25 Юни, 2021 17:27 1 529 10

Бунтовникът Роман Протасевич вече е под домашен арест

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • александър лукашенко

26-годишният журналист Протасевич е обвинен в организация на масови безредици, за което може да бъде осъден на до 15 г. затвор

Бунтовникът Роман Протасевич вече е под домашен арест - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският дисидент Роман Протасевич, който бе арестуван от борда на самолет на „Райънеър“, принуден да кацне в Минск, е прехвърлен под домашен арест, съобщи неговият баща за Би Би Си.

Роман Протасевич бе арестуван по подозрение в подстрекателство към безредици след драматичното му задържане на 23 май.

Приятелката му – рускинята София Сапега, бе арестувана заедно с него и също е под домашен арест, съобщиха родителите за руската служба на Би Би Си.

След залавянето им от полета от Атина до Вилнюс Протасевич и Сапега се появиха по беларуската телевизия и признаха престъпна дейност в записи, които изглежда са правени под натиск.

Баща му заяви, че обвиненията срещу двамата не са оттеглени.

26-годишният журналист Протасевич е обвинен в организация на масови безредици, за което може да бъде осъден на до 15 г. затвор. Сапега (23 г.) също е обвинена за безредици.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nebul

    11 1 Отговор
    Роман Протасеивеич ще получи условна присъда защото в Беларус са хуманисти!

    Коментиран от #3

  • 2 барчо

    17 4 Отговор
    Не знаех, че човек, който организира взривяване на релсови пътища, организиране на масови безредици и нападения над полицаи се нарича бунтовник??? Също и човек, който по медиите призовава да се убиват полицаи и техните семейства, като там помества личните и адреси и къде ходят децата и на детска градина и училище. И това ли е бунтовник??? Ако тук някой българин публикува адресите на български полицаи и подтиква еднаквомислещи да бъдат убити, дали ще бъде наречен бунтовник или ще бъде наречен организатор на тежки престъпления??? Ами взривяването на жп линии как се нарича точно??? Дали бунтовник или терорист???? Или ако е руснак, то той е бунтовник, но ако е българин, ще е терорист. Нещо не ви ли звучи като двоен стандарт???

    Коментиран от #8

  • 3 барчо

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Nebul":

    Може и да получи, защото се разкайва и дори се разрева пред камерата, а и назова всичките си поръчители. Предполагам на основание на неговите показания ще има доста последствия. Сега трябва да го пазят доста сериозно, защото ония ще го принесат в жертва.
  • 4 Гост

    13 0 Отговор
    Не се прави, като Лукашенко?
    Вижте как действа ЦРУ със затворника милионер в Барселона! Самоубит пред перспективата да получи справедлив процес!
  • 5 Хо хо хо

    2 17 Отговор
    трябва да си ненормален да подкрепяш русия дори тая пчвра руска не ги подкрепя та аз ли?
  • 6 Сандо

    12 2 Отговор
    Какъв бунтовник е тоя,пък и подобните му?Хванал микрофона и компютъра и призовава стадото да играе по мераците му.Добре финансиран лигльо от кукловодите му,раздаващ рецепти за прекрасния нов живот след като балъците смъкнат тирана и разрушат икономиката на страната си.Такива най-добре осъзнават глупостта си когато ги отправят на трудотерапия сред природата,на чист въздух,свеж ветрец за продухване на главата и ниски температури,така се каляват и се избиват всички тия простотии,отровили мозъка.
  • 7 3.14К

    12 1 Отговор
    Кога Великобритания ще рганизира пресконференция с журналисти и дипломатически представители и Асандж? Протасевич говори на такава пресконференция, която се излъчваше онлайн. Пак дезинформирате.
  • 8 ***

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "барчо":

    Как не са ти изтрили поста?
    Обикновено Анатолий Стайков не търпи таква изказвания!
  • 9 Немо

    11 2 Отговор
    Какъв бунтовник е тоя жалък охлюв бе?! Нали чухме колко бързо му омекна гласчето и се обясни по телевизията в любов към Лукашенко.. Такива им са всичките платени опозиционери на запада. Голям го вадят, когато са в чужбина, пред компютъра, но като се изправят в лице с реалността и им се разтреперват крачката
  • 10 Нещо с лук

    6 1 Отговор
    Бунтовници са идеалистите, а купените шарени фекални отверстия се наричат по друг начин!
Новини по държави: