1 Юли, 2021 07:23 4 031 3

Лондон и Брюксел избегнаха „войната за наденичките“

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • търговия-
  • войната за наденичките-
  • брюксел-
  • лондон-
  • месо

Лондон и Брюксел се договориха за тримесечното удължаване на гратисния период

Лондон и Брюксел избегнаха „войната за наденичките“ - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение в последната минута за допълнителен гратисен период без митнически проверки на охладени месни продукти, транспортирани до Северна Ирландия от останалата част на кралството, предаде БНР.

Така наречената „война за наденичките“ не избухна, след като Лондон и Брюксел се договориха за тримесечното удължаване на гратисния период. При подписването на споразумението за Брекзит беше договорен шестмесечен гратисен период от началото на годината. От „Даунинг стрийт“ в един момент обявиха, че ще продължат едностранно гратисния период за транзита на стоки през Ирландско море – ход, който разгневи Брюксел и от Европейския съюз заплашиха с търговска война.

„Войната за наденичките“ е само един елемент от Протокола за Северна Ирландия, който влоши отношенията през последните месеци и провокира протести в провинцията. Протоколът цели избягване на твърда граница на остров Ирландия. Това предвижда оставане на Северна Ирландия в общия пазар за стоки на Европейския съюз и митнически проверки на стоките, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Проблемът с наденичките идва от това, че са забранени доставки на охладени месни продукти от трети страни, каквато се явява Обединеното кралство, в общия европейски пазар, част от който пък на практика е Северна Ирландия.

Британският министър за Брекзит лорд Фрост заяви, че постигната договореност е „положителна първа стъпка, но е необходимо трайно решение“. Европейският съюз пое ангажимент да улесни също преминаването на лекарства и кучета водачи през Ирландско море, а северноирландските шофьори да продължават да пътуват до Ирландия със сегашните застрахователни документи.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    3 1 Отговор
    И тия си имат суджук гейт
  • 2 надарена кака

    1 1 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки! На баба им Надя наденичките.
  • 3 Внимавайте

    2 1 Отговор
    Наденицата е македонска
Новини по държави: