Last news in Fakti

12 Август, 2021 18:02 4 370 32

Август 1961: Когато ГДР зазида своите граждани

  • берлинска стена-
  • германия-
  • гдр-
  • зазида-
  • студена война-
  • михаил горбачов

В продължение на близо три десетилетия Германия е разцепена на две

Август 1961: Когато ГДР зазида своите граждани - 1
Снимка: Shutterstock

Берлинчани са изумени от онова, което наблюдават в ранните сутрешни часове на 13 август 1961 година: силите за сигурност на ГДР затварят границата, която преминава между източната и западната част на града. Полицаи и граничари вадят паветата, правят от тях барикади, забиват бетонни стълбове и опъват между тях ограда от бодлива тел. Остават отворени само няколко пропускателни пункта, почти всички линии на метрото са прекъснати. Берлин е разделен - и така цели 28 години. ГДР зазижда своите граждани.

За бившата Държавна сигурност в ГДР - Щази - това е само плюс. Стената се явява „гарант за властта“ на Щази, както и за изолацията на Източна Германия от останалия свят. От 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година десетки хиляди служители на Щази имат една-единствена основна цел: Стената да остане непристъпна за населението.

Контролът става все по-важен

В името на тази цел се подслушват хора, контролира се личната кореспонденция, възлага се шпионирането на приятели и дори на брачни партньори. „Със строителството на Стената значимостта на ДС нарасна. Задачите ставаха все повече, контролът ставаше все по-обхватен“, разказва пред ARD бившият офицер от Щази Харалд Йегер. А шефът на Щази Ерих Милке заявява още в първите дни след строителството на Стената: „Ситуацията след 13 август показа, че създаването на антифашистки защитен вал за гражданите на ГДР е нещо добро и правилно. Работническата класа взе властта и няма намерение да я предава другиму!“.

Укреплението по границата със Западен Берлин става все по-непробиваемо - най-вече благодарение на педантичното следене и обхватния контрол. Тези, които се опитват да избягат от страната, са изложени на куршумите на граничните полицаи. „За нас това бяха подлеци и предатели - независимо дали бягаха от ГДР поради политически или икономически причини. Нищо не можеше да оправдае бягството им!“, спомня си бившият граничар Йегер. Бегълците биват арестувани, затваряни зад решетките или „продавани“ на Запада срещу твърда валута. „Очите и ушите“ на Щази са просто навсякъде.

"Никой няма намерение да строи стена"

Заповедта за строителство на Стената е издадена от председателя на ГЕСП Валтер Улбрихт, независимо от публичното му уверение, че „никой няма намерение да строи стена“. Много днешни историци смятат, че партията и Улбрихт са искали да изолират ГДР много по-рано: още през 1952 година съветското ръководство в Москва затваря вътрешната германска граница. От този момент нататък все повече източногерманци се възползват от възможността да се измъкнат през Западен Берлин. Улбрихт решава да сложи край на това – по тази причина издава заповедта за затваряне на границата.

В нов документален филм на ARD, посветен на строителството на Стената, бивши служители на Щази коментират обстоятелствата по следния начин: „От една страна Стената трябваше да се опазва непокътната, а друга - искахме да се покажем отворени към света. Работата ни ставаше все по-трудна“.

Падането на Стената

В последните дни на ГДР, когато съветският президент Михаил Горбачов поведе политика на „Гласност и Перестройка“, натискът над режима на ГДР нарасна неимоверно. „Всичко, което беше свързано с „отварянето“, бе крайно опасно за нас“, спомня си бившият офицер от Щази Гюнтер Ентерлайн. Между 1961 и 1989 година най-малко 140 души загиват край Берлинската стена. С падането на Стената настъпва и краят на ГДР, и краят на Щази. По ирония на съдбата тъкмо служител на Щази е човекът, който на 9 ноември 1989 година отваря бариерата на границата в центъра на Берлин. Така в крайна сметка пада и Берлинската стена.

Автор: Щефан Деге


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    40 5 Отговор
    сега арабелите минават свободно , няма проблеми . даже и нашата велика стена не може да ги спре
  • 2 Ковидарите

    40 7 Отговор
    Август 2021 Германия отново зазижда своите граждани, който не е ваксиниран зад оградата! Скоро и ваксинираните! Фашизмът с ново лице се връща в Германия!
  • 3 Kcanba

    30 13 Отговор
    а каква бе причината , соросня-джурналя!!!
    Бившите нацисти, вербувани от ЦРУ правиха зулуми, дестабилизация итерактове в ГДР!!! Скалъпиха нато и заплашваха Източна Германия - нон стоп!!!
    Това що не го пишите, раяяя!!!

    Коментиран от #30

  • 4 АМИ СЯ......МЕДИЦИНСКИЯ

    31 2 Отговор
    КОНЦЛАГЕР.....ДАЖЕ ТОГАЗ СА БИЛИ БЕЗ МАСКИ И НЕ СА ГИ БОЦКАЛИ.......
  • 5 пройчо

    10 2 Отговор
    и купол над цяла Швабландия е трябвало.....с бодлива тел тел --до стратосферата!!!
  • 6 Перо

    14 3 Отговор
    До изчезването, ГДР не беше призната от ФРГ, за разлика от БГ,която призна окупираната Северна Македония и анти-човешкия договор от 1919 г. на великите сили,разделящи български села и територии.

    Коментиран от #18

  • 7 РЕАЛЕН КОМУНИЗЪМ

    7 14 Отговор
    ЗАТВАРЯНЕ В СОЦАИ...АРБАЙТЕН ЗА КОМУНЯГИТЕ
  • 8 МЕЧТАТА НА КОМУНИСТИТЕ

    11 14 Отговор
    ДА СЕ ВЪРНЕ СССР И ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА......ЗАТВОР В СОЦА
  • 9 Перо

    13 2 Отговор
    Човек,като чете статията ще си помисли,че тиквата е ЩАЗИ,подобно се случваше съвсем до скоро /преди м.април 2021 г./,в БГ!
  • 10 ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

    13 18 Отговор
    КОМУНИСТИ ПРОСТИ, РАЗДЕЛИХА НАРОДИ, ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ.....НАЛОЖИХА НА СИЛА СОЦА....С ТЕРОР И ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА
  • 11 БСП ЗЛО КОМУНДЕ

    5 16 Отговор
    ЗАТВОРИХМЕ ВИ В КОШАРИТЕ И ЯКО БАЧКАНЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ....ОБЕЩАХМЕ ВИ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ....ПАК ВИ ГО ОБЕЩАВАМЕ....
  • 12 Реалност

    18 5 Отговор
    1961: ГДР зазида своите граждани, 2020г.: Меркел зазида всички германци

    Коментиран от #13

  • 13 КАТО ПУТИН ЛИ

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Реалност":

    ЗА РУСНАЦИТЕ
  • 14 А истината е

    22 6 Отговор
    Стената е инциатива на англичаните.Още през 1945 г. Чърчил е предложил този вариант с думите"Когато разделим сърцето на Германия-Берлин,самите германци за векове напред ще бъдат разединени и неспособни повече да имат блянове за величие". Тогава Рузвелт и Сталин отхвърлят предложението му.Но идеята остава да"живее" в политическите среди.Разходите по строежа на самата стена са поделени м/у Великобритания и СССР и ГДР.Има официални документи за това в Парижкият Музей на ВСВ.
  • 15 БСП ЗЛО КОМУНДЕ

    8 7 Отговор
    И СЕГА ТАКА ТРЯБВА.......ДА ИМА КОМУНИЗЪМ, ТОЯ НАРОД ДА СЕ НАУЧИ НА РЕД И ДИСЦИПЛИНА...И СССР ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ......И ДА ГРАДИ ОСНОВИТЕ НА КОМУНИЗМА
  • 16 БСП ЗЛО КОМУНДЕ

    7 12 Отговор
    ЕЕЕЕХ, КАКВИ ВРЕМЕНА БЯХА...ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ КОЛИХА И БЕСЕХА НАВСЯКЪДЕ В БГ....А ГЪКНЕШ, А СА ТЕ ПРАТИЛИ В БЕЛЕНЕ.......ЖИВОТ СИ ЖИВЕЕХА КОМУНЯГИТЕ

    Коментиран от #21

  • 17 Тоалетна хартия

    7 5 Отговор
    То и ние с Македония сме още разделени.....Даже макетета, се правят, че не са българи!!!
  • 18 Така трябва да бъде

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Пирински край трябва да бъде към Св. Македония . Южна Добруджа към Румъния ,Родопите и Кърджали и Източен Булгар към Турция, За Сърбия ,северозападна България. Тракия на Гърция. Не е ли така да се направи . Не трябва да съществува държава като тази

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Kcanba

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Така трябва да бъде":

    на бас че:
    сарказъмът ти е 0
    плюсчето си го сложои сам, както и всичко останало)))

    Коментиран от #23

  • 20 Перо

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Така трябва да бъде":

    Ние никога не сме окупирали упоменатите територии а сигурно е трябвало,през време на Варшавския договор 9-та танкова бригада да окупира РСМ за 6 часа и да се получи втори Кипър,нищо,че ще има квичене от ООН и др. Тогава комшиите не смееха и да си помислят за споменатите български територии!

    Коментиран от #24

  • 21 На Христо бойкикев

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "БСП ЗЛО КОМУНДЕ":

    Татко му беше партиен секретар
  • 22 Анонимен

    11 7 Отговор
    Добре са постъпили. В ГДР населението запази патриотичния си дух, за разлика от ФРГ, където немците бяха тотално деморализирани и разложени. Това се вижда ясно и днес. Единствената съпротива срещу ислямската инвазия идва от Източна Германия.
  • 23 Така трябва да бъде

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Kcanba":

    Не съм си сложил нищо . Не е ли това което писах ,100%вярно ?

    Коментиран от #28

  • 24 Така трябва да бъде

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Великобългарски шовинизъм. Не виждате ли че света ви се смее. Дано скоро тези територии да отидат при комшиите. В бг населението е 6.5 мл. ))
  • 25 Ляв плюс

    10 4 Отговор
    Бившите зазидани германци още имат непреодолима носталгия по ГДР. И това си представете се случва в днешна Германия. Питаш ли ги тогава нашите българи..... За сведение, само бившето ГДР тогава малко изпреварваше България в електронната индустрия от целия Соц лагер
  • 26 Сталин

    3 5 Отговор
    Слава на саш и нато ние сме мишки
  • 27 БСП на Бунището

    9 8 Отговор
    Що не пишеш,че Германия е Окупирана от Комунистическа Русия..????И половин Европа заедно с България,Румъния,Полша,Чехия ,Словакия,Сърбия,Унгария,...десетки Гръцки Комунисти живеят в България след неуспешния опит и Гърция да бъде Окупирана....И къде са Репарациите...??? НеоМарксизма променя Историята.....Десетки Професори ще ви Убеждават,че такива са били времената след ВСВ.....Истината е,че Руската армия остана и Окупира Европа...
  • 28 Човека Коза

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Така трябва да бъде":

    Ман gall , вие сте нагости тук, имали сте КЪСМЕТ навремето, че сте се сдобили с територии по тези земи. Но не забравяй! Дето е текло пак ще тече. България на 3 морета lYl
  • 29 6922

    6 8 Отговор
    Западната част беше едно от най-развитите места ,а източната/съветска част се олицетворяваше само с глад и мизерия...Когато бутнаха стената ,хората от източна Германия не им се вярваше направо в каква изостаналост и мизерия са живяли и то благодарение на руските бандити.
  • 30 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kcanba":

    По две причини:
    1,Защото не го знаят.Сегашншти журналисти са известни със своето невежество и липсата на елементарни основни познания.
    2.Защото не са им разпоредили.Сегашните журналисти са известни със своето слугинско поведение,липсата на съвест и чувство за гражданска отговорност.
    3.Сегашните журналисти обичат белия хляб и на хляба мекото.Те знаят как да работят за него и кой и срещу какво раздава порциите. раздава
  • 31 Subaru STI

    4 1 Отговор
    Стига промиване на мозъци. Много хора са рабатели в Западен Берлин, където западногерманската марка е три пъти по-скъпа от източната, а са живеели в Източен Берлин и са ползвали безплатно, обравование, здравеопазване, спорт и много други! Естествено, че ще затворят границата!. И стига с тази Държавна сигурност - такива служби има навсякъде по света! Да ги изброя ли?!
  • 32 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 2 Отговор
    БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ!!!
Новини по държави: