14 Август, 2021 12:01 5 878 22

Охрид и християнството на Балканите

  • охрид-
  • религия-
  • християнство-
  • охридско езеро-
  • северна македония-
  • история-
  • балкани

Охрид е място, неразривно свързано и с българската история

Охрид и християнството на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Охрид е основан от римляните и в продължение на столетия си остава важен културен и духовен център, който преживява най-големия си разцвет през късното Средновековие. Тъкмо от това място тръгва и „славянската мисия“, а първата славянска архиепископия в Охрид изиграва ключова роля за покръстването на Балканския регион.

Климент и учениците на Кирил и Методий

Климент Охридски (роден около 835-840 година, починал 916 г.) е най-известният ученик на славянските апостоли Кирил (827/28 - 869) и Методий (815/20 -885). Тъкмо Климент през 893/94 година става първият славянски архиепископ на града. Той се изявява още като писател и преводач, а освен това, според историческите източници, преподава на около 3500 ученици, сред които и Свети Наум (ок. 830-910 г.).

„Охридската школа“ е един от двата големи духовни центъра на тогавашното Българско царство. Климент доразвива кирилицата и тъкмо чрез нея Охридската школа разпространява християнството и църковнославянската литургия през Румъния до територията на Киевската Рус, а през Москва – и дълбоко навътре в днешна Русия. След залеза на Българското царство Охридската школа все пак оцелява. Градът се развива като център на православното християнство в цяла Югоизточна Европа. Като самостоятелна архиепископия с огромна територия в началото на 11 век Охрид получава автономия от Българската патриаршия, а архиепископът занапред се назначава от византийския императорски двор.

Размирни времена

Чак до края на 12 век църковната провинция Охрид обхваща 25 епископства. Редят се размирни столетия между Византия, България и Сърбия, които приключват през 15-16 век с установяването на чуждото османско владичество. По време на войните срещу турците Охрид подкрепя въстаниците, а като наказание заради това през 1767 година Охридската архиепископия е разпусната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без тарикатлъци

    26 0 Отговор
    Тия не ни ги пробутвайте. Първо да се върнат към българщината си, после ЕС.

    Коментиран от #4

  • 2 Обесен Язовец

    19 3 Отговор
    Престанете с тези глупости. Охрид бил основан от римляните! Като, че ли преди тях никой не е живял там. Ако е така, защо Атила смазва римската империя, заради това, че тя осквернява гробовете на дедите му. Справка древността на Пожаравац.
  • 3 0000

    34 3 Отговор
    Охрид винаги е бил и ще бъде български. Всички светини там са български. Факт.
  • 4 София

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "без тарикатлъци":

    Като виждам сън не ги хваща за да се върнат... Отивай на полето и не си мъчи главата 😅
  • 5 Истината

    10 17 Отговор
    Това похристиянчване е ужасна грешка, българите обръщат гръб на истинския български бог Тангра, за да се кланят на чужд и по-точно юдейския и за тази гавра, българите все още си плащаме

    Коментиран от #8, #13, #19

  • 6 интересно

    9 9 Отговор
    Излиза ,че кирилицата оформена в Охрид!
  • 7 дядото

    3 13 Отговор
    кой и защо от българската патриаршия през 12 в.дава автономия на охридската архиепископия.и какво искаме днес от рсм
  • 8 Ерец

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Преди българите , човекът се е отвърнал от Създателя -Единственият Богът Израилев!

    Коментиран от #21

  • 9 до 7

    8 0 Отговор
    Дядка през 12 век българска патриаршия няма. Има едшнствено Българска Охридска Архиепископия, която е понижената в ранг Бългорска Патриаршия на царете - Симеон, Петър, Роман и Самуил.
  • 10 Кирилицата

    12 2 Отговор
    Кирилицата си е оформена в Преслав. Свети Климент и Наум най-много да са дооформили глаголицата на бр. Кирил и Методи.

    Коментиран от #12

  • 11 дърт даскал

    10 0 Отговор
    В началото на 11 век България вече е под византийска власт. Българската патриаршия с център Охрид е понижена до архиепископия под управлението на константинополския патриарх. Охрид става административен център на византийската тема България /днешните македонски земи/, Севелна България е тема Паристирион /под дунавие/, а Южна България е включена в темата Тракия.... Дойче веле да се поправи!
  • 12 Ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кирилицата":

    Св.Климент е по- млад от св.Наум,но му е преподавал!?!?Мъдеконски напъни да размият делото на всички Апостоли и първопросветители за да издигнат този,който по българска царева воля е работил в Охридско по това време .Къде са Сава,Ангеларий и останалите?
  • 13 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Господ Бог е любов и нито тя, нито Той са чужди на някой човек. Ако на теб ти е чужда, значи не си от човеците.

    Коментиран от #20

  • 14 Истината днес

    7 0 Отговор
    Наум ученик на климент ега ти лъжата като почти цялата статия....центъра е в Преслав с водещ Наум ...а в охрид е климент...но явно Борис 1 е решил да даде тласък на климент ...защо ли??? Ами Преслав е столица струпването на толкова много хора ..ученици около 10 000 с тогавашната логистика е щяло да бъде проблем ...отделно охрид има доста манастири навремето подходящо за настаняването на тия хора .....
    Нещата не са толкова прости .за да даде Борис 1 на климент охрид е имало основателна причина ..нищо чудно школата в Преслав да е била за по отбраните хора ...деца на боляри и така нататък а тази в охрид за простолюдието
  • 15 Истината днес

    6 0 Отговор
    Наум .Климент.Сава.и Ангелари са ученици на кирил и методи...и най вероятно са от чист български произход защото са поискани от Борис да му се предадат ...а не като другите им ученици да са продадени в робство има го на документи във ватикан
  • 16 Ягуар

    9 0 Отговор
    Дойче зеле как така изведнъж се сети да пише за Кирилицата и Охрид? Нека да познаем - България не пуска Скопие в ЕС, заради кражба на история. И сега шведска медийна пропаганда ни обяснява на нас българите какво е бил Охрид и къде се е зародила Кирилицата. От техните внушения излиза, че кирилицата произлиза от Македония. Ха-ха , доста нискокачествени пропаганда.
  • 17 дуйче вуле

    11 0 Отговор
    Охрид е свързан и с българите на вие сериозно ли бе Охрид е и винаги е бил част от България това че сега не е част от нашата родина не значи че няма нищо общо там и славянската писменост и култура било разпространена от там та чак до Якутия айде стига бе отново антибългарска статия от дойчовците и Охридската архиепископия е унищожена от една сърбин който е велик везир на османската империя и неговите двама помощни също са сърби
  • 18 🤢🤢🤢🤢🤢

    3 1 Отговор
    Смърт за германя
  • 19 верно е

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Така е .Злините започват с избиването на 50 знатни Болярски рода.От тами два и залеза на българския народ !
  • 20 Бегай !

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Тая "любов" минава в овчо поведение,което и самия Апостол го отрича.В коя секта си бе,клоун ?
  • 21 ALLFATHER

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ерец":

    'вашият отец е иблиса,бащата на лъжата-
    Исус към барабанна дроб -евреите.
    за модерастите пишего в Библията
  • 22 Stefan

    1 0 Отговор
    Тая статия по съдържание пълна лъжа.
    1.Климент е апологет на "глаголицата" - азбуката създадена от Кирил. Затова той преместен от епископ на Охрид в Дрембица през 893г от цар Симеон. Неговото място се заема от НАУМ, друг от учениците на Кирил и Методий, работил в Преслав и един от създателите на опростената славянска азбука, /наречена през 17в. от един хърватски монах "кирилица"/, защото с дейността си Климент води до откъсване на македонските българи от България.
    2. Св. Наум НЕ е ученик на Климент, а един от 7(5) известни ученици на Кирил и Методий, дошли да просвещават България.
    3. Ако се сравни ортографията на "глаголицата" ще се види че тя е копие на ГРУЗИНСКАТА азбука от онова време, докато "кирилицата" е по-опростена, удобна за административните нужди на царството, въпреки че има заемки от гръцката азбука.
    Тъй че авторът да се запознае с историческите истини и не налива налива вода във воденицата на македонистите!
Новини по държави: