Last news in Fakti

23 Юли, 2021 08:31 3 042 35

Модерна война: "Северен поток 2" породи нови политически, военни и енергийни заплахи

  • газпром-
  • газ-
  • северен поток 2

Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта за газопровода и ще работят със съюзниците и и партньорите си в тази посока

Модерна война: "Северен поток 2" породи нови политически, военни и енергийни заплахи - 1
Снимка: shutterstock

Външните министри на Украйна и Полша излязоха със становище, че газопроводът "Северен поток 2" е породил нови "политически, военни и енергийни заплахи" за Киев и Централна Европа.

Украйна е започнала официални консултации с Европейския съюз и Германия относно "Северен поток 2", съобщи външният министър Дмитро Кулеба.

"Винаги сме казвали откровено, че за нас "Северен поток 2" е основно въпрос за сигурността. Бихме искали американо-германската декларация да бъде по-силна, що се касае до проблемите, свързани със сигурността."

Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта за газопровод "Северен поток 2" и ще работят със съюзниците и и партньорите си в тази посока, се казва в съвместно изявление на външните министри на двете страни.

В интервю за "Ройтерс" изпълнителният директор на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че не смята, че Русия ще продължи да транзитира какъвто и да било газ, след като сегашният договор на Москва и Киев за транзита изтече през 2024 г. По думите му Украйна ще има нужда от членство в НАТО, за да компенсира заплахата за сигурността, която "Северен поток 2" създава.

Предвид притесненията на Украйна, че може да загуби транзитните такси, Вашингтон изпрати съветник от държавния департамент в Киев и обяви, че държавните глави на двете страни - Джо Байдън и Володимир Зеленски ще се срещнат следващия месец. Зеленски заяви, че планира "честна и динамична" дискусия за "Северен поток 2".

Дострояването на "Северен поток 2" ще оскъпи природния газ в Централна и Източна Европа средно с 5%, прогнозира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Причината е, Северен поток-2 ще блокира до голяма степен достъпът на страните от Централна и Източна Европа до по-евтин природен газ от спотовите пазари в Западна Европа, тъй като ще се стигне до блокади, чисто физически и търговски на интерконекторите, които свързват западна Европа с централна и източна Европа."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    42 3 Отговор
    САЩ чрез Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта за газопровода.

    Коментиран от #13, #21

  • 2 А защо

    44 1 Отговор
    да транзитира бе Витренко?
    Що въобще да ви пуска фъндък?
    Вие да не би да сте добри към тях?
  • 3 Муахаха

    61 3 Отговор
    "По думите му Украйна ще има нужда от членство в НАТО, за да компенсира заплахата за сигурността, която "Северен поток 2" създава"
    Тоя е улав по целата глАва.

    Коментиран от #11

  • 4 Българин

    62 2 Отговор
    Полша и Украйна се бият трасето на руската газ да остане при тях, а щатско-турските сини политически проститутки в София подариха Южен поток на Турция.

    Коментиран от #7, #35

  • 5 Костова

    43 2 Отговор
    Кои са им съюзните на Полша и Украйна? Балтийските републики? Меркел и Байден открито им казаха, че Северен поток 2 ще има. А на Зеленски наредиха да си седи тихо и да мълчи.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    22 1 Отговор
    КАКВО Е КЪПАН МАКЕДОНЕЦ ? - ЧИСТ БЪЛГАРИН
    ..................
    КАКВО Е КЪПАН УКРАИНЕЦ ? - ЧИСТ ......
  • 7 Сандо

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не забравяй да приложиш към списъка и патриотите от ВМРО и НФСБ.И те наказаха врага на юг с отвратителната и недемократична руска газ.

    Коментиран от #10

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    40 1 Отговор
    На това му се вика : Да ритнеш заспала мечка , а после да търчиш из гората за помощ!
  • 9 един от многото

    46 0 Отговор
    Полша и Украйна са като малки злосторници , които се заяждат с по големите и когато работата стане напечена , подвиват опашка и квичат за помощ!

    Коментиран от #19

  • 10 Наблюдател

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    За ВМРО и НФСБ се разбра, че са протурски партии отдавна . Взеха парите и вместо граница сложиха телена ограда. Уж купуват самолети за България, а се оказа че полетите им ще са с разрешение на натото ( саш и турция ).
  • 11 Костова

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Муахаха":

    Въпросът за адекватността на украинските управляващи стои наистина на дневен ред. Миналата седмица изпратиха призовка на Шойгу да се яви в Мариуполи на допрос. Не се сетиха за природната мъдрост, че човек трябва да внимава какво си пожелава Осъществяването на някои желания поражда куп беди понягога. За тяхно добро Шойгу не се яви. Казал им, че е много зает и има да приема някои нови оръжия.
  • 12 Kcaniba

    35 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Модерна война: "Северен поток 2" породи нови политически, военни и енергийни заплахи....
    Намалете тоя полит угоднически бълвоч молим!!!!
    Газта е руска, тръбопровода е строен с руско-германски сили и финансиране. Елиминирането на излишни рискови фактори са част от стратегиите и политиките на всякаква конкурентна среда. Укрите , още преди русофобската бандеризация си бяха рисков и ненадежен партньор - ктрадене на газ, неизплащане на потрбената такава, инергийни кризи, празни хъбове.
    Спрете да подлизурквате, журналя
  • 13 Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    САЩ ще просължат да противодействат, но не открито чрез санкции, както досега. При срещата между Путин и Байден двамата нещо са си обещали взаимно Какво точно? Едва ли ще разберем. Може би, че Русия няма прекалено да си дружи с Китай. В замяна - зелена светлина за Северен поток 2.
  • 14 Преди да

    20 0 Отговор
    Заиграят казачок на Мегдана, единствено Хохолите и Белорус, получаваха регулярни доставки още от 1990 г ,без промяна в обем и цена, със 50% по ниска от борсовата,за годината.Отделно прибираха от транзита над 2,6 милиарда$ годишно. Тяхната газопреносна мрежа е 63 млрд.кубометра.По мощна от СП-2,който е 55 млрд.куб.м.Сега ще ядат дървото.След 2024 Газпром може да продължи доставките за тях.Но на принципа: Плащаш- получаваш! Тоест- предварително заявени обеми,който се заплащат веднага.Пресича им се номера,да отклоняват милиони кубометри от общото количество,което хем не плащаха( Русия им опрощава на два пъти по 1,8 млрд$), а Русия трябваше да компенсира тези" липси" с допълнителни обеми,за да бъде коректна към другите контрагенти.Лошото е ,че и ние сме зависими от тази тръба.Руснака ще спази договор с нас,и ще подава договореното.Но тръбата няма да има натоварване( пълен обем) за да се доставя без проблем.Газпром е чист.Ето,ние подаваме по договор вашите количества.Но защо Нафтогаз не ви осигурява технически транзита,е техен проблем.Те получават транз.такси,а не Газпром.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Димитров

    14 0 Отговор
    Управлението на
    Украина и
    Полша е олицетворение на глупостта и наглостта,напред към успех!?
  • 16 Kcaniba

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Преди да":

    факт.
    Балканският поток щеше да ни направи инергийно независим от алчните укро-бандерските елити. Сега, след като нашите елити продадоха евтино интересите ни - ще се разправяме с укрите след 2024. Тогава ще видим, коя песен ще се пее!!!!
  • 17 Пореден Мунчо

    24 0 Отговор
    Дocтрoявaнeтo нa "Ceвeрeн пoтoк 2" щe ocкъпи прирoдния гaз в Цeнтрaлнa и Изтoчнa Eврoпa cрeднo c 5%, прoгнoзирa Мaртин Влaдимирoв oт Цeнтърa зa изcлeдвaнe нa дeмoкрaциятa.

    А прогнозиста наясно ли е, че има и турски поток за линията от България до Унгария и Австрия?
    Или има укро-полско-прибалтийски корени, та го гони такава мъка?
  • 18 Поправка

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Преди да":

    Регулярни доставки от Русия до Германия има от началото на 70-те.
    Но минаваха през Полша и прибалтика. А германците обичат сигурните неща.
  • 19 Раша

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "един от многото":

    На кой ли не му е ясно за украински похвати.Русия 70 години "подкрепваше"икономика на братска украина за сметката на обикновените руснаци.
    А сега всички виждат,че Киев смята,че цели свят им дължи благополучие,комфорт и т.н.
  • 20 фред

    21 0 Отговор
    Айде сега урките ще ядат на Вовата големия шпек. Намаля им транзита през територията и ще ядат клетви и заклинания. Платени провокатори ги скараха с руснаците и сега ще си платят за нахалството.
  • 21 Поправка 2

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Проекта е в миналото. Сега има само газопровод.
  • 22 Aloo

    19 0 Отговор
    Вечен обяд няма. В крайна сметка Украйна доста годинки цоца на кранчето. Не може да искаш цял живот само да папкаш и да плщеш. Света се променя всеки ден. Защо западна Европа трябва да стои и да чака Украйна. Всеки си гледа интереса. Баце като много хитрееше му отрязаха кранчето и сега ще чака да му го пускат от Турция. По хитрия печели.
  • 23 муцунка

    2 2 Отговор
    Третата се пече.
  • 24 mi6osp

    21 0 Отговор
    Транспортът на газа през Украйна до Германия е с 2000 км. по -дълъг от този през СП-2 и прави 5.6 пъти по-висок въглероден отпечатък с допълнителните компресорни станции. Като си добави транзитната такса, СП2 печели по всички показатели.
  • 25 Некой си

    19 0 Отговор
    Какво общо имат транзитните такси, които Украйна ще загуби, с членството ѝ в НАТО?
    Нещо не схващам логиката на украинските министри.

    Коментиран от #29

  • 26 Даа!

    22 0 Отговор
    Ако българските управници,бяха Държавници с топки, сега нямаше да има нито СП нито Турски поток.За Газпром ние бяхме идеалната,къса по проект,по евтина и сигурна дестинация със ЮП.Но изгодите и предимствата бяха двустранни.Пълна мощност-63 милиарда куб.м годишно.Над 850 милиона Евро в държавния бюджет само от транзитни такси.Гарантирани, сигурни доставки за вътрешен пазар.Освен гарантирани доставки за десетилетия напред, щяхме да имаме преференции,и то- сериозни в цената, като пръв и основен транзитен доставчик за половин Европа.Това е неписано правило при всеки един договор.Пропускаме декларираното от Милер,когато направихме символичната заварка на наша територия... Ние имаме план ,за съгласуване с България.След първите две тръби на ЮП,да положим още две, .Ако Българската държава приеме този проект,то към 2025 г ще разполага със газопреносна мрежа ,с общ обем -123 МИЛИАРДА куб.м!!!
    Рекапитулация: ..България щеше да бъде незаобиколим фактор на енергийната карта ,на Европа.Много по евтина газ за промишлеността, населението, което щеше да увеличи конкурентната цена на нашите стоки.Което щеше задължително да повиши рязко стандарта на обществото.Пропиляхме,унищожихме с лека ръка, шанс който се случва веднъж на век!
  • 27 Пепи

    19 0 Отговор
    Е какво им е виновна Русия? Като искат да са независими от нея да внасят американски втечнен газ от САЩ и да си го пуска за където си иска куп Западна Европа и Прибалтийските републики. И да видим някой ще купи ли такъв газ и ще плащат ли САЩ транзитни такси за газопровода. То не беше крадене, то не беше саботаж със спиране на тръбата и към нас включително. Точно тези действия на Украйна бяха в основата да се започне Северен поток 2. Или те и Полша първи почнаха тази война, на която Русия и Германия отвърнаха. А сега приказват, че Русия започвала война с тях. Няма как хем да им плащат такси, хем ония да крадат и да спират кранчето, когато им скимне, а Русия да плаща неустойки, че не са изпълнили договорите за доставка. Както те спираха кранчето, така и Русия им спира кранчето на транзитните такси. Изпросиха си го, ама много си го изпросиха.
  • 28 100pera

    22 0 Отговор
    Укроленд е държава-цирк управлявана от клоуни.
    Воюва със сепаратистите от Донецк и Луганск, но купува от тях въглища - по-евтини са им от полските.
    Воюва с Русия и се опитва да свали Лукашенко в Беларус, обаче Русия е най-големия й търговски партньор, купува от нея газ и ток, а от Беларус - ток и се опитва през нея да увеличи износа за Русия.
    Ми обичате се с поляците - купувайте от тях бе! Въглища в Полша - бол, имат терминал за втечнен американски газ, имат и ел.централи - ми купувайте от поляците, изнасяйте там продукцията си... Ама не ви било изгодно? И кво от това - нали ще сте независими и сигурни.
  • 29 Раша

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    Чтото Киев го шубе от Русия!
  • 30 Бай Манчо

    12 0 Отговор
    Тъпите укри как си го на4укаха :)))) сега Русия ги дава и на съд по правата на човека за периода от 2014 до сега .
    Американците ги посъветваха да не вдигат повече шум около СП2 и да си диверсифицират доставките - не е ли познато това :)))) , но така се получава когато удряш ръката която дава хляб . Укрите искаха с парите от преноса да купуват оръжия с които продължават да убиват хора в Донбас , е сега ще карат на помощи и заеми :))) по тъпи са и от македонците :))))
  • 31 не може да бъде

    10 0 Отговор
    Действията на САЩ,Полша и Украйна по отношение доставките на руски газ,в т.ч.Северен и Южен поток,подкопават дълбоко фундамента на т.н.пазарна икономика!А санкциите ,налагани от САЩ и подкрепени от ЕС пък разрушават и последните остатъци от т.н. межуданродно право.Тези действия рушат вярата в установения световен ред,в междуноародните институции-какво да кажем напр.за т.н.Международен съд в Хага-всичко друго,но не и съд!?Резултат от всичко това най-вероятно ще стане коренна промяна на баланса на силите в света и ревизия на досегашните договорености-с война или без война,без значение дали ще стане по-добре или по-лошо!Може би за някои ще бъде по-добре-но за други....като украинци и поляци....!????
  • 32 няма

    4 0 Отговор
    нищо!Ще си имате газ през Германия плюс `санциите`!?
  • 33 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    УКРИТЕ -ШЛЯХТИКО - БАНДЕРОВЦИ / ЗАПАДНИТЕ УКРИ ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ / И ПОЛЮЦИИТЕ -ВАРШАВЦИ - ИСКАТ САЩ ДА НАЛОЖИ НА РУСИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ГИ СНАБДЯВА И ИЗДЪРЖА И ДА ИМ ПЛАЩА ЗА ТОВА ,ЧЕ ГИ ИЗДЪРЖА ... И ДА ИМ СЕ ИЗВИНЯВА ПОСТОЯННО !!!!!!!
  • 34 БПФ

    1 0 Отговор
    Хохълската гнъс си мисли, че може цял живот да живее на чужд гръб !!! Ама крива им е сметката - Газпром не ги е осиновил !!!
  • 35 Джони

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Аман от руски зомбита. Вие сте срам и позор за 1500 годишната история на България. Стига сте се държали като руски слуги и лакей. Бъдете горди българи с дълбок и стар тракийски корен. Не излагайте европейска и натовска България.