Last news in Fakti

11 Август, 2021 19:50 2 080 21

US Сенатът прие плана "Байдън" за инвестиции в инфраструктура за $1200 млрд.

  • джо байдън-
  • сащ-
  • бюджет

Президентът на САЩ изрази задоволство, че за нещо толкова важно - нещо, което ще промени Америка - разломът между партиите беше преодолян

US Сенатът прие плана "Байдън" за инвестиции в инфраструктура за $1200 млрд. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският Сенат прие плана „Байдън“ за гигантски инвестиции в инфраструктурата на Съединените щати в размер на 1 трилион и 200 милиарда долара.

Средствата се предвижда да бъдат вложени в модернизиране на пътната инфраструктура - магистрали, мостове, пристанища, летища - както и за пречистване на вода, високоскоростен интернет и други проекти.

„Повече от един трилион долара за укрепване на всички видове физическа инфраструктура в страната ни. Икономиката ни е №1 в света, но по развитие на инфраструктурата сме чак на 13-о място. Затова Сенатът направи една закъсняла с десетилетия стъпка да съживи инфраструктурата на САЩ и даде възможност на работниците, бизнеса и икономиката да успеят през XXI век“, заяви лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Чък Шумър.

Инфраструктурният план "Байдън" беше приет само с 30 гласа "против" и 69 "за", включително на 19 републиканци начело с лидера им - сенатор Мич Макконъл.

Затова президентът Байдън изрази задоволство, че за нещо толкова важно - нещо, което ще промени Америка - разломът между партиите беше преодолян:

„Наистина вярвам, че с приемането на този закон показваме, че гласът на народа се чува и че можем да се обединим в усилията да подобрим живата на хората. Защото няма мостове само на републиканците, нито пътища само на демократите“.

Веднага след това в Сената последваха повече от 14 часа дебати по друг план на Байдън, който се определя като най-значимата социално-икономическа инициатива в Съединените щати след Новия курс на Франклин Делано Рузвелт в отговор на Голямата депресия.

Байдън предлага правителствени разходи от 3 и половина милиарда долара през следващите 10 години и се надява с тях Съединените щати да запазят позицията си на глобален лидер след пандемията.

Този път обаче сенаторите гласуваха по партийни линии и приеха рамката на този план с 50 на 49 гласа. Очаква се финалното гласуване по нея да е в средата на септември.

А сенатор Макконъл този път е категорично против.

„Ако модерната Демократическа партия иска да се самоопредели с тези безразсъдни разходи, ако искат да оставят зад себе си инфлация и резки скокове на данъците, ние не разполагаме с необходимият брой гласове, за да спестим на американските семейства задаващият се кошмар. Все пак ще се борим“, каза той.

Предстои и двата финансови пакета да бъдат обсъдени и в Камарата на представителите. Там предизвикателство за Байдън е и разделението между прогресивното и умереното крило в собствената му Демократическа партия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Илюминат⚜️

    22 2 Отговор
    Кажете си направо 1 трилион !!! Голямото печатане на зелена хартия е в разгара си!!! Гответе се за хиперинфлация !!!
  • 2 Ай стига бе

    15 2 Отговор
    А тия пари пак ли ще са от дълг? Е много ще ви вдигне икономиката тоя план-нема що...Вече и на врабчетата са длъжни америте...
  • 3 Сандо

    22 2 Отговор
    Ще им прегрее печатницата!А ние да стягаме коланите,защото системата така са я устроили,че цял свят да им плаща масрафа.

    Коментиран от #7

  • 4 123

    20 1 Отговор
    Света ще плаща зелената хартия на САЩ.
  • 5 Бай пчеличко

    2 8 Отговор
    Така е хората се оправят когато има нужда се обединяват а не като нас тука цяла година не можем правителство да изберем.
  • 6 КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ

    9 3 Отговор
    КОЛКО Е...... 1 200 000 000 000 $......
    ТИЯ ПАРИТЕ ГИ НЕМАТ ЗА НИЩО.....МОГЪЩИ И СИЛНИ......ИГРАЯТ НА ЕДРО
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сократ

    14 0 Отговор
    Тея се научиха от Бочето къде е мекото на хляба.

    Коментиран от #18

  • 9 САЩ.... .НАЙ МОГЪЩИТЕ

    3 14 Отговор
    НЕ ИМ ПУКА...СИЛНА ИКОНОМИК, СИЛНА ДЪРЖАВА ИГРАЯТ СИ С МИЛИАРДИТЕ КАТО С ТОПКИ ОТ ТОТОТО
  • 10 Сатана

    16 0 Отговор
    Със същият план Рузвелт бори "Голямата депресия" през 30те. Наливане на пари в държавни проекти като пътища,инфраструктура и т.н.Но тогава работниците са живеели в лагери и са получавали по 10 сента на час надница.Сега дори не се сещам ,кой ще накара червените да работят.Никой.Те чакат само шумата от печатницата.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 ТИ НЕ МУ МИСЛИ

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана":

    ПАРИТЕ ВЪРТЯТ СВЕТА.......
  • 12 Рошко

    7 0 Отговор
    Долари като шума
  • 13 Уж имаше климатични проблеми

    7 0 Отговор
    Или явно проблемите са само за бедните и те са най-големия замърсител. Консумацията на богаташите май не вреди на природата, а и помага?
  • 14 Антитрол

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана":

    Рузвелт със същия план "бори" голямата депресия но ако не беше ВСВ още щяха да са в същата депресия че можеше и да не съществуват.

    Депресия не се бори с безразборно харчене на пари от държавата а с намаляване на данъците а това значи намаляване и на харчовете.

    Харченето на пари за пътища и инфраструктура когато икономиката ти не работи е най-сигурния да затриеш държавата си - за справка нашия асфалт-паша.
  • 15 На кратко

    4 0 Отговор
    Аууууууу вземете и си партия ГЕРБ и Банкянския.Оня без туй и само в милиарди говори.Ще помолим Мустафата да съдейства да ви ги пратим по куриер за наша сметка.

    Коментиран от #20

  • 16 Наркос

    3 1 Отговор
    Какво пищите бе Китайския "Един пояс , един път" струва 6 трилиона . 1 трилион за инфраструктура не е нищо за САЩ. Вие тука правителство не може да изберете втори месец бе ганьовци, гледайте си вашата паница
  • 17 Dallas Cowboys

    2 0 Отговор
    Да напечатат и на нас един-два трилиона и ние да живнем малко.
    Магистралки си имаме вече благодарение на Бунак Бунаков

    Коментиран от #19

  • 18 Dallas Cowboys

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сократ":

    Да ама на Бочето не му стига акъла да върне печатането на левчета обратно в България.
    Нали се подписва 3 мандата да седят трилионите левове и хиляди метрични тона злато във две три сметки отвъд океана?
  • 19 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Dallas Cowboys":

    Ако не знаеш,от 25 години България е във валутен борд,а и научи какво можеш и какво не можеш да правиш в борда.Съвсем отделна тема е как и защо ни го натресоха.

    Коментиран от #21

  • 20 МУТРОФОНОВА

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "На кратко":

    А НАС ПИТАЛИ....
  • 21 ТАКА Е

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД СМЕ.....ПРИ КОМУНДЕТО ВИДЕНОВ ЕДИН ДОЛАР СТАНА 3000 ЛВ. ВСИЧКО СЕ ОБЕЗЦЕНИ.....И НИ ДОКАРАХ А БСП КОМУНЯГИТЕ ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА....