Last news in Fakti

23 Юни, 2021 21:01 1 592 3

Премиерът е предпазлив оптимист за туризма

  • гърция-
  • туризъм-
  • кириакос мицотакис-
  • коронавирус

За да спаси своя туристически сектор от второто лято, изгубено от коронавируса, Гърция е готова да използва сертификат за пътуване COVID-19 преди стартирането му в целия ЕС на 1 юли

Премиерът е предпазлив оптимист за туризма  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в сряда, че е предпазлив оптимист дали Гърция ще успее да постигне целите си в туристическия сектор още тази година, предаде "Ройтерс".

Страната е посрещнала само седем милиона туристи и постигнала 4 милиарда евро приходи през 2020 г. спрямо рекордните 33 милиона посетители и 18 милиарда евро приходи през 2019 г. Тя очаква да достигне половината от резултатите за 2019 г.

"Предпазлив оптимист съм, че второто полугодие ще бъде по-добро от очакваното и че в крайна сметка ще постигнем целта от 50% от приходите за 2019 г.", каза Мицотакис пред общото събрание на гръцката конфедерация по туризъм SETE.

За да спаси своя туристически сектор от второто лято, изгубено от коронавируса, Гърция е готова да използва сертификат за пътуване COVID-19 преди стартирането му в целия ЕС на 1 юли, за да привлече чуждестранни туристи. Но ще зависи и от това кога големите туристически пазари като Великобритания облекчават ограниченията си за пътуване и позволяват на хората да прекарат лятната си почивка в Гърция, без да е необходимо да се поставят под карантина или да се тестват за COVID при завръщането им.

Гърция възлага своите надежди на туризма и възстановяването на вътрешното търсене след многомесечно блокиране, за да извади икономиката си от 8,2% рецесия миналата година и да постигне 3,6% ръст на БВП тази година. Мицотакис повтори целта от 3,6% в сряда, но заяви, че правителството му може да я преразгледа, когато има сигурност, че данните от първата половина ще подкрепят това.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за

    1 2 Отговор
    Брачния договор на Ра6ков нещо ще има ли??
  • 2 Джурнал

    0 0 Отговор
    Като кажеш "премиерът" се разбира нашият. Научете я тая журналистика най накрая бе.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Ходете на море в чужбина и си харчете парите там,и после ревете ,че са ви малки заплатите и пенсиите