4 Август, 2021 10:23 2 000 11

Мощни експлозии в Кабул, десетки цивилни жертви при боеве в Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Талибанското настъпление в страната продължава, като най-сериозно засегната е столицата на провинция Хелманд - Лашкар Гах

Мощни експлозии в Кабул, десетки цивилни жертви при боеве в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две мощни експлозии отекнаха в центъра на Кабул късно снощи, последвани от престрелки между бунтовници и силите за сигурност.

Агенция Ройтерс съобщава за най-малко 4-ма загинали и 20 ранени. Предполага се, че целта на нападателите са били няколко афганистански депутат и резиденцията на военния министър Бисмила Хан Мохамади.

След като се чули взривове и стрелба между нападателите и силите за сигурност, самият министър написа в "Туитър", че е добре.

Стотици жители на Кабул излязоха по улиците малко след първия взрив, за да демонстрират срещу талибаните и в подкрепа на армията.

Талибанското настъпление в страната продължава, като най-сериозно засегната е столицата на провинция Хелманд - Лашкар Гах. Там за последните 24 часа са били убити десетки цивилни , над 100 са били ранени.

В друг район на Афганистан расте броят на цивилните жертви в резултат на конфликта между талибаните и силите за сигурност. Най-малко 40 жители на южния град Лашкар Гах са загинали през последните 24 часа, съобщиха от мисията на ООН. Уличните боеве продължават четвърти ден, откакто талибаните проникнаха в в града.

Лашкар Гах е столицата на южната провинция Хелманд и до талибанския щурм наброяваше 200 000 жители.

В подготовката си за контраофанзива генерал Сами Садат ги призова да се евакуират:

„Това е послание към жителите на Лашкар Гах. Скъпо братя и сестри, молим ви да напуснете вашите домове възможно по-скоро. Знаем, че това е много трудно решение за вас, но не искаме да пострадате. Моля ви, напуснете и стойте по-далече от талибаните, за да можем да започнем нашата операция. Ние се бием за нашия народ, за нашата нация, за нашето бъдеще“.

Освен Лашкар Гах, талибаните щурмуваха и тази нощ западния град Херат, но бяха отблъснати. С помощта на местния командир Исмаил Хан, армията удържа местното летище, но цялата провинция в радиус от десетки километри е в ръцете на бунтовниците.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кабум

    5 3 Отговор
    Афганистан се разпада това се случва с менте държавите
  • 2 Руснаков

    1 4 Отговор
    Сега е момента за удари с дронове по талибаните,поне са на открито а не в планините...
  • 3 БОЛШЕВИК

    10 1 Отговор
    Американците сега ще ядат дървото здраво, ще дадат много жертви за тая авантюра.:-))

    Коментиран от #11

  • 4 Меркел

    10 0 Отговор
    Призив към афганистанците. Заповядайте в Европа всички сте добре дошли , ще бъдете посрещнати с цветя и красиви бели жени.
  • 5 Меркел

    3 0 Отговор
    Призив към афганистанците. Заповядайте в Европа всички сте добре дошли , ще бъдете посрещнати с цветя и красиви бели жени.

    Коментиран от #6

  • 6 Мима

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Меркел":

    ...че в Европа планът е да има само джендъри.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ахмак

    7 0 Отговор
    И какво стана сега - пак сме от е.баната страна.
    Защо САЩ и НАТО избягаха от Авганистан?
    И защо наши военни , трябваше да ходят там на мисия-какво защитаваха?
  • 9 Америка

    1 0 Отговор
    избега,да му ислят останалите...... там!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 м илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    кви американци те гонят бе , спа ли последния месец , тръгнаха си американците , затова е и офанзивата на талибаните . Кви хора сте , не мога да схвана - важното е да се говори , а дали има нещо общо с истината , няма значение
Новини по държави: