Last news in Fakti

23 Август, 2021 10:31 2 756 8

Талибаните изпратиха свои бойци срещу съпротивата

  • афганистан-
  • съпротива-
  • талибани-
  • бойци-
  • панджшер

Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул

Талибаните изпратиха свои бойци срещу съпротивата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните обявиха вчера, че стотици техни бойци са се насочили към долината Панджшер, североизточно от Кабул, който район е един от малкото в Афганистан, останали все още извън контрола на ислямистката групировка, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

"Стотици муждахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, за да поемат контрола над него, след като местните служители отказаха да го предадат по мирен начин", посочиха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър. Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул, без да срещнат сериозна съпротива след мълниеносна офанзива, започнала през май с началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан.

Огнище на съпротивата срещу тях се стана долината Панджшер, отдавна известна като бастион на противници на талибаните. Техният Национален фронт за съпротива (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит през 2001 г. от джихадистката групировка Ал Каида. Говорител на НФС каза пред АФП, че Фронтът се подготвя за "продължителен конфликт" с талибаните, ако не успее да се споразумее с тях за съставяне на включващо различни политически фракции правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечните им разборки..

    15 3 Отговор
    А у нас всичко поскъпва,честито и слава на капитализма,вечна слава!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 гост

    16 4 Отговор
    Дали не не време да вземем пример, оръжие и сами да си оправим държавата
  • 3 Луд

    15 0 Отговор
    Сега ще видим коя държава ще подкрепи съпротивата.Само който я подкрепи реално той е срещу талибаните .Всичко друго са приказки.

    Коментиран от #8

  • 4 Димитър

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Вечните им разборки..":

    Като гласувате за най старите и кагабейски партии Бсп, Дс и Дпс с техния президент другаря Радев Решетников вие за високите цени се сърдете на себе си. Служебното правителство на другаря президент Радев задкулисно назначи кадрите на Бсп, Дс в изпълнителната власт и некадърността и неграмотността вече дават горчиви плодове. Високите цени на тока, парното газта и хранителните стоки си вдигнаха цените типично за управлението на Бсп, Дс и техния президент другаря Радев Московски. Не капитализма е виновен, а управляващите некадърници от служебното правителство начело с министъра на Мвр милионера Бойко Рашков собственик с жена си на 19 имота, като само луксозната двуетажна къща в София струва няколко милиона. И никой не пита откъде са парите и как са придобити тези имоти от бившия депутат от Руската партия Бсп и президентски съветник Б. Рашков.

    Коментиран от #5

  • 5 тъй тъй

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Димитър":

    Твоя вожд 12 години кради, а ти обвиняваш правителство на 6 месеца за това. Да не забравяме, че всичките ви калинки са все още по места и усърдно работят във вреда на народа ни. Ходете целувайте г№за на учиндолския каун, дето все още ви крепи, та не сте изхвърчали от властта. Ама идва видовден и то скоро.
  • 6 РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вечните им разборки..":

    ДА НЕ СТАНЕ И У НАС КАТО В АВГАНИСТАН
  • 7 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЗАЩО РУСИЯ И САЩ НЕ ГИ ИЗБИВАТ /ТАЛИБАЛИТЕ /-- КОНЦЕНТРИРАНИ СА !!!??? А ЗАЩО ????
  • 8 Пффф

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Луд":

    Нищо няма да видиш.....американците ще помогнат колкото да се отчетат и ще си въобразяваш че се борят срещу талибаните !
Новини по държави: