Last news in Fakti

12 Август, 2021 20:38 3 412 9

Гърция е изправена пред бедствие

  • гърция-
  • бедствие-
  • пожари-
  • горски пожари-
  • атина-
  • европа-
  • климатични промени

Над 100 хиляди хектара са опожарени през последните две седмици

Гърция е изправена пред бедствие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция е изправена пред екологично бедствие заради горските пожари. Над 100 хиляди хектара са опожарени през последните две седмици, с което горските пожари стават най-опустошителните от 2007 година, сочат данните на Европейската информационна система за горски пожари. 500 са пожарите в Италия, предаде БНР.

В северната част на Алжир продължава битката с огъня. Днес там е ден на траур за загиналите при горските пожари вчера. Шест са активните огнища западно от гръцката столица Атина. Снощи пет пожара са избухнали в Касандра и Ситония в Халкидики. Продължава борбата с пожарите в Пелопонес е Евбея. Областите Атика, Централна Гърция, Пелопонес са в 4-та ("оранжева") степен на пожароопасност. През нощта падна дъжд, а температурите се понижават, което даде лъч оптимизъм.

Кризата с климата вече започна, заяви премиерът Кириакос Мицотакис и се извини на гръцкия народ, като подчерта, че действията на властите поставят като приоритет спасяването на човешки животи, а жертви на огнената стихия няма: "За мен "извинението" е решението за действия. Не мисля, че имахме пасивна позиция, а действахме. Ето защо дръзко се самокритикуваме и научихме уроците си. Отговорността на лично ниво ще бъде потърсена в подходящия момент, но със сигурност не и докато водим битка".

Четири са вече жертвите на горските пожари в Италия. Още един човек загина тази нощ, докато огнеборците се опитват да потушат 500 огнища, 230 от тях в Сицилия. Антициклонът Луцифер преминава през страната предизвиквайки нов температурен рекорд за Европа от 48,8 градуса по Целзий в Сицилия вчера. На островът е обявено извънредно положение. Пожари продължават да бушуват и в Северен Алжир, който е в хватката на пламъците от понеделник. 69 са жертвите на огъня - 41 цивилни и 28 войници. Средиземноморието беше определено за гореща точка на климатичните промени с повишаващи се температури, все по-дълги сезони на горски пожари, сочи предварителна оценка на ООН, цитирана от Франс Прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    11 6 Отговор
    Много е долен тоя Мицотаки.Незнам как го търпят гърците.ако имахме такъв като него на власт със камъни народа щеше го убие.

    Коментиран от #8

  • 2 Огромно

    9 1 Отговор
    е огнено то бедствие , ад на Земята ! Вече 20 държави изпратиха подкрепа от огнеборци и специализирани машини ! Успех с борбата със стихията и респект !
  • 3 Еми

    8 5 Отговор
    Как няма да стане зямата ад.Те прекалиха със измислени пандемии и геноцид.Тя земята сега започва.След пожарите ще има земетресения, наводнения.А да видя ковидарската мафия как ще електонозира.
  • 4 Дърт Вейдър

    20 2 Отговор
    Тез пожари без хорската намеса многоооо рядко започват!
  • 5 ivan

    18 3 Отговор
    пълни глупости,90% от пожарите са от 4ове6ка ръка,голямата измама е глобалното затопляне,това е о6те един на4ин да се оберат парите на хората от НСР това трябва да е ясно
  • 6 Вий па

    5 3 Отговор
    Мицотакито каза че било от светкавица.щом казва значи е светкавица.цяла Гърция му повярва
  • 7 Behemoth

    2 1 Отговор
    Глупаците пак започнаха :чипове,няма затопляне,електрическите коли не стават ....после що ви управляват идиоти...
  • 8 Ко ши убийш ве капут

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Оффф":

    Мършав страхлив булгарски

    Коментиран от #9

  • 9 Ах ти ,познах те

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ко ши убийш ве капут":

    Етиопски циганино (грък)внимавай по кого плюеш. Защо още се толерира този (анти )Български сайт
Новини по държави: