Last news in Fakti

10 Август, 2021 07:50 3 673 34

Българи в Гърция: Всичко е пушек

  • гърция-
  • българи-
  • пожари-
  • горски пожари-
  • пожар-
  • пушек-
  • помощ-
  • европа-
  • ес-
  • гореща вълна

В момента през южната ни съседка преминава най-горещата вълна от 30 години насам

Българи в Гърция: Всичко е пушек - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия изпраща допълнителна въздушна помощ на Гърция за гасене на горските пожари. Към Москва се присъединява и Анкара. Огнеборците на гръцкия остров Евбея продължават да гасят пожарите вече седмица. По море са евакуирани над 2000 души. Напълно унищожени са жилища и автомобили. За 7 дни са изгорели над 46 хиляди хектара земя.

В момента през южната ни съседка преминава най-горещата вълна от 30 години насам с температури до 45 градуса по Целзий. Ето как наши сънародници се справят със пожарите:

Елеонора Емилова живее в Халкида и има вила на потъналия в пламъци остров Евбея, предаде bTV. „Всичко е пушек. Нашата вила се намира точно там, където са пожарите – селото цялото гореше, имам видео. Нашата къща, за радост, не изгоря, но в селото има над 10 къщи изгорели“, разказа Елеонора Емилова. Българката добави, че ограниченият брой пожарни на втория по големина остров в Гърция не могат да помогнат достатъчно.

„Нещо като барака, където си държиш разни неща, на нас това ни изгоря. Пожарът е толкова голям, 7 дни гори, една-две пожарни нищо не могат да помогнат“, обясни тя. Огънят на острова е като от сценарий на филм на ужасите, споделя една от жените на ферибота, който извозва жителите на Евбея. „Решихме да тръгнем, защото се изплашихме. Когато пламъците се надигнат, а и в моето състояние - аз съм бременна, не се чувствахме спокойни у дома“, каза Мина.

Седми ден гръцките пожарникари се борят с пламъците на Евбея. Изпепелени са над 46 хиляди хектара земя. Пламъците погълнаха жилища и автомобили. Повече от 1000 огнеборци, 9 самолета и 200 машини бяха изпратени от Европа към Гърция. Южната ни съседка преминава през най-горещата вълна от 30 години насам. За щастие, пожарите около Атина и полуостров Пелопонес утихнаха. Някои обаче упрекнаха държавата, че не направила достатъчно, за да предотврати пожарите. Премиерът се извини и обеща държавна помощ. „Аз съм първият, който се извинява за каквито и слабости да е имало. Разбирам болката на нашите съграждани“, каза Кириакос Мицотакис. На помощ на Гърция се притече и Полша. Около 40 пожарни преминаха през България и поеха към южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българина

    6 2 Отговор
    поляците с каравани ли са преминали?

    Коментиран от #15

  • 4 Браво

    9 18 Отговор
    Каквито и дразги да имат, и врагове да са турците пак се притичват на помощ. Велик народ са, заслужени наследници на една Велика империя владяла три континента

    Коментиран от #12

  • 5 Хайде

    8 16 Отговор
    плюещите нашето море дето се хвалят,че с фрапенце за 5 евро са царе на гръцките(каменни)плажове да заминават моментално за там.Момента е повече от подходящ защото само те ще са там.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 САМО ПИТАМ

    27 1 Отговор
    ГЪРЦИЯ НАЛИ Е НАТО, ДА ИСКАТ ПОМОЩ ОТ САЩ

    ЩО ИСКАТ ПОМОЩ ОТ ВРАГА?

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Някой

    33 2 Отговор
    В такива моменти се разбира кой какъв е. Къде са държавите от евросъюза? Ето това е една от причините да уважавам Русия.
  • 8 Генчо

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "САМО ПИТАМ":

    нато не е пожарна команда ве трол

    Коментиран от #9, #27

  • 9 Един

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    А каква е функцията на НАТО? Може би само да дразни и предизвиква Мечката?

    Коментиран от #18, #19, #23

  • 10 На 15-ти

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде":

    Тръгвам. 9 дни. Имам двама сина, бяхме 7 нощувки на нашето. Малкия /на 5/ от втория ден беше с разтройство и повръщане. Затова предпочитам Гърция. По чисто, по хубаво, по подредено. Джетове и моторници не са ми до главата. За 100 евро вечеряме цялото семейство с хубава и качествена храна, вярно без алкохол. Него си го взимам от София. И пак ще отида! Пожарите са много на юг, около и под Атина! А относно помощта - Русия и преди 7 години пак изпрати самолети и хора, май сте забравили. Тогава ЕС чак в края изпрати 50-60 човека. България също изпрати. Относно Турция - Гърция не е искала помощ, но на Ердоган не може да му се отрече, че е далновиден!

    Коментиран от #28

  • 11 еш па тоа

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде":

    Ти май никога не си бил в Гърция.Фрапето не е 5 евро,а 1.30.Плажа е пясъчен.А хотелите са пълни.Но не с българи,а със сърби.Сега сме в Неа Врасна,защото в Офринио всичко е запълнено,за разлика от юни.За септември имаме резервация за Тасос.И там е пълно с румънци.Явно,само българите се поддаваме на зомбиране.Стой си на лайноморието!

    Коментиран от #29

  • 12 #HelpTurkey

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    турците не могат да си помогнат, ще помогнат ли на гърците? Турция няма противопожарни самолети, призна самият Ердоган, затова помоли за помощ от Европа и Русия. Предполагаемата помощ за Гърция е в контекста на показване на разгневения турски народ, че Турция е силна страна, въпреки че ислямистите не могат да потушат нито един пожар ..

    Коментиран от #16, #22

  • 13 Aми

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "САМО ПИТАМ":

    НАТО и американците изпратиха хеликоптери в Турция безплатно. Руската помощ е в пари, гърците ще плащат.

    Коментиран от #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Hihihi

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "#HelpTurkey":

    Нямаме ние, вярно е, но турците имат за борба с пожарите 3 самолета и 17 хеликоптера. Ние колко имаме?, а медицински колко имаме? Да си скрием някъде и да се молим нас да ни отминат пожарите, защото като знам като техника с какво разполагаме и като знаем шуробаджанащината в службите, оле мале ще е

    Коментиран от #20

  • 17 България

    3 0 Отговор
    Не се обади .Не изпрати нито един позарникар.За самолети не говорим защото няма.Но всичко се връща и това скоро

    Коментиран от #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Генчо

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    ОСНОВНИ ТОЧКИ
    2.1
    ПОЛИТИЧЕСКИ И ВОЕНЕН АЛИАНС
    2.2
    КОЛЕКТИВНА ОТБРАНА
    2.3
    ТРАНС-АТЛАНТИЧЕСКАТА ВРЪЗКА
    2.4
    СТРАТЕГИЧЕСКАТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА 2010 Г.
    2.1ПОЛИТИЧЕСКИ И ВОЕНЕН АЛИАНС

    Сигурността в нашето ежедневие е от ключово значение за нашето благополучие. Целта на НАТО е да гарантира свободата и сигурността на своите държави-членки чрез политически и военни средства.

    ПОЛИТИЧЕСКИ - НАТО насърчава демократичните ценности и позволява на членовете си да се консултират и да си сътрудничат по въпросите на отбраната и сигурността, за да разрешат проблемите, да изградят доверие и да предотвратят конфликтите в дългосрочен план.

    ВОЕНЕН- НАТО се ангажира с мирното разрешаване на спорове. Ако дипломатическите усилия не успеят, НАТО разполага с военна сила да предприеме операции по управлението на кризи. Те се извършват съгласно клаузата за колективна защита на основополагащия договор на НАТО - член 5 от Вашингтонския договор или на мандата на ООН, самостоятелно или в сътрудничество с други държави и международни организации.
  • 20 Ей барба ердо

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Hihihi":

    Само дето в България никой не обвинява извънземните за неговата некомпетентност, както прави турският диктатор.

    Коментиран от #21

  • 21 Ей барба ганьо

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ей барба ердо":

    Този "диктатор" е като оня "диктатор", който имахте до 89 година. Обнови цяла Турция, както вашия обнови цяла България. Построи болници, училища, университети...., както и вашия преди 89 година. Видяхме какво се случи след вашия "диктатор", същото ще се случи и след този "диктатор", пълна разруха и глад

    Коментиран от #25

  • 22 Запознат

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "#HelpTurkey":

    Стига си ръсил простотии! След като овладяха пожарите в Турция са изпратени два самолета в Гърция! Дендиас благодари на Чавушоглу за изпратената помощ!

    Коментиран от #24

  • 23 Лютеница

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    Да прибират парите разбира се.
  • 24 Oğuzhan Gürlü

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    кой самолет пич ??? ние нямаме никакви ... нашият министър направи това изявление сам преди седмица, когато отчаяно помолихме нашето правителство за помощ, за пожарогасителни самолети. не искам и те да бъдат разочаровани.
  • 25 Ей барба ердо

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ей барба ганьо":

    Турски дизайнер предлага 20 000 евро на жертви на пожар в Гърция и призовава режима на Ердоган и неговите последователи, които смятат, че Турция е силна и могъща, те също да предложат финансова помощ. Ми айде де... Та, глад и мизерия, каква мощна Турция.
  • 26 До 5

    1 0 Отговор
    На гръцки остров съм - на най-екзотичния плаж в Гърция. Тук пожари няма, пълно е с хора, но плажът е огромен и има достатъчно свободно пространство. Има и гърци и чужденци - много италианци, англичани, французи, германци, австрийци, холандци, швейцарци,словенци, унгарци, американци. До 21 часа на плажа беше пълно с хора и имаше музика. Вечерите са много топли, а днес в 21 часа температурата беше 31 градуса.
  • 27 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    "нато не е пожарна команда..."

    Така е, НАТО е по бомбардировките и трепането ...
  • 28 Бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "На 15-ти":

    Спрете се с безплатна реклама на чужди курорти. Само нисши същества могат да паднат толкова низко.

    В България има хиляди дето си почиваме всяка година по Черноморието и си прекарваме добре, сред родна реч и нашенци. Вашето е тщестлавие / суета. И понеже няма как да оправдаете тщестлавието, постоянно си измисляте оплювателски истории за нашите курорти. Долна работа, гнусна.
    Айде бегай у Гърция, ли, ако щеш и на на г_за на географията и си се фукай на такива на акъла ти. Но не плюй по своите
  • 29 Бодак

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "еш па тоа":

    Какво зомбиране, бе момко ? за това че предпочитаме родното черноморие. И не ни тресе вашето тщеславие / суета.
    Много сме, които си харесваме Черноморието.
    И чистотата тука е в пъти на по-високо ниво. Гръцките ресторанти мясат на кочини, заради чудноватото разбиране да не чистят, което било показател за много клиенти. И не само - поразпитай някой нашенец за нещата които стават в гръцка кухня, да речем....
    Ами туризмът им - повечето измишльотини за такива на акъла ти. Точно го каза един познат ... _бах тия гърци, от въздуха правят туризъм - ей там някъв камък, тургат една табела, "тука пръ_дна Ахил" и ... капанчета, пейки, шоу ....
    Ами природата - чукари и голи баири.
    Пъчете се колкото искате, че почивате в Гърция или където и да е но не си измисляйте омърсителни истории за курортите ни и не плюйте. Не плюйте по своите.

    Коментиран от #32

  • 30 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Aми":

    " Руската помощ е в пари, гърците ще плащат "

    Лъжеш като _ и _ _ нин
  • 31 Бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "България":

    България си има за гасене достатъчно пожари.
    И ако има сили в излишък да помогне на някого ще помогне първо на Македония
  • 32 еш па тоа

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бодак":

    Знаеш ли кое ме дразни най-много в нашите курорти?Паяците,скобарите,мутрите,циганията...Не хотелиерите.Имам много добри спомени от семейните хотели в Приморско,например.Ти познаваш ли някой,дето не са му вдигали колата,без да е нарушил.Аз не.Хилят се некви наркоманчета и викат''дай сто лйеа,чиче''.Не съм първа младост и съм видял много и от едните и от другите.И сравнението не е в наша полза.Още много мога да ти кажа,но няма смисъл.Зомбиран си.

    Коментиран от #33

  • 33 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "еш па тоа":

    И аз не съм първа младост и доста съм видял.
    само не разбрах кое е зомбирането - да почиваш в своите курорти ?? И да не плюеш по своите ??

    Коментиран от #34

  • 34 еш па тоа

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бодак":

    Май не си схванал идеята за зомбирането.За това ще употребя друга дума.Жертви на ПРОПАГАНДА.
Новини по държави: