Last news in Fakti

20 Август, 2021 20:38 2 658 23

НАТО: Ситуацията в Афганистан е непредсказуема

  • афганистан-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • талибани-
  • война-
  • кабул

"Обстановката остава трудна и непредсказуема", каза Столтенберг пред репортери

НАТО: Ситуацията в Афганистан е непредсказуема - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Приоритетът на НАТО е извеждане на хора от Кабул и поддържане на работата на летището, каза днес генералният секретар Йенс Столтенберг, след като външните министри на страните от алианса проведоха онлайн кризисно заседание за обсъждане на ситуацията в тази страна, предаде Ройтерс.

"Обстановката остава трудна и непредсказуема", каза Столтенберг пред репортери. Главното предизвикателство, пред което сме изправени, е да гарантираме, че хората могат да стигнат до летището на Кабул и да влязат в него, заяви той. Според служител на НАТО над 18 000 човека са изведени от Кабул по въздух, откакто талибаните превзеха града. Хиляди хора, които искат да избягат от Афганистан, обаче продължават да се трупат около летището.

Столтенберг благодари на Турция, САЩ и Великобритания за усилията им да установят сигурност на аерогарата в афганистанската столица. Той отново призова талибаните да позволят безопасно преминаване на всички чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви по-рано, че желанието на талибаните за международно признание е единственото средство за Съвета за сигурност на ООН за упражняване на давление върху тях за инклузивно управление и за зачитане на правата на хората, особено на жените в Афганистан. Гутериш каза, че това е било обсъждано на заседание при закрити врата на Съвета в понеделник. Той прикани 15-те членове на Съвета да останат единни по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравейте

    15 1 Отговор
    Дами и господа така ми се пъ_рди,ме мисла да се изрежа но ядох боб с наденица и незнам кво ше се случи

    Коментиран от #4

  • 2 СССР

    16 6 Отговор
    Време е да се намеси Русия и сичко ще бъде ОК

    Коментиран от #11, #17, #19

  • 3 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    Верно сте пародия! Непредвидими, защото от 20 годин сте там. И шепа ислямисти ви изгони в Бегаскус, без памперси.
  • 4 no name no face no number

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Здравейте":

    Пич ако мислиш, че ще е с далечен обсег насочеай към Пентагона, ако не поне пробвай да откара до Брюксел,маза всеки случай апни малко и кисело зеле :))?))

    Коментиран от #8

  • 5 КОТарАК

    11 1 Отговор
    за краварите винаги е непредсказуемо навсякъде. тва ЦРУ все едно да пратя дете да ми сърши работа.щеше да бъде със същата ефективност , но някак си с по-малко разходи-сладоледа не съм сигурен каква му е разликата по света
  • 6 Lina

    19 0 Отговор
    Абсолютния провал на САЩ, че и забравили 8500 джипа и оръжие. Когато си избереш дементен за президент , не се знае къде ще се намери.
    Голямата излагация на САЩ.
  • 7 556

    17 0 Отговор
    А защо им оставихте оръжие за милиарди, милиарди. ще е нвпредсказуема. А на нас 2 милиарда на минус и самолети на хартия
  • 8 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    ..и дано е кумулативен, че иначе зян за джепането
  • 9 Стойко

    12 2 Отговор
    Легендарните лидери на муджахидините воювали срещу Руската окупация преди повече от 30 години Гулбудин Хекматиар и Ахмед Шах Масуд и про руския Генерал Достум , сражавал се тогава за про-съветското правителство на Афганистан организират партизански отряди за война с талибаните . Муджахидините са светската част на Афганистан и на тях може да се разчита. За талибаните идват тежки дни!

    Коментиран от #15

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Психопати и убиици.
  • 11 TRT

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    Не започна ли всичко с Русия през декември 1979 г.? Вижте какво е направил манталитетът на кръстоносците с красивата страна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МалкоЛогика

    8 0 Отговор
    На страха очите са големи. Гроздето е кисело. Отклонява вниманието от пълните гащи на НАТО.
    Защо ли Русия и Китай не са се паникьосали?
    Може би за тях Афганистан е предсказуем.
  • 14 ХА ХА ХА

    8 1 Отговор
    НАТО ПОКАЗА КОЛКО Е БЕЗСИЛЕН ! ПО ДОЛО МОЖЕ ЛИ ДА ПАДНЕ ?????
  • 15 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стойко":

    След като Съветските войски се изтеглиха от Афганистан , тяхното правителство бе на власт още година и нещо с президент генерал Наджибула , известен като Наджиб. След като муджахидините победиха , сложения от съветите Наджибула бе амнистиран от тях. И така до 1996 година когато малко преди това бе създадено талибанското движение, започна настъпление и взеха властта. Тогава Наджибула се скри в мисията на ООН в Кабул! Талибаните влязоха в мисията на Обединените нации, измъкнаха Наджибула и го завързаха за камионетка и така обикаляха Кабул. После окачиха тялото му на уличен стълб. Това са същите които преди няколко дни отново взеха властта

    Коментиран от #18

  • 16 Гого

    15 0 Отговор
    И все още по непредсказуема ще става. Днес гледах какво модерно въоръжение е попаднало в ръцете на талибаните. Няколко десетки хиляди хъмвита. Няколко десетки леки бойни хеликоптери. Броетрнспортьори, модерни. Няколко милиона броя стрелково оръжив и милярди бройки боеприпаси. Ей така. Подарък от армията на Афганистан. Платено с парите на НАТО и САЩ. Като си помисля, колко дупки трябва да затегнем коланите за да си купим от САЩ няколко хъмвита. Колко пари ни трябват за 5-6 медицински хеликоптера (не за военни), за оръжие и т.н. ми настръхва косата. Че талибаните имат по тежко въоръжена армия от нашата и то с модерно оръжие. Ито за без пари. Ние ще гладуваме за си купим такова оръжие, а те го получават подарък. И какво излиза? Че НАТО и САЩ са по големи приятели на талибаните отколкото на нас. Ама да сме гледали като сме си избирали приятелите.
  • 17 И защо Русия

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    да жертва войниците си? За да спасява европейските поплювковци?
  • 18 Дааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Ето в yйкипедиа за Нaджибyла- Ръководител на службите за сигурност на Демократична република Афганистан (ДРА, 1980 – 1985), генерален секретар на НДПА (1986 – 1992) и лидер на партийното крило „Парчам“, председател на Революционния съвет на ДРА (1987), президент на Република Афганистан (1987 – 1992). Свален от муджахидините и убит от талибаните.
  • 19 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    А защо да се намесва Какъв е смисъла Цяла средна Азия НАТО сервира на Русия и не само средна Азия а и доста още
    Къде ги нашите НАТОвски апологети да ни разясняват член 5 колективната сигурност и още ред тъпотии Тренират преследване на американски самолет, индивидуално и групово, с и без препятствия Е това правят Оня дето си яде вратовръзката не го разбраха ,ама сега разбраха
  • 20 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Съвета за сигурност при ООН да приеме решение за регулиране на обстановката в Афганистан но без намесата на САЩ, НАТО и ЕС. До сега те са показали че след тяхната намеса възникват по големи международни проблеми.
  • 21 Красная армия

    5 0 Отговор
    Смях смях най страшния съюз нато със флот самолети танкове армии съвременни оръжия тактики техники и процедури се предаде на едни въшливи талибаните взели по един къръечница и един автомат и возещи се на пикапи и мотори.
    Ама имат боен дух а не са леви сили.
  • 22 щом

    5 0 Отговор
    ситуацията е непредсказуема, значи сте си изпълнили мисията, нали в крайна сметка трябва да бъде така. И ще говорим пак за демокрация и правата на жените, и още н'ам к'ви си ценности, бла бла...
  • 23 Kcaniba

    4 0 Отговор
    Ма защо ли така, нато??!??!!!
Новини по държави: