Last news in Fakti

12 Август, 2021 17:00 6 624 63

Германска наблюдателка: "Фаталното е, че Трифонов обърква шоуто с политиката"

  • има такъв народ-
  • итн-
  • слави трифонов-
  • германия-
  • политика-
  • барбара йортел-
  • ваксини-
  • тагесцайтунг-
  • шоу

Според нея Трифонов и партията му "Има такъв народ" просто играят своите игрички

Германска наблюдателка: "Фаталното е, че Трифонов обърква шоуто с политиката" - 1
Снимка: БГНЕС

„Избори във вечен цикъл“ - така е озаглавен коментарът в берлинския „Тагесцайтунг“ от журналистката Барбара Йортел, която внимателно следи събитията в България. В него между другото четем:

"Най-доброто решение"

„На българите сигурно вече им е писнало да ги викат пред урните на всеки три месеца. След парламентарните избори през април няколко опита да се сформира правителство се провалиха. Но и предсрочните избори през юли отново не породиха отчетливо мнозинство. Тъй че по всичко личи, че скоро ще има ново гласуване. В този спектакъл нелицеприятна роля играе шоуменът Слави Трифонов, чиято антисистемна партия “Има такъв народ“ (ИТН) през юли получи най-много гласове. Трифонов, на когото не му личи да има собствени политически амбиции, успя на практика да отблъсне потенциални коалиционни партньори като партиите на протеста „Демократична България“ и „Изправи се, БГ. Ние идваме!".

Тяхната подкрепа в Народното събрание е колкото необходима, толкова и добре дошла. Но в ИТН очевидно смятат, че еднолично могат да диктуват условията за такава подкрепа, включително да издигнат всички министри единствено от своите редици. Отнапред беше ясно, че това няма как да стане.

Фаталното в тази зациклена ситуация е това, че Трифонов обърква развлекателното телевизионно шоу с политиката. Част от политиката е например задължението да се отнасяш сериозно към вота на суверена. В случая с България това означава най-после да се изкоренят корупцията и многобройните стари обвързаности. На прицел са включително и представители на дълго управлявалата консервативна партия ГЕРБ, които се обогатиха по най-безсрамен начин. Но вместо да се отнесат сериозно към поръчението на избирателите, които през 2020 година излязоха на протест срещу корупцията и шуробаджанащината, Трифонов и неговата партия ИТН просто играят своите игрички. Един поне временен изход от кризата би било да се остави служебното правителство. В момента това сякаш е най-доброто решение, като имаме предвид алтернативата: избори във вечен цикъл“, пише германската журналистка, която добре познава България.

Лъжи и заговорнически теории

За антиелитарните нагласи и за служебното правителство в България става дума и в днешната кореспонденция на Франс прес, която е посветена на друга тема: лъжите и заговорническите теории, свързани с коронавируса и ваксините, ширещи се безпрепятствено из страната. Агенцията цитира министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров с думите, че България много изостава с ваксинациите. Репортерът на Франс прес е разбрал защо това е така, след като разговарял с хора на улицата. Така например 45-годишният строителен работник Георги Драгоев му обяснил, че абсолютно няма намерение да се ваксинира, защото „те само разпространяват паника“.

Франс прес информира и за скорошно допитване на „Галъп“, според което близо 42% от българите не смятат да се ваксинират. „От март агенция Франс прес въведе в България услугата за проверка на факти, като за този период половината от статиите, свързани с коронависура, се оказаха дезинформация. Теориите се движат в широк диапазон: от твърдението, че с инжектираната ваксина на хората се имплантират микрочипове, та чак до снимките с ликуващи френски фенове след Световното първенство през 2018, за които се твърди, че са участници в протести срещу имунизационния сертификат. Министър Кацаров смята, че българите са особено податливи на заговорнически теории и тъкмо това е една от причините да загърбват ваксините", пише Франс прес.

По-нататък агенцията цитира медийната експертка Нели Огнянова, която казва, че медиите допринасят за ниското равнище на информираност на хората. „Медиите, социалните мрежи, публичните изяви на експерти - всички те заедно носят отговорност за настроенията срещу ваксините и за недоверието към тях. Не е тайна, че това е и част от хибридната война, която води Кремъл“, казва Огнянова. Пред френската агенция тя обяснява, че дезинформациите, идващи от руските фабрики за тролове, лесно се разпространяват в страна, която открай време е културно свързана с Русия.

В края на кореспонденцията става дума за същото, за което пише и Барбара Йортел в политическия си коментар: за популярността на антиелитарните нагласи. Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“ казва пред агенцията, че скептицизмът към ваксините отразява както враждебността на българите към елитите, така и широко разпространеното недоверие към властите и към официалните информации.


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    35 14 Отговор
    ЕНП също е против Слави-разбираемо/ няма кой да им играе в далаверите на източният фронт

    Коментиран от #51, #61

  • 2 А политиката

    37 6 Отговор
    с шоу ! Объркан човек !
  • 3 4344

    28 4 Отговор
    Шорошоиди на амбразурата
  • 4 русенец

    69 13 Отговор
    Фаталното е, че Трифонов е изключително тъп човек. А по-фаталното е, че 10% от гласоподавателите решиха, че е умен и че става нещо от него.

    Коментиран от #13, #39, #56

  • 5 народа

    25 16 Отговор
    Трифи искаме да подкрепиш БСП за служебното !

    Коментиран от #10

  • 6 ????

    15 9 Отговор
    Аууу, какво заключение! Добре, че е германската наблюдател ка, защото ние живеем тук и не наблюдаваме. Тя от фондацията наблюдава ща Боко ли е?

    Коментиран от #18

  • 7 7 8 И СИ ПАДНАЛ

    37 11 Отговор
    ОСВЕН ФАЛШИВ СЦЕНАРИЙ КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ УЧИНДОЛСКИЯ ЧАЛГАР ...!
  • 8 Тая да си гледа Меркел

    15 16 Отговор
    И да не си бута чофката там дето ме трябва! Немска п.кла.
  • 9 Казуар

    50 7 Отговор
    След 20 години блеене от телевизионното студио, Слави Трифонов си въобрази, че може да управлява България.
  • 10 То служебното ще продължи

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "народа":

    И без подкрепа. Не вдяваш ли О̀ неразумни, юроде.
  • 11 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    17 4 Отговор
    ПОП ФОЛК КЛУБ НАРОДНО СЪБРАНИЕ!!ТАЗ ВЕЧЕР СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ДЕСА ДУЛОВСКАТА!!ЩЕ ИМА И ММА СПАРИНГ МЕЖДО ТОШКО ЩАНГАТА И ТАТЯНА БОЛОНКАТА!!ВХОД СВОБОДЕН!
  • 12 Сичкото урунгели

    25 5 Отговор
    От ИТН - на сметището !!!

    Коментиран от #37

  • 13 КОТарАК

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    най-интересното е , че има толкова пари , колкото ти не можеш да изкараш от тролене и за хиляда години

    Коментиран от #23, #44

  • 14 Мая

    26 5 Отговор
    Снимката кърти . Тия двамата да не ги срещаш в тъмното. Сякаш са ходили на среща на анонимните алкохолици.

    Коментиран от #17

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 5 Отговор
    фатално е господин СЛАВИ ТРИФОНОВ - РЕПТИЛ се дрогира
  • 16 Грульо

    17 3 Отговор
    Дончева за малко да размаже Тошко, както оная огромна дебелана дето гони Чарли Чаплин в немите филми. :D
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кака

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "????":

    А ти се върни спешно в първи клас и се научи да пишеш правилно

    Коментиран от #42

  • 19 Плешивия евнух

    9 2 Отговор
    Тоз определено вече е известен през три морета
    Много ми е чудно как си ги представя нещата в болната си глава
  • 20 Behemoth

    17 3 Отговор
    Тъпите смешки от екрана ги вкараха в парламента...
  • 21 DW не ви се получава Схемата!!

    9 3 Отговор
    От Кяр на Кяр не се отива, така е в Живота!!
  • 22 айде

    11 7 Отговор
    Машината за пропаганда на Сорос в действие.
  • 23 Гаргамел

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Абе като гледам че под всяка статия си върл защитник на чалгарите, най ти си вадиш парите с тролене

    Коментиран от #34

  • 24 ТААА ШВАБСКА НАБЛЮДАТЕЛКА

    4 5 Отговор
    ВИДЯЛИ ЧИКМИДЖЕТАТА......
  • 25 ФАКТ

    15 4 Отговор
    ДОКАТО ЧАЛГАРИ ПРОСТ@ЦИ,МУТРИ ПОЛИТИЦИ ИМА В ПАРЛАМЕНТА,ТОВА Е КРАЯТ.

    Коментиран от #30

  • 26 Дойчо

    3 3 Отговор
    Щом немците казват значи е така. А един английски наблюдател каза . Друго. Пък френския нищо не каза и какво правим сега

    Коментиран от #41

  • 27 Грозно

    20 5 Отговор
    Много грозно и инфантилно поведение на Слави, Тошко и компания. А уж щяха да се борят срещу ГЕРБ и ДПС. Всъщност срещу тях нищо лошо не казват, а поведоха битка срещу тия, от които чакаха безусловна подкрепа. С пошлост, грозни и вулгарни обиди. Е, усетиха ги навреме колко им е акъла. Тя, подкрепа не се дава така на сляпо. И прав беше Хр. Иванов, че нямаше гаранция с подкрепа без подписване на споразумение дали нямаше да издигнат отново Борисов за премиер. От Слави всичко може да се очаква. Нали е приятел с мутрите, държи се като мутра, движи се като мутра, охраняват го като мутра. Значи си е чиста мутра и не му пука за суверена щом създава хаос в държавата.
  • 28 Де да беше само кукувеца

    7 2 Отговор
    И избирателите на итнайците мислат чалгарски.
  • 29 Schmidt

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ,,,които през 2020 година излязоха на протест срещу корупцията и шуробаджанащината...
    Винаги съм се чудел как е "шуробаджанащина" на немски :)
  • 30 LOSHIA

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "ФАКТ":

    ГЕРБ СА ПРИКЛЮЧЕНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 31 Game over

    11 3 Отговор
    Проблема на чалгарите е че на другият кастинг ще дойдат още по-големи смешници..никой сериозен човек няма да си жертва личният живот за да го употребят..така че остава с тези и общо взето това им е пика..хубаво че са прости и те и кукловодите им иначе можеха да навредят много повече

    Коментиран от #36, #38

  • 32 Антитрол

    7 9 Отговор
    Цялото соросоидно войнство се е вдигнало да оплюва ИТН защото не благоволиха да дадат министри на техния човек Ристю от ДБ. Те го гласяха да управлява ама той не получи и 10% - организираха театрото Росенец за да му вдигнат рейтинга ама не се получи.
  • 33 оня

    5 1 Отговор
    Сега па и Кремъл намесиха. Даааа мен лично Путин ме агитира да не се ваксинирам. Ахахахаххххх. И пак казвам: това не са ваксини, а тестов препарат. Има си технологично време за да се получи ваксина:))
  • 34 изрод от ГЕРБ

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Гаргамел":

    Гарго, троловете тук са на ГРОБ и ДБ. Други нема
  • 35 Тролаци

    7 2 Отговор
    Гроб троловете ги зачислиха към вас чалгарите
    Пък вожда ви получи едни пари за да се метне камикадзе стайл към оръдията
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 И ОТНОВО8434

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Game over":

    Проблема на чалгарите ще го решат самите те,но вашите станаха май НЕПРЕБРОИМИ
  • 39 LOSHIA

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    А още по Фатално е че има такива като тебе да умнеят
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 изрод от ГЕРБ

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дойчо":

    Германската наблюдателка да си наблюдава в Германия.От тук нищо по вече няма да вземат!!!!
  • 42 ????

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "кака":

    А ти явно си функционално неграмотен, четеш ама не разбираш!
  • 43 ТИЯ НА СНИМКАТА

    1 1 Отговор
    ОНИЯ С ЕДНОТО ОЧО ОТ МИНЬОНИТЕ ЛИ СА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сатъра на Хана

    2 1 Отговор
    Още когато Dr.Evil I + Mini-me = Чалгата + Тошкото му се обградиха с Бодигардове, беше ясно че ще правят чалга. Не им стиска да се пуснат по София без охрана подобно на Рапона, Гешев и Дръндарския Сиганин
  • 46 Бат Теслю

    2 0 Отговор
    Палят Тошко
  • 47 sfghdh

    1 1 Отговор
    Абе на немци, дето все собствения си келепир гледат, да няма много много вяра човек.
  • 48 ОСТВКА

    1 0 Отговор
    Здрав. Разум трябва да проявят всички. Колкото и да се представя ицко за такъв наличен при него той липсва. Сега ще страдат всички!
  • 49 Градуса

    2 2 Отговор
    Eee.... то от години немски наблюдатели и фондации ни стъкмяват партиите и политиките и затова го докарахме до тук. А щом Дойче Зеле дава акъл то истината е точно но 180 градуса.
  • 50 Такали

    1 0 Отговор
    Така изглежда,но сценария не е германски,защото германците нямат безсмъртна мафия и беден народ окупиран половин век от мафия подкрепяна от Меркел.Страх ви е да не секне членския внос а за чекмеджето е ясно йок чекмедже
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гого

    2 0 Отговор
    Ами дано и Слави прочете това, или поне да го информират. От цялата му негативна кампания срещу съюзниците в парламента,дано сега разбере, че не те са предателите, а личното му его и това на някои от водещите лица в партията и особено Тошко Йорданов, който няма мярка на езика си. Дано Слави осъзнае това и да му дръпне юздите и да не му дава повече да прави изявления. Щом и страничните наблюдатели, в случая в Германия са забелязали, кой минира създаване на правителство антигерб, май и доста хора и тук и навън също го осузнават и не е здравословно за ИТН да продължава с тази политика. Да не забравя, че хората го пратиха в парламента да управлява справедливо България, а не да доказва егото си, защото ако продължава така то много ще пострада. И ми се струва още на следващите избори, ако има такива.

    Коментиран от #57

  • 53 Milko

    1 0 Отговор
    Играта свърши!Шоуто,забавленията и телевизията отидоха при жадните,гладните,ненаситните и лакомите български политици!
    Народа е отново цакан,обруган и културно наааруган!
    Колкото до И Т ака Н ататък-вече са жалка,глупава и нетъжна история!
  • 54 Майтап

    1 0 Отговор
    Е, нищо де... Откакто вкусиха демокрацията, Ганчовците обичат да гласуват по много пъти
  • 55 Анонимен

    1 0 Отговор
    Пак соросоидни пасквили. В Германия други не разрешават.
  • 56 профик

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    на другия кръг сам ще има правителство,на хората им омръзна мафия,селски
  • 57 професор

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гого":

    разбира ти главата на тебе,не се излагай,това е политика на България,а не на някакви шваби толерантни към содомия,отивай да си изживееш мечтата в немско и да береш аспеежи и тиквички,и някой член
  • 58 Лудия Танос

    2 0 Отговор
    Най расистката партия в историята, Слави обича либерализма малцинствата и шоуто, пред нормалността, нормалните хора и българите
  • 59 MIG

    2 0 Отговор
    Добре, че се намери една германка да ме осветли за Славчо!
    Ще чакам да ми разкаже за Митева, Манолова, Радев, Янев, щото ние не знаем.
    А после ще искам и една американска наблюдателка да ми напише за същите…..
  • 60 бай уйчето

    2 0 Отговор
    Слави, ти си срам за България и позор за хората които те избраха и ти гласуваха доверие. Оттегли се , направихме те богаташ, сега си върви в учин дол и се отдай на мотиката
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Не беше ли фатално, когато предишния премиер бъркаше държавата със СИК и фирма за охранителна дейност?
  • 63 KLM

    1 0 Отговор
    трябва ли германски медии да ни казват, че чалгарите трябва да си свирят в кръчмите и да не се занимават с работи които не могат да вършат?
Новини по държави: