Last news in Fakti

7 Юли, 2021 12:24 3 597 4

Защо в Иран се появиха толкова много нови милионери

  • милионери-
  • иран-
  • биткойн-
  • спекулации-
  • иранци-
  • бедност-
  • богатство

През последната година броят на милионерите в Иран силно нарасна - въпреки пандемията и икономическата криза в страната. Как забогатяха?

Защо в Иран се появиха толкова много нови милионери - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на доларовите милионери по света продължи да нараства дори и по време на пандемията. В Иран техният брой се е увеличил с близо 25%. Според актуалния "World Wealth Report", съставен от консултантската компания "Capgemini", само през 2020 година милионерите в Иран са се увеличили от 205 000 на 250 000. В списъка на държавите с най-много милионери в света Иран заема 14-то място.

Същевременно през същата година, според официалните данни, 30% от иранското население е живяло под границата на бедността. Въпросните хора не са били в състояние да си плащат наема или здравните услуги и медикаменти.

През последните 3 години иранската валута се обезцени силно спрямо американския долар: през януари 2018 един долар се обменяше срещу 42.880 риала, а през януари 2021 вече срещу 240.000 риала.

Иран и криптовалутите

"Мнозина извлякоха огромни ползи тъкмо от това развитие и се превърнаха в милионери", казва Али Ахмадниа от Техеран, който от няколко години проучва криптовалутите. "Познавам някои млади и добре образовани хора, които започнаха да инвестират през 2016 и 2017 с по 10 000 долара, закупувайки биткойни. Един биткойн тогава струваше около 400 щатски долара, а днес стойността му е 35 000 долара."

Криптовалутите са много популярни в Иран. Всеки, който има поне малко компютърни познания, може да ги създаде. За "добиването" само на един биткойн обаче се изразходва огромно количество ток - толкова, колкото потребяват 24 ирански домакинства за цяла година. В богатия на суровини Иран цената на тока се субсидира от правителството и е съответно ниска.

Правителството на президента Рохани имаше дори намерение да въведе криптовалутите като законно разплащателно средство, с чиято помощ да се заобикалят американските финансови санкции. В крайна сметка властите в Техеран обаче се видяха принудени временно да забранят добива на биткойни, който е много енергоемък.

Постоянните спирания на тока, част от които бяха причинени от нелегалния добив на биткойни, предизвикаха значително недоволство сред населението. Избраният вече наследник на Рохани - Ебрахим Раиси - беше оповестил малко преди президентските избори, че ще спре добива на криптовалути. Той представи и планове за инвестиции в електроснабдяването и по-добър контрол, който да осуети нелегалния добив на биткойни за сметка на обществото.

Мнозина обедняха заради търговията с акции

Ограничен брой иранци забогатяха и от един краткосрочен борсов бум. Имаше обаче значително повече хора, които обедняха от него. Под натиска на американските санкции иранското правителство обяви през април 2020, че смята да продаде държавни облигации на стойност от близо 2 милиарда долара. Гражданите можеха да придобият по този начин дялове от собствеността на държавни предприятия в тежката индустрия и петролната промишленост. Това беше рядка възможност за много от иранците, които се опасяваха от по-нататъшно обезценяване на спестяванията си, породено от галопираща инфлация. Към онзи момент инфлацията беше 36,5% в сравнение с предходната година.

Голямото търсене оскъпи прекомерно предлаганите акции, а борсата в Техеран преживя неочакван възход. Най-важният ирански акционен индекс Tedpix, в който са листвани най-големите предприятия на страната, повиши стойността си повече от три пъти. Отделни опитни инвеститори извлякоха големи ползи от този бум и се превърнаха в милионери. Според иранския вестник "Mehrnews", става дума за около 100 души. Борсовият бум обаче не отразяваше действителното състояние на иранската икономика и затова през втората половина на 2020 (предполагам, че годината е сбъркана в оригинала), курсовете се сринаха, а много от вложителите изгубиха своите пари. Оттогава насам пред Техеранската борса постоянно има протести.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странно

    10 0 Отговор
    Тук не е ли същото? Всеки ден си имаме нов милионер, а със сигурност поне 30% от населението у нас е под прага на бедността. Дали не е и повече? А на какво се крепи икономиката ни???
  • 2 един от многото

    5 0 Отговор
    Този феномен сигурно ще да е от непрекъснатите санкции на американците!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Само за русопитеци ще напомня , че в САЩ все още е най-големия брой и милиардери и милионери !!! За сравнение са повече от Китай и Индия взети заедно , а САЩ има население 350 милиона , срещу над 3 МИЛИАРДА на другите две !!!
  • 4 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    За който не помни най-много милионери в България се появиха по време на хиперинфлацията от 93-98 година ! И то голяма част от тях именно от обмен на валута !! Тогава едно средно чейнч бюро правеше обороти по половин милион на ден , а големите с милиони !! Дори 5-10% марж , ама на ден им стигаше !!