Last news in Fakti

7 Юли, 2021 08:38 1 319 12

ЕК включи редица инициативи за справяне с изменението на климата

  • климатични промени-
  • ес-
  • ек-
  • пари-
  • устойчиво развитие-
  • стратегия-
  • екосъобразни облигации-
  • зелен пакт

Тези инициативи подчертават водещата роля на ЕС в света по отношение на установяването на международни стандарти за финансирането за устойчиво развитие

ЕК включи редица инициативи за справяне с изменението на климата - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие редица мерки, с които повишава равнището на амбициите си по отношение на финансирането за устойчиво развитие. Първо, в новата стратегия за финансирането за устойчиво развитие се предвиждат редица инициативи за справяне с изменението на климата и другите екологични предизвикателства и същевременно за увеличаване на инвестициите – и приобщаването на малките и средните предприятия (МСП) – в прехода на ЕС към устойчива икономика. С предложението за стандарт за европейските екосъобразни облигации, което също бе прието вчера, ще се въведе висококачествен незадължителен стандарт за облигациите, с които се финансират инвестициите за устойчиво развитие (наричани за краткост „устойчиви инвестиции“). Освен това Комисията прие и делегиран акт за информацията, която финансовите и нефинансовите дружества трябва да оповестяват във връзка с устойчивостта на дейностите си по силата на член 8 от Регламента за таксономията на ЕС.

Тези инициативи подчертават водещата роля на ЕС в света по отношение на установяването на международни стандарти за финансирането за устойчиво развитие. Комисията възнамерява да работи в тясно сътрудничество с всички международни партньори, в т.ч. с Международната платформа за финансирането за устойчиво развитие, така че в тази област да се изгради стабилна международна система.

Нова стратегия за финансирането за устойчиво развитие

През последните години ЕС значително повиши амбициите си за справяне с изменението на климата. Комисията вече предприе невиждани досега действия за полагане на основите на финансирането за устойчиво развитие. Устойчивостта е главният елемент на възстановяването на ЕС от пандемията от COVID-19, а финансовият сектор ще играе ключова роля за постигането на целите на Европейския зелен пакт. Представената стратегия включва шест набора от действия:

1. Разширяване на съществуващия инструментариум в областта на финансирането за устойчиво развитие, за да се улесни достъпът до финансиране за осъществяване на прехода.

2. Засилване на приобщаването на МСП и потребителите чрез снабдяването им с подходящите средства и поощрения за ползване на финансиране за прехода.

3. Повишаване на издръжливостта на икономическата и финансовата система спрямо рисковете за устойчивостта.

4. Увеличаване на приноса на финансовия сектор към устойчивостта.

5. Обезпечаване на почтеността на финансовата система в ЕС и следене за организирания ѝ преход към устойчивост.

6. Разработване на международни инициативи и стандарти в областта на финансирането за устойчиво развитие и подкрепа за държавите – партньори на ЕС.

Комисията ще представи до края на 2023 г. доклад за изпълнението на стратегията и дейно ще подкрепя държавите членки в усилията им в тази област.

Стандарт за европейските екосъобразни облигации (СЕЕО)

Комисията представи и предложение за регламент за незадължителен стандарт за европейските екосъобразни облигации (СЕЕО). По силата на предложения регламент ще се създаде висококачествен незадължителен стандарт за всички емитенти (частни лица и държавни образувания), който да спомага за финансирането на устойчивите инвестиции. Екосъобразните облигации вече се използват за набиране на финансиране в сектори като производството и разпределението на енергия, ресурсноефективните сгради и инфраструктурата за нисковъглероден транспорт. Има и голямо търсене на тези облигации от страна на инвеститорите. Все пак има възможност за разрастване и повишаване на екологичните амбиции на пазара на екосъобразни облигации. СЕЕО ще представлява „златен еталон“ за начина, по който дружествата и публичните власти могат да използват такива облигации за набиране на средства на капиталовите пазари, с които да финансират амбициозни инвестиции, при спазване на строги изисквания за устойчивостта и при осигуряване на защита на инвеститорите от заблуждаващите твърдения за екосъобразност. По-специално:

- Емитентите на екосъобразни облигации ще разполагат с надеждно средство, с чиято помощ да покажат, че финансират екосъобразни проекти, съобразени с таксономията на ЕС.

- Инвеститорите, които купуват тези облигации, ще могат по-лесно да се уверяват, че инвестициите им са устойчиви, като по този начин се понижава рискът от заблуждаващи твърдения за екосъобразност.

Новият СЕЕО ще може да се ползва от всеки емитент на екосъобразни облигации, в т.ч. от емитентите извън ЕС. В предложения нормативен акт се предвиждат четири главни изисквания:

1. Средствата, набирани чрез облигациите, следва да се разпределят изцяло за разходи по проекти, съобразени с таксономията на ЕС.

2. Трябва да има пълна прозрачност по отношение на разпределянето на постъпленията от облигациите чрез подробни изисквания за отчитане.

3. Всички екосъобразни облигации на ЕС трябва да бъдат проверявани от външни проверители, за да се осигури спазването на регламента и съобразността на финансираните проекти с таксономията. За емитентите – държавни образувания, се предвижда специална ограничена възможност за гъвкавост.

4. Външните проверители, предоставящи услуги на емитентите на екосъобразни облигации на ЕС, трябва да се регистрират и да бъдат обект на надзор от Европейския орган за ценни книжа и пазари. Така ще се обезпечат качеството и надеждността на извършваните от тях услуги и проверки, така щото да се защитят инвеститорите и да се осигури почтеност на пазара. За емитентите – държавни образувания, се предвижда специална ограничена възможност за гъвкавост.

Основната цел е да се създаде нов „златен еталон“ за екосъобразните облигации, спрямо който да може се сравняват другите пазарни стандарти и към който евентуално да се търси съобразяването им. Този стандарт е предназначен за преодоляване на опасенията във връзка със заблуждаващите твърдения за екосъобразност и за опазване на почтеността на пазара, за да се осигури финансиране на законните екологични проекти. След като вчера Комисията прие предложението, то ще бъде предадено на Европейския парламент и Съвета в рамките на съзаконодателната процедура.

Финансирането за устойчиво развитие и таксономията на ЕС

Днес Европейската комисия прие и делегирания акт за допълнение на член 8 от Регламента за таксономията, с който от финансовите и нефинансовите дружества се изисква да представят на инвеститорите информация за екологичната резултатност на своите активи и икономически дейности. Пазарите и инвеститорите имат нужда от ясна и сравнима информация за устойчивостта, за да избягват заблуждаващите твърдения за екосъобразност. В приетия делегиран акт се определят съдържанието, методиката и представянето на информацията, която големите финансови и нефинансови дружества трябва да оповестяват по отношение на дела на стопанските, инвестиционните или заемните си дейности, които са съобразени с таксономията на ЕС.

Нефинансовите дружества ще трябва да оповестяват дела на оборота си, капиталовите си разходи и оперативните си разходи, свързани с екологично устойчиви икономически дейности в съответствие с Регламента за таксономията и Делегирания акт за климата съгласно таксономията на ЕС, официално приет на 4 юни 2021 г., както и с всички бъдещи делегирани актове, отнасящи се до другите екологични цели. Финансовите институции, главно големите банки, управителите на активи, инвестиционните посредници и застрахователните и презастрахователните дружества ще трябва да оповестяват дела на екологично устойчивите си дейности от общата стойност на активите, които те финансират или в които инвестират.

Делегираният акт ще бъде предаден на Европейския парламент и Съвета за контрол за срок от 4 месеца, който може да бъде удължен еднократно с 2 месеца.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис, който осъществява надзор и по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Представената стратегия за финансирането за устойчиво развитие е от решаващо значение за осигуряването на частно финансиране за постигане на климатичните ни цели и за справяне с другите екологични предизвикателства. Ние искаме също така да създадем за малките и средните предприятия възможности за финансиране за устойчиво развитие. Ще работим заедно с международните си партньори за задълбочаване на сътрудничеството в тази област, защото за преодоляване на световните предизвикателства са нужни действия в световен мащаб. Предлагаме и стандарт за екосъобразните облигации, за да противодействаме на заблуждаващите твърдения за екосъобразност и ясно да разпознаваме облигациите, които наистина представляват устойчива инвестиция.“

Комисар Марейд Макгинес, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „С представената стратегия се установява амбициозният ни план за финансирането за устойчиво развитие за идните години. За постигането на климатичните си цели имаме нужда от трайни усилия за осигуряване на повече парични потоци към една устойчива икономика. Необходими са значителни инвестиции, за да стане икономиката ни по-екосъобразна и да се създаде по-приобщаващо общество, така че всеки да може да играе своята роля. Трябва да засилим световното сътрудничество по въпросите на климата и околната среда, защото ЕС не може да се бори с изменението на климата сам – съгласуването и действията в световен план са от съществено значение. Освен това с нашето предложение за стандарт за екосъобразните облигации на ЕС ще се създаде златен еталон на пазара. То отговаря на потребностите на инвеститорите за надеждно и солидно средство при устойчивото инвестиране.“

В Европейския зелен пакт ясно е посочено, че във всички стопански сектори са нужни значителни инвестиции за прехода към неутрална по отношение на климата икономика и за постигане на целите на Съюза за екологичната устойчивост. Голяма част от тези финансови потоци ще трябва да дойдат от частния сектор. Запълването на този недостиг на инвестиции означава пренасочване на частните капиталови потоци към по-устойчиви от екологична гледна точка инвестиции и за целта е необходимо цялостно преосмисляне на европейската финансова уредба. В частност, в Европейския зелен пакт се подчертава, че инвеститорите и дружествата следва да могат по-лесно да установяват кои инвестиции са екологично устойчиви и да се уверяват в надеждността им. С представените предложения ЕС предприема още една важна стъпка към постигането на целите на Зеления пакт, осигурявайки цялостен подход към финансирането на прехода към екосъобразност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    4 0 Отговор
    А как се смеехме на " Спрете Земята ! Искам да сляза."‼️
  • 2 Някой

    11 0 Отговор
    пълна лудница е този ЕС. Как ще спрат физически процеси извън нашата планета? Защото, ако си мислим, че единствено човешката дейност е причина за "климатичните промени", то означава че сме като коне с капаци на очите. Климатът не е константен и никога не е бил. Напълно нормално е да има промени, при това и резки.
    Сега, ако идва реч за усвояване на едни пари от определени държави за сметка на други държави (и България в този кюп), то вече е друго нещо.
  • 3 dfu

    5 0 Отговор
    Еко облигации - демек по-мека форма на "дългови инструменти", което пък си е мека форма на "дълг". :) Да са живи и здрави влоговете на хората в банките! То всъщност капитализма си е форма на социализма - преразпределя средствата на имащите към управленски планове, но вместо да ги взима директно от заплатите, ги взима от спестяванията в банките.
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    4 0 Отговор
    За да спре глобалното затопляне ЕС да призове всички да оставят отворени хладилниците 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 5 Антон

    8 0 Отговор
    Нека да преведа на нормален език този словесен бълвоч:
    Ще вземем едни пари от едни хора и ще ги раздадем на наши хора.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор
    😀😀😀 Ден на отворения хладилник 😀😀😀
  • 7 Дедо ви

    6 0 Отговор
    Типични празнодумия за европейския съюз. Еко, зелено и така нататъка... Същите тези се местят на шест месеца от Брюксел в Страсбург и обратно местейки десетки тирове документация и собствените си персони за да докажат не знам си какво. Под 100 киловата мощност на двигателя и 3 тона и половина тегло не се смята за автомобил. И в такъв джип рядко виждаш по повече от един човек да се вози. А приумицата тировете на четири седмици да се прибира в България с товар или без товар... Но ще бъдем еко като забраним пластмасовите клечки за уши.
  • 8 Тони

    3 0 Отговор
    Защо ли тази снимка е като някоя съживена статуя от СССР и България през комунистическия режим, само че знамето не е червено а синьо.
  • 9 Харчете си парите

    5 0 Отговор
    Скоро и тях ще ни махнат ,честита ви дигитализация
  • 10 това

    3 0 Отговор
    са нормални неща бе глупци срещу природата не можем да се борим човека не е виновен
  • 11 5ко

    2 0 Отговор
    Всичко екозелено е отровено общество на шорош и съдружника евгеник гей билТС. В липсата на конкретика и алабализъм се прокрадват: Ти само се набутай при нас и няма да правиш друго, освен това което ти кажем.
    Можеш да ни финансираш чрез наЩе облигации. Ще плащаш еко такси и тнт.
    Не изпълняваш ли нашите повели, ще бъдеш наказван.
    Пред кого ще се отчитаме не е работа на масата.
    Така полека лека ЕК превръща ЕС в безнационална държавна, която ще бъде харизана на глобалистите.
    Това много ми напомня на една комедия : Шеф на мафията. Там, на края когато става бос, главният герой по стар обичай кара да му целунат пръстена, в знак на вярност. Всички го правят и накрая остава само най - близкият му човек, негов телохранител и шофьор от самото начало. Той му казва, че са се разбрали да не го прави това. Босът му отвръща, че това е просто само един ритуал, без обвързване. Охранителят се съгласява и целува пръстена. Младият шеф веднага скача и казва: - Хвана ли се, хвана се! Сега си мой за цял живот! КРАЙ НА ФИЛМА.
  • 12 ГУМЕН КРАДЕВ

    2 0 Отговор
    Тези решения звучат много оптимистично ! С две думи - климата ще го спасят , хора няма да има !