Last news in Fakti

29 Юни, 2021 14:48 2 075 16

Словения: През септември може да има пробив в преговорите между София и Скопие

  • северна македония-
  • словения-
  • ес-
  • българия-
  • шенген-
  • преговори

Словения изрази надежда в България да бъде съставено редовно правителство

Словения: През септември може да има пробив в преговорите между София и Скопие - 1
Снимка: Shutterstock

Словения, която поема от 1 юли преходното председателство на Съвета на ЕС, ще продължи усилията за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това съобщи постоянният представител на Словения в ЕС посланик Изток Ярк на пресконференция, предаде БТА.

Той добави, че предложението на португалското председателство за изход от споровете между София и Скопие дава добра основа за постигане на решение. По неговите думи през септември може да се очаква Любляна да даде предложение, което да получи обща подкрепа.

Ще работим с желанието за поставяне на начало на преговорите със Скопие и Тирана до края на годината, заяви посланикът. Той изрази надежда в България да бъде съставено редовно правителство след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Посланикът добави, че политическите разговори в Съвета на ЕС ще определят дали е възможно да се говори за разширяване на Шенген с България, Румъния и Хърватия, както наскоро за пореден път препоръча Европейската комисия. Той отбеляза, че до края на словенското председателство се предвижда повечето от преговорите да бъдат с физическо присъствие. По неговите думи засега председателството не знае дали в Съвета на ЕС до края на годината отново ще бъде обсъждан въпросът с прилагането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Полша и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Македонски

    39 2 Отговор
    Пробив може да има още утре сутринта стига нашите братя от югозападна България да признаят историческите реалности

    Коментиран от #12

  • 2 dfu

    25 2 Отговор
    Може, но няма да има.
  • 3 А може и да няма

    21 0 Отговор
    Може и да може може и да не може. Конкретика му е макята
  • 4 А туй то

    15 3 Отговор
    Според постоянният представител на Словения в ЕС посланик Изток Ярк, в България има нередовно правителство ?!
  • 5 Перо

    19 0 Отговор
    До вразумяването на РСМ и изпълнението на 5-те точки от писмото ма българското МВнР,напредък не може да има,независимо кой председателства ЕС!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нахалство

    11 1 Отговор
    Сигурно Скопие са им казали под секрет , че ще признаят бълг. произход и за това са толкова сигурни....няма друго обяснение .
  • 8 Ааааа

    9 0 Отговор
    Ще опитат с примамки да опитомят новото правителство, по-ниски евролихви и повече визитации от Брюксел. Ще ни намажат щедро филиите с повечко мас и посолят богато с евроценности светлото ни бъдеще.
  • 9 Нормален човек

    8 0 Отговор
    Да, Словения поне ще може да преговаря със Северна македония на майчиния им сърбо-хървадски. Очаквам още много югославски номерца. А не трябва да забравяме, че имено словенците бяха автори на нон-пейпъра за новото разделение на Балканите, така че очевидно не им липсва самочувствие да определят бъдещето на другите народи.
    Освен това не е толкова важно какво правителство има България, а по-скоро какво правителство има Северна македония, защото те имат условия за изпълняване. Ние нашите ги изпълнихме през 2007, нали?
  • 10 Скопие лъжат че са бедни!

    0 1 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 11 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 12 КъвМВнР,EU нанай

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Александър Македонски":

    Бившите югопровинции, са само АДМИНИСТРАТИВНИ ОКОЛИИ на Титовата комунистическа диктатура, така че за история и граници не може да се говори според международното право. Титовите околии превърнаха конкурса Еуровизия , в юговизия,на принципа ти на мене,аз на тебе,а художествените состойнства са последното нещо на което обръщат внимание.Трябва, високо и ясно да заявим на Евросъюза,че както е тръгнало,титовите мекерета ще го превърнат в югосъюз,за който не сме кандидатствали .Ако сме искали , щяхме да сме в титовата диктатура..Да се определи на ротатицонен принцип,само една от бившите околии да има право на глас.Сега и с преговорите за ЕС, нахално ни притискат убразования ,с история, която може да се напише на SMS- Словения , македония /югозападна България , Босна, Хърватска.Черна гора е уникален случай, като страна победителка в І световна война , тя изчезва , анексирана от сърбия.Същото е чакало България , ако и тя беше в Антантата, слоред руските планове .Опитите на нашите съседи не успяха единствено заради президента на САЩ Уидроу Уилсън.Към нашето МВнР , искайте повече от максималното , втвърдете тона към сърбомарсианците , по -твърд , по -дебел , крив във всички посоки.Няма македонска история преди 1991г., или след 2018 от когато е рсм.Всичко преди това е българска история -НЕ ПРЕПЛЕТЕНА , НЕ ОБЩА , НЕ СЪВМЕСТНА , САМО БЪЛГАРСКА !!! Ако сакат и да е тяхна , да си признаят , че тогава са били българи..Северомарсиански идентитет , след2018г. .Така , ка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 111

    2 0 Отговор
    Някой знае ли какво е това португалско предложение? Какво толкова са предложили, та само за него говорят?
  • 15 Бамби

    3 0 Отговор
    Особено на фона на коментара на младежкото ДПМН пробив ще има - пълен пробив на идеята изобщо да се преговаря
  • 16 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    Хайде, скопяни, какво се моткате. Един геноцид имате за признаете, едни учебници имате за поправите. Една декларация до ООН трябва да напишете. А за вашия език - то е ясно. Той е езикът на омразата и с такъв език няма да бъдете допуснати в ЕС.
Новини по държави: