Last news in Fakti

11 Август, 2021 21:00 6 721 61

След провала на ИТН: Кой печели от този хаос?

  • итн-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • хаос-
  • бсп-
  • провал-
  • герб-
  • дпс-
  • избори-
  • партии на протеста

Докато се боричкат помежду си, "партиите на протеста" дадоха глътка въздух на Борисов

След провала на ИТН: Кой печели от този хаос? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като стана ясно, че кабинетът на ИТН няма да получи подкрепа в парламента, Слави Трифонов безпрецедентно го оттегли. Подкрепа няма и за правителство, реализирано от втората политическа сила - ГЕРБ, която вече каза, че няма да сглобява свой проект.

С мандат на БСП?

Малко вероятен е и „експертен програмен кабинет”, за какъвто пледираха от ДБ. Оттам посочиха, че не желаят третият мандат да отива при БСП - т.е. управлението, което предлагат, може да бъде реализирано или с техния мандат, или с този на "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Това обаче означава, че президентът Радев трябва да прескочи БСП в процедурата, а той няма особен интерес от този ход. Радев бе избран с подкрепата на БСП; ако ги пренебрегне, рискува да отблъсне избиратели на Столетницата, на които иначе би могъл да разчита за президентските избори през есента. Макар БСП да е в криза, тя си остава трета политическа сила. Едва ли Радев би обърнал гръб на БСП, за да се хареса на ДБ и/или ИБГНИ.

ИТН вече категорично заявиха, че ако кабинетът „Николов” не бъде подкрепен, партията ще работи за предсрочни избори. От една страна, ДБ и Мая Манолова от ИСБНИ призовават за диалог. От друга, едва ли сериозно смятат, че могат да „съблазнят” Слави с поредното лансиране на идеята „звездите” на служебния кабинет да са част от „ново” експертно управление. Разговорите между ИТН, от една страна, и министрите Петков и Василев, от друга, доведоха - меко казано - до задънена улица. При това положение е странно, ако разбира се ДБ и Манолова изобщо разчитат на подкрепата на ИТН, защо продължават да настояват за преливане на кръв от служебния кабинет „Янев” към следваща „експертна конструкция”.

Ако БСП не се „натъжат” и „засегнат” от призивите към президента Радев да ги подмине, и все пак решат да подкрепят кабинет, реализиран с мандата на ДБ/ИБГНИ, той най-вероятно ще може да разчита само на гласовете на 83 депутата - колкото имат общо трите формации. Дори ако ДПС „ударят едно рамо” на инициативата, това ще даде чудесен повод и на ИТН, а и на ГЕРБ - които най-вероятно ще бъдат против - да твърдят, че ДБ, ИБГНИ и БСП са пуснали задкулисието да препуска на воля из коридорите на властта.

Политическият климат се влоши

Предсрочните избори чукат на вратата, ала сега политическият климат в лагера на „партиите на протеста” е много по-лош от този на 4.04. и 11.07. Изглежда че мостовете между ДБ и ИТН вече са изгорени - ако не завинаги, то задълго. Кой е виновен, кой е прав, кой е крив - няма особено значение в перспектива. По-важно е какво следва за парламентарната математика и шансовете за сформиране на правителство. Нека допуснем един твърде вероятен сценарий, при който на есен избирателната активност е още по-ниска, отколкото през юли, а нито ИТН, нито ДБ, дори ако увеличат подкрепата си, съберат достатъчно депутати в 47-ото НС, за да могат да си позволят лукса да правят кабинет като взаимно се цупят и игнорират. Дали следващите избори ще бъдат чистилище? Дали „партиите на протеста“ ще влязат помъдрели и ще бъдат настроени по-компромисно, по-диалогично в поредния парламент? Съмнявам се. Изследванията по-скоро показват втвърдяване на позициите; окопаване на привържениците на ДБ и ИТН около самите тях.

Низ от служебни кабинети?

Кой ще спечели от раздора между „партиите на промяната” отсега е трудно да се прогнозира. Забелязвате ли обаче, че през последните седмици медии, коментатори, анализатори и др. спряха да се занимават с „прегрешенията” на ГЕРБ и вместо това дискутират основно слабостите в „отбора” и стратегията на Трифонов? Така, докато се боричкат помежду си, „партиите на протеста“ дадоха глътка въздух на Борисов. Дали тя няма да му бъде достатъчна, за да обърне наесен мача в своя полза? А може да е и попътен вятър в платната на (радикални) политически проекти, които загряват извън парламента. В случай че тенденциите се запазят, нищо чудно служебните кабинети да се превърнат в „обичайна” форма на осъществяване на изпълнителната власт у нас, а редовните - в „бели лястовици“ на политическата сцена. Практическата роля на президента в политическия процес ще продължи да бъде ключова, а тежестта му още да нараства за сметка на поредица от фрагментирани, безплодни парламенти.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
2.5 млн. българи поискаха през 2016 г. мажоритарни избори в два тура за НС, но политиците отказват да го изпълнят.
Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pepi777

    63 30 Отговор
    Не знам дали БСП ще спечели но ще направи добро впечатление като зряла партия да поеме юздите в този труден момент!

    Коментиран от #10, #16, #25, #26, #29, #42

  • 2 Излъган

    59 11 Отговор
    Махнете го този неграмотен олигофрен от снимката към статията, видя ли го на живо директно отиват 2 камъка в главата му

    Коментиран от #6, #15

  • 3 Илианчо

    28 53 Отговор
    Само Герб и апостола дякон Борисов ще спечелят пак
  • 4 Последния Софиянец

    46 23 Отговор
    Печелят Служебното правителство и Румен Радев.

    Коментиран от #12, #32, #37

  • 5 Анонимен

    19 45 Отговор
    На следващите избори господарят Борисов се завръща. Робите ще са доволни, защото хлябът е по-важен от свободата.
  • 6 Абе Тролище

    9 19 Отговор

    До коментар #2 от "Излъган":

    Що не вземеш да се разкараш?

    Коментиран от #17

  • 7 Тоя

    26 2 Отговор
    се хилнал като катър !
  • 8 бечев

    20 5 Отговор
    Тази снимка в началото направо ме хвърля в оркестъра!Не във кукубенд обаче!
  • 9 дедо Герчо

    24 10 Отговор
    БОРИСОВ...НАЕСЕН...ТИ ПИЯН ЛИ СИ?ПИТАЙ АМЕРИКАНЦИТЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 10 дим благоев

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    Вие откъде сте сигурен,че е зряла?На мен ми се струва леко презряла.
  • 11 Hoho Boho

    37 12 Отговор
    По-добре служебни кабинети на Радев, отколкото редовни, които да обслужват мафиотите...
  • 12 Янев Премиер !

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Гаранция !
  • 13 Гай Турий

    28 6 Отговор
    Най-много ме кефи снимката на Тошко глупака, матрьошката на Дългия чалгар.
  • 14 един от многото

    40 1 Отговор
    Погледнете цените на стоки от първа необходимост , горива и електроенергия и ще разберете кой печели. Печелят същите които печелеха и до сега!
  • 15 Вежлив

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Излъган":

    Не си прав ! Само два ?!
  • 16 Хаха

    14 25 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    Печелят Янев и децата му в БЕХ и Булгаргаз, олигофрена Ра6ков, лъжеца КаРУцаров "чайките" в Казичене с частната им болница, харвардските измекяри 5етков и Пека.нов и най-вече печели разединителя-резидент
  • 17 Излъган

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Абе Тролище":

    А, ти що не си евеш майката берачо на ягоди от Великобритания???
  • 18 Антитрол

    23 15 Отговор
    Зaбeлязвaтe ли oбaчe, чe прeз пocлeднитe ceдмици мeдии, кoмeнтaтoри, aнaлизaтoри и др. cпряхa дa ce зaнимaвaт c „прeгрeшeниятa” нa ГEРБ и вмecтo тoвa диcкутирaт ocнoвнo cлaбocтитe в „oтбoрa” и cтрaтeгиятa нa Трифoнoв?

    Това е цялата истина - наляха се едни пари да оплюят Слави - веднага намериха "пропуски" в дипломите на кандидатите му.

    Как пък за 12 години никоя медия не се намери да види дипломите на гербаджиите дали са истински, дали някой не е плагиатствал защото имаше такива като ПКП или онзи правосъдния министър или пък "нежното острие" да не говорим пък за Спас Гърневски които се съмнявах дали са завършили училище изобщо или са завършили такова за бавноразвиващи се.

    И Слави има трески за дялане но нещо много бързо забравихме какви ид..ти ни управляваха - или някой иска да забравим.

    Коментиран от #23

  • 19 Абе Тролище

    1 3 Отговор
    Ок, извинявам се, просто избухвам понякога
  • 20 И КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМИЕР НА БСП

    5 2 Отговор
    ПРОФЕСОНАЛНИЯ ПРЕВРАТАДЖИЯ КИМОН ГЕОРГИЕВ💣ПОСЛЕ ПИС:КОЙТО Е ЛЮБОПИТЕН ДА ПРОВЕРИ В ГУГЛЕТО КАК СЕ Е КАЗВАЛА ВТОРАТА МУ ДЪЩЕРЯ!!!!😱
  • 21 stan40

    20 2 Отговор
    Губи българския народ, а печели простотията. В България политици няма, има безхаберници и бездарници. Една малка държава с такъв голям природен ресурс, да е в това положение го потвърждава. Взели са се на сериозно, но за нищо не стават до един от самоопределение се за политически лидери в парламента и извън него. Търсят само келепира- Ганьовци.
  • 22 Гавриил

    13 1 Отговор
    Наистина ли отвратителното, унизяващо, обидно, безпардонно, арогантно, махленско поведение на итн към партиите- хората, от които говореха, че очакват подкрепа е без значение? Някой да помни не добра, нормална дума от говорителя им за тези, за които твърдяха, че са длъжни да ги подкрепят? Бий ме - обичам те?
  • 23 stan40

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Между Трифонов и Борисов разлика при модилирането им няма. ДС ги създаде за политиката. Бездарници са и двамата. Стефан Цанев го каза относно българските полипурковци.
  • 24 Аз Негодника

    12 1 Отговор
    СТАРИТЕ АРХИТЕКТИ НА ПРЕХОДА...СЕ ОПИТВАТ ДА ВЛЯЗАТ ВЪВ ВЛАСТА.ПРЕЗ ЗАДНАТА ВРАТА...И ДА СЕ НАКРАДЪТ НА СПОКОЙСТВИЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО...СЪС БЛАГОВОЛЕНИЕТО НА ПАРТНЬОРИТЕ НИ...СРЕЩУ ОПРЕДЕЛИНЕ ПОЛИТИКИ...ПРОТЕСТИ...ПРОМЯНА...ВРЪЩАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТА...ТОВА СА ПЪЛНИ ЛЪЖИ...
  • 25 Голем смях

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    БСП може да поеме само от трите най-дългия.

    Коментиран от #43

  • 26 Пепи кленвиршите

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    На кой му дреме за БСП ва ,Пепи
  • 27 Картинка

    3 1 Отговор
    Слави Т ги лидира от към гърба..добре е да се поглеждат от страни от време на време
  • 28 Мутата

    13 0 Отговор
    Парламента стана като турска баня - върху сапуна таса и с крака върху него , за да не го откраднат . С едната ръка държиш грездия и се опитваш да го мушнеш някъде, с другата ръка покриваш задника да не ти го мушнат и с другия крак каквото изтъркаш изтъркаш.
  • 29 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    Зряла,след Орешарски и Кой.Запах на гнило,не на зряло.Те дългия ел.техник.приобщиха отново.Кой ще вярва?
  • 30 Баба Тиша

    10 0 Отговор
    Горките, те не разбраха колко са зле.
  • 31 тхйт

    10 2 Отговор
    Вижте го тоя н екадърен маймуняк... жива маймуна!!!
  • 32 Абе токов трафикант , ти ОТКОГА

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ще започнеш да си плащаш тока на заведението ..??? После раздавай правосъдие тук ..!!!!!
  • 33 Логик

    12 2 Отговор
    За нищо не става тоя от снимката. Все пак България е наша Родина, а не декор за посредствени шоута.
    Жалко, че подлъгаха толкова българи да гласуват за ИТН.
  • 34 Feeling

    6 4 Отговор
    ИТН СЕ СБЛЪСКА С СТАТУКВОТО НА МЕДИИ, МИСИРКИ, ОЛИГАРСИ, ХЕЙТЪРИ И АГЕНТИ ОТ ДС - ДБ, ДПС, ГЕРБ, ИЗПРАВИ СЕ ДА ЛАПНА.😁😁
  • 35 Народа

    10 14 Отговор
    НИЕ ХАРЕСВАМЕ БОЙКО И ГЕРБ САМО ТЕ МАГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ УСПЕШНО ДЪРЖАВАТА! ЗАТОВА ОТНОВО ЩЕ СИ ГИ ИЗБЕРЕМ....!!!!

    Коментиран от #39

  • 36 ХАН КРУМ

    7 3 Отговор
    РАДЕВ НА 1.02 2021 ПРИ ОТЧЕТА И ОБЕВЯВАНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА ЗА ВТОРИ МАНДАТ ОБЯВИ РАЗГРАНИЧИТЕЛНИТЕ ЛИННИ И ОНОВА ,КОЕТО ОЧАКВА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ЗА ПРОМЯНАТА НА МОДЕЛА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА. ТА КОЕ ТЪПАНАРИ В ПАРЛАМЕНТА, НЕ ВИ СТАНА ЯСНО ОТ ТОВА, КОЕТО ВИ КАЗА ТОГАВА? ИЛИ СТЕ ТОЛКОВА КУХИ ,ЧЕ ОТ ВАС ВСИЧКО ОТСКАЧА?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ръбов

    7 1 Отговор
    След днешния парламентарен ден видяхме ДПС И ДБ как се обвиняват на олигарси. Пародия ВСИЧКИ са от статуквото прави са ИНТ. ПАМЕТТА ни е къса
  • 39 Виталия

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Народа":

    Той е бита карта отвън!!! Сериозно положение.
  • 40 достоннство

    10 0 Отговор
    АВТОР ДБ ,ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -ДБ,БНР-ДБ,БТВ-ДБ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГРУПАТА КАПИТАЛ-ТОВА Е СТАТУКВОТО ,ТОВА Е КОРУПЦИЯТА.НЯМА НОРМАЛЕН И БЕЗПРИСТРАСТЕН ЧОВЕК ДА СМЯТА ,ЧЕ ДБ И МУТРЕСИТЕ СА ПРОМАНА .ТОВА ГО ПОВТАРЯТ КОРУМПИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ И АНАЛИЗАТОРИТЕ НА СТАТУКВОТО.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Слави Трифонов

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    БСП нищо не може да поеме освен към затвора
  • 43 иска ви се

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    Щото вие вече си минахте по реда.
  • 44 Казуар

    7 2 Отговор
    Я виж ти, чалгарят Слави подкрепял Фандъкова за кмет и ГЕРБ.
  • 45 Баба Тиша

    7 0 Отговор
    Истината е, че в България има умни и кадърни хора, които могат да свършат работа. Къде са, защо не издигат тях, а наблюдаваме само недонаучени, недовъзпитани, недоразбрани, но с големи претенции. И до кога?
  • 46 Хасен

    4 1 Отговор
    След като Тошко разкри, как Мая Манолова го е посъветвала, да обещае на Христо Иванов това, което той иска да чуе за кабинета а пък после да не го изпълни, поставя под съмнение, изпълнението на всичките й обещания, с които тя примамваше гласоподавателите!
  • 47 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    1 3 Отговор
    Това, че ИТН не направи кабинет на Малцинството нее провал, много ви се искаше да направят, такъв кабинет, но само Глупаци биха се гръмна и в кракът!!! Кампанията за Оплюване от ГЕРБ и някой други не успя да ги накара да направят подобна Грешка!!!
  • 48 Майкооо

    7 0 Отговор
    Алооо Лудницата Идвайте си го прибирайте!!!

    Коментиран от #50

  • 49 Бамбука

    4 1 Отговор
    Няма как да има един кукловод на три партии в лицето на ДПС, Герб, ИТН и страната да се измъкне от блатото. Хубавото е поне, че маските паднаха, а някои дори се остригаха за да станат още по противни на народа.
  • 50 Какво става

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Майкооо":

    Това от снимката в парламента, реди кабинет...НАРОДЕ????/по Апостола/
  • 51 Негрите депорт

    2 3 Отговор
    Отново и отново срещам лъжи и клевети на сайтове, че Костадинов служи на Руски интереси.
    Към всички онези нападайки Костадинов за зависимост или служба на "Русия".
    Хaйдe дoкaжeтe ми, чe Възрaждaнe cлужи или щe злужи нa "Cъвeтcки или Руcки" интeрecи.
    Кoлкo пaри ca взeли oт Руcия?
    Дaйтe дoкaзaтeлcтвa срещу Възраждане!
    Aкo нямaтe дoкaзaтeлcтвa значи - лъжите и клеветите.

    Коментиран от #52, #55

  • 52 Отговорче

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Негрите депорт":

    Просто при споменаването на раша в интервю с Костадинов, сякаш го удря ток.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Шердан Българов

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Негрите депорт":

    БОЙКО ВРЪЩАЙ СЕ И ТОЗИ ПЪТ ЧЕГЪРТАЙ ДО КОКАЛ ВСИЧКИ ДЕЦА ВНУЦИ ЗЕТЬОВЕ СНАХИ БАДЖЕНАЦИ ЕТЪРВИ ДО 4-ТО КОЛЯНО С ПРОЙЗХОД БКП.БСП ДС ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ И ПРОСПЕРИРАМЕ КАТО НАРОД!
  • 56 бойко

    0 0 Отговор
    АЗ ПЕЧЕЛЯ НАЙ МНОГО
  • 57 Гост

    2 1 Отговор
    С фенерче ще го търсите Бойко,ама ще е късно
  • 58 Иде Бойко

    2 2 Отговор
    Хи хи хи , колко е хубаво само ....И aкo трябвa дa cмe чecтни за ситуацията ..... Бойко си остава единствения здраво мислещ държавник , способен да създаде работещо правителство и да ръководи държавата . Та рано или късно хората ще изтрезнеят от болшевишката пропаганда на псевдопротестните партийки , и Бойко ще се завърне с 300 за да оправя нещата , бидейки най малкото зло за България
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ДоктоХаус

    3 0 Отговор
    Снимката да бъде публикувана като нагледен материал в наръчника по нервни и психични болести в раздел олигофрения !
  • 61 МНС

    1 0 Отговор
    Ако на следващите избори ИТН пак влезат в парламента, значи сме заслужили да гледаме сегашната парламентарна простотия.