Last news in Fakti

28 Август, 2021 17:30 1 381 5

Великобритания приключва евакуацията на свои граждани от Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • великобритания

Междувременно западни разузнавателни служби предупреждават, че в близките дни може да се очаква ново нападение на летището в Кабул

Великобритания приключва евакуацията на свои граждани от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главнокомандващият британските въоръжени сили генерал Ник Картър заяви тази сутрин за Би Би Си, че евакуирането на цивилни граждани от Афганистан ще приключи днес.

Междувременно министри обещаха да положат максимални усилия за евакуирането на онези, които ще остават в Афганистан след 31 август.

Генерал Ник Картър заяви, че краят на процеса по евакуиране на цивилните граждани е днес, след което остава малко време за изтеглянето на войските с останалите самолети.

„Не успяхме да измъкнем всички и това е печално, но трябваше да вземем някои трудни решения“, изтъкна генералът.

Ник Картър отбеляза, че сега талибаните трябва да управляват страната по различен начин от 2001 година, защото 60% от населението е родено след тази година.

По повод на тревогата за съдбата на оставащите в Афганистан британци и афганистанските им сътрудници британските министри на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи написаха писмо до депутатите, в което дават гаранции, че правителството продължава да подкрепя ги подкрепя и ще използва всички възможности и начини да прехвърлят на Острова онези, които пожелаят и след изтеглянето на съюзническите войски, което трябва да приключи на 31 август.

Министерството на отбраната съобщи, че от 13 август от Кабул са евакуирани близо 15 000 души. Около 8 000 от тях са афганистанци. Междувременно западни разузнавания предупреждават, че в близките дни може да се очаква ново нападение на летището в Кабул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    И тея се изтеглят после да може да бомбандират мирните граждани с дронове на спокойствие като краварите!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тъпанари

    0 0 Отговор
    СВОИ граждани от Афганистан
  • 4 САЩ

    0 0 Отговор
    са изоставили 75000 автомобила 200 самолета и въртолета и над 600 000 единици стрелково оръжие ,както и друго военно оборудване за 85 млрд долара!!! Ние не бяхме ли член на НАТО?!

    Коментиран от #5

  • 5 Буратино

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "САЩ":

    Не са го изоставили. Продали са го за бъдещи вземания от хероинови доставки. Никой така не харизва техника за такива суми.
Новини по държави: