1 Април, 2022 11:19 2 065 14

Опасните микро- и наночастици, които носим в кръвта си

  • наночастици-
  • микрочастици-
  • пластмаса-
  • кръв-
  • здраве-
  • опасност-
  • околна среда-
  • ракови заболявания-
  • рак

Последиците за здравето все още не са изцяло ясни

Опасните микро- и наночастици, които носим в кръвта си - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на природозащитната организация WWF стига до извода, че из Световния океан се носят между 86 и 150 милиона тона пластмасови отпадъци. Във водата пластмасата след време се разгражда до микро- и наночастици, част от които са невидими с просто око. През следващите 30 години съдържанието на такива частици в моретата и океаните ще се удвои, прогнозират от WWF. Но пластмасовите частици се срещат не само в природата, те се отлагат и в човешкото тяло.

Пластмаса в кръвта и стомаха

Изследователи от Университета Vrije в Амстердам са установили за първи път наличие на микроскопични пластмасови частици в кръвообращението на човека. При 17 от общо 22 участници в проучване, резултатите от което по-рано този месец бяха публикувани в специализираното списание „Environment International“, са намерени следи от пластмаса в кръвта. Учените са открили средно по 1,6 микрограма на милиметър, което се равнява на една чаена лъжичка пластмаса в хиляда литра вода.

Също и в стомашно-чревния тракт се отлагат много микро- и наночастици, става ясно от друго проучване на изследователи от Медицинския университет във Виена, чиито резултати са поместени в специализираното издание „Exposure & Health“. В своето експозе авторите пишат, че в стомаха и червата на човека се натрупват средно по около пет грама пластмаси на седмица, колкото тежи примерно една кредитна карта.

"Лично мен тези резултати много ме изненадаха. Това е шокиращо“, казва за ДВ Елизабет Грубер, лекарка по обща и висцерална хирургия към университетската клиника AKH във Виена.

Какво представляват пластмасовите микро- и наночастици?

Най-малките възможни частици пластмаса се съдържат в различни предмети за употреба, като например козметичните продукти, пастата за зъби или душ геловете. Те се образуват също и при разлагането на продукти, произведени от пластмаса. Съдържание на такива частици вече е доказано в човешките изпражнения и дори в плацентата на бременни жени. Наночастиците са по-малки от 0,001 милиметра, а микрочастиците достигат на големина до 5 милиметра и могат да се видят дори и с просто око.

Последиците за здравето все още не са изцяло ясни

Без никакво съмнение микрочастици от пластмаса се съдържат в човешката кръв и в стомаха. Въпросът е как това се отразява на здравето ни. Предишни изследвания са доказали, че пластмасовите частици могат да отключат механизми, които водят до появата на рак.

При опитни животни, например, микрочастиците предизвикват възпаления на червата – вероятно заради нарушаване на микробиотиката. Това може да доведе до образуването на туморни клетки, както и до неблагоприятни имунни реакции. Особено висок е рискът при хората с хронични заболявания, подчертават учените. Здравите черва могат да се справят с последиците от попадането на пластмасови частици, но при отслабени отбранителни механизми този процес не функционира добре.

Как проникват в човешкото тяло тези частици?

Те могат да бъдат поети чрез водата, която пием. Който приема препоръчителното количество от 1,5 до два литра вода дневно от пластмасови бутилки, може годишно да „се сдобие“ с около 90 хиляди пластмасови частици - показват резултатите от изследване на специализираното издание „Environmental Science and Technology“. Който пие вода от чешмата и от стъклени чаши, може да намали приеманото количество микрочастици до 40 хиляди на година. Но и в някои храни, като определени видове риба, в солта и мидите, е установено съдържание на микро- и наночастици. Дрехите от синтетични тъкани също отделят такива частици. При прането те преминават в отпадните води, а след това и в подпочвените.

Но дори и от въздуха, който дишаме, поемаме микро- и наночастици. Една голяма част от тях се отделят при износването на автомобилните гуми. „На всеки 50 000 километра, които изминава една кола, се отделят в атмосферата до 6 килограма пластмасови частици“, казва за ДВ Лукас Кенер, онколог и патолог в Медицинския университет във Виена.

Как да предотвратим приемането на микрочастици?

Най-важното нещо, според Кенер, е да се информираме от сигурни източници за концентрацията на микрочастици във въздуха и водата. „Мерете, мерете и пак мерете! Налага се редовно да упражняваме контрол, иначе няма да се справим с проблема“, посочва експертът. Що се отнася до автомобилните гуми, при движението с по-малка скорост се намалява тяхното износване, а оттук и отделяното количество пластмасови частици. Друго, което бихме могли да направим, е да консумираме разумно. Това означава например „да ограничим приемането на морски дарове или да се обличаме с дрехи, които не съдържат много синтетични материи“, казва Кенер. Освен това се препоръчва в онези райони на света, където това е възможно, хората да не купуват вода в пластмасови бутилки. „Купувайте напитки в стъклени бутилки, които след това можете отново да пълните“, казва експертът. В Австрия и Германия питейната вода е чиста и спокойно може да се пие от чешмата, добавя той.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗРИТЕЛ НА АЛВЪ ТЪВЪ

    14 1 Отговор
    А АА ТЕЗИ СА ОТ ТРИХИЛЯДИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ДЕТО ГИ ОТКРИХА В УКРАЙНА ОТ ТАМ СА ГИ ПУСНАЛИ
  • 2 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Да му мислят ваксаните.
  • 3 вредно е да се живее

    10 1 Отговор
    има ли нещо полезно в тоя свят?

    Коментиран от #6

  • 4 И ся кво?

    6 0 Отговор
    Да не си мием зъбите ли?
  • 5 Емил

    5 1 Отговор
    Чаена лъжичка на около 200 човека!? А бе, вие нормални ли сте!? Какво значение има това количество след 2-3 промила алкохол?! Милиарди хвърлени на вятъра за вятърничева "наука"!
  • 6 Емил

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "вредно е да се живее":

    Има - смъртта! Тя е най-полезна, щото се отърваваме временно!

    Коментиран от #7

  • 7 мърфи

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    ако е временно,както казваш,тогава си прав!
  • 8 Пич

    20 0 Отговор
    Гответе се ...!!! Скоро , безапелационно ще бъде доказано , че ваксините да ви заредили с отрова и наночастици !!! Затова сега ви боядисват от рано !!!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    "...........1,6 микрограма на милиметър........"
    Този "милиметър" май е милилитър, а ? То само с гугъл-преводач не става, трябват и познания...
  • 10 Хоп

    4 0 Отговор
    То да е само пластмаса.Вчера събрах прахоляка от терасата с магнит.Смятайте с какво ни пръскат и какво дишаме.
  • 11 Затъвате.

    3 0 Отговор
    Щом я докарахте, чак и в рублика "жълти новини" да копирате "и то неграмотно" дойчье веУье"..... Това изглежда като, тотален КРАХ и "ментално падение". Ще попитате защо ли? До преди, цитатите и извадки от НОВА, БТВ и най вече Дойче-то, ние(ВАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ.. АПРОПО, ВАШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ) ви смятахме за повече от тях. Цялата планета се е вкопчила в размишления, как да ги подведе под отговорност, те тръгнали да ги цитират и да им се оповават. Мазохизъм ли проявявате? Нарочно ли искате да си гоните и без това разочарования читател??? Само прочетете 10-тина коментара и вижте "+" и "-" и статистиката ви е готова. И вижте един "Backup" на сайта, преди година, година и половина. Лесно се вижда колко сте загубили! Ако не бяха лъжливите статистически анализиращи компании, които ви надуват "точките за борсата" до сега отдавна да ви няма.
  • 12 Механик

    8 0 Отговор
    Някога когато бях дете, нашите ме пращаха на магазина с една чанта. Всеки път с тая чанта. Ще кажете "ама полиетиленовите пликова са много удобни" . Да удобни са, ама когато ги нямаше, междублоковите пространства не бяха засипани с пликове.
    В магазина купувах кисело мляко в стъклен буркан, като отивайки натам в оная торбичка носех един празен такъ. Носех и 4 празни СТЪКЛЕНИ бутилки за безалкохолно, защото в магазина ги приемаха и сваляха парите за амбалажа от цената на продукта.
    Ще кажете, ама това е много неудобно. Да, неудобно е, ама не газехме стъклария до колене.
    Родителите ми отиваха на работа с автобуса и пак с него се връщаха.
    Ще кажете "Ама по-хубаво е да си запалиш колата и да идеш с нея". Да, по-удобно е, ама не дишахме пушиляци и пепеляци, а пред блоковете имаше място къде да играят децата.
    После дойде "освобождението" и веднага се втурнаха едни хора от запад, да ни обясняват какви сме селяни, понеже ползваме една и съща чантичка за пазар.

    Коментиран от #14

  • 13 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Ако някой НЕ Е ПРОЧЕЛ ,,,ЖЕРТВАТА,, на Майкъл Крайтън....да навакса!!!!!!!Човекът ПРЕДВИЖДАШЕ нещата!!!ЛОШОТО Е, че мина много малко време от ФАНТАЗИЯТА ДО РЕАЛНОСТТА.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на Пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитатe комунистическите гниди!!!