4 Юли, 2021 18:35 6 636 66

Шампанското може да е само руско

  • русия-
  • шампанско-
  • закон

Голям производител спира вноса

Шампанското може да е само руско - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското правителство пусна нов закон, който забранява на чужденци да използват понятието шампанско в страната, съобщи Би Би Си.

Руският държавен глава Владимир Путин одобри закона. Той е приет и от парламента.

Въвеждат се допълнителни изисквания в сферата. Изключва се понятието шампанско, като се позволява неговата употреба само за руското пенливо вино, произведено в страната.

Производителите в Шампан се задължават да променят имената на своите продукти за руския пазар. Производителят Moet Hennessy обяви, че спира доставките за страната.

Новият закон ще доведе до ново сертифициране на пенливи вина, за да промени етикетите на продуктите. Производителите на шампанско все още не потвърдили, че ще извършат подобна промяна.

Френското шампанско държи сериозна част от вноса на напитки в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    20 18 Отговор
    авторе, допреведи статията на български език. има руски оттенъци все още.
  • 2 5ко

    13 8 Отговор
    патентовам "бъчкоч" - всичко друго, освен от нашето лозе.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 EVA LOREDA

    15 12 Отговор
    И аз искам бутилка от шампансо да ми влезе долу между краката в моята женска сливка,докато облизвам сливката на Венелина Маринова

    Коментиран от #44

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 14/88

    28 53 Отговор
    Ми французите да изметат руската диаспора от Париж и Монако с тръби и коктейли Молoтов и готово руските и китайските oтpeпки в Сибир там да си бъркат по дупкитe

    Коментиран от #14

  • 9 франсето

    40 25 Отговор
    Много тъпа статия ,ако е вярна ! Французите държат прават над името Шампанско и руснаците ,ако искат да си кръстят така помията,няма да стане !! ще ги изклатят здраво с глоби за злоупотреба с име ! Даже във Франция останалите производители нямат прави да си кръщават продукцията Шампанско,ако не е произведено в регион Шампан !!!

    Коментиран от #12, #17, #53, #58

  • 10 asda

    25 14 Отговор
    ей сега руските инфлуенсърки няма да пият моет за 100лв ми руско пенливо вино за 10лв :Д

    Коментиран от #16, #24

  • 11 Смешник

    19 27 Отговор
    е товарищ Уткин. Утре може да му мине през ...главата (не казвам акъла, защото това е друго нещо), да каже на Самсунг, Епъл, Мерцедес..., продуктите им за кочината, да носят смешни местни наименования като "игристое"...
  • 12 ву вуле франсе

    40 19 Отговор

    До коментар #9 от "франсето":

    Ко не схвана !? Нищо общо с това, което казваш, просто руснаците иска да унизят французите забранявсйки им да ползват думата "шампанско" в Русия! А Франция изнася огромни количества шампанско за Русия! Нещо, като ответна реакция за санкциите, които ЕС и краварите подтоянно им налагат!

    Коментиран от #59

  • 13 ТттТ

    40 8 Отговор
    Статията и по точно превода са пълен бъркоч...А ситуациата е такава-няма да има продукти под името Шампанско....-то е само за френските игристи вина от регеона на Шампан.Единствено Абрау Друсо от руските игристи вина ще имат право да се наричат Шампанско-защото още през 1889 г. от Франция са признали изключителните му качества...Понякога се чудя,дали нарочно не превеждат инфото правилно...?

    Коментиран от #18, #27

  • 14 123

    40 19 Отговор

    До коментар #8 от "14/88":

    Да ги изметат ама ще умрат гладни джендърските франсета :) То и макронката не пускаше руски журналисти ва своите проповеди, ама сега ги моли да дава интервюта за тях! :) Вовата направо ви разказа играта нещастници! Всъщност се оказа, че и във Франция има външни кенефи и те били повече от руските :)

    Коментиран от #51

  • 15 Шкумбата

    20 29 Отговор
    Виц с пет букви. Русиа.
  • 16 Емил

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "asda":

    Не пенливо, а искрящо, т.е. газирано.
  • 17 123

    36 21 Отговор

    До коментар #9 от "франсето":

    И кака ще ги глоби!? :) Просто франсетата ще си държат боклука У Франция! :) Не пищете бе боклучета! Нали искахте санкции! Е! Изнасяйте сега за Заир, защото другите не искат вино от Шампан дьо Клозет :)

    Коментиран от #28

  • 18 Емил

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТттТ":

    Нещо като твоя превод. Не игристи, а искрящи!
  • 19 Перо

    20 33 Отговор
    Тия УШАНКИ СА У-Р-О-Д-И БЕЗПОДОБНИ..
    Цял свят им се смее на евразийските тъпо888тии!!!!...

    Коментиран от #25

  • 20 ИВАН

    19 31 Отговор
    ТИЯ МОНГОЛИ ПОЧНАХА ДА СЕ МИСЛЯТ ЗА ХОРА ???

    Коментиран от #21

  • 21 00014

    20 8 Отговор

    До коментар #20 от "ИВАН":

    А кой според тебе задава въпроси като твоя? Мозъчно осакатеният! А това за виното е послание и към Макрон -- да не се прави на велик. Иска и френският език да измести английския в Европа. Ще получи още шутове.
  • 22 От страни

    22 11 Отговор
    Това е наглост. Шампанското си е шампанско. Трябваше обратното да забранят исползването думата "шампанско" за руските пенливи вина. Както арменците за 3 милиона долара махнаха думата "коняк". Това са си френски марки. Често започват да исползват марка вместо има на нещо. Както бяха всичките копирни апарати "ксерокси" по името на марката на "Ксерокс" или детските гащички "памперси" по марката на първите появили се у нас от "Памперс". Така и с коняците и шампанските, за нас това не е марка а тип на напитка. Обаче русняците са нахални - как натиснаха жабарите та Хеннеси да напусне пазара - толкоз тлъсто парче от пазара...

    Коментиран от #29

  • 23 От страни

    13 3 Отговор
    Що не зарраняват французите исползването на думата "майонеза". Това е също марка която се отнася за сос който е произведен в провинция Майон?

    Коментиран от #30

  • 24 От страни

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "asda":

    Пил съм и Съветско шампанско и Абрау Дюрсо, може да не е като Хеннеси Моет, но е доста по добро от италианското Спуманте. И цената е добра - 6 лв. а не 10.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    27 15 Отговор
    Браво на руснаците, доказаха, че европедитата не са нищо друго освен сбирщина от джендъри.

    Коментиран от #36

  • 27 От страни

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТттТ":

    Съгласен съм. Трябва да се види как е написано в оригинала. Явно е сбъркано нещо. Мисля че е обратното - русняците няма да исползват думата "шампанско". А може и да не са сбъркали а са го написали нарочно така, за да могат Риковци, Ксанбии, Софианеца и Ленин да се изакат. Явно са напълнили устата с л..на още от сутринта и чакат да го плювнат. Не може да ги караме да чакат - могат да преглътнат случайно.
  • 28 руски говедари

    12 22 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Кои са тея другите ? Само вие русофилските изменници ли не разбрахте ,че руските боклуци НЕ могат да отговарят на санкции ,защото са едни мижави джуджета във всяко отношение ?! Всеки подобен техен ход е единствено камъни по тяхните глави.И това ,че в руския обор го спрели ,никой няма да усети разликата във Франция,загубата е единствено за руските боклуци и най-вече хората които не пият руските буламачи ,а искат качествено западно шампанско :))

    Коментиран от #32, #43

  • 29 Ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    За арменците 3 млн.може да са пари,но за руснаците едно 3 млрд. евро и може да си помислят.Апропо:Арменците от десетки години си имат "Арменяк".

    Коментиран от #47

  • 30 Ха ха

    13 5 Отговор

    До коментар #23 от "От страни":

    Да се забрани името "Руска салата".Още повече ,че самите руснаци я наричат "Оливие"(оливия,зехтин) и са шокирани като видят в Европа какъв буламач се сервира под това име.

    Коментиран от #31, #39, #62

  • 31 7459

    13 14 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Е нормално.Европа е прекалено висша йерархия и ресторантите са от най-висок клас.Къде ще сервират подобни руски буламачи ? Това си е само за пещерняците каквито са самите руснаци ,да се глезят в пещерите.За тях и това си е имане.

    Коментиран от #35

  • 32 Ха ха

    19 5 Отговор

    До коментар #28 от "руски говедари":

    Ти ли ще пиеш върнатото от Русия шампанско?Или Испания и Италия ще си захвърлят родното заради френските винопроизводители?Пазара в Русия вече е зает от Саva от Каталуня и италиански пенливи.Ако имаме умни бизнесмени и "Магура" ще навлезе в Русия .Просто бизнес.

    Коментиран от #34

  • 33 🍷🍷🍷🍷

    13 3 Отговор
    Чудя се на хората как пият тази отврат при положение че има червени вина.Не че рекламирам но Сухиндол-ско сядам и обръщам студено една бутилка ставам и тръгвам мдааа и на хан Крум е мн.добро
  • 34 Стар сомелиер

    9 6 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха":

    Най добрите вина ги правят в Крим .Толкова са хубави че сомелиерите забравяме че сме сомелиери
  • 35 Ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #31 от "7459":

    Не се заблуждавай.Във всеки уважаващ себе си ресторант в Испания и Франция има "руска салата "(точно така се нарича)в менюто.Но е или с риба тон или само от зеленчуци.Ако ще използваш името на държавата бъди добър да спазваш и точната рецепта.Има и друго: В Испания се продават десерти "Булгарос" и "Хитанос"("Циганчета").Разликата е само в цвета на шоколада .20 години пиша,че това е расизъм,но джендърнята си трае .
  • 36 Вудман,Пиер Вудман

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    довечера на околовръстното ще работиш двойна смяна
  • 37 Росен Стойчев

    5 3 Отговор
    питухрашките обичат да пият направо от бутилката шампанско/пенливо обаче от другия си край 😊
    най-вече в милицията/палицията
  • 38 jorj

    2 0 Отговор
    Свинщини.
  • 39 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Грешка имаш за названието на руската салата в Русия. Оливье я наричат по името на готвпча. Имало е двама братя Оливе. Единият от които Люсиен напуска Франция и заминава за Русия. Там открива ресторант «Эрмитаж» (днес това е улица Неглинна, дом 29 строение 1).
    Там е измислил салатата. Така го пишеше в книгите "студентите в междучасие тичаха до Эрмитажа където някъкъв мосю Оливе готвеше своята проста закуска".
    Мисля че го е измислил така - всичко което е останало от вчера зо е нарязал ситно и забъркал с майонеза. Да и още - сетих се че съм сгрешил - не провинция Майон а град Маон е родината на майонезата. Нямало с кво да хранят войниците имало само олио и яйца та така са ги забъркали та станала майонеза.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 оня с коня

    13 3 Отговор
    Руският Редови Мужик изобщо не го касае подобен Закон,защото си е заклет Фен на Гаражната водка.Има обаче малка част Руснаци с Много пари,които не желаят да пият "Пушистое" от местната Бакалия,затова и Цената на "Черния пазар" ще скочи драстично.Естествено тази Мярка на Путин е предприета по съвет на Финансовите му Съветници ,а целта е Първо- да остава Валутата в Русия и да не се харчи "за глупости" и второ- да се насърчи Производството на Местните производители и да се създават Раб. места защото...Въоръжаването ИСКА ЖЕРТВИ!:)

    Коментиран от #56

  • 42 От страни

    4 0 Отговор
    Прочетох по подробно и намерих оная рецепта от онова време. Правил го е с сос "провансал" и отначало слагал всичките съставки по средата на чинията а соса го е давал в купичка отделно. Но после видял как хората го разбъркват и започнат той да го разбърква.
  • 43 От страни

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "руски говедари":

    Направо пръщиш от злоба. Ей, недей така. Вземи хапче. Ще се пръсне жлъчката и тогава? Голяма загуба...
  • 44 АЗ ПЪК ЧАКАМ ДЖЕНИФЪР ЛОПЕС ОТ

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "EVA LOREDA":

    15 ГОДИШЕН .. .. АМА ОЩИ НЕЙ ДУШЛА У В КЪЩИ НА ЛЕГЛОТО МИ.......
  • 45 Parisien

    14 0 Отговор
    Альооо, шампанското може да се нарича така, само ако е произведено в областта Шампан! Ако е правено където и да е другаде, се нарича просто пенливо вино!

    Коментиран от #46

  • 46 Дългият

    9 3 Отговор

    До коментар #45 от "Parisien":

    Нали четеш,че даже и производителите от Шампан,трябва да променят името за руският пазар.Да стане...пенливо вино от Шампан...Егати и поредната руска дивотия...
  • 47 Armagnac

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    Да не бъркаш с Арманяк, също френски, областта Гаскон, югозападна Франция, чудесно бренди. А арменското на мен ми мирише на машинно масло, нищо че е много прехвалено.
  • 48 JEFF

    8 6 Отговор
    Да, бе , ама Путин пие само истинско шампанско, не руско .Тая държава сама ще се затрие от простотия.
  • 49 От страни

    4 6 Отговор
    Съгласиха се жабарите - съобщи Моет Хеннеси, че след малки промени в названията продукцията ще се върне на руския пазар. Съгласни са с приетия закон.
  • 50 вегас

    8 1 Отговор
    Сега остана да прекръстят "ленинградска област" в "област шанпан" и нещата ще си дойдат на мястото.
  • 51 14 88

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Как да умрът от глад като Франция е с едно от най-доброто земеделие в Света тва да не е Раша гладни голи и боси

    Коментиран от #54

  • 52 Леонсио

    6 6 Отговор
    На Пусин са му прегорели релетата
  • 53 Чапай

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "франсето":

    Руснаците отдавна държат марката масов алкохолик тя си е запазена марка
  • 54 Гошо

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "14 88":

    И като е толкова развито за това е на дотации ,че иначе ще се отвие
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гошо

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "оня с коня":

    Хенеси обаче са решили да приберат парите на руснаците и ще спазват новия закон Така че Путин пак няма да може да задържи парите
    Те фарнсета нали са възпитани и няма да се карат с руснаци ,като не се карат с араби и негри
  • 57 Рико

    6 3 Отговор
    Страната е в епидемиологичен взрив, този се занимава с ... етикетите по шишетата. Е, не е нормално.
  • 58 Рико

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "франсето":

    Смятах че нещата са пределно ясни с наименования като Шампан(ско); Коняк; Порто. Съвсем ясно е защо се казват така и кои имат безспорни права над имената. Смятал съм грешно, пропуснал съм мнението на Москва. А те знаят и могат всичките неща на света.
  • 59 Рико

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "ву вуле франсе":

    Разказваше ми близък, как попаднал на дискотека в голям руски град и там във фоайето пиели всички шампанско .... в найлонови чаши за кафе. Срам за шампанското, изобщо да не им изнасят там, свиня от кладенчова вода не разбира.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ю бреее

    11 0 Отговор
    След Шампанското да се готвят Кока Колата и Уискито
  • 62 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Тя ,,руската" салата си е боламач.Не мога да я понасям.
  • 63 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ТАКА И АЗ СЪМ НА МНЕНИЕ , ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА СИ ЗАЧЕРТНЕ ИМЕТО И ДА ПОЛЗВА ПЪРВОТО - АЛБИОН.
    НА АЛАТА И НА БИ, Е ТАЗИ ЗЕМЯ .
    ЗАЩО БИ , ПИТАЙТЕ БИБИ .
    ТОЙ ДОРИ ВЕЧЕ НЕ Е И БИ - МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ САМО ВОДА И ЛЕД .
  • 64 един от всички

    3 5 Отговор
    Възхищавам се на руското правителство за това,как се стреми да защитава интересите на страната! Не е с изсулени гащи като някои други държави!

    Коментиран от #65

  • 65 Рико

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "един от всички":

    Как? Като си измислят имена. Парвенюшка история е това. Казвали се "руссия", само че пишат с българска писменост,а при нея така не се сдвоява. Измислят си история, наименования ,имена. За да са нещо! Нищо не са-смешни са.
  • 66 коката

    1 2 Отговор
    Moët Hennessy се предаде пред Путин.
    Френската компания обяви, че ще се подчини на руското законодателство. Френската компания Moet Hennessy обяви, че ще етикетира своето шампанско, доставяно в Русия, като „пенливо вино“ съгласно новия закон, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на компанията.

    Да се готви Коката Кола :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания