Last news in Fakti

1 Юли, 2021 14:30 2 376 7

Приключва схемата за подпомагане на работници на Острова - очакват се съкращения

  • великобритания-
  • брекзит-
  • уседналост

Правителството похарчи впечатляващите 66 милиарда паунда за схемата в подкрепа на 11,2 милиона работни места от март 2020 година насам

Приключва схемата за подпомагане на работници на Острова - очакват се съкращения - 1
Снимка: shutterstock

Във Великобритания от днес работодателите трябва да поемат по-голяма отговорност за служителите си, защото правителството започва постепенно да прекратява схемата за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск. Работниците ще продължават да получават 80% от заплатата си, но вече част от тях ще поемат работодателите. А това означава потенциални съкращения.

Наличните данни показват, че има около 1,5 милиона работници, пуснати в принудителен отпуск, което означава, че промяната ще засегне хиляди фирми в цялата страна.

При положение, че работодателите ще трябва за първи път да поемат част от тези 80% от изплащането на заплатите, това може да се окаже трудно за мнозина, а това от своя страна предполага, че те могат да освободят някои работници и най-сериозно засегнати ще бъдат по-възрастните, смятат експертите по трудова заетост.

Институтът за фискални проучвания е изчислил, че сметката на работодателя за запазване на член на персонала му ще се увеличи от 155 паунда, плащани досега по схемата на 322 паунда през юли и на 489 паунда през август и септември. Този скок със сигурност ще накара много работодатели да си помислят дали да задържат някои работници, предупреждават експертите.

Правителството похарчи впечатляващите 66 милиарда паунда за схемата в подкрепа на 11,2 милиона работни места от март 2020 година насам. Благодарение на това безработицата остана под 5%, въпреки опасенията, че ще бъде много по-висока. Сега обаче „бумерангът се завръща“ и се очаква „де факто“ скритата безработица да излезе наяве.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е нищо

    6 1 Отговор
    Боци е построил 500 000 000. 000 км магистрали.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Берач

    9 2 Отговор
    Да ходят в селското стопанство! Там има сериозен недостиг!
  • 3 ГЕПИ АПИ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това е нищо":

    Не бре, откраднал е като за половин млрд км асфалт.

    Коментиран от #5

  • 4 Смехоран

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Това е нищо":

    Славчо ще построй още толкова!:)
  • 5 Камериер

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕПИ АПИ":

    Вярно е! Нали му видя шкафчето!:)
  • 6 Хо хо хо

    2 0 Отговор
    ВБ е пътник все по зле ще става ако няма скоро и гражданска война
  • 7 Едф

    2 0 Отговор
    След брекзит е време за шоу
Новини по държави: