21 Октомври, 2022 08:48 1 752 9

Отровни вещества откриха в спортни сутиени

  • пластмаса-
  • отровни вещества-
  • рак-
  • спортни облекла-
  • обувки-
  • сутиен

САЩ дадоха на производителите на спортни стоки 60 дни да коригират нарушенията

Отровни вещества откриха в спортни сутиени - 1
Снимка: Shutterstock

CNN съобщава за проучване, което открива високи нива на токсични химикали в спортно облекло и бельо от популярни марки. Говорим за BPA, бисфенол А - това вещество се използва за производството на някои видове пластмаса. Високото му съдържание може да бъде вредно за здравето: да доведе до развитие на астма, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, затлъстяване и еректилна дисфункция, предаде БГНЕС.

В продължение на шест месеца са тествани спортни дрехи и бельо: по-специално се споменават сутиени от Athleta, PINK (Victoria's Secret), Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike, Fila, спортни горнища от The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance и Reebok. Както се оказа, нивото на BPA в тях надвишава безопасната норма с 22 пъти. Това се отнася за дрехи на базата на полиестер, съдържащи спандекс.

Американският център за здравеопазване на околната среда, който е извършил тестването, даде на производителите на спортни стоки 60 дни да коригират нарушенията. Ако това не стане, центърът ще ги съди. Представителите на марката все още не са коментирали новината.

В момента BPA се намира в голямо разнообразие от продукти - от бебешки бутилки до кутии за консерви. Веществото може да попадне в човешкото тяло не само чрез храна или вода от пластмасови контейнери и бутилки, но и просто при контакт с кожата. „Проучванията показват, че BPA може да се абсорбира през кожата и да навлезе в кръвообращението само за няколко секунди", се казва в проучването. „И хората носят спортни сутиени и тениски с часове, потят се в тях, ето защо високо ниво на BPA поражда голяма загриженост.“ За тези, които носят спортно облекло, изследователите препоръчват ограничаване на времето, през което то взаимодейства с кожата, като например преобличане веднага след тренировка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха

    1 0 Отговор
    Редактора за БГ . само в Украина кисне.......оди у НС да тъ спукат от майтап !
  • 2 има решение

    20 0 Отговор
    всички жени без сутиени за по-сигорно
  • 3 Безхаберник!

    7 2 Отговор
    Мен ме интересува какво има под сутиена...!
  • 4 глоги

    13 0 Отговор
    И хората носят спортни сутиени.....ХОРАТА НЕ НОСЯТ СПОРТНИ СУТИЕНИ,А ЖЕНИТЕ ГИ НОСЯТ. ОБЩО ДУМАТА ХОРА ВКЛЮЧВА И МЪЖЕТЕ.
  • 5 газов инжекцион

    3 1 Отговор
    Какво ли има под циципаха,хм,наистина?! Една как ще попитам. Може да ми даде и да я суча.
  • 6 Ъхъ

    5 1 Отговор
    Щом опряха до сутиените, значи яко ги бият нацистите!

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ":

    Не са нацистите ами когато се разболееш или симптоми за рак...правят пълни изследвания .За всичко започва А до Я побъркват те ,докато не намерят причината такова нещо в България няма.Когато бях бременна чак за диабет правиха тест на мен и бебето спукват те ,по едно време мислих да наема стая в клиниката като в хотел през два дни там .За всичко какво се сетиш и не сетиш те проверяват ,може би затова има държави където хората имат продължителна старост.
  • 8 Не е вярно,

    0 0 Отговор
    силиконът не е "отровно вещество".
  • 9 Антон

    0 0 Отговор
    Има ли жени които след тренировка не се къпят и не си сменят бельото? Искат да санкционират за нещо , каквото и да е производителите на някои набелязани марки стоки.