Last news in Fakti

16 Август, 2021 16:58 13 723 27

Казано просто: Какво е биткойн?

  • биткойн-
  • криптовалути-
  • дигитални пари-
  • дигитални плащания-
  • онлайн валута-
  • bitcoin-
  • илон мъск

Лесен наръчник за това какво е биткойн, как се сдобиваш с него и какво е бъдещето на криптовалутите

Казано просто: Какво е биткойн? - 1
Снимки: Shutterstock

Когато най-богатият човек в света - Илон Мъск, подкрепи виртуалната валута трябва да ни е ясно, че става въпрос за нещо важно. Преди време той се обърна към потребителите на Twitter и изрази мнение, че виртуалната валута биткойн е „нещо добро“.

Само този един коментар от негова страна доведе до значително нарастване на стойността на криптовалутата. Заради една публикация на Мъск в социалните мрежи, цената на един-единствен биткойн скочи от 3 600 британски лири през март 2020 г., а сега се равнява на повече от 32 000, информира BBC.

Тъй като разговорите за нея станаха глобални, Банката на Сингапур предложи 12-годишната валута да замени златото като запас от стойност. Ръководителят на Английската Централна Банка Андрю Бейли обаче предупреди за непредсказуемостта ѝ.

След всички тези приказки сигурно се чудите какво е виртуалната валута и как работи тя? Ето всичко, което трябва да знаете:

Какво е биткойн?

Най-честото определение за биткойн е криптовалута, цифрова или виртуална валута, тоест вид пари, които са изцяло виртуални.

Това е като дигитален вариант на парите в брой, като можете да го използвате за закупуване на продукти и услуги. За съжаление все още много малко магазини приемат плащания с криптовалутата, а някои държави я забраниха напълно.

От друга страна има компании, които все повече започват да използват виртуалната валута заради нарастващото ѝ влияние. През октомври 2020 г. PayPal (услуга за онлайн разплащания) обяви, че ще позволи на клиентите си да купуват и продават с дигиталната монета.

Физическите криптовалути от друга страна са новост. Те биха били безполезни без персоналните кодове, отпечатани върху тях.

Казано просто: Какво е биткойн?

Как работи?

Всеки биткойн представлява компютърен файл, който се съхранява в „цифровия портфейл“ на вашето устройство.

Хората могат да изпращат биткойни (или част от един) във вашия цифров портфейл, а вие можете да ги изпращате на други хора. Всяка една транзакция се записва в блокчейн (публичен регистър), който следи историята на всички плащания.

Как хората ги получават?

Има три основни начина, чрез които можете да получите дигиталните монети:

  • Можете да ги купувате с истински пари;
  • Можете да продавате неща и да дадете възможност на хората да ви плащат с криптовалутата;
  • Могат да бъдат създадени от компютър.

Как се създават нови дигитални монети?

Обичайно мнозина избират възможността да си сглобят мощни компютри, само за да получат криптовалутата. Това се нарича “копаене”.

С нарастването на цената и популяризирането им обаче, става все по-трудно “изкопаването” на твърде много криптовалути. Ако сте започнали опити сега, може да минат години, преди да “изкопаете” дори една дигитална монета. Така накрая може да се окаже, че сте похарчили повече пари за електричеството, изразходено от компютъра ви, отколкото би струвал самият биткойн.

Защо дигиталните валути са ценни?

Биткойните са ценни най-вече, защото хората вярват, че са. Има много други неща, освен пари, които смятаме за ценни, като диаманти и злато. Ацтеките пък използвали за пари какаовите зърна!

В днешно време хората са склонни да обменят услуги, стоки и дори пари в брой за криптовалутата. Както при примера с Илон Мъск, дори влиянието на популярна личност може да покачи стойността на биткойна и да го направи наистина ценен.

Казано просто: Какво е биткойн?

Защо хората ги искат?

Някои хора харесват факта, че криптовалутите не се контролират от банките или правителството. Те също така имат свободата да харчат своите дигитални монети анонимно. Без значение, че всички транзакции се записват, никой няма да знае кой е номерът на вашата сметка, освен ако сами не му кажете.

В онлайн чат с потребители в социалните мрежи през януари 2021 г., най-богатият човек в света - Илон Мъск, заяви, че е голям фен на дигиталната валута и дори промени биографията си в Twitter на „#bitcoin“. Той многократно демонстрира подкрепата си към онлайн валутите през последните години, което пък причинява големи промени в техните стойности поради неговото богатство и влияние. Тази специална подкрепа доведе до значително нарастване на стойността на криптовалутата през последните години.

Сигурно ли е?

Всяка транзакция бива записана в блокчейна, което прави много малък шанса да успеете да копирате биткойни, да правите фалшификати или да харчите пари, които не са ваши.

За съжаление обаче, не е невъзможно да изгубите своя биткойн портфейл или да изтриете дигитални си монети и да ги загубите завинаги. Има случаи и на кражби от уебсайтове, които позволяват съхранението им от разстояние.

Стойността на криптовалутата се покачва и намалява, откакто е създадена през 2009 г. Заради тази нестабилност, някои хора смятат, че не е безопасно да превърнете истинските си пари в дигитални.

Подобно притеснение беше изразено и от ръководителя на Английската Централна Банка Андрю Бейли през октомври 2020 г. Той каза, че хората, използващи криптовалутата за плащания го правят “много нервен”, като посочи, че инвеститорите трябва да осъзнаят, че стойността ѝ е изключително нестабилна. С това Бейли отправи предупреждение, че тя може да спадне значително във всеки един момент, което би довело до огромни загуби и сривове.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    23 4 Отговор
    Изкълченяци!
  • 2 Грульо

    36 9 Отговор
    Битконя е два нови начин да ти оберат парите. Единият е да си ги дадеш за копачки и ток и да им бачкаш безплатно с конфютърни изчисления. Другият е да ти ги вземат на битконьовата борса. А може и някой сайт да скамне и да духне с парите ти. :D
  • 3 7778

    36 13 Отговор
    изкуствено създадена измишльотина за помпане на печалба на тези които са се усетили да купят.
    Реално покритие не може да има.
  • 4 1234

    37 9 Отговор
    : Биткойните са ценни най-вече, защото хората вярват, че са.
    Избихме рибата !
    Защо питам аз да сменя истински пари , за да купя някакви цифри на компютъра с които е забранено да се разплаща ?
  • 5 свидетел

    27 6 Отговор
    нещо, зад което няма нищо ! само илюзии......
  • 6 Госあ

    15 10 Отговор
    Най важното за криптовалутата май е, че извършена реална изчислителна дейност, което е вид работа. Мисля че има бъдеще, особено за развитието на мощен изкуствен интелект.

    Коментиран от #7

  • 7 Пропусна

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    да уточниш- "безполезна изчислителна работа".
  • 8 Той

    10 4 Отговор
    Мъск последно я "разподкрепи" долколкото си спомням.
  • 9 ПЕНКО

    17 4 Отговор
    АКО ИЗБИЕМ ВСИЧКИ ЕВРЕИ ВЪВ СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ -ЩЕ СМЕ СВОБОДНИ НАРОДИ !!!!!! НО ПЪРВОТО Е УНИЩУЖАВАНЕ НА ДОЛАРА И ПОСЛЕ ХОЛОХОЛОХОЛОКОСТ !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #21, #26

  • 10 Рошко

    20 2 Отговор
    Първият напечатан долар е струвал 1 гр злато, сегашните нищо, а биткойнът ще е от въздух, хсрчете си ги със здраве

    Коментиран от #16

  • 11 Наску диаманда

    4 4 Отговор
    Биткойн е твърда, валута.....!
  • 12 плюс минус

    27 4 Отговор
    Биткойнът е дрън-дрън, та пляс.
    Съвременен вариант на пирамидите в началото на демокрацията по български.
  • 13 За овце

    20 2 Отговор
    Дигитална спекула. Те това са криптовалутите. А Мъск си е всеизвестен спекулант.
  • 14 Пеко Таков

    21 0 Отговор
    Криптовалутите не са по-различни от физическите пари.Световните валути на практика са без покритие,като само се създава илюзията за някаква гаранция.Която и да е банка,няма в наличност и 20% от вложените в нея средства.В момента тече пренастройване на световната финансова система,което рано или късно ще доведе до изчезването на монети и банкноти и преминаването изцяло на дигитални транзакции.Основната разлика за момента е,че при валутите се проследява на практика всяка транзакция,а при криптовалутите не.Което е удобно за всеки който иска да спести от такси,данъци и въобще разходи с които пълниме гушите на разни кърлежи.Но тази ситуация няма да остане такава завинаги.Криптовалутите ще бъдат поставени под контрол и регулация,или ще бъдат елиминирани законово и търговията с тях ще бъде инкриминирана.Крайната цел на пълната дигитализация на парите,акциите и въобще всички ценни книжа е тотален контрол на циркулацията на активи.

    Коментиран от #15

  • 15 Лорднекор

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пеко Таков":

    Ако стане легален, ще има данъци и такси повече отколкото ще ти се иска, така че това нещо наистина е безмислено
  • 16 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Доларът струва толкова, колкото можеш да си купиш с него. Това е валидно за всички пари. Изразено в злато, днес 1 тройунция струва 1786 USD, което прави 1 USD = 0,03215 грама злато.
  • 17 Гост

    8 2 Отговор
    Ако едно пи6леме с телефон може да ти хакне твоя и да ти прочете всички мейли с паролите, какво ще го спре да ти опразни електронния портфейл? А изпечен хакер?
  • 18 Каква

    3 1 Отговор
    ще е стойността на биткойна след 10-тина години когато усъвършенстват квантовите компютри?
  • 19 Гошо

    3 1 Отговор
    Турил съм 2 буркана ланци, гривни и пръстени на ладно тия да ми сму@т д¥д¥к@!
  • 20 Един

    3 2 Отговор
    ... поредната финансова пирамида, заложена от тарикати и дружно изграждана от милиони балами!
  • 21 rambaldievskievich

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Хайде! Започваме от теб.
  • 22 Стефан

    3 0 Отговор
    Каква стойност има 1 долар? Каквато кажат централните банки? Питам аз сега, защо някой да казва каква стойност да има 1 долар? И както от първите пари до сегашните, няма значение електронни или не те струват, толкова колкото някой каже или някой приеме че струват!!! Биткойн има сериозна блокчейн технология, която с времето ще се развива и в други насоки и това ще стане ценното на биткойн, технологията на която работи! Банките за 6 месеца са спечелили 600 милиона лева, това са такси, а биткой ? Това е разликата! Някойкойто ни казва каква е стойността на парите печели от таксите, които ние плащаме!!!
  • 23 Иво

    0 1 Отговор
    Криптовалутата е следващата крачка в един дълъг и стар план за ограбване на обикновения човек. Започнал с въвеждане на банкноти, последващо изтеглянето от обръщение на златни и сребърни монети и сега дигитални пари. Ако се замислим е елементарно..
  • 24 Ккккк

    3 0 Отговор
    Тъпи селяндури.Защо носите джиесеми,а не си останахте с старите шайбови телефони.Бъдещето идва,както и смърта на човека.
  • 25 Децентрализиран

    0 1 Отговор
    Много глупости се изприказвани в коментарите тук по-горе от хора, които са чули нещо, но на практика очевидно не знаят нищо. Стойте си изцяло с "истинските пари" и бъдете ограбвани с времето. Всъщност няма нищо лошо да си разпределите част от средствата в цифрови активи и така да си изградите дефирсифициран портфейл. Биткойн, като децентрализиран актив, ви връщата свободата, разберете го това, и расте като стойност с времето, докато все повече хора се осъзнават. Вие сте роби на световния елит посредством банките и валутите им. Освободете се от това иго поне частично. Не бъдете недалновидни, бъдещето е тук.
  • 26 Кукули

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Пенко.....
    Гледал ли си филма,Време разделно?
  • 27 тези

    0 0 Отговор
    дигитални валути са голяма глупост ! в коя държава те са признато покупателно средство ?? в коя държава търговците не могат да ти откажат да платиш с тях ....ами няма такава ! могат да го приемат а не следващия ден просто да не ги приемат като платежно средство !! докато физическите валути са ЗАКОННО платежно средство в държавата която ги издава