Last news in Fakti

11 Август, 2021 21:25 2 066 4

Локализиран е разливът на нефтопродукти в Черно море

  • нефт-
  • петрол-
  • разлив-
  • новоросийск

По време на ликвидирането на последиците от аварията край Новоросийск, доставката на петрол в морския терминал на CPC беше временно спряна

Локализиран е разливът на нефтопродукти в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 7 август стана разлив на нефтопродукти в Черно море под Новоросийск. Първоначално бе съобщено, че площта на разлива е около 200 кв. м, според Института за космически изследвания РАН оцени площта на нефтеното петно на около 80 кв. км, съобщи ТАСС.

Не е ясен реалният мащаб на бедствието, нито кога ще бъдат ликвидирани последствията на разлива. Дейността се затруднява от лошото време.

Разливът на нефтопродукти стана при товар на кораба Minerva Symphony (плаващ от пристанището в Пирея, Гърция) чрез преносното устройство от терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). Разливът стана на 6 км от брега.

По данни на КТК, причината за разлива на нефт е нарушение на вътрешната кухина на хидрокомпенсатора на преносното устройство.

Мястото на разлива е локализирано. По време на ликвидирането на последиците от аварията, доставката на петрол в морския терминал на CPC беше временно спряна.

За да се локализират последиците от изпускането на нефт, е включен професионален спасителен екип, задействани са четири системи за събиране на масло и резервоари за извличане на петрол.

Консорциумът оцени площта на разлива на около 200 кв. м, а обемът на разлятото масло е около 12 кубически метра.

По късно Институтът за космически изследвания на Руската академия на науките, използвайки сателитни данни, оцени петролните петна в района на Новоросийск на почти 80 квадратни метра. км.

На свой ред работниците от делфинариума на Болшой Утриш близо до Анапа откриха петролни петна в морето.

В същото време кметът на Новоросийск Игор Дяченко заяви, че експертите не са установили замърсяване на плажовете и там все още е разрешено да се плува.

Вицепремиерът Виктория Абрамченко възложи на Росприроднадзор да оцени реалните мащаби на изпускането на петрол край Новоросийск и да провери информацията на Руската академия на науките за подценяването на обемите на разливите.

Росприроднадзор ще оцени щетите, когато бъдат установени няколко подробности, включително колко време е отнемането на горивото.

Елиминирането на последствията от разлива се затруднява и от циклон над Черно море.

Образувано е наказателно дело. Южната транспортна прокуратура извършва проверка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcanba

    5 1 Отговор
    това е ужас!
    Не е колкото в Мексикснският залив - 1 месец суров петрол нон стоп!!!
    Но си е катастрофа!!!
  • 2 Наркос

    4 1 Отговор
    И как точно ликвидират последиците? Под килима ли ги замитат
  • 3 303

    2 0 Отговор
    Последно признаха 80 кв. км. или 40км по 2 км.
    Сигурно е повече.
    Невъзможно за чистене.
    Къде ли ще го отвее вятъра ?
  • 4 водкин

    1 0 Отговор
    Ватниците тровят системно морските обитатели.После що нямало риба? Ся пропагангата ще намекне че краварите са виновновни за тази небрежност.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания