ФАКТИ.БГ
 • роми-
 • град-
 • румъния-
 • антициганизъм-
 • цигани-
 • расизъм-
 • изселване-
 • малцинство-
 • сметище-
 • клуж-
 • трансилвания

"За тях ние не сме хора": как един румънски град изсели ромите на сметището

1500 роми живеят край най-голямото сметище в Румъния

Публикувана: 7 Септември, 2021 19:00
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6042
"За тях ние не сме хора": как един румънски град изсели ромите на сметището - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Пата Рът“ е най-голямото сметище в Румъния. Но тук има не само тонове боклук. Край него живеят и хора: 1500 роми. Около бараките с пъстри покриви постоянно обикалят боклукчийски камиони. И докато от държавното сметоизвозване разтоварват боклук, немалко роми, превърнали се в сметосъбирачи, щъкат насам-натам с каручките си. Наоколо тичат босоноги деца, а върху купчините боклук навред са накацали гарги, които се оглеждат за храна.

„Пата Рът“ е не само най-голямото сметище, но и най-големият еко-грях на Румъния. Намира се край Клуж-Напока в Трансилвания. В продължение на 70 години там се стоварваха необработени отпадъци, а в почвата попиваха какви ли не химикали. През годините многократно избухваха и пожари, които редовно взимаха жертви. На този терен с площ колкото 27 футболни игрища са били изхвърлени общо 2,5 милиона тона смет. На фона на тези безобразия ЕС настоя за закриване на сметището. И ето, че през 2015 година започна неговото разчистване. А през 2019 местните власти официално обявиха „Пата Рът“ за закрито. Ромите останаха да живеят там. Но с тях остана и боклукът. Защото още през 2015 година край старото сметище бяха открити две нови „временни сметища“. Така и до днес там се трупат все повече отпадъци.

Откога ромите живеят тук?

Първите роми се заселват край сметището към края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Бедността ги кара да отидат там: на сметището те сортират общинските отпадъци и така си изкарват препитанието. През първото десетилетие на това хилядолетие обаче до тях се заселват и много други роми: властите на Клуж-Напока прогонват от центъра на града стотици хора от ромското малцинство и ги принуждават да се заселят на сметището. Причината: в 300-хилядния град имало огромен строителен бум. От този момент нататък за ромите просто нямало място.

Сред прогонените е и Линда Грета Зига. В едно студено декемврийско утро полицията и общинските служители вдигнали нея и семейството ѝ от леглата. Булдозерите вече чакали на улицата. Само два дни по-рано 75 ромски семейства от тяхната улица били получили предупреждение да опразнят своите жилища. Общината ги преселила в готови сглобяеми малки къщички край бараките на другите роми в „Пата Рът“. Линда разказва, че дотогава ромите на нейната улица били добре интегрирани. Там живеели вече няколко поколения, плащали си наема и тока. Сградите били собственост на общината. Ромските деца ходели в местното училище или в кварталната детска градина. После като гръм от ясно небе ги изхвърлили на сметището. „За тях ние сме боклуци, а не хора“, казва Линда.

Расизмът в Румъния

И действително: в Румъния предразсъдъците спрямо ромите са огромни. 70% от участниците в едно румънско допитване твърдят, че не вярват на ромите. Между 20% и 30% смятат, че ромите притежават прекалено много права, че държавата може да прилага сила срещу ромското население, а дискриминацията и езикът на омразата срещу ромите не бива да се наказват. Но така е не само в Румъния. В цяла Европа срещу най-голямото континентално малцинство се шири расизъм, който призовава да им се отнемат основни права, да не биват допускани до държавна служба и дори да бъдат изселвани на места, където няма водоснабдяване, канализация и сметосъбиране.

В края на миналата година Европейската агенция за околна среда публикува изследване, в което се говори за „еко-расизъм срещу ромски общности в Средна и Източна Европа“. Според авторите на изследването, ромите „биват подлагани на непропорционално висок риск, произтичащ от разрушаването на екосистеми, от замърсяването, от сметищата, от отрови в почвата и водите, от промишлеността“. Линда и семейството ѝ били натикани в една-единствена стая в „Пата Рът“ - става дума за 12 души! На тези 16 квадратни метра нямало място дори за малкото покъщнина, която успели да спасят. Що се отнася до санитарните възли - семейството било принудено да дели една тоалетна и един душ със студена вода с обитателите на три други, също претъпкани стаи. Линда си спомня първото впечатление от гледката през прозорчето: „Смет и нищо друго. Нито дървета, нито птички. А пък аз толкова да обичам природата…“

Боклукът разболява хората

Резултатите от проучване на ООН, проведено през 2012 година, гласят, че 22% от възрастните в „Пата Рът“ страдат от хронични заболявания или от други здравословни проблеми: обриви, астма, бронхит, високо кръвно налягане, сърдечни и стомашно-чревни оплаквания. Според оценката на експерти от Европейския център по правата на ромите от същата година, здравословните проблеми на ромите са нараснали повече от два пъти след принудителното им изселване.

Изследването на Европейската агенция за околна среда твърди, че принудителното изселване на роми представлява най-тежката форма на еко-расизъм. Най-вече защото властите прогонват ромите преди всичко от локации „с висока икономическа стойност“. Линда и хората от нейната улица така и не разбрали защо ги местят. Днес Линда вече има свое обяснение: „Искаха да „прочистят“ Клуж от ромите, днес в града вече почти не живеят роми.“

Дойче Веле отправи запитване към властите в Клуж-Напока, които заявиха следното: че смятат да доразчистят сметището „Пата Рът“ и да предложат на населението помощ, включително здравна. Те щели да се опитат занапред да избягват принудителното опразване на жилища. Освен това общината смятала да се включи като партньор в една програма, която ще осигури жилища на 30 семейства. От затварянето на старото сметище насам не са били публикувани официални данни за здравословното състояние на ромите там. Според редица неправителствени организации обаче, заболяванията на дихателните пътища са високо разпространени - не само сред възрастните, но и сред децата.

"Преди поне можех да си купувам храна и лекарства"

Немалко хора от „Пата Рът“ обаче тъгуват по старото сметище. Защото затварянето му през 2019 година допълнително затрудни препитанието на много от ромите, разказва Адела Лудвиг. 28-годишната жена има четири деца и живее там, откакто се помни. Бараката ѝ е от сковани дъски, покривът някога е бил билборд. „Строителните материали“ събрала все от сметището. Когато днес гледа от прозореца на своята „вила“ (както сама я нарича), Адела вижда едно химическо сметище, завито със син найлон и оградено с бодлива тел.

Навремето Адела Лудвиг събирала пластмасови бутилки и найлони, кутийки от напитки и кашони, които продавала на фирмата за вторични суровини. Със спечеленото успявала да нахрани децата си. „Можех да купувам храна, че дори и лекарства, когато децата се разболеят“, разказва тя. Новите сметища обаче са оградени с бодлива тел. Сметосъбирачите като Адела изведнъж са останали без работа. „Направо плачем от глад“, твърди тя. Адела Лудвиг, която е бременна с петото си дете, живее единствено от детските надбавки – 220 евро месечно. Тези пари трябва да стигнат за всички. Най-близката чешма е на няколкостотин метра, а Адела ходи дотам 4-5 пъти дневно. Бараката ѝ би могла да се снабдява с ток от един генератор, но семейството няма пари да плаща бензина.

"Никой не заслужава да живее там"

Когато сметището беше закрито, кметът на Клуж-Напока обеща, че ромското селище край „Пата Рът“ ще изчезне до 2030 година, но не каза нито дума за това къде ще отидат тези стотици семейства. Самите роми обаче отдавна не разчитат на общината. Още през 2012 година Линда Грета Зига и други нейни стари съседи, които също са били изселени от центъра на Клуж-Напока, са основали дружество с помощта на правозащитници, което търси решение на жилищния проблем на хората от „Пата Рът“. Те са подали и жалба срещу властите заради принудителното си преселване, но още чакат решението на Европейския съд по правата на човека.

Между 2014 и 2017 година с финансова помощ от Норвегия 35 семейства са успели да се махнат от сметището и да заживеят отново в центъра на града или пък в околни села. Днес Линда Грета Зига и нейният партньор живеят с децата си в тристайно жилище в Клуж-Напоти. Тя обаче не може да забрави „Пат Рът“ - най-малкото защото родителите, сестрите и братята ѝ още живеят там. В Момента Линда полага усилия за извеждането на още 30 семейство от гетото край сметището. „От мен ако зависи, никой няма да живее повече в „Пата Рът“. Никой не заслужава да живее там,“ казва тя.

Автор: Влад Одобеску

Румъния

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Затова Румъния ни изпревари .

Оценка:
-4 +130

Майна
2 Отговор
Нашите си живеят в ГРАДА...Вижте срещу КАТ в Пловдив в какво са превърнали новите блокчета, които са им дали, вижте СТОЛИПИНОВО , па ги пожелайте за комшии...

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +139

Ники
3 Отговор
Щом е от Дойче веле значи всичко е измама и фалш.

Коментиран от #9


Оценка:
-6 +82

DW пропаганден машинен
4 Отговор
DW да не си губят времето да пишат сълзливи статии, а да свършат нещо полезно и да вземат тези роми и да ги интегрират в Германия даже, ако искат може и по офисите си да ги настанят! DW, стига сте плямпали толерастии и либерастии, ами действайте, интегрирайте си роми! А ние също, ше помогнем, ще ви даваме и нашите!

Оценка:
-1 +115

Someone
5 Отговор
Пак задокенаски глупости приложени над балканите. Не, румънците не са расисти. Ние българите също не сме. Не мразим циганите, заради цвета на кожата им, нито заради имената им, нито заради език, религия, или други такива. Мразим ги, защото ние трябва да работим, за да живеем, а те паразитират на наш гръб. Мразим ги, защото са подкупни отпадъци, които се продават на всеки, който им предложи някой лев и определят политическата картинка в страната.
Ако се направи подобно проучване и у нас всеки ще отговори, че не харесва циганите, но почти всеки е попадал и на образовани семейства от този етнос. Родителите ходят на работа, децата на училище и не са по - различни от средностатистическия гражданин.
За това не са виновни само циганите. Те са много удобни за управляващите и не си мърдат пръста да променят положението.

Оценка:
-2 +101

Ю.кортес
6 Отговор
Единственото решение е образованието.Познавам две ромски семейства,които с всички сили дадоха образование на децата си и те станаха по отговорни хора от много български младежи.Познавам и българско семейство с големи материални възможности,които допуснаха синът им да стане наркоман.

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +70

Тежко е да си циганин
7 Отговор
но три пъти по-тежко е да живееш с цигани..

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +90

И как?!
8 Отговор

До коментар #6 от "Ю.кортес":


Хайде подскажи ми..

Оценка:
-13 +3

БАЙ КУРТИ
9 Отговор

До коментар #3 от "Ники":


Не та е срам да говориш така спрямо нашите бойни другари по оръжие . Сега като прочете кравата в обора и ще и секне млякото , а там се гонят литри . Сега ще те съдят за психически тормоз над животните .

Оценка:
-0 +14

карамфила
10 Отговор
"За тях ние не сме хора": как един румънски град изсели ромите на сметището" ,ромите или циганите.При нас няма роми,ромите са в Румъния,тук има цигани.

Оценка:
-0 +66

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Сандоканов
12 Отговор
Ромска сватба орез ден-два. Представете за какво иде реч!

Оценка:
-0 +44

Ицо
13 Отговор
Евала на Румънците това племе е само за боклука или на самолета и в Индия тяхната родина

Оценка:
-0 +46

Варненец
14 Отговор
Прочетох само заглавието, но ще коментирам. Да, не сте хора, вие сте кърлежи, неграмотни и некадърни същества, които не могат да се нарекат човешки. Не искате да учите, не искате да работите, искате да поличавате помощи. За вас е важно само възпроизвеждането, на оше повече кърлежи и паразити.Накратко, дано стане световна тенденция, този етнос да си ходи.

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +54

Помак
15 Отговор

До коментар #2 от "Майна":


първо виж ти и твоите събратя помаците как живеете ,тогава коментирай останалите

Коментиран от #24, #33, #41


Оценка:
-27 +2

гост
16 Отговор
Образованието и интеграцията са най-малкото двустранен процес. Колкото усилия и средства да се влагат в тях когато насрещната страна не желае да се образова и интегрира резултатът е НУЛЕВ! Особено когато има хора и организации, които печелят много от перманентната интеграция на т. н. роми процесът ще продължава до безкрайност. Кой не уважава интегриралите се роми?

Оценка:
-0 +31

Потвърждава
17 Отговор

До коментар #7 от "Тежко е да си циганин":


го един цинин, прав си! ... понякога дори и намен ми идва до гуша

Оценка:
-0 +22

Факт
18 Отговор
Циганинът не е като човека!

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +23

Недей
19 Отговор

До коментар #14 от "Варненец":


Така пряко, не бива... не може да казваш Ти кой е човек или не!

Коментиран от #21


Оценка:
-18 +1

Матей
20 Отговор
И НИКОГО НЕ МОЖЕШ ДА ОТКЛОНИШ ОТ СОБСТВЕНАТА МУ СЪДБА.Отново дойче веле,като си спомня само с какъв интерес съм слушал радиостанцията,както и "свободна европа".сега не е интересно.Ккаво предлагат да направят румънците с ци-га-ни-те,да ги дундуркат като у нас ли,нали като ги отпуснат малко ,и ще им се качат на главите.

Оценка:
-0 +22

Варненец
21 Отговор

До коментар #19 от "Недей":


Споко, след няколко години, точно тези ще са мнозинство и ще решат, че ти не си човек, защото знаеш много. Свидетел съм, как едни такива спряха дъщеря си от училище, за да не бъде по-умна от мъжа си и и криеха обувките, че ходеше по терлици. Пък ти си продължавай с толестатията.

Оценка:
-0 +23

АБВ
22 Отговор
Българите да взимат пример

Оценка:
-0 +22

Варненец
23 Отговор

До коментар #18 от "Факт":


Циганинът не е човек, от където и да го погледнеш.

Оценка:
-1 +23

24
Този коментар е премахнат от модератор.
сенегалец
25 Отговор
още десет двайсет години и ще видим, кой е Човека.

Оценка:
-14 +1

бай Даньо
26 Отговор
Никой да не прави алюзии с положението на ромите в България. Никаква прилика няма. В Румъния от всички институции и обществото се води целенасочена политика за изтласкване на ромите вън . Още педи 20 години изринаха гетото в Букуреш и патрулират с бронетранспортьори да не се засели някой катунар отново... Идеята на румънската държава е като се дадат 3 избора на ромите 1. Или ставате хора и румънци и никакви малцинства, никакви специални права; 2 . Ако не ви харесва заминавате на запада там да се оправят с вас и; 3. Отивате в затвора. И това го казвам без да съм расист и то си няма нищо расистко , всъщност и трите опции водят до очовечаване ( или изличаване, което също е решение на проблема ) на нравите на ромите останали в Румъния или на запад там ще се оправят не ги мислете германците. Българите гледаме с насмешка към румънците но се вижда една принципно различна държава с посока, кауза и методичност на преследване на националните си интереси ( в случая на ромския проблем) , нещо което няма как да е по невярно за горката България с това жалко и неадекватно население лашкано безпътно от чужди пропаганди. Последната голяма антибългарска кампания да не се ваксинира .. . И това не случайно са го решили румънците сега да имат такава остра политика срещу ромите , а защото държавата им забогатява ( до голяма степен е верно и за България) и доближат ли се доходите до западните няма как вече да ги изгониш ромите ... сега има прозорец на възможност за реш

Оценка:
-0 +32

бай Даньо
27 Отговор
И това не случайно са го решили румънците сега да имат такава остра политика срещу ромите , а защото държавата им забогатява ( до голяма степен е верно и за България) и доближат ли се доходите до западните няма как вече да ги изгониш ромите ... сега има прозорец на възможност за решаване на тоя проблем и хората го използват. Дори в бедността си държавите имат специфични предимства който да използват ако имат посока разбира се не като жалка България.

Оценка:
-0 +23

Вие
28 Отговор
Сте по близо до маймуните. Цигани. Не хора как не можах те да се интегрират за 500 години.

Оценка:
-0 +15

оня
29 Отговор
Циганин на снимка да го видиш - удари му ... шамара.

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +20

Gen Gurko
30 Отговор
Както итрябваше да се очаква, пак статията е от еврейсконемския долен парцал. Трябва да сме виновни че живеем в такъв цигнски ад на "добре интегрират" ромове. Не може вече никъде да се издържа с тези паразити.

Оценка:
-0 +21

провинциалист от провинция Тракия
31 Отговор
Пропищяха на запад от тях и се чудят как да ни ги върнат, ама иначе сме били расисти...

Оценка:
-0 +25

Порно
32 Отговор
В България ако искаш дом , си купуваш или вземаш под наем. Само ромеите си мислят , че сме им длъжни да им осигуряваме жилища. Или че имат правото да се нанесат където им скимне

Оценка:
-0 +23

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
34 Отговор
ДВ да си ги прибира всичките на Меркелщрасе. Ще ви чистят буклука, ще ви обогатяват генофонда и ще сте спокойни, че сте добродетелите на века.

Оценка:
-0 +18

Русенец
35 Отговор
Как върви ваксинацията при р0мите? Близо ли са до стаден имунитет?

Оценка:
-0 +18

Им бе цилус
36 Отговор
Имам основателно намерение, да си построя дом на общинска земя. За да реша, дали в РБългария има интегрирано правосъдие. Ще го направя, само за да разберем, ние, данъкоплатците, къде сме в цялата схема?

Оценка:
-0 +11

оня
37 Отговор
значи в румъния може а у нас не може

Оценка:
-0 +13

Някой да каже
38 Отговор
Интересно ми е, там имат ли Румънски Хелзински Комитет и как се справят с него?
Защото при нас това е най-голямата пречка.

Оценка:
-0 +16

А питам
39 Отговор
Абе, що по целия свят не обичат цигани и евреи?
Някой иска да ни каже,че целия свят е крив и расистки ли??

Оценка:
-0 +21

Мунчо
40 Отговор
На Циганите целия Свят им е виновен! Познайте защо...

Оценка:
-0 +15

Помак от Доспат
41 Отговор

До коментар #15 от "Помак":


В триетажни къщи живеем.

Оценка:
-0 +8

хитлес
42 Отговор
Браво..... с циганите само със сила се действа и в катуни извън населени места, без помощи и др. социални помощи!

Оценка:
-0 +9

Механик
43 Отговор
Дойчевеле пак пролива сълзи. Пак на чужд гроб плаче. Стане ли реч да се защитават лилавите, третополовите, дасе плюе по България или по Русия, дойчевелевците са на амбразурата.
Ще се запитате, защо тия, така упорито защитават "ромите"?! Просто е. Собственик на дойчвеле е Сорос. А той по произход е какъв?
Познахте. Унгарски "ром". И още какъв е той? Пак познахте- "ром от еврейски произход".

Оценка:
-0 +9

аз съм Веска
44 Отговор
ДА СТЕ ГИ ВИДЯЛИ РОМИТЕ НА ПРОТЕСТ . АКО СА ГНИЛИ КАТО НАШИТЕ , ДА ГИ ИЗТЛАСКВАТ КЪДЕТО ИМ ПАДНЕ .

Оценка:
-0 +1

сноу
45 Отговор
Ето я най голямата бомба със засъснител ,оставена от османските завоевателни войни..Цигани и кюрди са плячкосвали след султанската войска а бързото им нарояване като австралийски плъхове им дава възможност да израстнат огромни анклави и маали в и около градовете..Бегъл поглед по европа напоследък показва че неконтролираното размножаване в последните 20-30 години тотално е променил облика и и едва ли някой вече вярва че става дума за малцинство..Германландъ вече е натъпкана до яката ,Италия също ,за останалите се полагат усилия и то доста резултатни а и Румъния и България съвсем не изостават.Накъдето и да се обърнеш само цигани...

Коментиран от #49


Оценка:
-1 +2

сноу
46 Отговор

До коментар #29 от "оня":


Да ,ама сто адвоката ще ти цъфнат пред вратата , ще бъдеш разкостен до девето коляно и ще трябва по сто пъти да пишеш на ден "циганина е велик и умен, а аз съм прост че съм го оставил да ми се качи на главата"

Оценка:
-0 +4

47
Този коментар е премахнат от модератор.
Без Негри
48 Отговор
Ами вземете ги като са толкова хубави!

Оценка:
-0 +3

49
Този коментар е премахнат от модератор.
50
Този коментар е премахнат от модератор.
иванчо
51 Отговор
Платена, тенденциозна драсканица
Кой, как, кога, къде е успял да приобщи циганите?!?!?
Да живеят, учат, работят ... като всички други ...?!?!?!!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.