Last news in Fakti

27 Август, 2021 20:26 2 321 12

ООН: Половин милион афганистански бежанци се очакват до края на годината

  • афганистан-
  • кабул-
  • бежанци-
  • сащ-
  • талибани-
  • война-
  • оон

В момента в Афганистан има хуманитарна извънредна ситуация

ООН: Половин милион афганистански бежанци се очакват до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Организацията на обединените нации заяви, че се подготвя за евентуално изселване от опустошения от насилие Афганистан на още половин милион бежанци до края на 2021 г., съобщи АФП, предаде агенция БГНЕС.

„В момента в Афганистан има хуманитарна извънредна ситуация“, каза пред репортери Кели Клементс, заместник върховен комисар на ВКБООН. И "това очевидно е наистина динамична ситуация", каза тя, обяснявайки, че ВКБООН планира действия за различни сценарии, включително масово изселване. "Ние се подготвяме за около 500 000 нови бежанци в региона. Това е най-лошият сценарий", каза тя.

Клементс подчерта по-специално необходимостта от засилване на подкрепата за съседните страни, които вече приемат над 2,2 милиона афганистански бежанци и които скоро могат да са свидетели на свеж приток. Дори преди талибаните да дойдат на власт в Афганистан, хуманитарната ситуация в страната се влоши драстично. Половината от населението вече се нуждае от хуманитарна помощ, а половината от всички деца под пет години се оценяват с остро недохранване. Днес ООН представи план за агенциите си и партньорските неправителствени организации да се подготвят и да реагират на разгръщащата се криза в Афганистан и в съседните страни. Организацията спешно апелира за близо 300 милиона долара за финансиране на плана.

„Призоваваме всички съседни на Афганистан държави да запазят границите си отворени, така че тези, които търсят безопасност, да намерят безопасност“, каза Клементс. По-специално Иран и Пакистан, които заедно приемат 90% от афганистанските бежанци в региона, заедно с около 3 милиона други афганистанци без статут на бежанци, „ще се нуждаят от много подкрепа“, каза тя. Увеличението на насилието от началото на годината също накара близо 560 000 афганистанци да напуснат страната, като се присъединиха към около 2,9 милиона вътрешно разселени лица, които вече са регистрирани в Афганистан в края на 2020 г., съобщи ВКБООН. Над 80% от разселените през 2021 г. са жени и деца.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледам и виждам

    16 3 Отговор
    Айдеее...още неграмотни козари ще довтасат след сирийците. Този цирк няма край...

    Коментиран от #9

  • 2 Безпристрастно

    3 7 Отговор
    Гледайте по БНТ интервюто на Слави Трифонов!
    Защо са в безизходица ляво десните креатури на БКП в НС?
    Въпреки, че всички те се обединиха срещу антикомунистите ИТН!

    Коментиран от #10

  • 3 джон

    10 1 Отговор
    Сигурно Сащ са готови да ги посрещнат.Там и без това има всякаква измет
  • 4 Гост

    5 0 Отговор
    Норвегия да ги интегрира. Ще им оправят прираста.
  • 5 Русенец

    4 0 Отговор
    Редно е Ердоган да ги приюти и приобщи. Все пак, Османската империя води началото си от родът Кайъ, който преди да бъде прогонен на запад е живял в земите на днешен Афганистан.
  • 6 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    И ка се подготвя тази безполезна и даже вредна организация за изселването? Да ги разселят в Монголия или да си ги взимат у тях си чиновниците. Лично у тях. Ние не ги искаме!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 az #Победа76

    13 1 Отговор
    "опустошения от насилие Афганистан"??? Е, чакайте бе нали американците им донесоха свобода, демокрация и благоденствие???? Какво опустошение, алоооо ???
  • 9 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гледам и виждам":

    Така е. Еврейските глобалисти планират да наводнят Европа с половин милион брадати терористи.
  • 10 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Безпристрастно":

    Може да са анти, но не и комунисти
  • 11 Анджело

    1 0 Отговор
    Бежанците да си ги приберат в Америка
  • 12 Енчев

    0 0 Отговор
    Зaпaдът e в бeзнaдeжднo пoлoжeниe!
    Aкo CAЩ и €C признaят тaлибaнcкитe-глaвoрeзци кaтo нoвo прaвитeлcтвo нa нeпoбeдимия Aфгaниcтaн, aвтoмaтичнo щa бъдaт признaти и вcички OТAN-тeрoриcтични caмoвзриви oт 11 / 9 / 2001 г., Aл Кaйдa и Гуaнтaнaмo, зa лeгaлни.
    Тoвa щe бъдe oщe eдин пoзoрeн cрaм, cлeд Виeтнaмcкият и Aфгaнcкият - зa Чoвeчecтвoтo!
    "Глacът нa БЪЛГAРCКAТA иcтинa"
Новини по държави: