12 Юли, 2021 13:46 6 221 60

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

  • газпром-
  • северен поток 2-
  • русия-
  • украйна-
  • изнудване-
  • енергетика-
  • газ

Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На европейския газов пазар се случва нещо странно. След дългата зима газовите хранилища са почти празни. Руският държавен концерн Газпром би могъл да увеличи доставяните количества, но не го прави, макар че цените наскоро достигнаха рекордно високи стойности за последните 13 години. Това увеличава опасността Европа да се окаже без достатъчно запаси от газ през идната зима. На фона на това развитие направи впечатление новината, че Газпром не е резервирал допълнителни капацитети за транзит на газ през Украйна, макар че доставките на руски газ за ЕС през този месец ще намалеят с над 2 милиарда кубически метра поради ремонтни работи.

Защо Газпром се държи по този начин?

Възниква въпросът какво цели Газпром с това съзнателно предизвикване на дефицит на газовия пазар? Може би иска да повиши цените, както Русия сега прави на петролния пазар, като заедно със страните от ОПЕК намалява добива, а с това и експорта на суровината? „Газпром изглежда иска да оптимизира не само цените и количествата, но и да оказва натиск, за да се завърши проекта „Северен Поток 2“, констатира Йоахим Ендерс, шеф на берлинската консултантска фирма „Ganexo“.

Газпром, на свой ред, заявява пред ДВ, че изпълнява всичките си договорни задължения. Независимият експерт по проблемите на газовите доставки Хайко Ломан се пита защо Газпром не разширява доставките си за Европа, въпреки растящите цени и търсене. Той казва: „Прави впечатление, и това е нещо наистина ново, че Газпром изпълнява своите договорни задължения, като изтегля необичайно големи количества газ от хранилищата си в Европа, а може би дори и като закупува допълнителни количества на европейския пазар. Това поне се чува от търговците на суровината“, казва Ломан.

В резултат на тези действия двете най-важни газови хранилища на Газпром в Европа – в германския град Реден, което е най-голямото в ЕС, и това в австрийския Хайдах - в началото на лятото бяха почти изцяло изпразнени. „Това е крайно необичайно за Газпром и очевидно се нуждае от някакво политическо обяснение“, казва експертът.

"Западните ни партньори ще трябва да свикват"

Подобно обяснение може лесно да се намери в официалните руски медии. Държавната агенция „Новости“ дава следното обяснение за стратегията и тактиката на концерна: “Когато се прави оценка на действията на фирмата на европейския пазар, трябва постоянно да се има предвид едно: че Газпром трябва да завърши газопровода Северен поток 2“. В същата информация съвсем недвусмислено се признава, че „Русия задържа своите доставки“, но не с цел да пълни своя бюджет или бюджета на държавата с пари. „Втората и не по-малко важна цел се състои в това нашите западни партньори да свикват с очевидния извод, че осигуряването на тяхната енергийна сигурност е възможно само в тясно партньорство с Русия“.

За целта на това „свикване“ Европа явно ще получава през Украйна само толкова газ, колкото бе предвидено в сключения в края на 2019 руско-украински петгодишен договор за транзитни доставки. В този договор обаче е записано, че в първата година - а това е 2020-та, транзитните количества са в размер на 65 млрд. куб. метра, а после - от 2021 до 2024 - ще спаднат до 40 млрд. куб. метра. Причината за това е, че при сключването на договора Газпром е очаквал скорошно завършване на „Северен поток 2“, което обаче бе осуетено от американските санкции. Така се стига до сегашната ситуация, в която Европа получава през Украйна значително по-малко руски газ, отколкото ѝ е необходим, а Газпром спокойно може да твърди, че изпълнява всичките си договорни задължения, като изсмуква и последните резерви от своите хранилища.

Опит за изнудване?

В крайна сметка това може да доведе дотам, че през есента, навярно още през септември, руският държавен концерн ще постави европейците пред избора: или веднага давате разрешение за експлоатация на „Северен поток 2“, или ще имате огромни проблеми със снабдяването с газ през зимата, защото нашите хранилища са празни, а доставките през Украйна не желаем да увеличаваме. Експертът Хайко Ломан засега не вярва, че ще се стигне до подобен опит за изнудване и казва :“Газпром досега никога не е упражнявал натиск над западноевропейските си партньори или поне няма подобни случаи, които да са станали известни. Ако сега се стигне до подобен прецедент, това ще се отрази опустошително на имиджа на Газпром. Това би нажежило и бездруго острите дискусии в Европа относно бъдещата роля на газовите доставки в контекста на декарбонизирането на икономиките и ще подсили позициите на онези, които настояват за отказ от ползването на газ“, казва експертът пред ДВ. Но преди това Европа би се оказала пред сериозен проблем.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    87 4 Отговор
    Ами не купувайте от "изнудвачите" бе,обърнете се към Джо,кауни..

    Коментиран от #50

  • 2 Някой

    61 2 Отговор
    А може би DW си мисли така? Или пък иска да втълпи тази мисъл в страхливите европейци?
    А ако ГАЗПРОМ не направи това, за което алармират DW? Ще се извини ли?
  • 3 ЕС саюз

    52 2 Отговор
    Изнудва с ваксините
  • 4 русенец

    79 2 Отговор
    Вас хем ви боли, хем ви сърби. Купувайте газ от другаде, какъв ви е проблема? Плюете Русия, искате независимост, но искате и газови доставки. Впрочем не видях обвинение, че Русия не си изпълнява договорите.:) Значи всичко е точно.

    Коментиран от #13

  • 5 Правилно

    53 2 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило!
  • 6 Българин

    4 85 Отговор
    Ватниците са притиснати до стената и се чудят от къде да откачат някакви средства, за да отложат фалита.

    Коментиран от #59

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бичмето

    10 1 Отговор
    Е па теа
  • 9 Калчо Балчо

    39 2 Отговор
    Просто "Газпром" и САЩ са се доворили тайно за европейския пазар, след което САЩ са свалили санкциите от "Северен поток 2".. сега вият на умряло Украйна и Полша..но така е..

    Коментиран от #15

  • 10 Факт

    45 4 Отговор
    Русия не изнудва стига глупава пропаганда всички знаят, че намесата за всичко това да се случва идва от Америка, нищо ново под слънцето има ли намеса и а и проблем, но и уж независимите Евро държави и ЕС са толкова много станали заисими, че дори сами налагат санкции на тях самите само и само да се докажат колко са послушни на новите си господари
  • 11 гост

    4 59 Отговор
    А дано тъпите ватници се опитат , точно това ще отвори очите на някои оядени бюрократи , че всичко идващо от изток трябва да се отреже веднъж завинаги !!
  • 12 Костова

    45 1 Отговор
    На Дойче Веле не може да се угоди. Та нали точно те бяха също срещу завършване на Северен поток 2. Сега пък руснаците не продавали достатъчно газ, за да си напълни Германия резервите.
  • 13 kkk

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Ама руснака не е про3т, те си спазват договорите на 100%. Но в договорите пише "доставка чрез газопровод на МИНИМУМ...." и този минимум е подсигурен- който иска повече газ си сключва нови договори, а Газпром им доставя. Ако има откъде да им го достави обаче. Или Катар доставят, или ФАЩ- доставчици да искаш... Газопроводите през Украйна и Полша са НЕизгодни за руснаците и си е тяхно решение дали ще ги ползват- толкова е просто.
    Европа иска газ по тръбЪтЪ щото е с поне 30% по-евтин от онзи с корабите на Газпром, а от американският газ е още 30% по-скъп. Е, като искат газ по тръбЪ следва да се погрижат СП2 да заработи на пълна мощност до зимата и готово. Ако ли не- Газпром имат и кораби и ще им доставят същият газ за 30% повече пари. А понеже имат и хранилища да пълнят цената ще скочи още.

    Коментиран от #18

  • 14 Редови Гражданин

    26 1 Отговор
    Следствие от намесата на кравария.
  • 15 гост

    4 39 Отговор

    До коментар #9 от "Калчо Балчо":

    Малко не си доразбрал , договориха се САЩ и Германия , че немците ще сложат лимит на потоците и ще компенсират Украйна с пари за ремонта на тръбите , както и ще увеличат доставките на втечнен газ , а Газпромовци като виждат на къде отиват нещата се опитват за последно да изкярят нещо , ама много бързо забравиха какво се случи само преди две години и как реагира ЕК на злоупотреба с монополно положение !! И на втророто дело глобите ще са по три и нагоре , после ще викат моля ви се колкото може през украинските тръби , толкова ще пуснем , хахах !!

    Коментиран от #23

  • 16 Ленко Петканин

    2 46 Отговор
    В скоро време американският втечнен газ ще залее Европа.Дори корумпираните евробюрократи,които от години работят против интересите на европейските граждани,като спонсорират престъпният режим в Кремъл,ще бъдат принудени от САЩ да заработят за интересите на Европа.Няма мърдане.

    Коментиран от #17

  • 17 Хи их хи

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ленко Петканин":

    Аха ,само дето на американския втечнен газ ще пише мейд ин "Ямал СПГ"!

    Коментиран от #20, #22, #44

  • 18 гост

    2 32 Отговор

    До коментар #13 от "kkk":

    Нали не си мислиш , че търсенето на газ в Азия ще е без край или че всяка зима ще е като предната ?? И че за следващата се очертава точно обратното , високи температури и суша !! Тоест газпромовци може да се окаже , че със свещ ще ги търсят тия поръчки , дето сега ги ограничавали и да доставят пак на 90-100 долара , при положение , че сега могат на 300-400 ?? Ама ушанка акъл не ще , тя слуша вожда , а той се интересува само някой да му казва , че е велик , пък ако не стане много важно , няма да ги плаща той тия милиарди я , пак огруханите руснаци са на пангара , хахах !!

    Коментиран от #37

  • 19 ай де бе

    28 1 Отговор
    Къв е проблема? Та ние сме от другата страна на бариерата-техни врагове, а те наши "врагове". Защо да не ни изнудват, нормално е да ни изнудват!?
    Пробема е, че нашите 'партнери" ни изнудиха за три милиарда и чертежи на хвърчила!!
  • 20 Ленко Петканин

    1 18 Отговор

    До коментар #17 от "Хи их хи":

    Няма значение какво ще пише.Важното е,че няма да се употребява като средство за натиск,както процедират всички руски фирми.Американците преди време изкупуваха и руски нефт по 5 долара за барел,когато ватенките водеха неуспешната нефтена война със Саудитска Арабия.
  • 21 реалиста

    9 0 Отговор
    ами сащ знаеше че това ще се случи
  • 22 гост

    2 26 Отговор

    До коментар #17 от "Хи их хи":

    Първо да те светна , щото от Кремъл няма да ти го кажат , че ЦЕЛИЯ възможен капацитет на Ямал не покрива и една пета от вноса на Европа на втечнен газ !! Второ 30% от него е дела на Тотал , който той си взима и може да си го продава където ще , включително Европа !! И не дължи за това нито копейка на Раша , щото вожда е освободил от данъци целия проект !! И всъщност това е единствения газ от Ямал , който влиза в Европа , но е под 10% от всичкия !! А пък за Раша е точно 0 (НУЛА) , не се излагай , че ще ти се смеят мнооого !!

    Коментиран от #35, #45

  • 23 Костова

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Немците ще компенсират украинците с пари за ремонт на тръбопровода? Немците са практични и си правят сметката. Защо им е да хвърлят пари на вятъра за украинските тръби, без да имат никаква печалба от това? Виж, ако има договора да делят с украинците от транзита, това е друга работа. Но пък алчните украинци едва ли ще се навият на този вариант.

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 24 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #23 от "Костова":

    За да пуснат СП 2 , "умньо" , ама на 50% , повече няма и със компенсациите барабар , щото това го гласува ЕК още преди 2 години и не зависи от никакви санкции !!
  • 25 Павел Пенев

    23 1 Отговор
    Ами като сте големи експерти по диверсификацията, пълнете си хранилищата от другаде,не от Газпром.

    Коментиран от #28

  • 26 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #23 от "Костова":

    Разликите между Украйна и Германия по отношение на руския газопровод "Северен поток 2" могат да бъдат разрешени по различни начини. Един от тях предвижда предоставяне на компенсация на Киев, пише германското списание "Шпигел".
    Освен това се обсъжда вариант, при който Германия може да предложи на украинската страна "сътрудничество в производството на водород" . Германия също обещава да отпусне милиарди долари на Украйна за ремонт на "абсолютно износената" украинска газотранспортна система, която никой не е поддържал в продължение на десетилетия.
  • 27 уникум

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Костова":

    Костова ма Готова си за финансов министър на Руската федерация ма
  • 28 гост

    2 16 Отговор

    До коментар #25 от "Павел Пенев":

    Ами пълнят ги , ти какво си мислиш , че чакат само на Газпромовци ??? Явно не мислиш просто , хахах !!
  • 29 mi6osp

    24 1 Отговор
    При скъп газ през лятото, каква ли ще е цената на Газа през зимата? Особено при санкцията СП 2 да работи с 50% от капацитета си. А през зимата свободни количества газ няма. Затова пълнете с газ от Катар и САЩ сега. Но било много скъпо. Хъм, диверсификацията не беше ли, за да е евтино? Газпром дава урок на Брюкселските зелки.
  • 30 big

    18 0 Отговор
    Пак дойче веле и пак глупости! Защо да изнудва? ЕС и най-вече САЩ искат диверсификация. Доставчици на газ има много: САЩ, Норвегия, Алжир, Катар и т.н. Русия няма нищо против това и не им доставя допълнителни количества, още повече в Далечния изток цената е 2-3 пъти по-висока и там насочват газа си. Защо да помагаш на съюз от държави, които ти налагат санкции и възпрепятстват икономическото развитие? При това без пари?
  • 31 С кое извива ръце?

    14 0 Отговор
    Договорите се изпълняват стриктно.До куб.метър. До конкретен ден, регулярно.Кое е неправилното? Да ви увеличат рязко доставните количества.За да си напълните отсега,всички газохранилища до откат.А през зимата,когато Шефа от локвата отдава заповед за поредни санкции- Да включите на директна.Нали хранилищата са пълни,няма страшно.Там имаме резерв,плюс гарантираните доставки по договора.Ще си ги връткаме" демократично". ТУК някой " експерти" пишат че цената на петрола ще падне през есента. Ще падне в шестък! Сащисаните сами да се гръмнат и в двата крака.Цената на шистака като производствени разходи е приблизително 67-68$ на барел.Под тази цена е губещ.Та през есента- зимата може да удари и над 90$ / барел.А цената на газът е свързана с цената на петрола.Саудите също нямат интерес от ниски борсови цени.Минслогодишната игра,със изкуствената ниска цена остават в мазето.Тази игра им костваше да бъркат в Националия фонд на СА.А това там е тема- табу. Този фонд крепи цялата им социална система.Като дойде есента- който иска ,нов договор изън фиксираните количества,да заповяда.И плаща според цената в момента.Там е сърби Европа.Анализаторите им казват,че ще плащат с 30% по скъпо през зимата.Ами Капитализъм,господа! Търсенето определя предлагането,но и като цена! Не го е измислил Руснака ,а Вие.Ние тук да стягаме гащите след 2023-24 г,най късно.Като секне окончателно Хохолския транзит,който включва и нас.Руснака не забравя.Мурвенския шамар с ЮП,няма да ни простят никог
  • 32 Ен дуре

    10 0 Отговор
    Искаш и не?!Украйна нали е Ваша?!Няма да мъркате ...
  • 33 Русия се стреми да продава повече газ

    9 0 Отговор
    В ЕС и няма интерес да създава дефицит и да изнудва някой!!! DW чудите се какво да измисли те, нещо да на плюете Русия!!!
  • 34 Соло

    10 0 Отговор
    Отдавна трябваше да ви затворят кранчетата хамериканогъзовци
  • 35 Хи их хи

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Светни се сам, че мрака в кратуната ти е непроницаем! Той щял да ми каже! Айде да ти покажа един факт, пък ти си пей мантрата, че Ямал не може да рокрие нуждите на Европа: "Бованенковското газово находище намиращо се на Ямалския полуостров е с запаси от 5 трилиона куб.м. газ!"
    Да те открехна, Ямал не е само едно находище, "Тотал" не е единствения играч там, Китайската държавна газова компания също участва! Но да ми пишеш, че си правили каквото си искат и не дължали нищо на руснаците, това не ти еколониализма от 19 и 20 век! Ай не се прави на много знаещ!

    Коментиран от #46

  • 36 хахаха

    9 0 Отговор
    oт 2021 дo 2024 - щe cпaднaт дo 40 млрд. куб. мeтрa. Причинaтa зa тoвa e, чe при cключвaнeтo нa дoгoвoрa Гaзпрoм e oчaквaл cкoрoшнo зaвършвaнe нa „Ceвeрeн пoтoк 2“, кoeтo oбaчe бe ocуeтeнo oт aмeрикaнcкитe caнкции.

    значи за това положение са виновни щатите...ако не бяха санкциите, северен поток 2 щеше да е завършен преди година и половина...
  • 37 хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    капацитета, да не мислиш, че природният газ се използва само за отопление?!

    Коментиран от #41

  • 38 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    Газпром много точно си изпълнява договорите, парен каша духа. Украинците го съдиха поляците го съдиха и то за договори преди 26год сключени. В кипърската финансова криза загубиха 7млрд дол. Дори договори застраховани в най известни западни фирми са обявени като несправедливи и трябва да плаща много ярдове. Последния украински договор е изцяло под контрола на ЕС и там пише транзитирай или плащай. Газпром плаща без да транзитира защото цените са високи и няма рискове от съдилища.
  • 39 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    Кой е собственникът на Газпром:
    Росимущество - 38.37%
    АО Роснефтегаз - 10.97%
    АО Росгазификация - 0.89%
    Чрез тези свързани фирми Държавата владее 50,23% от Газпром.
    Останалите 49,77% са собственност на чужди фирми, например:
    Щатите, Норвегия, Шведите, Канада, Франция и частично руски банки и физически лица.
  • 40 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор
    Най голям пакет имат VanguardGroup USA 1,53% плюс още няколко американски фирми общо 2,68% Естественно ако се обединят чуждите собственици на акции те могат да получат блокиращия пакет но да не са луди (да свариш чорба от кокошка която снася златни яйца) и получават част от печалбата. За 2019г са получили почти 2млрд дол. Общо Газпром има на пазара грубо около 12млрд акции и плаща по тях 20-30 цента всяка година което е около 7-8% от данъците които плаща в руския бюджет.
  • 41 Абе

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "хахаха":

    Европата като постои на студено една зима(особено ако е студена зимата)и като няма достатъчно газ за бизнеса(или пък е твърде скъп) много набързо ще изквичат да се свалят санкциите срещу Русия.......в крайна сметка винаги интереса е клатил феса и западните джендъря изведнъж ще забравят за "руската агресия" и всичките други простотии, произтичащи от тъпата им пропаганда само и само да им пуснат газ на приемливи цени......!

    Коментиран от #53

  • 42 От страни

    6 0 Отговор
    Ей, вие се разберета най накрая с кво ни изнудва Газпром - със много газ - казвате че попадаме в зависимост, малко газ - изнудва за високи цени.
    То и мен ме изнудва един на кющето в началото на Пробива край магазин "Суми" - продава ми чушки и домати и пари иска бе - това е нечувано - чисто изнудване. На кой да се оплачем?
  • 43 Бай Манчо

    6 0 Отговор
    Доставките следват ли договора който е сключен с Газпром , ако не се нарушава тогава тия pedali i djendari otr DW какво реват ???
  • 44 От страни

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хи их хи":

    То това им е целта. Да накарат европейците да не купувар руска газ, после да купуват от русняците за 400 и да продават същата газ на европейците вече по скъпо. Първите танкери от Ямал СПГ в гр. Сабета са купени от САЩ, те нямат газ, собствената газ им е недостатъчна. И няма никъкъва шистова газ. Това дето го добиват е малко и некачествено и трябва много енергия за втечняване и моного танкери за превоз.
    Те и украинските търби затова искат да са напълнени, щото те не са украински вече. Той за кво мислиш че е седял там синчето на Бидоня - това е американско вече и затова изнудват Европа да плати ремонта уж на украинска и наистина на американската търба.
  • 45 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Дялът на Тотал е 20%. И втечнената газ тепърва започва, така че това е само началото.
  • 46 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хи их хи":

    Правилно светни му. Прав си и за китайците - 51 процент са Новатек, 20 - Тотал, 20 - CNPC, и 9 процента "Новият копринен път" (или нещо такова).
  • 47 не може да бъде

    9 0 Отговор
    Тази статия не е никакво прозрение,а е по-скоро квичене на настъпано животинче или може би драматичен вопъл в стил "Бият Паниковски!?Не виждам нищо нередно в руските действия, изпълняват си договорите и споразуменията стриктно!?А това че на Запад са проявили късогледство и далтонизъм,си е чисто техен проблем!Няма нужда да реват като бяла мечка в топло време ,да си купуват втечнен газ от САЩ,Катар и т.н.нали досега само това приказваха-колко е изгодно да се купува втечнен газ по спотови цени -миналата година тръбопроводния газ беше 60-70USD сега гони 470 по спотови цени !?Интересно е колко са късогледи на Запад -не видяха или по-точно не искаха да видят,че сега Китай става много сериозен консуматор на газ и при това ще плаща сериозно,защото така му е изгодно!?Лично аз съм силно разочарован от нивото на интелекта на ръководителите на ЕС -поне що се отнася до енергетичните проблеми като цяло ,не само за газа!
  • 48 Мародер

    5 0 Отговор
    Я я я DW от кога се превърна в рупорен оракул на Газпром? Много жалки душици си вадят прехраната с този журналистически парцал.
  • 49 Хахаха

    2 4 Отговор
    Има много говорители от името на Русия. Всеки наглец може да говори каквото си иска, когато има кой да го слуша, да му варва и да коментора
    Русофобските му глупости.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 хахаха

    3 0 Отговор
    В ЕС газта е 470 $ , в Азия е 900. Защо реват.
  • 52 Рико

    0 3 Отговор
    С Москва да се търгува газ срещу шушони. С примитивните племена така се търгува-бартер.
  • 53 Рико

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "Абе":

    Ама вие наистина ли си вярвате че топлите Европа? Докогато беше стената, Европа стоеше на студено, така ли? По времето на стената,каква беше разликата в стандартите? Накрая ще си го получите-този път "запада" ще вдигне стена и тогава ще умирате от глад. Изолират ли ви - умирате; ами вие нищо собствено нямате.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Нео

    3 0 Отговор
    Газпром винаги е бил надежден доставчик на Европа. Дори когато Украйна краде газ от тръбата и не плаща, газпром все още доставя газ на европейците. За цената на газа-не ми харесва да купуват от други и на друго място, никой не ви забранява. И за американския втечнен природен газ . Прочетете в Google, че американците нямат достатъчно газ и те изпомпват руски втечнен природен газ в Устьлуга и го носят в Европа, продавайки с надценка... Добър бизнес. Всички доволни))))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 газове

    0 0 Отговор
    ...в контекста на декарбонизирането на икономиките и ще подсили позициите на онези, които настояват за отказ от ползването на газ“

    залените талибани да се обърнат за газ от гретата тунберг
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания