Last news in Fakti

17 Август, 2021 11:16 13 340 19

Ето кой е Сатоши Накамото

  • биткойн-
  • сатоши накамото

Легендарният създател на Биткойн е компютърният програмист Хал Финни, известен като един от най-ранните поддръжници на криптовалутата, помогнал за подобряването на мрежата на BTC

Ето кой е Сатоши Накамото - 1
Снимка: shutterstock

Главният ETF анализатор на Bloomberg Ерик Балкунас смята, че най-вероятно е разбрал кой е мистериозният Сатоши Накамото в реалния живот.

Балкунас сподели в Twitter, че въз основа на всички данни, които е проучил за Сатоши, легендарният създател на Биткойн е компютърният програмист Хал Финни, който е известен като един от най-ранните поддръжници на Биткойн, който е помогнал за подобряването на мрежата на BTC. Той е кореспондирал с Накамото по имейл и е извършил първата транзакция с Биткойн с него през 2009 г.

Фини почина през 2014 г., когато беше на 58 години поради амиотрофична странична склероза. Последната капка, която изглежда е убедила Балкунас, че Фини е Сатоши, е екранна снимка на съобщение от форума, публикувано през 1993 г.

В този текст Фини описва идеята за “карти за търговия с криптовалути” - основно това, което днес е известно като NFT - незаменяеми токени.

През последните няколко години бяха предложени други “кандидати” за истинската личност на Сатоши Накамото. Адам Бек, изпълнителният директор на Blockstream, беше един от тях.

Много хора се обявиха за Сатоши. Най-известният от тях е австралийският компютърен учен и предприемач Крейг Райт, който започна да съди крипто влиятели, включително Виталик Бутерин, който публично се усъмни в твърденията на Райт и го нарече измамник.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цонко

    8 0 Отговор
    Много интересно,вече могат да направят филм,сериал и т.н.
  • 2 Насакото Яката

    21 0 Отговор
    Сатоши ми е първи братовчед, жив и здрав си е.
  • 3 1234

    13 13 Отговор
    Мммм даааа, продават въздух на наивници

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Хммм

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    само ако знаеше колко си невеж и незапознат с биткойн !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Добре

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Хайде,обясни простичко,на нас" невежите" що е биткойн? Но преди това, ако може да отговориш: Има ли държава, банков конгломерат,който да стои със активи,и гаранции зад тези виртуални нули и единици? И не ми излизай с номера за уникални кодове,и строго фиксиран брой биткойн единици.Това е чиста схема на сащисаните банкстери.В два сценария: При първия да източат не милиарди,а трилиони зелено от цял свят ( затова и цената му расте с бесни темпове- купуваш котка в чувал), с който да занулят огромна задлъжнялост.Другия- да се окажат техните банкстери собственици на 99% от фиксираните бройки.Махат зелендаша,и пак те управляват световните финанси.

    Коментиран от #7

  • 6 Жоро

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ами кеша какво е ? Сащ си напечатаха 1.7 трилиона долара миналата година, за да помпат изкуствено икономиката. Биткойн не можеш да си напечатиш.
  • 7 Има ли

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Добре":

    Има ли държава която правилно да регулира печатането на пари от въздуха без да се обезпечени със злато ? Защо има световен дълг след като уж парите не са просто нещо фиктивно ? На кого е тоя дълг тогава ? Защо всички банки тогава са против това ? Отговори си на тези въпроси.
  • 8 Лъчо мозъка

    4 1 Отговор
    Аз съм Сатоши аз измислих биткойна много съм умен затова ми викат мозъка
  • 9 1234

    10 1 Отговор
    Когато изразя мнение , че биткойн е въздух ,винаги се намира някой които ме обвинява в невежество .Сега на коментар номер 4 , ще предложа да ми продаде апартамента си , аз ще платя в биткойн , но няма да го приравняваме към долар или евро , защото е самостоятелна валута .Тук също искам да попитам , защо го конвертирате във долари ? Нали са фиат.....
    Сега да ви кажа и за парите малко , дали долар , евро или друго , зад всяка валута стои икономиката на една държава , населението , армията и тн - пише там в дебелите книги , прочетете малко . Зад биткойн стой обещания за поскъпване , всеки копае и мечтае да продаде срещу долари ...и нататък знаете -бяла яхта , черен хайвер , червени бикини .
    Дай сега обратния вариант . Предложи на някой да му купиш апартамента за 2-3 биткойна и му обяснявай ка е на печалба ,щото щял да стане 100к . Знаеш ли как ще те изгледа и къде ще те накара да си навреш криптото . Биткойн се крепи единствено на хората които спекулират с него .Разбира се че ще има спечелили , то и в казиното понякога някой печели иначе как ще зарибят останалите . Ако едно изказване на Мъск може да свали цената с 50% , за каква уникалност говориш?

    Коментиран от #10

  • 10 Етериум

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Елон отдавна не е фактор. Той и никога не е бил, а просто сектантската му армия наду цената. Аз продадох в пика и купих обратно още повече бройки като цената се нормализира (преди Елон да почне да бълва глупости). Съжалявам неговите дето му се връзват загубиха маса пара покрай този напушляк
  • 11 1234

    7 0 Отговор
    Офертата ми е все още в сила
    Ако някой толкова много вярва в биткойн му предлагам да му закупя апартамента и да платя с биткойн .

    Коментиран от #12

  • 12 Сър

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Апартамент нямам, но мога да си продам колата и да ми платиш в BTC
  • 13 Барабанист

    2 4 Отговор
    Еееех,1234 душица момина. По този начин като теб говореха лелките през 80-те години на 20 век за компютрите, когато аз учех във ВМЕИ специалност ИТ. За какво са ни компютри, като имаме "елки".По същия начин се реагираше и за интернета. А сега можеш ли да си представиш живота без компютър и интернет. Не, нали, защото никой няма да разбере иначе колко си наивен. Ще ти обясня накратко в следващия пост какво е парична система и какво е биткойн
  • 14 Барабанист

    3 3 Отговор
    И така, 1234. Парите са стока, която е универсална с това, че можеш да я разменяш срещу всяка друга стока. За да изпълнява ролята на пари, една стока трябва да отговаря на много условия, поважните от които са: да се приема като разменно средство навсякъде, да е достатъчно дефицитна, за да не допуска инфлация, да е лесна за размяна, да е лесно делима и още такива. Не е задължително нещо да стои зад нея - това е грешно схващане, заради "златния стандарт". Така, едно по едно фиат срещу биткойн
  • 15 Барабанист

    2 3 Отговор
    Фиатните валути векове наред са били "квитанции" че притежаваш злато. Златото е играло най-дълго в човешката история ролята на универсална разменна стока по простата причина, че добивът му е ограничен и не допуска инфлация. Преди него такава роля са играли особени камъни, раковини и т.н. Но златото е трудно и опасно преносимо,тежко, трудно делимо на нужното в момента на сделката количество и още подобни. Затова са измислени монетите и банкнотите, явяващи се "квитанции" за удостоверяване, че притежаваш определено количество злато. Тази схема е действала векове, но идва втората половина на 20 век и в следствие на американски мераци за световно икономическо и политическо господство, пълен правителствен контрол, финансови сблъсъци между САЩ и Западноевропейските държави, политически, икономически и всякакъв правителствен контрол над населението, златният стандарт пада и тези квитанцийки нямат нищо зад себе си освен "честната дума" на политиците и дулата на М16 по цял свят. Пълен контрол - запори, мръсна конкуренция, печатане на пари съгласно интересите и диктата на правителството. Нищо друго не стои зад долар и сие. Нищо! В резултат - инфлация риск стандарт в печатарите хартийките САЩ и купуване с тези неразплатени с нищо хартийки на богатствата и труда на останалите държави. И пълен контрол чрез банки, данъчни, съдебни институции над те, мен и всички хора. Затова светът е в това положение.При биткойна това просто го няма - 21 000 000 биткойна и край. Никой ня
  • 16 Барабанист

    2 3 Отговор
    Никой няма никаква власт над тази валута защото тя се контролира не от физическа или юридически субект, който правителство или институция може да контролира или изнудва. Биткойна се контролира от световната компютърна мрежа и дори създателите му са безпомощни без съгласието на цялата мрежа. Това вбесява политици, държавници и банкери - нямат контрол, следователно и власт. За останалите предимства на биткойна също може дълго да се пише - лесно използвате, липса на институции като банки, ниски такси, голяма делимост, непробиваема антиинфлация и т.н
  • 17 Барабанист

    3 3 Отговор
    А за прословутият апартамент. И това време ще дойде. В моменто правителства, банки и всякакви страхуващи се за властта си институции правят неистови усилия, включително и чрез поливране на мозъци като твоя,1234, да спрат биткойна. Но няма как - бъдещето е на биткойн и сие, просто няма как да го спрат. Биткойна в момента е като златото - повече е стока за закупуване с фиат, отколкото валута. Точно натам е насочено и усилието на давещите се властници - до го пропагандират като волантилня стока. Но това си е валута и ще му дойде времето. Какво стои зад биткойна ли? Стоят антиинфлация, сигурност, липса на задушаващ контрол, лесни и евтини разплащания, достъпност отвсякъде,липса на каквато и да е зависимост от когото и да е и още куп неща, съвсем различна световна система и устройство които бъркат в здравето на оядените политици и банкери, които ядат твоя и моя труд.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Плашимир

    0 0 Отговор
    В една енергийна криза по чудесна и всичкото btc ке се копа с мотиките. Еле па ,както се носят слухове за хакнати btc протмоненца... Сметай , хакнат ли едно... Всичкото отиде у ряката. И последно, не по важност: Всичко зависи от "интернето". Един срив срива све. Тотал щета. А и защо нещастници богати на бтц купуват хляб в лева?! Ми плащай некои заплатата в btc да те видим колко си отворко.