18 Юли, 2021 18:45 7 622 46

Топ производителите на петрол взеха важно решение

  • петрол-
  • опек-
  • решение-
  • русия-
  • саудитска арабия-
  • оае

Разногласията между Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени

Топ производителите на петрол се договориха за увеличаване на производството от август, предаде агенция БГНЕС.

Страните от ОПЕК+ ще увеличат производството до пълно възстановяване, като оценят ситуацията през декември 2021 г., се казва в съобщението на ОПЕК. Следващата среща на страните от ОПЕК+ е насрочена за 1 септември, като страните от ОПЕК+ ще продължат да се срещат ежемесечно, се казва в съобщението.

По-рано източник, участващ в преговорите, каза пред ТАСС, че министрите на страните от ОПЕК+ са се договорили на срещата днес да удължат споразумението до края на 2022 г., като основният параметър на сделката - базовото гранично ниво - ще се промени за някои страни. Според него за Русия и Саудитска Арабия базовото ниво на производство ще бъде увеличено с 0,5 милиона барела на ден до 11,5 милиона барела. За ОАЕ тя ще бъде увеличена от 3,17 милиона м/д на 3,5 милиона б/д. Също така базовите нива на производство за Кувейт и Ирак се увеличават - със 150 000 барела на ден.

Граничното ниво е параметърът, от който се изчислява размерът на намалението, необходимо за всяка държава. Например, по-рано Ирак имаше базово ниво на производство от 4,653 милиона барела на ден, сега ще бъде 4,803 милиона барела на ден. Кувейт имаше 2.809 милиона барела на ден, сега 2,959 милиона барела на ден. По този начин тези държави вече ще могат да произвеждат големи количества петрол съгласно споразумението.

Източник на ТАСС в ОПЕК поясни, че новото гранично ниво ще влезе в сила от май 2022 г. Източници на "Блумбърг" казаха същото. Според източници на ТАСС разногласията между Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени. ОАЕ не бяха доволни, че се предлага споразумение за намаляване на добива на петрол след април 2022 г., когато изтича, при същите условия, при които действа сега. Министерството на енергетиката на ОАЕ смята, че основният предел, от който се изчисляват производствените квоти, не е от значение за тях и не отчита реалните производствени мощности. Саудитска Арабия отхвърли възможността за коригиране на този параметър индивидуално.

Поради разногласия относно основните гранични нива, министрите не успяха да се споразумеят по по-належащ въпрос - нивата на производство на петрол от август до края на тази година. Първоначално всички членове на ОПЕК+ одобриха възстановяването на производството на петрол с 2 милиона барела на ден с плавни темпове до края на тази година, тъй като недостигът на предлагане на пазара се увеличава. Но поради разногласия по първия въпрос гласуването за облекчаване на квотите се оказа невъзможно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златев

    25 10 Отговор
    Да разбираме, че е време цените да отидат в космоса ?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Рошко

    25 2 Отговор
    То и да се вдигне и да падне, при нас спрямо доходите си е все тая, на топа на устата
  • 3 Лост

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Златев":

    Би трябвало да намаляват, но в България ще се окаже, че има нефт за две години напред.
  • 4 Трол2

    10 2 Отговор
    Така като гледам, пак ще видим отрицателни цени.
  • 5 Климатолог

    8 19 Отговор
    Вместо да се наблегне на биогоривото продължават да се пълнят арабските гуши безсмислено и непотребно

    Коментиран от #9

  • 6 До Златев

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Златев":

    Точно така го разбирай.Индикатор е протеста на редица държави от ЕС,че руснаците сдържат нивата на газовите доставки ,в рамките на договорените количества.Бързат да напомпат газохранилищата си до пълен обем.Но Газпром отказа да продава над договореното.Със сигурност, техните анализатори предвиждат сериозен скок на цена за барел. Мнозина посочват цени над 82-86$/ барел.А има и по смели анализатори,който посочват преминаване на критичната граница-100$/ барел.А цената на газа е производна от цената на петрола.Ако е студена зимата,не ми се мисли.Кешвр такава ценова факла ще ни запали,че тъжна ни майка.

    Коментиран от #7

  • 7 хехехе

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "До Златев":

    Увеличат ли цените ще намалее потреблението откоето ще намалеят и приходите на петродържавите
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    олигарсите и капиталистите сечудят как да смачкат ХОРАТА и накрая щ си изкопаят техния гроб
  • 9 NikNay

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Климатолог":

    И от къде ще го вземеш това био гориво ??? Май не си много наясно какви ще са последиците за околната среда .

    Коментиран от #10

  • 10 Климатолог

    7 23 Отговор

    До коментар #9 от "NikNay":

    И какви ще са бе клоун
    Едното се взима от разстения и се връща при тях тоест цикличен процес другото е копане на невъзобновяем източник който не е неизчерпаем и го изфърляме в атмосферата
    Какво да говорим повече копането и горене на петрол е дeбилно явно и ти си такъв

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Спок

    12 3 Отговор
    Последен валс за петролните горива в предсветлинната ера на природотърпими енергоносители като електрически, водородни и... дилитиеви. Световният капитализъм е един огромен катаклизъм. Ламтящ за печалби доведе планетата ни до точката, от която няма връщане назад за векове напред. Бъдещето на света е другаде, тези са минало. Най-важното решение би било да се самозакрият.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 NikNay

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Климатолог":

    Може да съм клоун и дебил в твоите очи но поне съм наясно че за растенията от които искаш да правиш гориво трябва да имаш земеделски площи за да ги засадиш а това става единствено с изсичане на огромно площи гори или използване на нашичните за сметка на изхранването на населението лишавайки го зърнени хра ни и зеленчуци .

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Климатолог

    5 16 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    Разстения можеш и под земя в оранжерии да гледаш и на МКС можеш да гледаш разстения
    Но това да гориш петрол и да няма връщане е повече от малоумно.

    Коментиран от #21, #26

  • 15 Климатолог

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    А като садиш дървесни плантации за каучук какво правиш бе ако нямаш каучук няма да имаш и гуми а без гуми какво ще караш бе гофри?

    Коментиран от #19

  • 16 Ти си

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Спок":

    Петрол ще се добива и занапред дори да несе използва за гориво . Ще продължав да се използва в химическата индустрия , фармациятя , козметиката и строитеството.
  • 17 Гошо

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Климатолог":

    И кое е това нещо дето се взима от растенията прави се гориво употребява се и слет това това същото нещо се връща при растенията

    Коментиран от #18

  • 18 Климатолог

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    въглеродният диоксид какво е бе тъпур кво се отделя при горенето в двг
  • 19 NikNay

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Климатолог":

    Незнам как да ти го обесня че в гумите за автомобилите отдавна няма натурален каучук . А и ти сам го казваш сечеш дърво и го заместваш с друг вид и баланса се запазва за разлика от обезлесените площи на които да можеш да садиш треви от които да произвеждаш гориво .

    Коментиран от #20

  • 20 Климатологъ

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "NikNay":

    Ама ти верно ли написа 5 реда в които нищо не каза
    Отдавна се правели от бла бла ама ти верно ли мислиш че в гумите няма натурялен каучук от дървесни плантации в Азия и Африка.
    Я бегай да сучеш

    Коментиран от #22, #25

  • 21 NikNay

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Климатолог":

    Колега под земята можеш да отглеждаш само гъби ! За оранжериите отново трябват свободни площи . И накрая дали всичко това ще е рентабилно - колко време , средства и енергия ще се изразходва за това и най-важното какваще е крайната цена на чродукта и ще можеш ли да си го пизволиш !

    Коментиран от #29

  • 22 NikNay

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Климатологъ":

    Колега ,ела в 21 Век ! Имаш интернет - чети !

    Коментиран от #24

  • 23 дявола

    4 0 Отговор
    Още малко и ще си го затварят във буркани
  • 24 Климатологъ

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "NikNay":

    чета и затова ти казвам че си в грешка.
    Дали е рентабилно така като тебе си викат и петролните магнати и стигат до извода а бе дай да палим нефта колко е лесно и сега реват ама то климата ама то това а щетите от наводненията рентабилни ли са и кой ги пляща.
    Много умните накрая се оказаха глпаците защото наистина е малоумно да гориш нефт и да го изфърляш в атмосферата без никакъв начин да го върнеш обратно.

    Коментиран от #30

  • 25 БАЙ КУРТИ

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Климатологъ":

    Здравей Ленин гледам че си специалист и по ботаника . Сега ще трябва да станеш и историк/ когато Япония 1941 г . завладява ФИЛИПИНИТЕ И ... и спира вноса на каучук в САЩ ,от какво са правили гумите / май на камионите са слагали дървени колела

    Коментиран от #27

  • 26 Тулуп

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Климатолог":

    Като виден климатолог би трябвало да знаеш, че се пише растение, а не раЗстение! Написал си го повече от един път, което означава неграмотност!
    Хубаво е човек да е малко по-скромен!
  • 27 Климатологъ

    0 8 Отговор

    До коментар #25 от "БАЙ КУРТИ":

    Опса дали според теб в сегашните гуми наистина няма кучук и как ще се отрази спирането на добива на каучук на цените на гумите.
    Колко каучук отива за самолетна гума и колко за тракторна
    Дали Сащ не са имали друг доставчик
    От какво са ги правели от петролни продукти а товя как ще рефлектира върху цените на горивата ако се пренасочи едното към другото без кориво не можеш да караш без гуми също
    Бегай не знаеш материала за днес.

    Коментиран от #33

  • 28 Механик

    11 0 Отговор
    Ех как им се иска на западните хиени и пуделите им, да сложат Русия на колене! Ама все не става и не става, да му се не знае. От де го сложиха тоя "ботоксовият" , дето е на "токчета" , джуджак?! Еххх. а какво време беше при горби и елцин!!Еххх, до се сега западните хиени да са излапали и руските ресурси и да са се прицелили в Марс!
    как тоя Путин само пречи на освояването на Космоса, самооо!!!
  • 29 Климатологъ

    0 7 Отговор

    До коментар #21 от "NikNay":

    Отделно за микс не си ли чувал малко етанол мялко ел.коли и тн
    Едно е ясно дизеловите тараляски трябва да изчезнят моите съболезнования за немците ама като са тпи и технологиите им не стават не е в мен проблема сеш се.
    Второ колко повече земя се пиоее и скапва от фотопанелите която е обработваема и много плодородна.

    Коментиран от #31

  • 30 NikNay

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Климатологъ":

    Сега се изживяваш като някакъв еко талибан . Затоплянето и наводненията не са от вчера а и ролята на човека в тях е тплкова незначителна че няма мерна единица за нея. Всичло са най-обикновени и закономерни космически процеси които немогат да се контролират. Земята е претърпяла множество такива катализми много преди да се е появила някаква форма на живот.

    Коментиран от #35

  • 31 NikNay

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Климатологъ":

    Колега , не се ли осещаш че с този си пост почваш сам да си противоречиш ?

    Коментиран от #36

  • 32 Е#$хти камилата

    1 0 Отговор
    Производителите на петрол взеха важно решение, да инвестират в развитието на електрически автомобили.
  • 33 БАЙ КУРТИ

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Климатологъ":

    Виж сега автомобилните производители използват каучук който е 95% изкуствен , не говоря за скъпите , тогава е 50/50% Но и какво ли да ти обяснявам Ако искаш от истински каучук готов ли си да платиш за 1 бр. 800 лв , и като знам че караш 30 год таралясник .Ако мислиш да се информираш само от ГУГЪЛ И да ти липсват първите 7 год. от образованието.....

    Коментиран от #34

  • 34 Климатолог

    1 8 Отговор

    До коментар #33 от "БАЙ КУРТИ":

    В грешка си обаче пълно е сплантации из Азия и Африка и натурален каучук си се използва което се доказва и от факта че цената на гумите се влияе от намаленият добив.
    Така че тия глупости за синтетичен каучук синтетични бензини и тн си ги зафри а бе ти си знаеш

    Коментиран от #37

  • 35 Климатолог

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "NikNay":

    Ролята на човек е огромна отделеният ЦО2 и др газове в следствие на процеса горене извършван в двг а при отопляването води до парников ефект който покачва средните температури топящи ледената покривка и увеличаващи нивото на водата което води до преливания и наводнения които от своя страна водят до почвени ерозии.

    Коментиран от #40

  • 36 Климатолог

    0 7 Отговор

    До коментар #31 от "NikNay":

    Съвсем не си противореча

    Коментиран от #38

  • 37 NikNay

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Климатолог":

    Сега от био гориво прехвърли темата на натурален каучук .....Ама и това не ти е силната страна !

    Коментиран от #39

  • 38 NikNay

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Климатолог":

    Е в такъв случай само ти си разбираш логиката на писанията ти тик !
  • 39 БАЙ КУРТИ

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "NikNay":

    Абе то май ний сме балъците че се вързваме на Мало ...Ник . Този ни пише от 4 километър и ний му се хващаме на въдицата .

    Коментиран от #41

  • 40 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Климатолог":

    А вулканите са с катализатори и филтри за твърди частици - синко откажи се темата която засягш не е в сферата в която можеш да водиш някакъв смислен диспут !

    Коментиран от #42

  • 41 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "БАЙ КУРТИ":

    Нищо бе бае остави го може пък и нещо да научи .
  • 42 Климатолог

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "NikNay":

    Вулканите па къде намеси?
    Губиш ми страшно много от времето а и от своето при положение че всички факти са в моя полза дали не го правиш защото си просто т.п но не го осъзнаваш?

    Коментиран от #44

  • 43 ДИВАК!!!😇

    7 0 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ СИ БЕШЕ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ...РАЗГОРИШ СИ ПЕЧКАТА С ДЪРВА..ИЗПЕЧЕШ СИ СЛАНИНКАТА..И ТУК ЛИ СИ?ТАМ СТОЙ 🤪
  • 44 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Климатолог":

    Как мога да гибя времето на безработен ? Щом неразбираш примера който давам с вулканите значи ще си останеш прост до край ! Желая ти всичко най-хубаво вмижавиа ти животец - дано някога ти просветне за какво иде реч в постовете ми тук.
  • 45 Забрана

    0 0 Отговор
    Време е за пълна забрана на петрола в ЕС поне.
    Достатъчно мръсотия и скъпотия. Стига вече пълнене на гушите на корпорации и тн с тази отрова.
  • 46 незнайко

    0 0 Отговор
    Увеличение на добива - добре, но какви ще са цените ? Може би двойни както преди години или 200 долара за барел както предричат руснаците !!! В момента нормалната цена е 60-70 долара.