Last news in Fakti

24 Юли, 2021 19:00 11 458 84

“Северен поток 2”: Меркел нанесе тежки щети на Германия

  • германия-
  • газопровод-
  • ангела меркел-
  • северен поток 2

Сега Берлин е в дълг и трябва отново да се върне към една солидна и благонадеждна външна политика

“Северен поток 2”: Меркел нанесе тежки щети на Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Северен поток 2 нанася политически и климатични щети на Германия. Но съществува и искрица надежда, която ще попадне в ръцете на следващото германско правителство.

Залогът е направен: режимът на Путин играе срещу германската и европейската климатична политика. Дали ще спечели - това зависи от потребителите, но и от следващото германско правителство. Главният въпрос гласи: Ще се поддадем ли на сладкото изкушение "евтин газ от Русия" или пък Германия ще заложи на развиването на възобновяеми източници на енергия, които не вредят на климата по начина, по който природният газ?

Икономически проект с големи политически щети

От "Северен поток 2" възникват не само климатични, но и политически вреди, които също могат да се коригират единствено с много ясна смяна на посоката. Руско-германският газопроводен проект, в дъното на който е московската машина за пари "Газпром", разедини Европа и Запада. Канцлерката Меркел години наред твърдеше, че става дума за един чисто икономически проект - и с това свое твърдение нанесе външнополитически щети. Защото проектът беше осъществен против волята на Европейския парламент и въпреки възраженията на най-близките приятели - Франция, Скандинавските страни, Балтийските държави и особено Полша. Разбира се, нека не забравяме и категоричното несъгласие на американския Конгрес.

Тази политическа линия на Меркел скъса с две досега изключително благонадеждни позиции на германските външни отношения: Германия на първо място застава плътно в редиците на своите най-близки приятели и съюзници - и едва след това, на второ, защитава своите собствени интереси. Така беше дори преди трийсетина години, когато Франция и Великобритания първоначално мислеха, че обединението на Германия не е особено добра идея.

Действията на Меркел във връзка с руския газопровод могат да се охарактеризират единствено като отчаяно лавиране в опит да се измъкне от една нерешима дилема. А Путин и неговите верноподаници използват газопровода и като инструмент на геополитиката, за да изнудват Украйна.

Сега Германия е длъжник

Германия и отиващата си канцлерка могат само да се радват, че след мрачните години на Тръмп във Вашингтон отново работят професионалисти по международни отношения, които начертаха пътя за излизане от ситуацията. При това - против волята на надпартийното мнозинство в Конгреса. На Меркел все пак трябва да ѝ се признае едно: нейният голям авторитет във високите политически кръгове в столицата на САЩ ѝ помогна. А в Киев може би все още са запазили една искрица доверие в Меркел, която с работата си по Споразумението от Минск допринесе да се спасят много човешки животи по фронтовата линия в Източна Украйна. Но само една искрица.

Сега Германия е в дълг и трябва отново да се върне към една солидна и благонадеждна външна политика. "Северен поток 2" може да се пусне в действие само при едно условие: че бъде подписан недвусмислен договор, според който Русия не затваря финансовото кранче за Украйна като транзитна държава, и то след 2024 година, докогато важат сегашните руско-украински споразумения.

И най-вече: Берлин е длъжен да се освободи от геополитическата наивност, на която се беше отдал през последните години, и заедно с френските си приятели отново да се постави в услуга на общите интереси. А в момента това означава: да използва кранчето в края на газопровода "Северен поток 2" в съответствие с неговата същинска функция. Защото това кранче не е просто техническа подробност от един чисто икономически проект, то е властови геополитически лост. И този лост може да се мърда в две посоки: отворено и затворено.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рашков

    33 159 Отговор
    Меркел е позор, оставка и затвор!

    Коментиран от #68, #80

  • 3 историчка

    220 15 Отговор
    На Дойче веле вярвам колкото на вестник Правда - няма капчица истина , а само пропаганда!

    Коментиран от #20, #76

  • 4 ТаУмВзе

    179 5 Отговор
    Меркелица закопа Европа в халифат бе. И тая икономическа ламя германистан, как ще съществува без суровини, бе соросоидчета.
  • 5 мнение

    112 9 Отговор
    Спрете им всякаква газ .
  • 6 Гост

    172 5 Отговор
    ДВ са против собствения си народ дори! С ГВРБ една майка го е раждала! Германците се радват, че ще им работи икономиката поне още 15-20 години без дефицит на енергия, ДВ се упражняват в еко-тоталитаризъм.
  • 7 хъхъ

    208 8 Отговор
    Да, каква тежка щета...докара руския газ директно до Германия, без посредници, които да слагат допълнителни такси...

    Щетите са само за ФАЩ и бандеровци.
  • 8 Друг Софиянец

    146 6 Отговор
    Дойче Зеле се наакаха от яд и страх, много са весели. За какво ги публикувате тия глупости, се чудя

    Коментиран от #13

  • 9 гадно

    143 5 Отговор
    Прочете ли човек "Дойче Веле" само това е достатъчно слугинска статия и навеждане.
  • 10 Забранете

    124 5 Отговор
    Го и купувайте "евтина" краварска газ.
  • 11 пешо

    86 4 Отговор
    успях само първия абзац да прочета. шоро.шоидното "еко-бла-бла".
    и тия разчитат на пълната некомпетентност и нежелание (вероятно и липса на възможност) да се мисли. не само на 80-те процента.
    хубаво е да има добра кауза. но е още по-хубаво тя да е основателна. в случая - обидно, дори срамно е за човешката раса. но това са реалностите.
    борци за климат, сър...

    Коментиран от #21

  • 12 Тая баба

    35 24 Отговор
    Нанесе щети на цяла Европа
  • 13 пешо

    29 0 Отговор

    До коментар #8 от "Друг Софиянец":

    или зависимости, или кеш. без танго.
  • 14 Гал

    113 2 Отговор
    Оказва се, че всички онези,които са планирали,проектирали,инвестирали проекта са тотални глупаци. Чак не мога да повярвам. А най- умните са тези дето пишат и ръкопляскат на глупостите. И пак Путин ги измамил всички до един. Бре че глупави германци.
  • 15 Руснаците продават ГАЗ, Германците

    125 8 Отговор
    Ползват и копуват!!! Къде е Проблема, Украйна иска да краде вечно руска газ, а Полша се набута с някакви договори за втечнен газ, но не им излиза сметката и Реват с УКРИТЕ!! DW реве, щом чуе Русия!!!

    Коментиран от #25, #40

  • 16 Монгола

    95 5 Отговор
    Сороснята неграмотна си мисли, пе по тръбата Северен поток 2 ще се доставят антрацитни въглища!Смешна соросня със смешната си пропаганда диктувана от Обора.
  • 17 Кумчо Вълчо

    92 4 Отговор
    Ей големи мръсници сте в дойчето , като дойде време да си заминава отворихте плювалниците .Досега не смеехте да гъкнете боклуци такива.
  • 18 Глупавия Ханс

    42 3 Отговор
    Ние си знаем, дойчовата вълнъ е препикана и мирише лошо но сме толерантни и не и обръщаме внимание, пък и е основно за износ.
  • 19 3.14К

    86 2 Отговор
    DW защо си мислят, че всички читатели са тъпанари ? И кой плаща за такива безмозъчни анализи?
  • 20 Сандо

    81 4 Отговор

    До коментар #3 от "историчка":

    И грешиш.Преди години имаше едно изследване според което тогавашните вестници са писали истината за Запад над 70 процента.Ненапразно се роди лафа:Не ме е яд,че лъжеха за комунизма и аз им вярвах;яд ме е,че казваха истината за капитализма,а аз не им вярвах.А сегашните западни СМИ се превърнаха в истинска информационна кочина.

    Коментиран от #54

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 DeutscheWc

    71 2 Отговор
    ДойчеВеце така и не проумяха че тоя газ се ползва не просто за отопление, а в промишлеността. С ВЕИ ток, който го има само в светлата част и то предмно на слънчевите дни, от де ще вземат газ, не е ясно. Още повече че не са слънчева Испания.
  • 23 Санчо

    88 3 Отговор
    Страшна глупост е тази статия, не случайно не е подписана... Значи ползването на газта щяло да доведе до страшни екологични щети, защото тръбата заобикаля Украйна! Ако се използва газта минаваща през украинската тръба и тази доставена с хАмерикакски танкери - виждате ли, тогава няма да има неблагоприятни еко последици... Е страшни шорошки клоуни са тези, с IQ едноцифрено число...

    Коментиран от #33

  • 24 Тука има тука нема 1 0 включ изключ

    36 2 Отговор
    Има една приказка опазиме Господи от приятели от враговете сам ще се предпазя преди 1989 в Англия и Франция имаше една приказка Толкова много обичаме Германия и се радваме че са две И още една приказка допускай приятелите си близо а враговете още по близо
  • 25 Д. Петров

    3 15 Отговор

    До коментар #15 от "Руснаците продават ГАЗ, Германците":

    Копуват ли!? Я ходи да копаш!!!
  • 26 Русофилите не Мразят България!!

    79 4 Отговор
    Измислица на Политиците!! , Българин който Уважава Русия, за това, че след 500год Под Турско, отново сме се появили на картата на Европа, като държава!!! Благодарни сме на руските Мужици и офицери, към 200 000човека,дали си живота да ни има отново, като Държава!! Това е Благодарност която им дължим!!! Другото се казва "черна не благодарност" Хората, които са Признателни на Русия са Българи първо! Русофили, фоби , това е Измислица на Политиците!! НАРОДА НЕ СА ПОЛИТИЦИТЕ, ПОЛИТИЦИТЕ СА ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ, МЕРКАНТИЛИ!! Народа е Признателен!!!!
  • 27 Прекален еколог и богу не е драг

    40 0 Отговор
    Тия еколози ще докарат европейките до климакс и Европа ще стане наистина стар континент без европейЧета
  • 28 Зоро

    64 2 Отговор
    Да попитаме ДВ дали Фракинга, така широко използван зад океана, не нанася непоправими екологични щети?!? Но за там мълчат, кучетата не лаят господаря си!

    Коментиран от #48

  • 29 Jiv

    40 0 Отговор
    Дрън,дрън,че пляс!поръчкови статии.вече ги усещаме.не се хабете
  • 30 ДВ германската икономика се движи сДВГ

    8 1 Отговор
    Кой знае немски по рождение Наемите хора капитан Немо в търсене на Немо
  • 31 121212

    45 2 Отговор
    Сметките одавна са направени, газ ще има, иначе германскате икономика ще стигне до колапс, Меркел не е от вчера, същите тези критици после ще са и благодарни. Това е въпрос на оцеляване и независимост за Германия, тук няма приятели. Или си силен, или си слаб. Геополитика.
  • 32 ха ха ха

    32 1 Отговор
    Дойчовото зеле пикае газ... хубаво 🤣😂🤣
  • 33 Анонимен

    34 0 Отговор

    До коментар #23 от "Санчо":

    Не е глупост! Това е открито обявяване на действителността за Зелето! От самолет се вижда откъде ими идват паричките в банковата сметка - който плаща - той поръчва музиката/демек статиите/! Не, че досега не се знаеше!
  • 34 ДВ не са се носили по вълните скоро

    21 0 Отговор
    Ако няма газ от Русия няма да има Еърбъс и пътувания по целия свят с керосин ще си въртят електромобилите по аутобаните както в Ентропа а Румен Радев ще е с мотоделтапланер без шлемофон
  • 35 Gost

    14 0 Отговор
    Що за глупости. Хайде по-реалистично.
  • 36 Hess

    18 0 Отговор
    DW когато вземем властта,всички ще ви съдим по обвинение в държавна измянаJEDEM DAS SEINE
  • 37 Колобър

    43 2 Отговор
    Не стана ясно как природния газ замърсява атмосферата? Какъв е проблемът с разединението? Ефтин газ от Русия или скъп от Америка? Какъв ви е проблема западняци? Че сте подръжници на фашисткия режим в Украйна? Тези изроди изгориха живи българи в Одеса, а вие не си мръднахте пръста да изискате наказание за убийците! Бойко Борисов, големия “родолюбец” също замълча! Защо? Мръсни фашисти!!! Нека има Северен поток 2 - смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 38 Та природният газ бил

    33 0 Отговор
    по-вреден от възобновяемите източници… смях.
    Първо природния газ е парников газ в пъти повече от СО2-то.
    Боклука генериран от солари и ветрогенератори броим ли го или панелите, маслата и гресите стават за ядене.
  • 39 Цаца за маха

    17 0 Отговор
    Дойче веле = весник Стършел
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Коментар

    16 5 Отговор
    Според предсказателство на Нострадамус Европа до 2070 година ще е халифат без войни и хората ще живеят добре. По късно след 2070 мюсюлманският мир ще бъде обявен за заплаха номер 1 от САЩ и ще започнат войни.
    Аз самият се чудя дали САЩ ще съществуват през 2070 но ще видим.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Някой

    6 1 Отговор
    Гимлер с казал Гитлеру:Гитлер тъй гуй! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нане

    31 0 Отговор
    естествено, че газ от тръба е по- ефтин от газ от корабче идващ от г.за на географията. Германците са практични хора с изключение на Хитлер и антураж там ингилизите ги излъгаха. Време е света да спре да работи за американците!
  • 46 Sion

    17 0 Отговор
    Зелени талибани и либерасти.. Ужасяващо гадна комбинация.
  • 47 Marinov

    21 1 Отговор
    Нормално е
    на СВОБОДНИЯ пазар продавача - Газпром, да се стреми към по добра Печалба и НЕНОРМАЛНОТО е това да му се вменява за Грях и т.п.
    Газпром вече има по платежноспособни азиатски пазари и Меркел много добре ВРАЗУМЯВА че ако блокира северен поток 2 може Германия да остане на недостатъчно и Скъп USA газ и да изпаднат в енергийна криза.
    Дай БОЖЕ ЕС да не ДИВЕЯТ повече и да принудят Газпром да завърти Европейските кранове че и в БГ ще го втасаме.
  • 48 ТръндЮ

    21 1 Отговор

    До коментар #28 от "Зоро":

    Зоро, виж ся да то обясня: когато наШте хора правят денги от петрол и газ е безопасно а когато гадовете печелят е много вредно за природата и става глабално затопляне! Понимал?
  • 49 ТръндЮ

    12 0 Отговор
    СъШто справка за непонимаиШтите: начи тУтунът е мнооо вреден обаче тревата и дрогата е полезна за ваШто здраве! Так сказал товаришЧ Хюсеин О. Венцеремос!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 химлер

    3 11 Отговор
    великия Хелмут Кол сам си призна че най-голямата му грешка е издигането на синята комсомолка , забрани да присъства на последния му път
  • 52 4INGIZ

    15 0 Отговор
    Съвсем са изчаткали тея русофоби в немско
    И кви климатични проблеми ще имата-с американската газ дето няма да я имат??Че не се сещам нещо..
  • 53 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 1 Отговор
    Когато прочета "политически вреди, коЙто",
    пък и като знам, че статията е от Дойче Веле,
    нататък нещата и позициите вече са ми ясни.
    Продължавам да чета само за забавление...
  • 54 Руски трол

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сандо":

    Не е лесно от сутринта да пляскаш простотии!
  • 55 БПФ

    20 1 Отговор
    Ако Германия беше наистина суверенна страна, подривната медия дойче зеле щеше да бъде забранена, а всичките и сътрудници - разследвани за държавна измяна !!!

    какви щети е нанесла Меркел, бе - това, че обезпечи германската енергетика с евтино гориво ли? Ако разчитат на ВЕИ, още първата зима ще измрат от студ и глад !!!
  • 56 Напън, без полза

    12 0 Отговор
    Специалисти да кажат, колко мегавата са в процент от възобновяеми източници на ТОК и кога ще стигнат поне 30% от традиционните АЕЦ, ВЕЦ ПАВЕЦ, ТЕЦ. Поредното на DW, под вол, ТЕЛЕ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 злобар

    10 1 Отговор
    Под възобновяеми източници разбирам само един и той е термални централи . Всичко друго като го почнете от ветрови и ударите соларни си е чиста проба мошенничество.
  • 61 Йонко Евреина

    5 2 Отговор
    Брееий тази Мерки, тя била руски шпионин, бе...
  • 62 niki

    15 0 Отговор
    Заглавието е объркано,по правилно е “Северен поток 2”: Меркел нанесе тежки щети на САЩ,Украйна и Полша

    Коментиран от #70

  • 63 следдъждкачулка

    8 0 Отговор
    Тази Европа с нейните чиновници винаги е слагала коня зад евро-каруцаца и затова сме на това дередже.
    Изглежда светът се управлява от не много човечни, но добре платени и комбинативни и концесионирани люде, за които музиката не еот значение.
  • 64 гост

    7 3 Отговор
    Меркел износи германците през последните години, стандарта се вдигна много, богатството на държава и народ също. Всеки в Германия може да си поръча фотоволтаик и след 6седмици вече му е монтиран със смартметър и е готов, дали ще плати или вземе на лизинг е избор на потребителя. Всеки. Опитах се същото и у нас, не може, не става, месеци наред молби и разговори, само ерп решава дали да те присъедини, ама иска да си купиш системата, а доставчиците пък не ти гарантират, че ще те пръсъединят, има толкова много хора останли неприсъединени. У нас е позор, там е уредено. Като се разходите им някое немско селце и видите на всяка трета къща соларите помислете у нашите села как е и кой е по-напред и кой ги е довел дотам, защото предходния Герхард все още работи за руския концерн.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 патриот

    16 0 Отговор
    единственият проблем за хленченето на Полша и Украйна е че губят близо 4 милиярда долара транзитни такси боли много не можеш да плюеш и да обиждаш руснаците и да чакаш те да ти плащат и поддържат финансово няма такава музика и глупаци Путин е много разумен и действа много правилно браво не като нашите джендъри
    още един път браво така се работи
  • 67 патриот

    1 0 Отговор
    защо изтрихте коментара
  • 68 Пълни

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рашков":

    глупости!
  • 69 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    9 0 Отговор
    Крайно манипулантивна статия от американската машина за дезинформация наречена "Дойче веле".... Тотална отврат!!!
  • 70 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    10 0 Отговор

    До коментар #62 от "niki":

    +111 меркел си мисли за Германия. Скоро ще има нови кръвопролития в Украйна. Клането на руснаци ще свърши Украйна изчезва....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 urod

    4 0 Отговор
    Е, нали знаем кой финансира дойче зеле:-)
  • 75 Watchdog

    9 0 Отговор
    Толкова пропаганда, дезинформация и откровени глупости не е имало нито по времената на фашистките режими на континента, нито по време на студената воина в държавите от източна Европа. Пилят се младите мозъци. Евро циркът следва да се саморазпусне
  • 76 Уйке

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "историчка":

    Аз им вярвам колкото на ПИК!
  • 77 овен

    5 0 Отговор
    не знам Меркел да е нанесла щета на Германия напротив ще имат голяма полза,но виж нашите дупедавци нанесоха много голяма вреда с отмяната на южен поток и АЕЦ Белене от които щяхме да печелим и да имаме евтини енергоизточници,продавали сме ток на Турция,Гърция,Сърбия,Румъния но ще дойде време ние от тях да купуваме ...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Германия победена държава

    7 0 Отговор
    Изборът на канцлер се определя от САЩ!Меркел и компания слушат и изпълняват.Газът е най екологичното гориво след атомната енергия Статията е пълен провал!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Грух

    4 0 Отговор
    Внимание ! Към службите в България ! Сигнализирам за настоящата статия като злостна чужда пропаганда и фалшива новина ! Незабавно да се разследва кой точно е публикувал настоящата пропагандна статия, по чие нареждане и за чий чужди интереси ! Дойче веле е вражеска платформа, в разрез с интересите на българския народ ! Българи, да не бъдем безучастни, когато се опитват да ни промиват мозъците с либерастка соросоидна глобалистка пропаганда !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Saxon-38

    0 0 Отговор
    Я из России. Спасибо, друзья, за Ваши комментарии! Приятно осознавать, сколько в Болгарии адекватных и здравомыслящих людей, что не скажешь, к сожалению, о многих Ваших политиках...
  • 84 Saxon-38

    0 0 Отговор
    Аз съм от Русия. Благодаря ви, приятели, за вашите коментари! Хубаво е да осъзнаем колко адекватни и разумни хора има в България, което не може да се каже, за съжаление, за много от вашите политици... Съжалявам, ако не съм написал правилно на български.