Last news in Fakti

10 Юли, 2021 06:00 3 560 10

Екстремните горещини ще станат редовно явление?

  • климатични промени-
  • жега-
  • сащ-
  • канада-
  • горещини

50 градуса, горски пожари, горещи ветрове: до екстремни жеги като тези, сполетели Канада и САЩ, обикновено се стига веднъж на 1000 години. Но в бъдеще може да преживяваме подобни аномалии веднъж на всеки 5 или 10 години.

Екстремните горещини ще станат редовно явление? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Според едно изследване, без изменението на климата нямаше да се стигне до екстремните горещини, завладели през миналите дни западните части на Северна Америка. Това твърдят авторите на изследване, проведено в рамките на проекта World Weather Attribution (WWA), резултатите от което обаче все още не са публикувани в научно списание. В него се посочва, че затоплянето на Земята, причинено от парниковите газове, е увеличило 150 пъти вероятността за горещи вълни като сегашната в Канада и САЩ.

"Това е безпрецедентно"

Учените са сравнили температурите от края на юни и началото на юли тази година с данните за температурата на Земята от 1800-та година насам. Изводът: подобна температурна аномалия се случва веднъж на 1000 години. Фридерике Ото от Оксфордския университет, която е част от екипа на изследването, казва: "Това, което наблюдаваме сега, е безпрецедентно. Нови температурни рекорди, които да надвишават предишните с по 4 или 5 градуса по Целзий - това не е нещо нормално."

През последните седмици Канада и северозападните райони на САЩ бяха сполетени от невиждана гореща вълна. В канадското село Литън, на около 260 километра североизточно от Ванкувър, бяха измерени 49,6 градуса. Допреди това абсолютният температурен рекорд в Канада беше 45 градуса. В тази адска жега селището изгоря почти напълно само за няколко дни. В канадската провинция Британска Колумбия за една седмица бяха регистрирани над 700 смъртни случая, настъпили неочаквано и внезапно.

Само предвестник на това, които ни очаква?

Авторите на проучването посочват, че е възможно да има и друга причина за горещините, макар и тя да е твърде малко вероятна: възможно е паралелно със затоплянето на земната повърхност да сме достигнали онзи праг на климатичните промени, при който екстремните феномени, смятани досега за невъзможни, да зачестят значително. Уточнението гласи, че дотук събраната информация не е предвещавала подобно развитие. Според авторите на изследването, необичайният феномен може да е предзнаменование за подобни температурни аномалии в бъдеще и в северните географски ширини, в т.ч. Германия. Те правят и още един извод: при сегашния обем на изпусканите емисии в атмосферата само до няколко десетилетия средната температура на Земята може да се повиши с два градуса по Целзий. И тогава подобни горещи вълни могат да започнат да ни сполитат не веднъж на 1000 години, а на всеки 5 до 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 1 Отговор
    Да се почне масово залесяване,и да се спре пластмасата а не само да се сече

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Дроб

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Кажи го на циганите и дървената мафия
  • 3 сащ и канада

    10 0 Отговор
    не са цялата земя..... тази година малко по топличко им стана и взеха да квичат и вещаят апокалипсиси. Всъщност те самите имат голям принос за тях. Всъщност е топло в Норвегия и Русия. Всъщност тази година цялата е такава необичайна. Всъщност обора си е обор а кочината си остава кочина и при горещо и при студено време. Ай сполай....
  • 4 Нико

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Като задрънкате така и умирам от смях. Все едно политик слушам. Да направим заплатите 5000 лв.... Как да стане, приятелче? Дай алтернатива на пластмасата, която да е адекватна ценово и екологично!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гошо

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: канадското село Литън, на около 260 километра североизточно от Ванкувър, бяха измерени 49,6 градуса.
    Преди такива съобщения вяха в рубриката любопитни факти ,сега ни плашат И какво трябва да е времето по цялата Земя Много бих искал тия дето все за климатични промени говорят да кажат за какъв аджеба климат трябва да се борим ,дъжд сняг ще трябвали да вали по колко кога и най вече денем ли да е нощем ,щото според мен денем не е нормално а само нощем и то след 10часа до 5 най много
  • 6 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нико":

    Стъкло, или не помниш едно време
  • 7 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нико":

    И защо и тука да не може, погледни Китай Индия и Турция последните години колко нещо са залесили
  • 8 Един Човек

    3 0 Отговор
    Яж пари, пий пари... Когато климата се промени напълно, парите вече няма да имат значение!
  • 9 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    А екстремните студове, като този блокирал цял Тексас дали ще станат редовни? Какво казва затоплисткото "изследване" по този въпрос.
  • 10 Ръб

    2 0 Отговор
    Това с промяната на климата го дъфчат повече от 50 години. До никъде не го докараха и си направиха вирус за бърз кеш. Овцете им вярват че било от човешка дейност.