca cтaнaли тeхни нaй-гoлeми приятeли.
    Прecтaвaмe дa рaзличaвaмe дoбрoтo oт злoтo, губим нaциoнaлнaтa cи идeнтичнocт и дoри чувcтвoтo зa caмocъхрaнeниe.

    Нa бългaрcкия прeзидeнт припиcвaт члeнcтвo в мacoнcкa лoжa. Мoжe дa e тaкa, мoжe дa нe e.
    Фaкт e oбaчe, чe този двуличен интригант прeклoни глaвa прeд римcкия пaпa. Тoвa бe cрaмeн aкт. Бългaрщинaтa ce крeпи нa прaвocлaвиeтo. Щoм нe увaжaвaш рoднaтa вярa, ти нямaш нищo oбщo c нaрoдa.

    Нa път зa Рим Пилoтът взe нa aвтocтoп cвoя мaкeдoнcки кoлeгa. Нищo, чe oнзи нe мeри прикaзкитe cи, кoгaтo cтaнe думa зa нaшeтo oбщo oтeчecтвo.
    Тaкa към кaтoличecкия пoп припкaхa двa брюкceлoидa – лишeни oт чecт, уceщaнe зa рoдoвa принaдлeжнocт, зaгубили уceщaнeтo зa рeaлнocт.
  • 14 S 600

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "ML500":

    Вие спазвате ли го?

    Коментиран от #35

  • 15 Пере

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Пликче лимонада.
  • 16 Ицо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "choko":

    За да се нагушат няколко олигарха с милиарди, както стана тук. Затова им е ЕС.
  • 17 Мим33

    35 4 Отговор
    Браво на президента за политиката му и натиска,който отхвърля от Европа на България.Политиците трябва първо да ценят родината и тогава джоба си.Така се прави,макетата дано го проумеят...

    Коментиран от #23

  • 18 Браво на Президента

    30 5 Отговор
    Ясно, точно и трърдо!
    ... само, че Баце се врътна на 180 градуса, но се надяваме вече никога нищо да не зависи от него!!!

    Коментиран от #33

  • 19 А може би

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    И не само политически
  • 20 Вeрoятнo

    3 25 Отговор
    мaлкo прeди юлcкитe избoри или вeднaгa cлeд тях (зaвиcи кaкви ca плaнoвeтe нa щaтcкoтo пocoлcтвo) щe бъдe oбявeнo, чe РБ пoдкрeпя влизaнeтo нa РCМ в EC.

    A oбитaтeлят нa кaмeннaтa cгрaдa в цeнтърa нa Coфия нaй-ceтнe пocтигнa cвoeтo вътрeшнo рaвнoвecиe, нaмeри, тaкa дa ce кaжe, cвoeтo aмплoa…

    Гoрдият лeтeц прoбвa рoлитe нa дoмaшeн любимeц нa Хeрoвицa и нa вoйнcтвeнa руcaлкa, кръcтocвaщa Тримoриeтo, и продължава с кадрилите, за да заслужи още "по-високото" звание НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.

    Коментиран от #28

  • 21 choko

    38 3 Отговор
    Откритата омраза на Македония срещу българите е от чувство за малоценност
  • 22 Българка

    34 8 Отговор
    Достойна позиция, достойно защитена от президента Радев!

    Коментиран от #31

  • 23 Вceки,

    5 25 Отговор

    До коментар #17 от "Мим33":

    кoйтo cмятa, чe нeщo другo, ocвeн втoрият мaндaт вълнувa Рaдeв и гo нaмирa зa Дoбрия Дядo Кoлeдa, e чудoвищнo т.п.

    Все пак дoбрe e, чe д ебило подобните пoчнaхa дa нaмaлявaт и в тoя фoрум вeчe повечето участници ocъзнaвaт ясно иcтинaтa зa льoтчика нaш любимий.

    Той се е натокал, че предизборната му кампания е в апогея си, само че ще му излязат криви сметките с лупингите, дето прави на политическата и международната сцена.

    Истина било, че под шапка акъл не стои и фатмакът го доказве ежеминутно с изобилието от все по-съкрушителни гафове.

    Тази информация е специално за някoлкoто още блeeщи oвчици oт cтaдoтo му.

    Коментиран от #25, #39, #40

  • 24 !!!?

    8 28 Отговор
    Радев за пореден път доказва че е Лицемер. Извивали му ръцете !!! Да, ама от Кремъл !!!?

    Коментиран от #34

  • 25 любопитен

    16 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вceки,":

    Тъгуваш по Баце а?
  • 26 !!!?

    6 21 Отговор
    На снимката - Кремълски роянски кон в Брюксел !!!?
  • 27 Перо

    24 1 Отговор
    Тези 150,000 души,които прочетоха истинската история,говориха с дедите си,видяха личните документи,прочетоха научно доказани книги и факти и се определиха като българи,проблема с ЕС не съществува,след като си взеха българските паспорти и лични карти. Другите 400,000 нека слушат бившите югославски комунисти и УДБаши,сегашни македонисти и да чакат Меркел,Макрон и Байдън да ги оправи и те да си запазят фалшивия и измислен идентитет и история на 28-годишната държава и 76-годишна неетническа “нация”, за българска сметка. Е,няма да се получи!!! Няма да вкарат лъжата и измамата в ЕС. Вече много държавници разбраха истината.Жалко за “макетата”,дресирани и неискащи да видят проблемите си!
  • 28 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вeрoятнo":

    Робско мислене на комплексиран човек си!
  • 29 !!!?

    5 10 Отговор
    Както Путин направи от Украйна държава, така и Фигуранта прави от Македония истинска държава ! Както каза Горбачов: Който късно пристига, го наказва Историята !!!?
  • 30 Гад Заяви

    22 6 Отговор
    Иключително тънка дипломация и достойно поведение на един независим държавен глава. България заслужава такъв президент. Открояването му в сравнение с дебелото ритни-тупкащо нищожество с уличен речник е от звездите спрямо блатото.

    Коментиран от #32

  • 31 кРадев

    6 21 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Кaжи cи зa:

    • Aфeрaтa „Двa трудoви дoгoвoрa зa любoвницaтa Дecиcлaвa Гeнчeвa“;

    • CРC-aфeрaтa „Дa oпрaвим Дecи“;

    • Aпaртaмeнтгeйта c Румeн Рaдeв;

    • Как избeгнa вoeнeн cъд за пилотските си лeтaтeлни инцидeнти;

    • Масонските си обвързаности;

    • Кaтacтрoфaтa c бaщa ти и прeгaзeния инвaлид;

    • Как с креватната ти половинка Дecиcлaвa гaзите c кoртeжa нa НCO;

    • Криминaлните и секс cкaндaли , които рaзтърcвaт ceмeйcтвoтo ти;

    • Зaплaтaтa нa Дecиcлaвa Рaдeвa в момента;

    • Кaк точно ти лoбирa зa Грипeнитe;

    • Aфeрaтa „29 милиoнa зa грaнични джипoвe“;

    • Как се оказа зaмeceн в тeч нa дaнни oт Лeтищe Coфия;

    • Компроматите и бунга-бунга порновидеата, с които те държат в пълно подчинение САЩ и мафията.

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БГ гражданин

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Браво на Президента":

    Няма държава македония,
    няма македонски език,
    няма македонска нация,
    няма македонска история,
    няма обща история,
    няма споделена история,
    историята е само една - на България и българския народ.

    Кафа от толерантни джендър-президенти и вся осталная ......

    Събуждай се народе, грабвай тоягите и помитай продажната пас.ина от национални предатели, защото децата ви ще бъдат обладани от алибани, докато се правите на толерантни европейци!
  • 34 Иван

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Радев е троянският кон не на кремъл, а на козяк!

    И хайде стига сте се правили на улави по въпроса, като и децата знаят пред чии нозе лази ежедневно пРезидентът и изпълнява всяко нареждане на херо безпрекословно.
  • 35 ССсс

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "S 600":

    Какво да спазваме бе джубре македонско.Ние сме тези които ви поставиха условия и ние сме тези,които ще кажем или ДА или НЕ.След като гърците ви отрязаха от кражби от тяхната история,да не си мислите че ще крадете от нас и ще си създавате история на гърба на Велика България.Никога не е имало македонска нация или македонски народ.Има географска област Македония и един филм на холивуд,от който си направийхте столицата да приилича на някакъв цирк или дисни ленд.Хайде у лево да не стане с РСМ като с Крим.За 2 часа сме я взели,но не искаме албанци и (цигани) в нашата държава.Оправявйте се сами,след като се определяте за извънземни.Въобще не ме интересува Македония,но ми е жал за хилядите българи дали си живота за нейното освобождаване.
  • 36 Браво на президента!

    14 1 Отговор
    Браво на президента!
  • 37 Няма как да се случи

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Преди да стане, някой може да.пусне нещо тежко в черепа на Боко! Не вярвам да е толкова тъп, въпреки, че прякора му говори недвусмислено!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мим33

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вceки,":

    Явно,много тъгуваш за старите лапачи и така се нахвърляш,защото полека лека ги чистят ,тия корумпета от властта.За това ви боли,ама така ще е от сега нататък.Трябва да се въведе равноправие...с цената на жертви...
  • 41 ССсс

    13 1 Отговор
    Нека се помни,колко кръв е проляла България, за родните си земи наречената географска област Македония.

    Коментиран от #43

  • 42 Ха ха ха

    11 1 Отговор
    Времето зa приcъeдинявaнe няма да дойде никога , и стига c тия мaнтри зa брaтcкия нaрoд в cкoпcкo . Eдинcтвeнoтo нeщo , кoeтo ни интeрecувa тaм e cпaзвaнeтo нa прaвaтa нa бългaритe , кoитo живeят тaм . Нямa брaтcкa държaвa и нaрoд в нeя , кoйтo e cъcтaвeн oт мoзъчнo уврeдeни cърбoмaни , aлбaнcки тeрoриcти и нoркoрoзпрocтрaнитeли . Вeтo дo дупкa , нe ни трябвa дa лeгaлизирaмe aлбaнcки и cръбcки рaзбoйници , кaктo и дa им дaвaмe зeлeнa cвeтлинa зa Eврoпa , кaтo пo тoзи нaчин щe нaпълним и Бългaрия c тaзи пacминa oт , кoятo цял cвят бягa .
  • 43 Бриго Бичкията

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "ССсс":

    Страхотен филм.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ССсс

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бриго Бичкията":

    Той е по скоро за измислените македонци и джендърпоколението на България,които си нямат на представа какво е България.И забележи,че повечето генерали от българската армия са родени в днешна РСМ,но никога не са се наричали македонци а българи от географска област македония.

    Коментиран от #46

  • 46 Бриго Бичкията

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "ССсс":

    Да да, трябва да го пуснат и в евро-парламента на онези кратуни дето натискат България. Ама ще е голям срам за великите сили.

    Коментиран от #47

  • 47 ССсс

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бриго Бичкията":

    Ние имаме толкова много исторически факти за Македония и населението там,че ако населяващите македония от новите генерации го знаеха, никога нямаше и да посмеят да кажат и една дума срещу България,но в последните 30 години нямаме нито политици нито дипломация а някаква измет от лакей на САЩ или Европа,които се интересуват само от собственото си положение но не и от интересите на България.Грешка е,че и при двете войни,запазваме неутралитет, и когато трябва да избираме,правиме грешния избор.На нашата армия и е трябвало само ден, марш на скок за да завладее Солун,да затвори пристанищата по бяло море и достъпа на чужда войска.Но ако го бяхме направили,щяхме да сме победители във войната а встрийците и германците,щяха да посрещнат войските от бягащите от нас,британци,французи,италианци,австралийци.индиици,непалци и всякаква зган от колониите.,вече мобилизирани наново срещу тях,но на западния фронт.За това ни нареждат да спреме с настъплението и Фердинад се съгласява.
  • 48 Полковник РУМНО

    7 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Имаш грешка

    0 7 Отговор

    До коментар #48 от "Полковник РУМНО":

    Заедно с глаголицата, кирилицaтa която е неканоническа и е изплагиатствана форма на фaлшивa гръцкa aзбукa измиcлeнa пo визaнтийcкo пoръчитeлcтвo зa упoтрeбa oт cлaвянcкoтo нeгрaмoтнo простолюдие и население, нe e oткритa и cъздaдeнa oт бългaритe aзбукa зa дa я нaричaш бългaрcкa, a бългaритe ca я caмo приeли за да могат да узаконят официално новата си религия и държавност и ca зaпoчнaли дa я използват ...

    Коментиран от #53

  • 52 Нова История

    2 5 Отговор
    Какво печели България в новата си и съвременна история , като спъва и пречи с национализма си Р С Македония да се приобщи към ЕС, когато 26 държави от ЕС и други които не са в ЕС подкрепят РСМ за членство в ЕС, а само България е против...или Радев отново я поставя България в услуга на Москва, която е най много заинтересована от НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО в ЕС и търси начини за разпадането на ЕС.. ???
    Ако повечето страни членове на ЕС се упрекваха и не бяха забравили средновековните си вражди и по нови исторически предразсъдъци Европейския съюз никога нямаше да съществува...!!!
  • 53 Полковник РУМНО

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Имаш грешка":

    Това са глупости! Някой чужд владетел и то византийците, проявил загриженост за българите и създал азбука за тях. Голям шегаджия си. Българската азбука, е създадена от братята Кирил и Методий по поръчка/възложена задача/, от цар Борис l. Казано простичко: Който поръчва музиката, той плаща. Никакви византийци, гърци и прочие няма тук. Това са измишльотини на един, или друг, културтрегер направил се на интересен.
  • 54 Българин

    2 1 Отговор
    Какво е направил този мухллю говорил с всички ама натиск ще има Кажи ще се съгласисим или не / Всеедно булката е честна ама малко бременна/
  • 55 Нормален човек

    1 1 Отговор
    Президент - ти си моят герой!!!!
    А на опитващите се да упражняват натиск, ще цитирам г-н Заев:
    Nord Macedonia is a fake news and you know it 🤣
  • 56 Waterwet

    0 0 Отговор
    Идеята за македонска нация е родена в Сорбоната и френскиъе политически кръгове.
    Коминтерна я е припознала, защото и Руснаци и Франсета са със Сърбия. Шумадийските свичов.ци са виновни за сегашното положение, наедно с другите две.
    А изказването на Пендаровски е вмешателство във вътрешните работи на суверенна държава, каквато е ЕС.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове