Last news in Fakti

25 Юни, 2021 08:47 11 710 65

Скандал в Северна Македония: Заев казал, че македонците и българите са „един и същ народ“

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • зоран заев-
  • българия-
  • ес-
  • скопие-
  • александър николовски

Премиерът не може да има лично мнение, което влиза в стенограмите

Скандал в Северна Македония: Заев казал, че македонците и българите са „един и същ народ“ - 1
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски в рубриката „Тема на деня“ на скопския телевизионен канал “Сител“ разкрива, че Заев на среща в България разговорно е казал, че вярва, че българите и македонците са един и същи народ и говорят един и същ език, а след това казал, че това е само негово лично мнение, въпреки че като министър-председател той представлява държава. Николовски посочи, че това е непочтеното отношение на Заев, едно за обществеността, а друго на лични срещи. Според Николовски Северна Македония трябва да направи три неща през следващия период, предаде агенция "Фокус".

„Първо, ясен и сериозен дебат за бъдещето на страната, но не с пресконференции, а чрез широк дебат с всички социални структури. Мисля, че е грешка, че миналата година президентът Пендаровски отхвърли идеята за членство в Европейската икономическа общност, защото в края на деня гражданите искат да станем членове на ЕС, за да живеем по-добре“, каза Николовски. Той посочи, че второто нещо са интензивните реформи вътре в страната по посока правова държава и в икономиката, както и чрез използването на европейските фондове.

„Така че Министерството на транспорта и съобщенията не разполага с железопътен проект, който да започне на сръбската граница и да завърши на гръцката граница. Говоря за това от месеци,“ подчерта Николовски. Той добави, че третото нещо по отношение на разговорите с България е, че трябва да има честни отношения и трябва да се каже на политиците в България какви са позициите на Македония, а не едно да се говори публично, а друго на закрити срещи.

„Разполагам с информация, която не се споделя с обществеността. Не знам дали Заев като министър-председател е наясно, че когато има повече от един човек на среща от другата страна, се правят бележки. На поне две срещи, една от които в България, той разговорно е казал, че смята, че българите и македонците са един и същи народ и говорят един и същ език. След това е казал, че това е мнение лично, а не на страната. Премиерът не може да има лично мнение, което влиза в стенограмите. Както чухме от български интелектуалец, той каза, че не е вярно, че България не е помогнала с нищо на Заев, а че му е помогнала да дойде на власт,“ подчерта Николовски.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aaaa

    153 2 Отговор
    Дойдохме си на думата! Маетата са чисти БЪЛГАРИ

    Коментиран от #17, #45

  • 2 Балканско

    65 2 Отговор
    племе !
  • 3 РЪМПО

    71 3 Отговор
    къф тоя ръб до Заев

    Коментиран от #5

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    28 6 Отговор
    А тук е тихо ::::::: Установени са всички данни освен за последните 13 секунди. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев"
  • 5 Хаха

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПО":

    Това е цяла тиква

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЪМПО

    20 2 Отговор
    буцата много лабав бе
  • 9 user

    55 40 Отговор
    Русия винаги е провеждала просръбска и анти-българска политика на Балканите. Резултат на това е и сегашната ситуация с Северна Македония. Няма как насаждана омраза към българите с години изведнъж да се промени. Няма как македонците да ги накарш да вярват, че сме били един народ след като са учени, че сме фашисти, татари, изверги и какви ли още не. Дано националните предатели, които в момента докопаха власт с юмрук, преврат и подмяна да не предат пак интереса на България както го направи Георги ви Димитров относно Македония!

    Коментиран от #12, #21, #51, #57

  • 10 Гражданинът Тиква

    47 4 Отговор
    Това е човекът, когото търсим! Той е агресивен мошеник с интелигентността на четиригодишен и сексуалната изтънченост на магаре!
  • 11 pbdan

    37 1 Отговор
    Господ води Адам и Ева в Райската градина. На едно дърво виждат нещо непознато за тях. Господи, какво е това? - пита Адам. -Маймуна е, но не знам откъде дойде, тука си беше - отговаря Господ - казва, че ще става македонец.
  • 12 Хи их хи

    46 19 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    Мдааа през 1878 година е освобождавала Сърбия не България! И след Берлинския конгрес пак голяма любов към Запада! А те и досега не ни броят за хора! Ама не, на ганьовци като теб все руснаците им са виновни! Ми с такова мислене ще истудяваш супата и това е!

    Коментиран от #14

  • 13 Скопие лъжат че са бедни!

    5 25 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #28

  • 14 user

    40 26 Отговор

    До коментар #12 от "Хи их хи":

    Вие сте от хората, които представа нямат от история. По-голям Ганьо от вас няма, повярвайте. Имперска Русия никога не освобождава, а си преследва интересите. Освобождение не е да те направят губрния, която да си плати, че са те освободили и години по-късно да те окупират и да си сложат насилствено мракобесен режим. Русия и Турция са икономически и военно свързани още столетия. Русия помогна в труден момент на Ататюрк и Турция стана това което е в момента. 50 години преди нашето Освбождение Османската империя е щяла да се разпадне когато е била атакуване от Египет. Тогава Русия изпраща 50 000 армия в помощ на Султатна. Тогава подписват и договор за военна помощ в случай на нужда. Вие представа нямате от история и какви са отношенията на Турция и Русия през годините. Това са повече приятелски стани отколкото ние с руснаците сме били някога.

    Коментиран от #23, #24, #34, #39, #40, #59

  • 15 Няма право

    7 28 Отговор
    Не може Заев да казва, че македонците и българите са „един и същ народ“ ...! В България незнайно по какви причини е широко застъпено схващането, че гражданите, които се самоопределят като македонци, били и са етнополитически дезориентирани българи, но в РСМ има още и живеят над половин милион албанци и още други етноси, за които най голямата обида е да ги наречеш българи или че имат исторически нещо общо с българите...!!!

    Коментиран от #18, #60

  • 16 Перо

    29 0 Отговор
    Тоя кретино за каква Европейска икономическа общност говори.Той и другите боклуци от ВМРО/ДПМНЕ още живеят във времето на СФРЮ,когато имаше ЕИО. Народа ще ги изчегърта,защото си знаят историята и не могат да вървят напред заради малък брой македонисти!
  • 17 Шляхтиц

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Aaaa":

    Изкъпан македонец, чист българин........

    Коментиран от #19

  • 18 Перо

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "Няма право":

    Другите етноси/извън българските македонци/ са общо около 400,000 на брой,но бързо се увеличават!
  • 19 ПСР

    48 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шляхтиц":

    Бесарабският българин,обяснява на руско-украински,че е българин.Македонецът,обяснява на български,че не е българин.
  • 20 Вуте

    35 3 Отговор
    Първо азбуката,след това Гоце Делчев и Яне Сандански,след това Христо Ботев утре ще си вземат и Васил Левски после ще поискат и знамето

    Коментиран от #58

  • 21 333

    26 10 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    Всъщност националните предатели ГЕРБ току ни бяха продали, ако не беше шкембе патриота.
  • 22 Епа да

    18 0 Отговор
    Прав е, ако не вярваш изследвай си ДНК-то, но отречеш ли и очевадното, направо бегай към 16-ти век
  • 23 Джумерки с таратор

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    На прав път си да си отвориш очите.Армията е изпратена на султана от руския цар а не царска Русия на османската империя.Ние за тях не сме никакви,ние сме пешки които се бият и бачкат до скъсване за една шепа чиляци които по цял ден се радват на живота.
  • 24 Ежко Бежко

    32 8 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    Ха сега прочети колко войни са водили помежду си Русия и Турция. Прочети и за гражданските комитети в Русия за защита на българските братя зад Дунава. Може и за Самарското знаме да прочетеш. За теб по-добре е да мълчиш, за да не се излагаш с простотията си.

    Коментиран от #61

  • 25 Калъчев

    32 0 Отговор
    Макетта от тяхното ВМРО и други тъпанари плачат за нов Ванче Михайлов. Тия гумени глави, галванизирани със сръбски калай, нямат оправяне. Сакат калъчка!
  • 26 Иван Михайлов

    35 1 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 АНОНИМЕН

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Дай някое ново копипасте! Не, че нещо но това подмирисва на забравено в бидона и неизхвърлено напролет кисело зеле! И защо ли твърдо и упорито ни го сервираш под всяка статия по темата?!
    Сега сериозно! Има много тайни споразумения съгласно, които Великите сили са ни "делкали"! По време на поредната Руско-Турска война през 1877-78г./имало е и други войни преди тази/ Австроунгария е "изпапкала" Босна и Херцеговина, но пък и ново отделената/след войната през 1829-30г./ от Отоманската империя сръбска държава също е искала тези население и територия! Има споразумение между Русия и Австроунгария по въпроса договорено в днешния чешки град Закупи/тогава Райхщад/! Има тайното споразумение "Сайкс-Пико" между Франция и Великобритания; има и други тайни споразумения - търсете и четете! Току-виж някой коментатор ни спестил умотворенията си по темата, но не съм оптимист!
  • 29 Булгаристанците са

    5 14 Отговор
    монголци,щом Буци ги управлява 12 години.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Тираджия

    16 0 Отговор
    Те и смакетата се правят на македонци по паркингите! Ама като му взема паспорта, и после идва да ми пее на уше, "Горда стара планина"!
  • 31 Нормален човек

    31 0 Отговор
    Господа,
    Имам един въпрос. Може ли някой български журналист да се свърже сега с вестник "Политико" и да ги запита ще побликуват ли изказванията на македонския премиер, направени по време на официална визита, както побликуваха лъжите за България преди няколко дни.
    Ако не, защо и от кого са взели пари да ни очернят държавата.
    И да кажат на кое място са те по свобода на словото.
    Предварително благодаря на журналистите, които помогнат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Булг,аристанци бяхме

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "Булгаристанците са":

    Кога баба ти мач,каше чар,шафите в ени,чарските каза,рми! Сега сме българи, а ти си турчеещ се ром! Аде браво!
  • 34 someone

    20 7 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    нещо си чел историята като дявола Евангелието, такива фантазии си сътворил направо роман може да напишеш. Сигурно защото са имали хубави отношения и много са се обичали та Русия води войни с Османската империя за период от 351 години! Ти ако не се чувстваш освободен и живееш в губерния не е проблем на руснаците , а на твоя поробен дух , за който всичко руско е гадно и противно, има лечение отивай на юг към братята ти в Турция.
  • 35 стоян

    11 14 Отговор
    до хи их хи господин поклонник на миризливия руски ботуш освободителната воина на руският император е била воина наи вече за владеенето на босфора.А и е платена с 32.5 тона злато Безвъзмезната помощ на императора е оценена на 10 милиона и половина рубли .Указ1144 публикуван в държавен вестник през януари 1884 г.ТАКА ЧЕ КОГО ЗАБЛУЖДАВАШ.КАТО ТИ ТОЛКОВА МИЛА РУСИЯ ВЪРВИ TAM

    Коментиран от #62

  • 36 ФАКТИ

    18 0 Отговор
    Никой никога не може да избяга от корените си !
  • 37 Тя таз нашата

    12 0 Отговор
    с македонците и Европейския съюз започна да прилича на поговорката: "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват"!
  • 38 Мираж

    29 0 Отговор
    Светът доста се изчанчи.Един тъмнокож,роден в Гана,живеещ в Унгария e афроамериканец,но не е нeгр.Един ром в Италия е ,,цингано",в Русия е ,,циган",но в България е невъзможно да е цигaнин.Македонците си мислеха,че са македонци,а се оказаха Северномакедонци,говорещи български диалект.Канадците не можели да пият водка с името Сталинская.Луда работа,дами и господа.

    Коментиран от #41

  • 39 Ти си

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    Като македонците. Измисляш нова история
  • 40 Я па тоя

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    Ха, ти явно си представяш, а не че имаш представа от история?
    Каква Русия те гони през 1920, когото Ленин и болшевиките помагат на Ататюрк?
    Тогава е била Съветска Федеративна Социалистическа република ( СФСР )
    Ленин и болшевишката му шайка са инструктирани, финансирани и вкарани от вън за преврата в Русия 1917, които избиха милиони и попиляха Русия.
    Сега сещаш ли се, защо болшевиките помагат младотурците!?

    И вземи се ограмоти и виж кой създава 'Македонизма'( идеология, която сътворява съществуването на македонската нация), защото не са нито руснаците, ни комунистите.
  • 41 Минаващ

    9 8 Отговор

    До коментар #38 от "Мираж":

    Канадците не са Путин-ца като нас, затова отказват водка на името на най-големия кръволок на всички времена
  • 42 Зайо Байо

    12 1 Отговор
    Макари и много бавно започва да узрява
  • 43 Гн Зоран , Гн Христо , гн Оливер

    13 0 Отговор
    Гн Стиво Горд съм че си държим на Думата. И правим голяма крачка към начертаната цел. Един Народ, един език , една история 1948, един исторически произход, една кирилица и единна валюта лев. Успех
  • 44 .......

    17 1 Отговор
    НЕ Е СКАНДАЛ ,НЕЩО НОРМАЛНО Е ,ЕДНО ОТ НАЙ КРАСИВИТЕ КЪТЧЕТА НА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА В ДНЕШНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
  • 45 Торта от моркови

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Aaaa":

    На заек прилича на ухилен заек😁
  • 46 Борис I Борис II Борис III Борисов 3

    8 12 Отговор
    Кой какъв ще е и какъв език ще говори се прави в кревата от мъжа и жената дела трябват а не приказки българите пропуснаха шанса да гласуват ЗА за приемането на Северна Македония в ЕС и с това не обединиха българските земи определени при сключването на на Сан Стефанския мирен договор от 1878 година с което българските земи щяха да са обединени в ЕС с излаз на всички морета около ЕС и три океана
  • 47 Южноевропейски балкански съюз

    7 9 Отговор
    Трябва да направим един Южноевропейски балкански съюз - гърци, турци, сърби, българи, румънци, босненци и Херцеговина, словенци, черногорци - да привлечем и италианци и испанци, да се обърнем към Азия и Африка, да наложим едни хубави такси западняците, които цял живот са ни ограбвали. Време е палачинката да се обърне.
  • 48 Присмехулник

    17 2 Отговор
    Трябва да си напълно изтрещял за да не видиш че сме били преди един народ с един език...Вето докато узреят...
  • 49 Карлово

    23 4 Отговор
    Според мен,ЕС трябва да подкрепя нас и да натиска Македония,а не обратното.Все пак ние сме държава членка.Това което прави ЕС е недопустимо.Този ЕС въобще не ги интересува за нашите ценности като отделна държава,защо нас трябва да ни интересуват техните евроатлантически ценности.Те не уважават нас,ние защо трябва да уважаваме тях??????Моите ценности са Стара планина,Родопите,Рила,Пирин,златните полета на Добруджа,черно море,хан Аспарух,Левски.Родината ми е ценна!!!!!!!
  • 50 Бойко

    11 0 Отговор
    Ми да. Намери се решение. То ние ставаме македонци, а България е Североизточна македония и е част от С.ело Македония, Нали! А Черно море става Македонско Черно море.
  • 51 duhcho

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    Тук се бъркате. И Русия и Америка водят политика в защита на техните национални интереси. Това, че ние не успяваме по никакъв начин да се възползваме от изключително важното ни географско положение и да лавираме дори по - умело от сърбите между Изток и Запад, е изцяло наш проблем. Трябва да забравим за комплекса на малката държава, защото ние сме велик народ, с изключителни умове и собствена писменост. Ние като народ не сме били никога крайни националисти, расисти или хомофоби. Нужно е да възстановим себеуважението си като единица и народ. Нужно е да си припомним, че сме имали много по - тежки моменти в историята си, от които сме успявали да се възстановим и това е така, защото имаме историята, имаме познанието, имаме и примерите, които да следваме. 1340г. България !!!!
  • 52 !!!?

    4 11 Отговор
    Заев казал, че македонците и българите са "един и същи народ", а Радев ги блокира към ЕС защото му откраднали Историята !!!?
  • 53 Полковник РУМНО

    14 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 54 1357

    10 1 Отговор
    Вето!Ще чакат ,ако трябва 30 години.Приемат всички условия, подписват се договори и тогава българите могат да помислят още няколко години, дали наистина РСМ е станала България/каквато е всъщнот/.Езикът на РСМ е диалект ,както има и други диалекти в България-шопски диалект, воденски диалект/в с. Воден до гр Елхово,Ямболска област/.северняшки диалект.Но всички са българи ,както македонците са българи.Докато не го признаят няма да постъпят в ЕС.Никакви отстъпки на гейдругарите, соросоидите, на тъпите сащ.., които им пълнят главите с бръмбари.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Димов

    6 0 Отговор
    След още една ракия ще си каже всичко, що мисли. Каквото му е на пияния на устата, това му е на трезвия на акъла.
  • 57 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    На макетата им промиха мозъците сърбите. А ние сами се отказахме от тях, помниш ли?..... ако си чел история, де.
  • 58 temerut

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вуте":

    Ма те го взеха!Щом и до Вазов се докопаха...
  • 59 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "user":

    Историята, която ти си мислиш, че знаеш, си я чел от брошурите на някое НПО. А историята, която ние знаем, сме я преживяли ние и дедите ни. Русия си преследва интереса ДА, но губерния не сме били никога. Били сме автономна република, макар че доста може да се поспори, каква ти автономност, щом князът ти е австриец? Златото, което България плаща на Русия е приравнявана на дългът ни от репарации към Турция, и на Турция към Рисия. Научете го този ФАКТ и спрете да спекулирате с него. Вече никой не ви се връзва. Колкото до наложеният ни тоталитарен режим от СССР: нали уж разправяхте, че СССР не било Русия? А Турция стана това, което е в момента, с помощта на САЩ, която й помогна икономически и продължава да й помага, защото турците разрешиха на янките да си правят военни бази в земите им. 40 години преди освобождението ни, Русия почти освобождава България, но в последният момент Австро-Унгария застава на страната на султана и Русия е принудена да отстъпи. Въобще Русия и Турция само водят война след война в него период. Прочети малко, кой помага на Турция срещу България и освобождението й. Прочети кои английски лордове минават на служба при султана, за да го подкрепят срещу българите. Прочети нещо и за Лорд Дизраели и позицията му, спрямо българите, като понаблегнеш на изкзаването му за баташкото клане. После яла пак тука, да разкажеш какво си понаучил.
  • 60 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Няма право":

    То така можеш да кажеш и за българските мюсюлмани, че им е обидно да се наричат българи.
  • 61 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ежко Бежко":

    Той не се излага. Той пропагандира. Алтъни са му броили и трябва да си ги изкара.
  • 62 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "стоян":

    За пореден път: Злaтoтo, кoeтo Бългaрия плaщa нa Руcия e прирaвнявaнa нa дългът ни oт рeпaрaции към Турция, и нa Турция към Риcия. Нaучeтe гo тoзи ФAКТ и cпрeтe дa cпeкулирaтe c нeгo.
  • 63 Alex

    11 1 Отговор
    Зоране,Зоране,на едно място говориш едно,на друго-друго.Бая зор ще видиш с макетата,дето си мислят,че едва ли не са началото света.Българи са си,българииии,само в наречието им са се вмъкнали сръбските думички.И азбуката си им е българска!Да не говорим за Самуил!
  • 64 кендров

    0 2 Отговор
    В това има голема истина..Заев още 2016г. дойде на власт с поткрепата на албанските гласове, и албанските етнически партии, на тази поткрепа опстоява неговото правителство..Иначе и тогава мнозинството македонски гласоподаватели гласуваха за ВМРО ДПМНЕ на Груевски, днес въпрос на време е идването на патолошки антибългарското ДПМНЕ на власт, тей като всички политики на Заев се провалиха, а и в последните седмици има сигнали и от посолството на САЩ. кое де факто управляава РСМ, че Заев е завршена работа..Остава това което е важно за американските интереси, успешно спровеждане на пописа през септември и гаранции од Мицкоски за Преспанското Споразумение, което се касае НАТО..Договора с Българиа вообще не се споменава од тяхна страна....
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: