5 Юли, 2021 13:38 6 024 57

Крахът на лирата докара до бедност близо 18 млн. турци

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • пари-
  • бедност

Все повече турци страдат от краха на лирата. Който може да спести по нещо, гледа да го обърне в злато или твърда валута. Бензинът, храните, пътуванията - всичко поскъпва. Хората се страхуват от нова тежка криза.

Крахът на лирата докара до бедност близо 18 млн. турци - 1
Снимка: Shutterstock

Стоките от първа необходимост поскъпват и това се усеща от всички. Официално годишната инфлация при хранителните стоки през май беше от 17,5 процента - с около процент повече от общата инфлация в Турция, се казва в репортаж на „Нойе Цюрхер Цайтунг“ от Истанбул. Авторът Фолкер Пабст пояснява, че в началото на миналата година един долар се е разменял срещу по-малко от 6 турски лири, а сега – срещу 8,70 лири.

„Бензинът и торовете поскъпват винаги, когато се вдигне курсът на долара. Затова и земеделците продават по-скъпо продукцията си“, е цитиран един продавач на плодове и зеленчуци на пазара в централния истанбулски квартал Фатих.

Месото стана лукс

Продавач в месарница допълва, че месото се е превърнало в лукс за много хора и разказва, че миналата година е получавал доставки на месо по три пъти седмично от кланицата, а сега му е достатъчна само по една доставка, защото продава значително по-малко. Когато преди две години имаше подобен скок на цените в Турция, президентът Реджеп Ердоган обвини търговците, че помпали инфлацията. Особено хората от по-бедните социални слоеве в турското общество усещат поскъпването много тежко и са принудени да си правят сметка за всяка лира. Междувременно те дават по около една трета от доходите си само за хранителни продукти.

В началото на тази година минималната работна заплата в Турция беше вдигната с 21,6% и в момента възлиза на 2 826 лири. В големите градове обаче тези пари не стигат за нищо. Синдикатът Türk-Is определя прага на бедността за една 4-членно семейство на 8 197 лири. Ако се вземат като база международните критерии, излиза, че почти 18 милиона турци живеят в бедност, коментира „Нойе Цюрхер Цайтунг“ и обяснява, че още преди пандемията страната е изпитвала големи икономически трудности. Изданието цитира Мерием Мерич, която има малък цех за платове. „Останат ли ми малко пари, купувам по един грам злато. Предпочитам то пред това да купувам долари“, казва тя. В момента един грам турско злато струва около 500 лири. Много хора обаче инвестират и в твърда валута. През юни общите спестявания на турските граждани в чужда валута са надвишавали тези в турски лири. А дори и високата лихва от 18 процента, с които се олихвяват влоговете, биват напълно „изяждани“ от инфлацията.

Рисков фактор - политиката на Ердоган

Сегашните проблеми на икономиката и непоследователната политика на президента Ердоган носят огромен риск за турските граждани, които се опасяват от ново обезценяване на парите им. В тази връзка мрежата от обществено-правни медии АРД припомня на сайта си, че турският президент открай време е бил противник на високите лихви като средство за борба с инфлацията. През последните две години той смени цели трима управители на Централната банка. Но всеки път това довеждаше до ново обезценяване на лирата и до нов скок на инфлацията, обяснява изданието.

В началото на юни инфлацията достигна нива до близо 15 процента, което беше най-високата ѝ стойност от края на 2019 година досега, посочва по същата тема изданието „Бизнес Инсайдър“. За сравнение: в еврозоната инфлацията в началото на тази година беше 1 процент. Обезценяването на доходите и спестяванията се отразява най-вече на цените на хранителните стоки, като най-осезаемо са поскъпнали зеленчуците, плодовете, яйцата, олиото и прясното мляко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    30 37 Отговор
    В Русия положението е по-зле

    Коментиран от #16

  • 2 123

    30 43 Отговор
    Турците нямат умствен потенциал. Новите технологии са чужди за тях. Те умеят само добре да копират.

    Коментиран от #5, #11, #12, #19

  • 3 Рошко

    38 19 Отговор
    Да повярвахме ви ,от глад умират вече ,още малко и Турция е страна от страна от третия свят

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кокорчо🙄

    50 14 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Даааа, щот са умствено зле та им ядеш зеленчуците ,обличаш се с турски дрехи и ти обличат докторите па те и лекуват ,щото помумен от Ганьо няма
  • 6 хаберих

    29 21 Отговор
    Крахът на лирата докара до бедност близо 18 млн. турци,а крахът на българския лев по времето на Виденов и Иван Костов доведе до разрушаване на България,чутовно обедняване на българите и обезлюдяване на страната. Близо 3 милиона я напуснаха в посока Австралия,Западна Европа , САЩ и Канада.
  • 7 КОТарАК

    32 18 Отговор
    къде са тия , дето все хвалят Турция и султана , ама не отиват в анадола , да кажат нещо?:)
  • 8 М даа

    23 17 Отговор
    Такова е положението и ще става по зле но те са корнази.Ще умират за глад ама ще казват че вьв Туркията е много добре.От личен опит го знам.

    Коментиран от #14

  • 9 констатирам

    47 7 Отговор
    При нас не е мръднал курса на долара , обаче олиото поскъпна двойно . Кренвиршите без месо станаха 8,50 . Сланината надмина по цена шпексалама , който съответно е само от соя. А саздърмата която преди беше на цената на малотрайните колбаси надхвърли 22 лева.

    При строителните материали всичко що е от желязо поскъпна двойно .
  • 10 Info

    19 8 Отговор
    Фейк нюз от Реджеп Тайип Ердоган, който на митинг на своята Партия на справедливостта и развитието, заяви, че докато в Турция ваксинацията е безплатна, в Германия, САЩ, Великобритания и цяла Европа хората плащат. Всъщност той спомена и цени като 50 лири във Великобритания и 100 евро в Германия. „Получихме ли поне 1 лира от нашите хора за ваксините? Не. Посъветваха ни да вземем пари за ваксините. Ние отказахме, казахме не. Правим всичко за здравето на нашите хора", каза Ердоган. "Ти си голям лъжец", отговаря опозицията на твърденията на турския президент.

    Коментиран от #22

  • 11 тъй де

    37 14 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Турците правят коли , автобуси , дрехи , битова техника / телевизори , перални ,хладилници ,климатици....../ - ние правим чушкопеци.

    Коментиран от #20

  • 12 Само питам

    25 8 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Коя е нашата най нова технология ? Чушкопек с три чушки ?
  • 13 Ужаст!

    13 3 Отговор
    Ердо,дай им един стол бе,че да си седнат на обидените и оскърбени "евроседалки" бъди милостив с различните..
  • 14 Бамзе

    26 11 Отговор

    До коментар #8 от "М даа":

    Турците са работливи , за разлика от нас. Де що видиш по пазара чушки , домати , патладжани и всички останали зеленчуци - предимно там са произведени. А нашите само реват за субсидии.
  • 15 Курсът

    21 12 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    на ТРЛ /$ е бил и млн./1 и никой не е умрял. Високият курс единствено стимулира износа , а тур. е експортно ориентирана и това е добре.Осъществяват се мега проекти за милиарди успешно . DW може да пробва да поплаче на някой друг гроб !

    Коментиран от #52

  • 16 бай оня

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    За тебе всичко е по зле в промития ти мозък. Защото сме много напред даже окрадените Бойкови магистрали ги строят турски фирми.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дара

    12 5 Отговор
    И от глад да умират, пак ще тачат султана си. Работливи са, но са фанатици.

    Коментиран от #23

  • 19 Коста

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Защо не копираш и ти нещо и да почнеш да произвеждаш ? Каквото и да е .
  • 20 Ми така е НО

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "тъй де":

    бе то, до 1989 и ние ги правехме тия работи, обаче виж сега на кво дередже ни докараха задокеаоските "партнери"!?

    Коментиран от #27, #46

  • 21 Сестра Галева

    6 2 Отговор
    Значи ако го пишат за България е вярно ако е за Турция не е вярно фалшива новина е

    Коментиран от #28

  • 22 жалка работа

    12 11 Отговор

    До коментар #10 от "Info":

    турците нямат свобода, медиите са напълно контролирани и така те само научават, че режимът ги лъже. в Турция така и не научиха, че в други страни дават пари на хората, за да се ваксинират. например Гърция дава на младите хора 150 евро бонус за ваксинация, т.е. 60% от турската основна заплата. ако турците, в ужасната ситуация, която изпитват, научат това, ще направят революция. напротив, те чуват само глупости, за турски космически кораби и т.н.

    Коментиран от #25

  • 23 Мауро

    16 9 Отговор

    До коментар #18 от "Дара":

    А ние сме либерали и сме на дъното на ЕС и половината Африка.
    За това Българите ходят да се лекуват в Турция и да си правят операции там.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 може може

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "жалка работа":

    А ние сме много добре със свободата на словото - 112 място !
  • 26 Мюмюнчето

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Кара Асан":

    турция и турския народ, без исляма ги пиши бегали
  • 27 те така е

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ми така е НО":

    Вярно е . Когато ние ги правехме тия производства , Турците хабер си нямаха. Обаче нещата яко се обърнаха.
    Едно време всеки четвърти домат в Европа беше Български , сега ядем турски домати.
  • 28 Родопа планина

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сестра Галева":

    Абсолютно точно казано.За Туркията не трябва да се казва колко е зле .А за БГ само лошо трябва да се пише.
  • 29 Упадък

    7 5 Отговор
    Както каза Мария Емине Антоанета Ердоган, турците да ядат по-малки порции, за да задоволят глада си.
  • 30 българин

    11 2 Отговор
    Ааа, ние сме много добре. Турците се възползваха от нашата некадърност и си направиха Южен поток в Турски поток, възползваха се от нашата некадърност, от АЕЦ Белене, те си построиха АЕЦ Аккую... Поне хората нещо си направиха, ние нищо не сме строили, но сме по зле и от сомалийците
  • 31 Гост

    3 3 Отговор
    Щом статията е от"обективна медия" НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ЧЕТЕ!
  • 32 Deepdown

    3 4 Отговор
    Турция ако иска да си оправи турската лира трябва да излезе от НАТО

    Коментиран от #36

  • 33 Angry Bird

    12 4 Отговор
    Не знам как авторът определя поскъпването, но... В събота бях в Турция. Двама души на стандартна кръчма за 25 български лева преяждат убедително! В Дайхман маркови маратонки "в тренда" са по 50 - 70, ама мах 100 лева таван. А на Fila промоциите са на 20 - 30!!! В Уайкики, ДеФакто и др. подобни цените са... повече от невероятно без пари! Кило череши, кайсии е левче, чушки и домати по 50 - 60 стотинки. Всички знаем, че битовата им химия и материали са евтини, в момента са безбожно евтини! В техните си дюкяни по търговските улици дрехи, реплики от качествени материи са по 10ина лв. парчето, а по пазарите гола-вода производството е "две за лев и едно бадава". Нафта и бензин(!!!) 1.30 - 1.40 лева/литър! Единствено наистина основните хранителни продукти са на цени, като в България, но всичко останало е подозрително евтино - май се вижда дългата ердоганова ръка на изкуствено поддържаните ниски цени?!

    Коментиран от #37

  • 34 Info

    3 5 Отговор
    Петък, 2 юли 2021 г. Търговски дебат между калифорнийски бизнесмени, вице губернатор на щата и турски бизнесмени беше отменен след съобщения, че двама участници категорично отричат ​​геноцида срещу арменците от 1915 г., съобщават местните медии. Събитието, организирано от Търговската камара на САЩ като част от Американско-турския бизнес съвет, беше адресирано от вице губернатора на Калифорния и включваше презентация от Държавния департамент за икономическо развитие, последвано от открита дискусия. Служителят на турската камара Айхан Зейтиноглу и бизнесменът Ериск Кирликовали също бяха на дневен ред. Зейтиноглу и Кирликовали многократно са заявявали, че отричат ​​геноцида над 1,5 милиона арменци в Османската империя, който е признат от президента на САЩ и Конгреса на САЩ. Вице губернаторът, заедно със служители от Калифорнийския офис за бизнес и икономическо развитие (GO-Biz), както и всички други бизнесмени от Калифорния, се оттеглиха от събитието, което беше отменено.

    Коментиран от #35, #53

  • 35 Може Може

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "Info":

    А нещо за индианското население споменаха ли? Арменци все още има, а и държава си имат, а индианци има ли

    Коментиран от #48

  • 36 жалка работа

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Deepdown":

    те са страхливци, те никога няма да го направят, те винаги ще бъдат там с отворена длан, за да просят и да служат на западните босове, въпреки че усещат колко много ги презират. анатолийски менталитет

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Deepdown

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Angry Bird":

    няма изкуствена ръка ,труда е евтин в турция

    Коментиран от #41, #43, #45

  • 38 Derpdowm

    2 1 Отговор
    то и долара безумно евтин срещу еврото в момента ,конграджалалайшънс
  • 39 прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "жалка работа":

    Те са толкова страхливи, а сме ние тези които 500 години от страх сме били наведени
  • 40 Deeodown

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "жалка работа":

    тук си прав ,щом са пратили войска в корея и сега ще вардят афганистанското летище , аз не знам гърция да участвала в корвйската война или в афганистан значи не са членки ами слуги ,така излиза

    Коментиран от #55

  • 41 Майкъл

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Deepdown":

    А в България труда е още по евтин . За сметка на това - цените са високи. На пазара има няма две сергии с Български зарзават. Останалите само табелите пише че е Български. Цените обаче двойни и тройни. Когато обаче се откажа да купувам от тях ме гледат накриво.
    Докато не се научат нашите да си уважават клиентите - нищо няма да купя от тях.
  • 42 злобар

    6 0 Отговор
    Ние пък сме цъфнали и вързали та гледаме другите . Всъщност при нас е по скъпо даже от Германия.
  • 43 констатирам

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Deepdown":

    В Турция минималната работна заплата се равнява на 391€ . А у нас ?

    Коментиран от #49

  • 44 Ал Сиси

    4 3 Отговор
    Във време, когато турците са недохранени и живеят в лъжа, нова военноморска база за Египет, „Военна база 3 юли“. Името отбелязва деня на свалянето на ислямиста Морси. Инвестиция за морска сила с големи амбиции, под Крит и до границата с Либия, с площ от 10 000 акра, има кей за бойни кораби един километър с дълбочина 14 метра, търговски кейове 2,2 километра с дълбочина 17 метра, кула за контрол на движението, както и големи вълноломи за защита на акостирали кораби. Инфраструктурата за персонала е впечатляваща. Военноморски команден център, лагер, 5 казармени сгради, 117 стаен хотел, закрит фитнес, олимпийски басейн, футболен стадион и други спортни площадки, ресторант за 1000 души, открит театър за 600 места, конферентен център за 700 души, са част от това то предлага. С други думи, база, способна да бъде домакин на големи международни учения, военни конференции и подобни дейности, както и да се превърне във важен център за морско обучение. Всичко това, разбира се, върви ръка за ръка с укрепването на египетския флот, който през последните години се превърна в най-силния в региона с последователни разписки на кораби и непрекъснати поръчки. Френските фрегати FREMM, корветите Gowind, хеликоптероносачи клас Mistral, фрегатите MEKO A200, подводниците Type 209/1400 и различни други кораби, които маркират ВМС с амбиции, способни да извършват операции в открито море и океани и разбира се да доминират в Източното Средиземноморие...
  • 45 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Deepdown":

    В България трудът на българина се цени с тези заплати от 500-800 лв и затова вкарват роботници от Украйна и Киргистан.Фирмите не дават полагаемите отпуски, назначения с временни заповеди и на 4 часа си е редовна практика ако искш това е. На работниците си увеличиха работното време за да наваксат загубеното по време на пандемията и в същото време намалят необходимият персонал.Условията за труд са убиствени през тези жеги и не само.
  • 46 Урко

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ми така е НО":

    Да и ни държат в будна кома.С тази наша унищожена икономика която се очаква да подкрепи лева при евентуално отпадането на валутният борд кокво ще се случи и каква ще е инфлацията за този оскубан Български работник който работи единствено за да оцелее.
  • 47 Петьов

    7 2 Отговор
    Като започне строителството на канал Истанбул ще се оправят а след завършването ще трошат пари не ги мислете тях

    Коментиран от #50

  • 48 Споко

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Може Може":

    Има по резерватите и са много ценни като животните в зоологическата градина.
  • 49 Баба Вуна

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "констатирам":

    Баба зема повече.400лв. Пенсия.по 2500лв. Рента...и баба накрая си произвежда всичката храна. И отнякъде си пооткрадва, затова баба Иляда лева печели месечно
  • 50 Да дааа

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Петьов":

    И наближава времето когато ще купуваме ток от Турция която строи две ядрени централи а ние тарикатите ще останем без ядрена енергетика ей така по Ганьовси инат да не са руски реакторите.Всъщност може и да са снисходителни ако им складираме ядрените отпадъци на площадката в Белене.
  • 51 Щом велето и туркофобите вият

    6 4 Отговор
    Значи бай Ердо им го е подпъхнал в неогрятото място 🤭🤭🤭
  • 52 Рошко

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Курсът":

    Само кьорав глупак може да вярва на дойче зеле последните 15 години се разви и модернизира и то благодарение на ердоган, преди него съм чувал че в меджлиса половината депутати са били евреи, така става като изринеш пиявициъе и мислиш за народа
  • 53 5иция

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Info":

    Ергюн Кърлъковалъ е турски бизнесмен.Баща му е преселник от Драма чийто родители са убити от гърците а тои израства в дом за деца в Истанбул, маика му е дете на родители от Скопие които също са заплашвани но този път от сръбски погроми. Родителите му се женят 1938г. А тои се ражда като едно от 8 те деца на семеиството. 1974 г. завършва универдитета Богазичи като химик. Сега е единствен доставчик на Американската Авиационна и Водна индустрия на материал с голяма твърдост и гъвкавост. Материал които е твърд като стомана но еластичен като полимер. Балканджия и упорит човек.
  • 54 пешо средния

    1 2 Отговор
    А в БГ е раят ,Ха-ха.
  • 55 Неинформиран си

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Deeodown":

    „Следователно няма да кажем, че гърците се бият като герои, а че героите се бият като гърци.“ Уинстън Чърчил. Гърците също бяха в Корея, наблюдавайки турците да бъдат лесно избивани от севернокорейци и китайци.
  • 56 Мехмед

    1 1 Отговор
    Поредната пропагандна лъжа. Успоредно със "спада" на турската лира все вдигат цените и доходите. Вярно, че инфланцията е донякъде проблем, но никой не е обеднял така както им се иска на някои. Ето от този месец се увеличават пенсиите с 8,4% например.

    Коментиран от #57

  • 57 само че

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мехмед":

    с инфлация от 40%-60%, увеличението на пенсиите с 8,4% е кражба и подигравка. в миналото турските пенсионери са купували къща с бонуса, но сега с него пенсионерите купуват 2 килограма баклава.
Новини по държави: