9 Август, 2021 07:39 1 932 16

Огненият ад в Турция: "Тук имаше 150 къщи, 67 изгоряха"

  • турция-
  • пожар-
  • пожари-
  • огнен ад-
  • къщи

Пожарите засегнаха редица населени места в Турция. Хората рискуват живота си в отчаян опит да спасят своето имущество.

Огненият ад в Турция: "Тук имаше 150 къщи, 67 изгоряха" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Тук имаше 150 къщи. След като пламъците стигнаха до селото ни, 67 изгоряха", разказва Мухтар Джансъз. Той е кмет на село Калемлер в провинция Анталия, което има 250 жители. Този регион е най-потърпевшият от горските пожари, които бушуват от миналата седмица в южната част на страната.

Джансъз описва колко бързо е било поразено селото му от огъня. "Само за няколко минути пламнаха редица къщи. Всяка намеса бе безсмислена. Къщи, маслинови плантации, животни и трактори за съвсем кратко време се превърнаха в пепел." Едно семейство така и не могло да се спаси - намерили мъжа и жената мъртви в изгорелия им дом.

Огнените бедствия, избухнали на над 100 места в южна Турция, са взели до момента поне девет жертви. Повечето пожари междувременно са овладяни, но поне на десетина места в провинциите Мугла и Анталия още гори.

Жените и децата се евакуират

Силата на стихията продължава да е голяма. Засегнатите предполагат, че работата по гасенето ще продължи още дълго. Много населени места са евакуирани, а тези хора, които са останали по селата, могат само безпомощно да гледат пламъците. Мъжете отпращат жените, децата и възрастните си родители при роднини, а самите те остават в селата и опитват се да опазят имуществото от пламъците, рискувайки живота си. Един от тях е Мехмет Уйсал. Лицето, ръцете и краката му са обгорели - пострадал, докато се опитвал да отведе животните си на сигурно място. Но успял да спаси само две трети от своите 150 говеда, за овцете, агнетата и за кучето било твърде късно. Въпреки това Уйсал не се предава: "Изгорих се, но ако огънят се върне, ще се изгоря пак".

"Никога не съм виждал такъв пожар"

Планинският регион Милас в егейската провинция Мугла също е сериозно засегнат от пожарите. 37-годишният лесничей Бозалан оглежда обгорелите маслинови дървета и очите му се насълзяват: "В живота си не съм виждал такъв пожар". Огънят е нанесъл огромни щети на селото, а хората се боят и от експлозии и отровни газове, тъй като близо до Милас, въпреки пожарогасителните действия, е изгоряла една пароцентрала. Междувременно пламъците приближават до друга топлоелектрическа централа, където са складирани големи количества въглища. Местното население се опасява от взривове и отровни газове.

Властите се опитват да предотвратят катастрофата в последния момент. От околните села са евакуирани около 2000 души - предимно възрастни хора, жени, семейства с деца. На плажа в намиращия се наблизо морски курорт Йорен вече няма никой. Повечето собственици на магазини са се евакуирали и дори не са успели да затворят обектите си. По улиците обикалят само котки.

Хората са гневни

Навсякъде, където се разразиха, пожарите доведоха да различни тежки поражения. Това, което обединява засегнатите, е гневът, който изпитват: мнозина обвиняват правителството за бързото разпространение на пламъците. Други се ядосват, че самолетите за гасене на пожари са били задействани със закъснение. Има и такива, които подозират, че пожарите са запалени умишлено - макар за това до момента да няма доказателства. Въпреки тежките поражения и страдания, в засегнатите села надеждата е все още жива - в петък огънят загасна, но ако ветровете от Егейско море се върнат, пламъците ще продължат унищожителния си поход.

Автор: Серкан Оджак


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сука Асан

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Енис Амет":

    Браво Енис!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 😇😇😇😇😇

    4 7 Отговор
    Велика и непобедима Турция!
  • 5 Калоян

    11 2 Отговор
    Турците повечето са готини хора. Е, винаги има изключения.
  • 6 Последните дни

    4 13 Отговор
    ТУРЦИЯ Е СЪЗДАДЕНА С ОГЪН И КРЪВ И В ОГЪН И КРЪВ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ !
  • 7 Бордо Берели

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Енис Амет":

    🐑🐑🐑 хайде на пашата да пасеш
  • 8 #HelpTurkey

    5 2 Отговор
    Турция е силна страна. Доказателство за това е, че макар да има три противопожарни самолета, нейният президент има 13 лични самолета. Колко има Мицотакис? Нито един. Така че Гърция е слаба държава.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 5иция

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "#HelpTurkey":

    Навремето ако бращолевеше така щях да ти вярвам но в интернета има данни че Гръция има 1 самолет Гулфстресм и 2 Ембраер Жет на разположението на президента. Гърция е с население 10 милиона и нещо сиреч 8 пъти по малка при това съотношение турците трябва да имат 8 х 3 = 24 броя летателни превозни сррдства. Горкият Ердоган имал 13 от които голяма част подарено му в послрдно време. Бай ГУГЪЛ казва. Четене му е мсиката не от едно а от много места и на много езици.
  • 11 5иция

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "#HelpTurkey":

    Цифрата 13 се споменава от опозиционният им лидер преди време. В нета има данни за 8 самолета и с онези на различните министерства включително военно и на отбраната цифрата им достигала едва до 15. Абе къде са 24 къде 8 бедняци маика хайде # HelpTurkey отвори си портфела за дарение нали са ги купували такива като вас.
  • 12 До 5иция

    3 1 Отговор
    абе думите ти имат нулева стойност. ти си предател и враг на Турция. ти разпространяваше лъжи, че великият лидер не е поискал европейска помощ за гасене на пожарите. трябва да бъдеш арестуван.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 5иция

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "До 5иция":

    Казах че европейците се обадиха късно лъжа ли е?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 oto1

    0 1 Отговор
    малко са още трябва
  • 16 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "До 5иция":

    Доброволците "огнеборци" с какви критерии са ги избирали наоример нямат ли готов кадър зя бедствени положения с бърза организация?
Новини по държави: