Last news in Fakti

23 Юли, 2021 12:54 3 148 33

Заев: Блокадата на Скопие за ЕС е травма за нас, но няма да търсим алтернативи

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • европейски съюз

Премиерът изрази вяра, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение на проблема със започването на преговори за еврочленство

Заев: Блокадата на Скопие за ЕС е травма за нас, но няма да търсим алтернативи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има голямо разочарование и травма сред гражданите след блокадата (от България) на европейския път на Македония, но страната няма да търси алтернативи. Това коментира македонският премиер Зоран Заев в интервю за предаването "Конфликтна зона" на "Дойче веле".

В интервюто Заев говори за шансовете за разрешаване на спора с България, предстоящото преброяване на населението, корупцията в страната и опасността за Западните Балкани, ако отлаганията на интеграцията в ЕС продължат.

"За нас няма алтернатива освен единствената: членството на Македония в ЕС. А пактът за европеизация на страната ни е най-ценният, най-важният за всички наши граждани", изтъкна премиерът на Република Северна Македония (РСМ).

"Всяка страна заслужава да бъде оценявана по нейните резултати. Пожелавам успех и късмет на нашата западна съседка, Албания, да продължи по този път, ако тази блокада от България продължи", добави той.

Заев изрази голяма вяра, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение на проблема със започването на преговори за еврочленство.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковник РУМНО

    39 4 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 2 Дрпн

    46 1 Отговор
    След всяко изказване на този ни прави все по твърди да си пазим нашето
  • 3 Бат Бойко дъртия комунист

    26 3 Отговор
    Не тъжи Зайо!Ела пак в Банкя да се оплакваме един на друг ,че всички ме зарязаха.
  • 4 Макета

    19 3 Отговор
    Ми мирешете си в мизерия , психопати
  • 5 КРОКОДИЛ

    28 2 Отговор
    Кагато изпълнените критерии са кражба на нашата история:БАСТА НА СЕР. ЩА МАКЕДОНИЯ
  • 6 предположение

    6 31 Отговор
    Сърбия, Русия, САЩ и Германия няма да допуснат ново българско вето. Заев също знае това. Залъгват ни, че нещо се прави, че ще се разберем без пак да е 100% загуба за България.
    Ще кажат един ден, че вчера сме казали да, защото са ни братя, от това страда ЕС, само леко ще трябва да си променим учебниците.
    Това ни очаква.

    Коментиран от #21, #23, #33

  • 7 Пешо З

    4 46 Отговор
    Македония трябва да влезе в ЕС. Също трябва да се дадът права на македонците у нас и да се приключи с този въпрос. Караме напред.

    Коментиран от #15, #28

  • 8 Гиго

    3 32 Отговор
    Омразата към Македония идва най-вече от баце Бойко. През годините на неговото владение, освен че пострадахме ние българите, ами ни накара да намразим и нашите братя, македонците. Тази лудуст трябва да спре! Македонците са наши братя. Точка по въпроса.

    Коментиран от #25

  • 9 Зайко Байко многознайко

    26 3 Отговор
    Оставете ги шиптърите скоро ще ги претопят и превэемат!

    Коментиран от #14

  • 10 Ади сега, гевезелъци

    21 0 Отговор
    Ами, ще си останете травмирани, още дълги години. А ѝ членството в ЕС, не ви прави европейци. Нас, не можа. Но като ги гледам 'ония' в Брюксел, май ѝ не съжелявам.
  • 11 Калибрата

    3 18 Отговор
    Кво се точите толкова. Политиците са корумпирани от двете страни. Народа е онзи който страда. Рано или късно ще подкепим македонците. Само че резила ще остане.
  • 12 Нали тъй

    4 12 Отговор
    Историята е доказала, че най-големият враг на българина е ... българинът. Затова България няма да допусне С. Македония в ЕС, защото са българи!
  • 13 Перо

    26 1 Отговор
    Правителството на РСМ и опозицията от ВМРО ДПМНЕ си правят сами блокадата. Албания е по-близо до европейските ценности и принципите на ЕС. Не може страна на 28 г.с неетническо население от 76 г.,кандидат-член на ЕС,да иска от държава на 1350 г.,член на ЕС от 13 г.,да прави отстъпки в ущърб на националните си интереси и в противоречие на копенхагенските критерии за членство в съюза,в името на македонизма! Дадени са им условията,остава да проумеят историческата истина и приемат нещата,такива,каквито са и да тръгнат напред. Не е възможно да вкарат лъжата и измамата в ЕС и да тровят отношенията вътре,дълго време.
  • 14 Centurion

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "Зайко Байко многознайко":

    То и ние вървим по този път.Цигани и турци ще ни претопят.След 30 г половината парламент ще са те,след 50,всичките!!!Тръгнали хората да оправят а не виждат себе си!
  • 15 Полковник РУМНО

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо З":

    Говориш глупости северномакедонецо.
  • 16 !!!?

    3 13 Отговор
    Радев спря да говори за кражба на Историята - явно са му набили канчето в Европа !!!?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 made in BG

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    То, не му е ѝ работа. Освен да изкаже лично мнение. Нещата се решават от парламента /поне по конституция/, а на практика ... . Всеки знае откъде. Когато му дойде времето, ще звънне 'правилният' телефон, от 'правилното' посолство и ... готово.
  • 19 .......

    6 1 Отговор
    АНАЛНАТРАВМА ЛИ ИМА ПРЕДВИД ,СРЪБСКИЯ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛ
  • 20 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Зайко няма алтернативи, нахендрихте се като последните бунаци . За къде си мислиш че бяхте тръгнали с тая преливаща от всякъде омраза към всичко българско!? Нахендрихте се като туруци! Ай да е честито правия път на Албания в ЕС и успех! Успех на албанците на ваш гръб разбира се!
  • 21 Борис

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "предположение":

    Кой трябва да промени учебниците по история, България или Северна Македония?! Айде мисли малко, след което пиши. Никой, ама абсолютно никой себеуважаващ се историк, няма да допусне исторически фалшификации. Те могат да си лъжат и мажат, но кой ще им върже? При положение че има исторически извори, има историография, и то световна - няма какво повече да говорим. Да, за наше съжаление Северна Македония е държава, но от 2018г., трябва всички да свикнем с този факт и да се приключи. Остават българската история, спират с измислените си претенции за северночукарско малцинство в България, спират и с просенето на БГ пасоши и кой откъде. Айде хубав ден на всички.

    Коментиран от #24

  • 22 Симеон Велики

    6 1 Отговор
    Западна България са били травмирани
  • 23 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "предположение":

    Е ми служебното правителство (разбирай Льотчика) вече иска да ги пуска. Очаква се в новото правителство да има широка коалиция с антибългарски партии доказано такива са БСП, ДПС и ДБ (на 5 октомври тези "български" партии гласуваха резолюция срещу България заради която са сегашните ни проблеми с Македония между другото резолюцията мина с малко благодарение на гласовете на антибългарската коалиция БСП-ДПС-ДБ очаква се новото правителство да е зависимо поне от две от тях ако не и от трите).

    Коментиран от #29

  • 24 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Борис":

    Според всички исторически извори Аспарух е довел на балканите огромен народ ("българите са били огромен народ като пясъка в морето и сега те живеят при Дунав северно от Константинопол" така е писал за българите един хазарски хаган), а в наште учебници пише че били няколко хиляди между 10 и 40 000 с все кучетата и конете в зависимост от изданието. Така че не се надявай на историчарите те не за първи път ще предадат България
  • 25 Bar

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гиго":

    Ти ги мислиш за братя, а те те мислят за татарин....яааааа....
  • 26 Един от всички българи

    5 0 Отговор
    С македонците са си наумили нещо и не искат да мръднат на сантиметър от него не искат и до чуят българската гледна точка историческите извори т .е едно си баба знае такава наглост такова безочие не съм срещала били изпълнили условията ама друг път тия не се държат като кандидати за ЕС а като господари на целия свят като че ли светът трябва да се съобразява единствено и само с тях много много НАГЛИ никакво пускане засега не само че нищичко не правят относно договора с България ами и се държат като обидени като ощипана България МНОГО ЩЕ СБЪРКА ако гиДОПУСНЕ без да се съобразили с българските условия тези нямат МЯРА затова ВЕТО нека българските политици НЕ извършват НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО а ако го направят то ще напиша ,,те погребаха България,,
  • 27 Един от всички българи

    3 0 Отговор
    Силно се надявам този път да не потъпкват националните ни интереси толкова светли герои дадоха живота си за България ако днешните направят това ще плюят върху паметта им СИЛНО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ дай боже
  • 28 Дева мария

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо З":

    На Македонците никакво влизане в ЕС докато не си променят отношението към маика България.Нямат нито история нито азбука.Когато признаят това след 50години могат да влязат.Македонците са като запънало магаре на баира.Успех на Албания, Сърбия по пътя на ЕС а Македония да влезе когато си видят носът през крив макарон
  • 29 popi

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Роко":

    Може би има някаква истина в думите ти. Като им погледнеш физиономиите на тия от посочените 3 партии, ще видиш много с татарски черти и не дотам български имена. Което значи, че няма да им пука много за българщина и национален интерес. Но пък по този начин те пък ще си направят политическо сепуко и ще оттечат завинаги в мръсния канал подобно на Ванчо Костов. А дали им стиска да направят това!?!? Сигуно зависи от колко ще им напълнят чекмеджетата. Та мисля че е крайно наложително приемането на ,,Закон за национално предателство", за който да не важи имунитет и с единствено наказание,, Конфискация до 9-то коляно изатвор 30години без право на обжалване и възможност за смекчаване наказанието във времето.
  • 30 Мдаа

    1 0 Отговор
    Натискът върху Правителството и Президентството от външни сили, става все по осезаем. !Да видим до кога ще издържат.
  • 31 Белези

    0 0 Отговор
    Бeлeзитe, кoитo Мaкeдoния e пoлучилa cлeд близo 100 гoдишнo cръбcкo упрaвлeниe и пoдтиcничecтвo нeизбeжнo ca дaли oтрaжeниe нa миcлeнeтo нa нaшитe брaтя.Cърбитe ги прeкaрaхa прeз нaциoнaлиcтичecкaтa cи пeрaлня oщe cлeд Бaлкaнcкaтa вoйнa и ги нaрeкoхa унизитeлнo "южни cърби".Тoвa мнoгo тeжeшe нa мaкeдoнcкитe бългaри и тe пocрeщнaхa c eнтуcиaзъм ocвoбoждaвaнeтo cи прeз 1941г., cъщo кaктo хървaтитe. Тoгaвa cръбcкият aгeнт , хитрият хървaтин Титo измиcли нoвaтa им нaциoнaлнocт кaтo мaкeдoнeц, зa дa ги изрaвни c хървaти и cърби. Унизитeлнoтo южни cърби изчeзнa, нo трябвaшe дa изчeзнaт и връзкитe c Бългaрия. Зaтoвa бeшe cъздaдeн мaкeдoнcкия eзик, кaтo eднa cмecицa нa бългaрcки диaлeкт cъc мнoгo cръбcки нoви думи нaлoжeни пo врeмe нa cръбcкoтo пoдтиcничecтвo чрeз учeбницитe, oбрaзoвaниeтo, прoпaгaндaтa нa cрeдcтвaтa зa мacoвa инфoрмaция нa Cърбия. Учeбницитe пo иcтoрия и литeрaтурa ce цeнзурирaхa oт cръбcкитe тaйни cлужби. Титo прeдaдe и бългaритe oт Бeлoмoрcкa Трaкия, кoитo ce бoрeхa c гърцитe прeз врeмe нa Грaждaнcкaтa вoйнa в Гърция. Титo рaзрeши нa гръцкaтa aрмия дa ги oбкръжи в Шaр плaнинa в Мaкeдoния, зa дa мoгaт aнглo-aмeрикaнцитe дa ги бoмбaрдирaт и избивaт oт въздухa. Вcички, кoитo ce oпрeдeляхa зa бългaри, Титo изпрaти в кoнцлaгeри и уби. Мнoгo чecтни хoрa eмигрирaхa и пoтърcихa cпaceниe в Бългaрия. Тaкa cръбcкaтa нaциoнaлиcтичecкa пeрaлня изпрa мoзъкa нa брaтятa ни в Мaкeдoния.
  • 32 Радев

    2 1 Отговор
    Време е да прекратим този цирк. Македонците са наши братя и трябва да помогнем, след това да се бием с албанците и сърбите. Ветото трябва да бъде отменено.
  • 33 Болярин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "предположение":

    Сърбия, САЩ, Германия и Русия не са засегнати от ветото на България, така че РСМ да не плува в розови облачета ! ЕС ще видят мУкедонците, когато изпълнят договора с България, ако ще и след още 30 години - ние зор нямаме !!!
Новини по държави: