10 Юли, 2021 18:20 3 674 20

Ако талибаните се наложат в Северен Афганистан, това ще е краят на правителството

  • афганистан-
  • талибани-
  • военни

Войната в Афганистан ще завърши с един категоричен победител

Ако талибаните се наложат в Северен Афганистан, това ще е краят на правителството - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Все по-вероятно изглежда войната в Афганистан да завърши с един категоричен победител и причината за това за успехите, извоювани от талибаните през последните седмици в северната част от страната, каза Бил Рожио, старши сътрудник на базираната във Вашингтон „Фондация за защита на демокрациите" в интервю за БНР.

Той оценява опасността от разпространение на войната още по на север, в Таджикистан, като малка на този етап, но предупреждава за бежанска вълна, която може да бъде усетена и в Европа.

Защо правителствените сили се сринаха толкова лесно в северната част на страната?

Талибаните от години подготвят офанзивата си на север. Инфилтрирали са се в някои етнически общности като таджикската и узбекската. Използват връзките си с „Ал Кайда“, както и нейните връзки с Ислямското движение на Узбекистан, Туркестанската ислямска партия (на уйгурите) и други групировки.

Контролът на тези северни райони от години е оспорван. Талибаните са там отдавна. И затова, щом президентът Байдън обяви изтеглянето на американските сили, талибанската офанзива не закъсня. Афганистанските власти обаче се оказаха неподготвени. Армията е деморализирана - защото в много случаи подразделения остават обсадени от талибаните в регионални центрове седмици, месеци и дори години наред. И не получават подкрепления, боеприпаси, храна. Някои от тях дори не са вземали заплати от месеци.

Затова, когато талибаните поставят условие - на военните, а понякога и на политическите лидери в съответните окръзи - предайте се или се сражавайте и умрете, много райони попадат под техен контрол. Има случаи, в които обсадените избират да се бият, но все по-често предпочитат да се предадат без бой. Защото след това талибаните не ги избиват, а ги пускат да си отидат по домовете, стига да обещаят да не се връщат в армията. Снимат ги и им записват имената, за да е ясно, че ако не изпълнят обещанието си, ще си платят.

Изтеглянето на Америка наистина влошава ситуацията. Талибаните са нахъсани, а афганистанските сили за сигурност се чувстват изоставени и от Запада, и от собственото им правителство и затова в много случаи слагат смирено оръжие.

Подцени ли Вашингтон психологическия ефект от обявеното изтегляне от Афганистан?

Администрацията на Байдън и американската армия също бяха неподготвени за тази яростна талибанска офанзива. А трябваше да бъдат, защото тя беше предвидима още когато президентът обяви на 14 април, че американците ще се изтеглят. Реално офанзивата започна на 1 май - неспазения срок от споразумението с талибаните. Тогава те контролираха 73 от общо 407 окръга в Афганистан, а в 210 контролът беше оспорван.

Към днешна дата 205 окръга са под талибански контрол, а 123 са оспорвани. Много от окръзите просто преминаха на страната на талибаните, които се организираха под носа на афганистанските сили за сигурност и на НАТО. А подготовката, прегрупирането на силите и предприемането на такава офанзива не е лесна работа. Очевидно разузнавателните данни са били оскъдни или не са били оскъдни, но са били пренебрегнати. И в двата случая това не говори добре за НАТО, Съединените щати и армията и разузнавателните служби на Афганистан.

Много битки се водят едновременно в Северен Афганистан - в Бадгис, Балх, Херат. Какъв е залогът? Какво ще спечелят талибаните във военен и в политически аспект и какво би загубило правителството в Кабул?

Офанзивата на талибаните обхваща цялата страна, но операцията им на север е изключително изкусен ход - брилянтен и от тактическа, и от стратегическа гледна точка. Преди 11 септември 2001-а Северният съюз контролираше само около 10 процента от територията на Афганистан, или две провинции - Бадахшан на североизток, която граничи с Китай и Пакистан, и Тахар (на таджикистанската граница). Бадахшан беше крепостта на Северния съюз. Днес обаче талибаните контролират 26 от 28-те окръга там, а главният град на провинцията е под обсада.

Талибаните напълно пренаписаха сценария. Северът е източникът на реалната власт на правителството в Кабул. От там произхожда силата на старите военачалници. Ще ви дам за пример Абдул Рашид Достум. До неотдавна той бе вицепрезидент, а и маршал. Ако талибаните успеят да вземат властта в контролираните от него провинции, какъв авторитет ще има вече Достум?! Нито ще има кого да организира вече, нито откъде да генерира доходи. Талибаните буквално го изкарват от играта.

За талибаните са важни и битките в западната, югозападната, южната и източната част на Афганистан, но там те отдавна вече имат значително влияние. Ако успеят да спечелят севера обаче, това ще е краят - шах и мат за афганистанското правителство. Все още не всичко е загубено и правителствените сили могат да се противопоставят подобаващо, но не се вижда никакво прегрупиране, консолидиране и масирана контраофанзива. На всеки окръг, върху който армията успее да си върне контрола - а те не са много - талибаните отговарят като превземат нови десет. Ако талибаните съумеят да завладеят Севера, те ще подкопаят основите на афганистанското правителство и тогава то ще се срине доста бързо.

Стотици цивилни и военни бягат през границите с Таджикистан и Иран от началото на юли. Да очакваме ли по-голяма мигрантска вълна? Ще се усети ли и в Европа?

Да. С офанзивата на талибаните виждаме хиляди бежанци във всички съседни страни - и в Таджикистан, и в Иран, и в Пакистан. Да, ще видим и наплив на бежанци, които ще се опитат да влязат в Европа и преди това страни като Турция. Афганистанците вече десетилетия плащат ужасната цена на тази война. Но талибаните това не ги интересува - тяхната главна цел е да вземат властта.

Талибанските делегати, които посетиха Москва в четвъртък и петък, увериха, че няма да допуснат атаки през границата на Таджикистан. Според Вас може ли да им се вярва? Ще прелее ли войната в централноазиатските републики?

Талибаните излъгаха за доста неща докато преговаряха (за изтеглянето на американците). Те трябваше, например, да сдържат „Ал Кайда“. Излъгаха и когато твърдяха, че няма да влизат в главните градове на провинциите. А ето че атакуваха Кандахар, а преди дни и Калаи Нау (на северозапад). Кундуз и Талокан (на североизток) също са подложени на нападения.

Но това си обещание, мисля, талибаните ще спазят, защото пренасянето на бойните действия в съседни държави не е в техен интерес. Това може да предизвика отпор отвън срещу опитите им да вземат под контрол Афганистан. Завладяването на Афганистан сега е техният основен приоритет. Нахлувания в съседните страни само ще застрашат тези усилия.

В Москва талибаните обещаха доста неща - че ще градят афганистанска държава заедно с всички афганистанци, че ще се справят с наркотрафика, че няма да позволят на ИДИЛ да действа на афганистанска територия и т.н. Но самият факт, че предпочетоха да направят тези изявления от руската столица, не е ли показателен за нова, по-голяма роля на Русия в региона след оттеглянето на НАТО от Афганистан?

Руската роля в Афганистан днес е ограничена и ще си остане така и ако талибаните вземат властта. Интересът на руснаците е главно в ограничаването на джихадистите като групировката „Ислямска държава“ в афганистанските предели.

Но „Ислямска държава“ е враг не само на Русия, на Запада и на Китай - тя е враг и на талибаните. Талибаните искат да доминират над джихада в Афганистан. Организации като „Ал Кайда“ и „Ислямското движение на Узбекистан“ са техни партньори. Но „Ислямска държава“ е нещо друго - тя оспорва господството им в страната. Така че, когато заявяват, че ще се борят с ИДИЛ, талибаните без съмнение ще го направят. През годините те неведнъж нанасяха удари по „Ислямска държава“ годините и ѝ нанесоха поражения на много места в Афганистан.

ИДИЛ все още е желана плячка за талибаните, но точно сега те преследват по-голяма риба, имат пред себе си по-важни битки - битките срещу афганистанското правителство. Щом се справят с правителството в Кабул, ще се заемат и с „Ислямска държава“.

Страни като Русия оценяват реалната ситуация в Афганистан. За тях сякаш е изписано с големи букви, че е твърде вероятно талибаните да излязат победители. И каквито и връзки да поддържат с талибаните, руснаците ще ги използват, за да държат джихада далеч от своите граници.

Талибаните изпращат делегати в страни като Русия, Иран, Индонезия - те биха пратили хора, където и да е, за да спечелят легитимност пред света. Да позволяваш на талибаните да посещават тази или онази страна и да действат като представители на Афганистан означава да легитимираш талибаните и в същото време да делегитимираш афганистанското правителство.

„Вероятността за единно правителство на Афганистан с контрол върху цялата страна е твърде малка“. Това е един от коментарите, които президентът Джо Байдън направи след като потвърди, че американските войски ще се изтеглят до края на август. Бихте ли се съгласили с неговата оценка на ситуацията? Очаквате ли Афганистан да фрагментира още повече?

Мисля, че вероятността от войната да излезе един победител е доста голяма. Това може да отнеме на талибаните години, но към момента правителството губи битката. Талибаните на практика контролират половината страна. Една четвърт от териториите са спорни. Инициативата е у талибаните. Такава е ситуацията днес.

Ако тази тенденция продължи, може би ще се стигне до нещо като положението отпреди 11-ти септември 2001-а, когато Северният съюз се бореше срещу талибаните. Но ако днес талибаните завземат Севера, ако положението, което се създаде в Бадахшан, се запази, как ще оцелее Панджир? Панджирската долина ще бъде като остров в морето от джихад. Ето защо талибанската офанзива на север е толкова важна за всички воюващи. И като наблюдавам развитието на събитията на терен - това, което талибаните постигнаха в Бадахшан, Тахар, Кундуз, Бадгис и други северни провинции - всичко това прави завладяването на цялата страна от талибаните доста по-вероятно, отколкото се смяташе досега.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мучачос

    25 7 Отговор
    Талибаните биха "могъщата" армия на Сащ от нгри и латиноси
  • 2 сигурно

    14 1 Отговор
    Само ако дойде боко ханъм, и ще заживеят като в България. Даже и в ЕС. Ще ги приемат
  • 3 Дългият

    10 25 Отговор
    Да си зададем въпроса,кой снабдява талибаните с оръжие и муниции,като ги гледам стрелят все с калашници...

    Коментиран от #4, #9, #11, #16

  • 4 факт

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Няма значение кой важното е че наритаха западните извратеняци изпратени там да си прокарват гнусните идеи на Гейтс и други "филантропи"
  • 5 Койчо

    19 1 Отговор
    Да заповядат при баба в Берлин.
  • 6 Факт

    25 3 Отговор
    Войните се печелят,когато се водят със сърце и от хора,за които загубата на войната е загуба на всичко.В задоволения Запад,сегашните поколения са гледали войни само по филмите,казарми няма,за сметка на това гей паради и прайдове са на почит.Армийте са търговски дружества,от които можеш да напуснеш,когато ти е кеф и най-вече когато стане напечено,с надеждата,че някой друг ще ти свърши черната работа.Европа е свършена!Ще бъде завладяна от тези които нямат какво да губят.

    Коментиран от #12

  • 7 Счупи тъпомера

    9 1 Отговор
    Стига сте се пънали, днешното поколение няма да издържи на куршуми около главата му. Независимо от нацията. Всичко е пунта мара. Войните са просто сцена на влияние.

    Коментиран от #10

  • 8 в северен

    11 1 Отговор
    Афганистан живеят най много таджики който са ирански народ столицата Кабул също е 70% таджики и се бият против тюрките който искат да вземат тези територии и да ги присъединят към Велики Туран включително и Източен Туркестан територията на Китай
  • 9 Хаха

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Когато руснаците бяха в Афганистан, талибаните имаха стингъри, кой ли им ги е дал... Няма приятели, има интереси.
  • 10 Ами

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Счупи тъпомера":

    Всичко зависи от промиването на мозъците, както днешната младеж не може без смартфон, така талибанчето на 12 години не може без калашник и чака да убие нашествениците
  • 11 Бръже кАжи

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    на ЦРУ-то за твоите подозрения.
  • 12 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    до 6 ком -Другарю -ти от фронта ли се върна или четеш руски пропагандни материали от 1944 год -тук в статията става въпрос за гражданска война

    Коментиран от #14

  • 13 жaлка работа

    6 0 Отговор
    Соросоид от център за прокси демокрации предупреждавал за бежанска вълна от Афганистан. Ми че тя не е спирала, бе кaун, още от как измислихте ИДИЛ, към европа се стичат иракчани и афголанистанци, бягащи от вашата демокрация.
  • 14 трола стоян георгиев

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян":

    Айде бе, гражданска война?! Те краварите и другите чужди военни бяха в Афганистан по покана на талибаните и срещу тях никой никога не е воювал....
  • 15 Американците

    13 2 Отговор
    Според статията се изтегляли. Според мен това е позорно бягство, защото Афганистан им носи само разходи. Логичния въпрос Е защо не се изтеглят от Сирия. Отговор: там те пазят"американския"петрол

    Коментиран от #19

  • 16 Гошо

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    А с какво да стрелят бе с М16 ли
    Е то се видя до къде я докараха тия дето са с М16
    А калашници има на всякъде и в Украйна има и в България също

    Коментиран от #18

  • 17 Ебасилулла

    1 2 Отговор
    Ебасилулла простите комуняги
  • 18 Талиб

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    Да ,гърмим с М-16
  • 19 Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Американците":

    Изтеглят се от там ,за да не ги махам в Сирия .....нали популизмът ни е педесе процента от политиката....от Ирак махнах ли ги ?
  • 20 долу феминизма

    0 1 Отговор
    Браво на талибаните. Защитават традициите си и не искат демокрацията" на запада. Сега жените в афганистанския парламент ще си получат заслуженото за назидание на останалите жени, които погазват мъжката чест, гаврят се с мъжкия авторитет и чрез феми-закони погазват мъжкия облик . Жената не трябва да стои над мъжа, нито да му е равна. Така повелява природният закон! Лошото е, че при нас вилнее феминизма и са ни нужни талибани като тези в Афганистан, за да се прочисти тази феми извратения!
Новини по държави: