Last news in Fakti

24 Юни, 2021 17:11 1 759 29

Близо една пета от гръцките семейства са на прага на бедността

  • гърция-
  • коронавирус-
  • икономика-
  • пандемия

От опозиционната партия СИРИЗА настояват правителството да вземе спешни мерки както в сектор здравеопазване, така и за подобряване на жизнения стандарт на гърците

Близо една пета от гръцките семейства са на прага на бедността - 1
Снимка: shutterstock

В Гърция от днес отпадна изискването да се носят маски на открито.

Облекчението от разхлабването на мерките е на фона на статистически данни, че 18 на сто от гръцките семейства са на прага на бедността.

Опозицията настоява правителството да контролира нелогичното покачване на цените на основни хранителни стоки.

„От днес се диша леко“, коментират пред медиите гърци и туристи, които свалиха маските навън. По наблюдение на властите туристите спазват стриктно предписанията с дистанция и маски в затворени помещения и в транспорта.

От опозиционната партия СИРИЗА настояват правителството да вземе спешни мерки както в сектор здравеопазване, така и за подобряване на жизнения стандарт на гърците.

По данни на гръцката статистическа агенция Елстат, публикувани днес, 18% от гърците са на прага на бедността. От тях 45% се ограничават в покупка дори на стоки от първа необходимост, не могат да си покрият битовите разходи.

Рязко са се покачили цените на стоките от първа необходимост в търговските магазини.

В рамките на година най-голямо е повишението при цената на олиото - 50%, брашно, хляб, ориз, захар, кафе са със завишени цени над 10%.

По-скъпа е цената за литър безоловен бензин.

От опозицията настояват да се наложи максимална цена на основни стоки. От министерството на развитието обещават масирани проверки в магазините за нелогично високи цени на хранителните продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    18 2 Отговор
    да ама те си протестират за всяка тревичка порастнала между паветата а ние спиме докато ни заличават като нация... каквото и да си говориме не ги съжалявам хич

    Коментиран от #4

  • 2 БОЛШЕВИК

    17 6 Отговор
    Кой се е захванал с такива организации като ЕС и НАТО, няма как да не обеднява и да се изтощава един народ. ЕС - обира и последните стотинки от държави като Гърция и България, за да могат западняците да са добре!
  • 3 Илчовски

    21 0 Отговор
    Картела на олиото в България за една година го дигна от 2 лв на 4 лв.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 а яяя

    17 0 Отговор
    Ние сме богати, да дойдат да работят на нашите ниви за безпари.
  • 6 А други

    5 0 Отговор
    4/5 - под него.
  • 7 До колкото си

    19 6 Отговор
    Спомням взимаха по 13, че и 15 заплати плюс бонуси!!! Опростиха им един или два кредита, и в най-голямата си криза пак си взеха по 13 заплати! А на нас ни хвърлят само трохи! Хич не ми е жал за гърците! На кои му пука как българите свързват двата края!

    Коментиран от #9, #10, #16

  • 8 Ако

    13 0 Отговор
    продължава така нареченият "растеж" (инфлация) и ние ще се докараме до там.

    Коментиран от #22

  • 9 дааа

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "До колкото си":

    Казал роба и продължил да блъска за комунягокапиталиста в милиционердемокрацията за жълти стотинки.

    Коментиран от #11

  • 10 Глупости

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "До колкото си":

    Нищо не са им опростили ,няма такива филми. €300 млрд. са разсрочени им им набутаха нови €30 млрд.
  • 11 А ти какъв си?

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "дааа":

    Свободен бизнесмен на собствен договор в Европа ли? Абе щом си тук и ти си на същия хал като нас! Не си ли разбрал че тук в сайта сме утайката на България?
  • 12 dfu

    7 0 Отговор
    И какви мерки могат да вземат срещу бедността и инфлацията? Вариантите са два - или нови огромни заеми, или смяна на системата. Ще карат на първия вариант докато може.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 ПСР

    10 0 Отговор
    Сега ще се разплача за"бедните"гърци!
    Що,у нас как са 1/3 от семействата?Богати,охолни,ядат черен хайвер и пият само бутиково уиски в семейните лимузини ли?
  • 14 Връщане към

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "dfu":

    националната валута. Именно новите заеми и наливането на пари генерират инфлацията.
  • 15 Ковидарите

    12 1 Отговор
    Мицотака се отчете на господарите! За една година им разказа играта на гърците, затворени, като животни, изолира ги от църквата, обедняха... Плънът работи! Това за стачкуващите гърци са митове и легенди, гледайте фактите, а те са безкомпромисни!
  • 16 Така така.......

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "До колкото си":

    С други думи аз не искам мене да ми е добре, аз искам на Вижте да му е зле! Те затова ще ви мачкат и западняците и всички вовеки веков!........
  • 17 гост

    3 1 Отговор
    Само комунисти могат да бълнуват за "налагане на пределни цени" !!! Ми като мислите че са високи , държавата да пусне от резерва или да внесе от чужбина на ниски цени , да ги пусне на пазара и всички "спекуланти" ако са такива ще фалират набързо !!! Наложените цени значат само това , дето го знаем от татово време , празни магазини и продажби на черно на още по-високи цени , вече в пъти !!! Ако няма по-евтини в чужбина , значи и вътрешните цени не са високи , само щото на някой не му изнасяли !
  • 18 Някои тук мислят.....

    7 0 Отговор
    Че ако всички държави наоколо обедняват те ще процъфтяват: откакто нацелиха Гърция за разруха с несъществуващи "дългове" и несъществуващи "заеми Инвестиции" всички наоколо не вързахте изобщо, последната икономика за производство на домати като съсипят остава да внасяте само Турски вече а липсите в магазините и ръста на цените няма да Ви подминат!
  • 19 ТЕХНИЯТ

    7 1 Отговор
    ПРАГ НА БЕДНОСТ Е КОЛКОТО НАШИЯТ НА ПО БОГАТИТЕ. НА ЧОВЕК 730 EVRA.А НАЩИ СА СЛОЖИЛИ ПРАГА НА 230 ЕВРА.
  • 20 Единствените мерки са.......

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "dfu":

    Суверенни държави не могат нито да фалират нито да бъдат изнудвани с "заеми" нито могат да им се отнемат земи или други ресурси по този начин/ точка! Ако не излизане от ЕС незабавно: сключване на Съюз с Русия-Сърбия, Египет, незабавно изгонване на всички "бежанци " готвещи въоръжен конфликт в Гърция обратно в Турция, незабавен бърз военен съд на политиците им с което показват на ЕС че подписаните от тях споразумения са в пълен разрез с Европейското право и с Гръцката конституция следователно невалидни и с право на обезщетение ( или реални пари в икономиката на страната) , незабавна конфискация от Гръцките власти на пристанищата, летищата и др. Инфраструктури "закупени" за жълти стотинки от Германия и други банкови картели в разрез с действащото законодателство в Гърция! Печатане на собствена валута и излизане от незаконните и заробващи евро-пари водещи до пълна зависимост външни частни тъмни структури и невъзможност за собствено финансиране на отраслите които страната има нужда!
    ДРУГИ НАЧИНИ НЯМА! Иначе си колония ви всеки веков и надолу ............
  • 21 666

    0 2 Отговор
    Щом са на прага тези 20 % значи още не са бедни.
  • 22 Живот здравей здравей🤭

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако":

    Няма страшно Бойко идва отново и ще издърпа нов кредит 15 милиарда€
  • 23 Triooo

    4 0 Отговор
    Ако са така бедните,искам да съм беден както грък
  • 24 Е какво очакват малякосите...

    1 0 Отговор
    Като си дават д*юпето на всеки който ги пожелае. Израел ги цака с дронове, макарона ги прекара да му купят трета ръка рафали, германци и испанци ще им шитнат две нищо не ставащи корвети, китайците ги прекараха с пристанищата, американците ги клатят с военните бази....после гладували. Ами ще гладувате като не си гледате интереса.
  • 25 Анатоли Стайков Маниполатор!! Дежурния

    5 0 Отговор
    Напиши, колко процента са Бедните, в България и Колко са на Прага на Бедността!!!! Напиши за България Анатоли Стайков!!!!
  • 26 На "чужди гробища"

    1 0 Отговор
    Не плачете за ГЪРЦИТЕ. И силен плач не помага за изпадналите в бедност БЪЛГАРИ - глава на семейство. Благоденствие в Европейски съюз за БЪЛТАРИ, та на последно място по жизнено важни показатели - здраве, образование, доходи.
  • 27 Гост

    0 0 Отговор
    Гърците са много мързеливи икогато видите грък да гледа в БГ болни хора ми се обадете.Наще пенсионери са много по зле.

    Коментиран от #28

  • 28 ААА СМЯХ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    ТИ ПА НЕМОА А ПИШЕШ, ПЪ ОТ ПУЛИТИКА РАЗБИРАШ
  • 29 миро

    0 0 Отговор
    бедни гърци няма не лъжете.
Новини по държави: