7 Юли, 2021 09:51 5 991 61

България държи ключа за Албания и Северна Македония

  • северна македония-
  • албания-
  • ес-
  • весела чернева-
  • преговори-
  • три морета

София трябва да участва в дебата за бъдещето на Европа

България държи ключа за Албания и Северна Македония  - 1
Снимка: БГНЕС

България държи ключа за започването на преговори на Република Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз. София трябва да участва в дебата за бъдещето на Европа. Инициативата „Три морета“ запълва една липсваща инфраструктура в Европа. В бъдеще тя трябва да обхване и Западните Балкани. Това заяви в интервю за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП).

Български поглед върху бъдещето на Европа

„По отношение на българската външна политика големият нерешен въпрос продължава да бъде разширяването на ЕС с Албания и РС Македония. България държи ключа към този следващ етап на започване на преговорите на тези две страни“, подчерта Чернева. През следващите месеци трябва да направим заявка по важните европейски въпроси, сред които на първо място е възстановяването на България и на ЕС след пандемията от COVID-19. Но за целта, напомни експертът, трябва да имаме редовен парламент, за да подадем своя план за възстановяване. Едно от най-важните неща, които предстои през следващите месеци е дебатът каква трябва да изглежда обединена Европа.

„ЕС ще започне разговори за своето бъдеще, чиято кулминация ще е през следващата година по време на френското председателство. България трябва да е част от този разговор“, категорична е Чернева. За нас е важно в ЕС да се чуват всички гласове, а не само на големите страни. „Много е важно да бъде преодоляно и разделението между Изтока и Запада, не само в смисъл на икономическо настигане, но и в смисъла на политическа равнопоставеност“, каза дипломатът. „В ЕС е неизбежно създаването на различни коалиции. За България ще е грешка, ако тя се самоизолира или самомаргинализира и не участва в част от тези множество коалиции, сред които са Шенген, европейската отбрана и европейския здравен съюз. Това са все области, в които българското общество би имало интерес от европеизация“, заяви експертът от ЕСВП.

Според Чернева пред Европа стои огромния проблем как да се справи с нелибералните демокрации. „Страни като Унгария, където не е налице разделението на властите и няма медийна свобода. Там един лидер се държи като тартор, макар и да е избран на редовни избори. Това не отговаря на принципите на либералната демокрация, върху които се крепи ЕС. Как ще успеем да се справим с Виктор Орбан и други подобни лидери, както и с техния модел на управление, ще е основен въпрос пред ЕС през следващите години“, смята експертът.

„Три морета“ е бизнес, а не заплаха

„Инициативата „Три морета“ запълва една липса в инфраструктурата на Европа в посоката Север-Юг“, заяви Чернева, припомняйки, че през последните години Европейската комисия се е занимавала основно с намаляването на различията между Изтока и Запада, т.е. новите страни-членки да наваксат изоставането си и да са по-добре свързани със старите.

Експертът посочи, че връзките между самите източноевропейски страни са или несъществуващи, или в доста оскъдно състояние. „Три морета“ е призвана да реши този проблем, свързвайки Полша, т.е. северното Балтийско море с България и Хърватия, т.е. с топлите южни Черно и Адриатическо морета. „Освен за инфраструктура става дума за бизнес, инвестиции, а също така за отбрана и сигурност. Това не е инициатива, която е заплаха за някой, който не участва в нея“, подчерта Весела Чернева. Тя посочи, че в момента инициативата стъпва на краката си. За нея е напълно логично на един следващ етап „Три морета“ да обхванат и Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    59 1 Отговор
    България не знам да спира Албания за нещо?
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    31 4 Отговор
    Три морета или Триморие си е преместване Желязната завеса на изток ‼️
  • 3 Факти

    34 6 Отговор
    Глупости, България не държи ключа от собствената си врата, вие си въобразявате че имате някаква роля в международните интриги.... Наивно и смешно

    Коментиран от #11, #59

  • 4 Фатих

    35 4 Отговор
    Със Северна Корея на Балканите трудно се преговаря!

    Коментиран от #58

  • 5 Гоце Делчев

    38 2 Отговор
    Някой ден и Югозападна България ще влезе в ЕС, но първо трябва да им дойде акъла.
  • 6 Наблюдател

    40 1 Отговор
    На Албания ключа го държи европейският съюз изкуствено ги връзва с Македония. Македония си има собствен ключ за влизане в Европейския съюз но не желае да го използва
  • 7 един от многото

    52 0 Отговор
    Първо България не спира с нищо Албания , и второ Северна Македония сама се спира с прословутото си македонско твърдоглавие. Това е положението!
  • 8 Наблюдател

    21 0 Отговор
    На Албания ключа го държи европейският съюз изкуствено ги връзва с Македония. Македония си има собствен ключ за влизане в Европейския съюз но не желае да го използва
  • 9 Скопие лъжат че са бедни!

    4 12 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Ели

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Някой да каже къде е това съкровище че ми писна да чета

    Коментиран от #25

  • 11 !!!?

    4 27 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    България не държи ключ, а самата е Ключ (Троянски Кон) на Кремъл !!!?

    Коментиран от #14, #21

  • 12 ценности

    8 9 Отговор
    Ако решат да ги приемат в ЕС , България никой няма да я пита , или директно ще поставят въпроса , или отменяте ветото за Северна Македония , или Шанген и евро през крив макарон! Това от ЕС , отделно ще има и натиск от американците. Долу-горе нещата ми звучат така , че ние ви искаме (ама друг път) , но видите ли българите пречат!

    Коментиран от #20, #24, #52

  • 13 мародер

    8 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България държи ключа към този следващ етап на започване на преговорите на тези две страни“, подчерта Чернева.
    Ха ха българия не може да си държи гащите вдигнати държала ключа - това най новият виц ли е??
  • 14 Пор

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Кремъл е рокфелеров кон от мнооооооого време, ако не си разбрал още. Не мисли с термини от соца, а влез в час
  • 15 наука

    16 0 Отговор
    България е една много стара и важна страна и имат цивилизация
    даже в AOE..милиони малки деца учат какво е стреме..багаин..крепост
    там за македонци не се споменава има ги в първа част

    Коментиран от #17

  • 16 Вальо

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Англичаните лъжат не вярвай на този филм пускат мухата и като кацне разнася смрадта.Все пак металотърсачите се продават свободно,купуваш и търсиш.
  • 17 Не се напъвай много

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "наука":

    И в България е по същия начин ако имаш спомен.В училище имахме география и история.Също и по нататък....
  • 18 АСЕН

    5 0 Отговор
    ДО МОМЕНТА В КОЙТО ПОЛУЧИ ЗАПОВЕД ОТ ГОСПОДАРИТЕ
  • 19 Калмук

    13 0 Отговор
    С други думи, България е виновна, че РСМ и Албания са в чакалнята ?!?!?! Ето, заради такива като тази госпожа, които постоянно ни вменяват някаква вина, ВМРО и Ко все още са на политическия хоризонт.
  • 20 😁😁😁😁

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "ценности":

    Никой! Ще ги приемат заради фирмите на западняците които ще влязат по лесно и по малко пречки ще има за работата им да продават стоките на запада.Тва е баце! Само гледай Кауфланд метро била Лидл Карфур първата вълна са магазините които да изпомпват,следват с техните печалби да купуват електроразпределителни предприятия вецове тецове и всичко по реда си
  • 21 Дамян

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Искаш да кажеш, че от Кремъл ни дават наставления да се запъваве за Македония, докато не престане да краде историческото ни минало ли. Честно да ти кажа, не вярвам. Тук руснаците нямат нищо общо. Просто българският народ се оказа не с толкова промит мозък от либералите и още държи на своите национални ценности, на Род и Родина.Иначе Русия има интерес Северна Македония да не влезе в НАТО.

    Коментиран от #31

  • 22 опппаа

    12 0 Отговор
    намърдала се тази в този Европейски съвет по външна политика, и почва да работи срещу интересите на страната ни, голяма специалистка - няма що, от години е по външни министерства и други организации, стига вече
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да ама не

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "ценности":

    Може да е така, като нямаме политици с "топки", а имаме лакеи! Ако заемем твърда позиция, блокираме няколко ключови решения на ЕС налагайки вето, така наречените "големи" бързо ще омекнат! Примери ли ти тябват: виж Унгария, Полша а и Холандия и ... как си разиграват коня! Докато не разберем, че НЕ СМЕ малка държава, че няма малки и големи когато се защищава национален интерес ще превиваме гръб! Време е външно да се разбере, че външно трябва да се размърда!!!
  • 25 Грульо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ели":

    Съкровището е в чекмеджетата на Тиквата. :D
  • 26 Костова

    12 0 Отговор
    Натискът по въпросът за приемане на С. Македония върви само над България. Книжните мишки в Брюксел вместо да ни притискат,да се поровят из историческите документи. Василий втори, който ослепява Самуиловата войска остава в историята с прозвището - българоубиец, а не северно македоно убиец.. Или какъвто и да било македонски убиец. Какво сега, заради едното влизане в Шенген да вземем да се откажем от Самуил и от цялата ни история, на която македонците са хвърлили око, че е тяхна ли?
  • 27 А бе Весе

    7 0 Отговор
    на теб кой ти каза че либералните демокрации трябва да управляват ЕС.Според мен и още милиони други хора,точно позицията на Унгария е правилната за Европа.И рано или късно либералните джендъри ще бъдат изтикани в ъгъла на Европа и историята
  • 28 Мим

    7 0 Отговор
    Защо включват Албания ,след като с тях нямаме никакви проблеми,нека ги
    приемат,а макетата проблема им е ,че са инати и чакат на тепсия да ги приемат,след натиск над България от западняците,вместо да се разберат с нас....
  • 29 Кара Колю

    7 6 Отговор
    Българияв близките дни или малкослед изборите ще бъде "натисната" да признае всички македонски искания и да се откаже от историята си. Целта е да спомогне за интересите на САЩ в Европа.
    Няма значение кой ще дойде на власт. Който и да дойде, ще бъде командван от Херо Мустафа.
    Сега ще ми сложите много минуси, но когато казаното от мен стане факт, искам за себе си, да си признаете, че сте сбъркали и, че сте се оказали шилета.

    Коментиран от #33, #50

  • 30 Костова

    2 2 Отговор
    Ако зависеше от Джамбазов и Чернева, те и безплатно биха предали България, в името на европейските либералните ценности. Добре, че не зависи от тях.
  • 31 !!!?

    3 10 Отговор

    До коментар #21 от "Дамян":

    Ами след като държавата ни е превърната в най-голямото гробище в Европа на съветския окупатор, през което се разхождат свободно руски шпиони, за каква открадната история плачете. Каква История ви е откраднала Македония, като сами твърдите, че са българи !!!?

    Коментиран от #36

  • 32 българка

    8 0 Отговор
    И на тази ли и плащаме заплатата ?
    Не знам защо говори за Албания - там проблеми няма ???
    А що се касае до "ключът за Северна Македония" - той не е в България, отдавна е в ръцете на Северна Македония !!!
    Защо тази "умница" говори против България, не ми е ясно ???

    Коментиран от #34

  • 33 Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кара Колю":

    Аз лично ти сложих плюс,за другите не знам. Подобни са и моите опасения.Възмооно е нашите политически светила тайно да подпишат за Северна Македония, че нямат никакви претенции. А после зимата ни готвят отново световен Локдаун. Всякакви протести ще бъдат забранени.
  • 34 Костова

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "българка":

    Защо, Защо? Защото има екземпляри из цяла Европа, зациклили на някакви си антиприродни либерални ценности. За тях понятието Родина не значи нищо. Някои от тях взимат добри пари за този свой мироглед.Те въобще не знаят кой точно им плаща,но си взимат възнаграждението и повтарят многокуплетната песен с патос. На тях всичките Орбан им е трън в очите. Само дето забравят как по тяхните демократични правила Орбан народът си го иска и за пореден път избира. Той отразява народното мнение по въпроса дали ще плесне Сорос през ръцете и дали ще пусне мюсюлманските емигранти да лежат на гърба на унгарците.
  • 35 Човек

    4 1 Отговор
    На мен ми се струва, че изкуствено се нагнетява положението с цел френската дипломация да си
    запише актив, щото ветото ще падне при тяхното председателство
  • 36 Дамян

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "!!!?":

    Тук с руския шпионин(🙂) сме на едно мнение, относно влизане на Северна Македония в НАТО. Като ние веднага бихме им дали зелена светлина, ако малко стъпят на Земята относно дадени исторически събития.
  • 37 Браво

    5 0 Отговор
    Изхвърлете ключа
  • 38 продажжници

    5 1 Отговор
    Мисията на тази Чернева е да се слее с мнозинството на зап. неолиберални евродепутати и да им приглася във всичко , за да си добрува с голямата заплата , колкото може повече . Заплата , която тя взима , защото бълг. общество я е изпратило там . Както унгарците така и българите , никога няма да приемат неолибералните „ценности“ на Запада , а тази мисирка говори за справяне с нелибералите . Тя вместо да защитава моралните ценности на народа си , ще говори едва ли не че се чудят как да ни превъзпитат . Тази не може и не трябва да бъде представител на България , защото нито мисли нито има морала на българите .
  • 39 Перо

    3 6 Отговор
    Факт е че аз в Западна Германия чистих кенефи а шефове ми бяха Югославяните.
    За това съм толкова озлобен сега и всички като мен сега виждат шанс да си избием за малко комплексите.

    Коментиран от #40, #57

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Софиянец

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Перо":

    Перко няма срамна работа. Като си чистил кенефи си изкарвал пари с честен труд.
    Е жалко е че Сърби и Македонци са ти били шевчета. Това е живота примири се.
    Айде спри се да тролиш че ще отключиш автоимунна болест от тази злобя.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Перо

    6 1 Отговор
    Пендаровски си мисли,че ЕС кандидатства за приемане в РСМ и дава условия кое подлежи и кое не подлежи на преговори! Турция е кандидат за ЕИО/ЕС/ от 60-те година,а РСМ е след тях! “Макетата” имат още 50 г.време за размисъл!
  • 44 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Софиянец":

    Село,знаеш ли,че северномакедонките изкарваха повече пари от сексуална експлоатация и издържаха дървените с.македонски гастербайтери.

    Коментиран от #46

  • 45 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Софиянец":

    Аз съм бил винаги на принципа,че няма срамна работа,стига да е ръководна!

    Коментиран от #47

  • 46 Митничар

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Перо":

    Перо в голяма заблуда си. През 1990 и до днес години посоката беше друга, интелегентен си ще разбереш кой кого обслужва.
    Айде трай си че се излагаш.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дедо

    1 2 Отговор
    България е независима държава, нищо не зависи от нея. Дори вътрешната й политика.
  • 49 5ко

    4 0 Отговор
    Тая па от где изкочи като трол от кутия? Къв съвет е тоя? Някоя сатанинска комисия?
  • 50 5ко

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кара Колю":

    Писах ти + но много ми се иска да не е така.
  • 51 Полковник РУМНО

    4 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 52 Моля,

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ценности":

    не пиши глупости. Макетата няма никакъв начин да влязат в ЕС при вето от страна на България.

    Коментиран от #55

  • 53 КАНАС ЮВИГИ

    2 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ПИОНКА ИГРАЧКА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА ЗАЩОТО ИМАМЕ П У Т К И ? А НЕ ПОЛИТИЦИ МУСТАФА И БОЙКО ПРИ ЕР БОЗДУГАН БСП ЛИДЕР НА ЧЕРВЕНОТО КИЛИМЧЕ В КРЕМАЛ ДРУГИ В БРЮКСЕЛ АПАРТАМЕНТА ВЪВ ВАШИНКТОН ЦИГАНИЯ ДО ШИЯ ! А КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА И НАРОД ?? ГЛАС ВЪВ ВСЕЛЕНАТА АМИ ЗА ТОВА !КРАКАЧАНКАТА БИЛ ВИНОВЕН НЕ ГО ЗАЩИТАВАМ !! НО ТОЙ НЕ СЕ Е ИЗКАЗВАЛ ТАКА УЛТРА КРАЙНО КАТО МИТЦКОВСКИ ЛИДЕРА НА МЛАДЕЖКОТО ВМРИО ДНП ЗАЕВ АКАДЕМИЦИТЕ НА МАНИ ПРОТИЖЕТАТА ОТ СЪРБИЯ И СЛОВЕНИЯ КОЯТО СЕГА ЩЕ НИ ЕДИН ВИД ОСЪДИ ! НЕ Е КАЗВАЛ ТЕРОРИСТИ УБИЦИ / КОЕТО Е ВЯРНО ЛАГЕРИТЕ / НЕ ГОРИ ТЯХНОТО ЗНАМЕ И МНОГО ДР ! ТОЙ ЗАЩИТАВАШЕ БЪЛГАРСКОТО САМАСЪЗНАНИЕ /АРЕСТУВАНАТА БЪЛГАРКА / ИСТОРИЯ И ЕЗИК / КОЕТО Е БЕЗПОРНО ПРАВО / А ЦЯЛ СВЯТ НИ ГЛЕДА КАТО ТАЛИБАНИ ЗАЩО ЗАЩОТО НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ И ИДЕЯ ЗА НАЦИОНАЛНА И ДУХОВНА СИГОРНОСТ!! А ГО ИМА ТОВА В МЕЖДУНАРОДНИ ТЕ КОНВЕНЦИИ И ИМАМЕ МОРАЛНОТО ПРАВО ДА ЗАЩИТАВАМЕ ИСТОРИЯ И КНИЖНИНА !!! А ДРУГОТО Е КРАЖБА И ПРИСВОЯВАНЕ ЗА СОБСТВЕНИ ЦЕЛИ ??? ДА БЪДЕМ ЕДИННИ ПОНЕ ЗА ТОВА ОБЩО БЛАГО ТАКА НЕ ЩЕ НИ ОБОРЯТ ЗА ПАИСЙ И ЛЕВСКИ И ЗА ВСИЧКИ КОЙТО СА СЕ БОРЕЛИ ЗА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ! АНГЛИЯ ТУРЦИЯ ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ ПОМНЯТ ГЛАСА НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЙН НА НОЖ ТЕ СА НАШИ РОДНИНИ ЗАГИНАЛИ ЗА ДА НИ ИМА !! СЛАВА ЗА ТЯХ НАТО ГЕРОЙСТВО !! ТО ОЩЕ ЕХТЯТ ГЛАСОВЕТЕ ИМ ! НЕГОВОРЯ СЪС ЗЛОБА КЪМ ТЕЗИ СТРАНИ ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА ! БЪЛГАРИЯ ПАК Е БИЛА МАЛКА И БЕДНА И НЕПРИЗНАТА ТОГАВА !! КАКВА ПОВЕЛЯ НИ Е ОСТАВИЛ ОСНО
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 makedonka

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Моля,":

    ДРЪН ДРЪН БУЛГАРИ
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Перо":

    А познаваш ли кой е Володя Стоянов.Ето какво разказва през 80-те посетил Сърбия.Изпял няколко песни от Македонския край.Накрая дошъл собственика на механата и попитал откъде сте дошли, за да благодари.Забележете, бил с включен микрофон и се чуло какво му казал Володя Стоянов.Ние сме панагюрци, от България.
    Каква е цензурата сами съдете.
    Сърбинът казал: Добре дошли сами гости македонци и аплодисменти от присъстващите.Та такива са ни сръбските съседи.А да не отварям дума при превземането на одринската крепост има там при обсадата 2 артелирийски сръбски дивизии, как разиграват пленения Шукри паша да го заснемат и той да твърди, че сърбите първи са влезли в града
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Кокъл

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    Много точно.Какъв ключ държим,ние?Смешни сме.Да ,държим ключа,на корупция,беднотия и невъждан по размери апашлък.
  • 60 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe. Максимум до 15 години, така наречените македонци, ще бъдат превзети от албанците. С този инат крахът им е неизбежен.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.