6 Юли, 2021 11:02 7 898 12

Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в Северна Македония

  • северна македония-
  • балкани-
  • пари-
  • бизнес-
  • инвестиции

38% по-малко инвестиции в Северна Македония

Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Чуждестранните инвестиции в Република Северна Македония през 2020 година са намалели с 38% спрямо предходната година, пише македонското издание „Вечер“, цитирайки данни от Конференцията за търговия и развитие на ООН. Това е почти три пъти средният спад в региона по време на пандемията, предаде агенция "Фокус".

Чуждестранните инвестиции в региона през 2020 г. са намалели с 14 процента спрямо 2019 г., в Македония спадът е почти три пъти по-голям. Само Черна гора е успяла да увеличи чуждестранните инвестиции дори при пандемия. Най-много инвестиции са влезли в Сърбия през миналата година - 3,4 милиарда щатски долара, което е намаление с една пета спрямо 2019 г., следвана от Албания с 1,1 милиарда долара, което е спад с 14 процента в сравнение с предходната година. Черна гора има 529 милиона долара, което е с 27 процента повече спрямо 2019 г., спадът в Босна и Херцеговина е 7 процента и те завършват 2020 г. с 371 милиона долара, а РСМ има най-малко - 224 милиона долара чуждестранни инвестиции, което е с 38 процента по-малко спрямо предходната година.

Националната банка обяви, че общите преки инвестиции в страната са резултат главно от нетни притоци въз основа на вътрешнофирмен дълг (128,4 млн. евро), т.е. притоци на съществуващи компании. Останалата част от тази сума е резултат от капиталови инвестиции (96,7 милиона евро) и реинвестиране на печалби (14,8 милиона евро). Само през четвъртото тримесечие нетните притоци възлизат на 95,3 милиона евро, което е значителна промяна в сравнение с предходните две тримесечия, в които вместо притоци се наблюдава отлив на чуждестранна валута от страната. Анализаторите казват, че пандемията не трябва да бъде оправдание и като пример за инвестиции в кризисната година те вземат съседна Сърбия, където наскоро обявиха, че представители на 16 големи американски компании са заинтересовани от сътрудничество и бизнес в Сърбия, поради благоприятния им бизнес климат и добри макроикономически показатели страна.

Ако сравним данните за общите преки инвестиции в страната през предходните три години, може да се забележи, че през 2019 г. общите преки инвестиции възлизат на 326,3 млн. Евро, а през 2018 г. дори 624 млн. евро. Много по-лоша от миналата година беше 2017 г., когато бяха регистрирани само 181,73 милиона евро преки чуждестранни инвестиции. По-голямата част от инвеститорите са недоволни от начина, по който работи сегашното правителство. 56% от германските инвеститори смятат, че бизнес средата е лоша и само 5% я оценяват като добра.

Германските инвеститори бяха и са недоволни от бавното изпълнение на инфраструктурни проекти. Те посочват корупцията, престъпността, неефективната администрация и правната несигурност като основни проблеми, които пречат на тяхната работа. Те настояват за по-добро функциониране на съдебната власт и отбелязват на правителството, че то не се консултира с тях навреме, когато предприема важни реформи, например когато повишава данъците и минималната заплата. Въпреки лошата оценка на икономическата ситуация, по-голямата част от инвеститорите не очакват големи промени, ще останат със същия брой работници и 48% от тях не планират да увеличат инвестициите. 200 немски компании са наели 20 000 души, а търговията с Германия е достигнала 3,6 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dfu

    8 3 Отговор
    "РСМ има най-малко - 224 милиона долара чуждестранни инвестиции"

    Големи инвесциции, големо нещо - по 100 долара на човек... Сигурен съм че РСМ са инвестирали повече навън отколкото са получили, а като влезнат в ЕС, ще инвестират навън още повече и то не само пари. Също като при нас.
  • 2 Пари на вятъра

    3 2 Отговор
    Зайко е падуан на Великата Тиква Император и всички бЕгат от тях! Никой бе иска да остане без бизнес и немил недраг да се скита по света или да търка наровете с каскет!
  • 3 Скопие лъжат че са бедни!

    4 6 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 4 ...

    15 3 Отговор
    Хак да ви е, проклети макета, албанците ще ви оправят!
  • 5 Перо

    10 1 Отговор
    За това Германия,Австрия и Гърция искат да ги вкарат в ЕС /за сметка на БГ/за да ги направят веднага потребители на стоките им и да се свърши с местното производство на храни!
  • 6 Йо Несбьо

    5 0 Отговор
    Хубаво, оценете го, анализирайте го, но след изборите е нужно да имаме правителство, което да започне да привлича инвеститори. От 2007 сме в ЕС. Намерете начин за увеличаване на инвестициите примерно на €1 млрд годишно, разработете план, стратегия на привличане . Ако трябва предложете смесени фирми, за да намалите рисковете. Ограничете изтичането на капитали от фирмите към фирмите-майки - да кажем при реинвестиция в българския бизнес нулеви данъци, при опит за трансфер на Запад - 50% върху печалбата. Трябва сериозна държавна стратегия как да се случват нещата. И задължително електронното правителство да се оптимизира.

    Коментиран от #8

  • 7 Тано Цолов

    5 10 Отговор
    Кой Западняк ще инвестира в комунистическата страна България ???
    Трябва да си луд да го направиш !!!
    Освен ако не переш пари !?
  • 8 Така не става!

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Йо Несбьо":

    Най-кадърните от Родината са в чужбина! Ти би ли инвестирал в държава, за която казват че бъдещето и са "берачи на железу"? Аз не бих инвестирал! Каквито и удобства да предлага държавата, материала вътре просто не става! Как ще опазиш завода който ще построиш от индианците? Трябва да плащаш охрана! Нас българите как ще ни накараш да работим? С големи заплати? Колкото и да даваш, от османците ни е останало наследството,- не гледам че не е мое, а мисля как да го взема без да видят! Годините на ангария, са ни превърнали в хора, дето търсят "на работата лекото, и на хляба мекото"!
  • 9 Ред

    10 1 Отговор
    Отвратителни македонци! Ходят по цял свят да плюят България, използват всичките остатъци от Югославия, които са в ЕС, за да обиждат и натискат... Ако тези в този си вид влязат в ЕС, по-добре да поканят направо и Путин вътре! Сръбски парцали!
  • 10 Аз, бе... Аз...

    12 0 Отговор
    Гърците държаха тия сърбо*мански лакеи 28 г.на "чатал", а ние ще държим РСМ още 60 г. на шпагат !!!
  • 11 Сиркаков

    2 3 Отговор
    Ха ха, но пак са повече от в нейната съседка България...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: