28 Август, 2021 14:23 1 532 9

Планират възобновяване на хуманитарната помощ за Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани-
  • сащ

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди снощи, че американските войски ще напуснат страната на 31 август

Планират възобновяване на хуманитарната помощ за Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация и Световната програма по прехраната планират възобновяване на хуманитарната помощ за Афганистан в близките дни като търсят алтернативи на кабулското летище.

Сушата, бойните действия и сривът на администрацията доведоха до сериозна заплаха от глад за милиони афганистанци, констатират от Световната програма по прехраната.

Хаосът на международното летище в Кабул при масовата евакуация от последните дни и вчерашния терористичен атентат, означава, че то ще е неизползваемо за хуманитарните доставки поне още една седмица, а лекарствата в страната ще се изчерпат до дни, предупредиха от СЗО.

Организацията се надява на помощта на Пакистан, който чрез местните си контакти да уреди отварянето на летището в северния град Мазар-и-Шариф. От ООН се надяват да използват и летището в южния град Кандахар, поне докато кабулското летище стане използваемо.

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди снощи, че американските войски ще напуснат на 31 август. При липсата на действащо управление на полетите, Държавният департамент преговаря с талибаните за алтернативни възможности. Няколко държави са изразили готовност да окажат техническа подкрепа. Сред тях е Турция, но след атентата тя настоява за охрана от турски войски - условие, неприемливо за талибаните. Според телевизия "Ал Джазира", талибаните ще се обърнат за помощ към Катар.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 asd

    4 0 Отговор
    Да да... може и Уницеф да им прати помощи на тези гоутшагъри...
    Няма да е за първи път!
    Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.
  • 3 Маймуни

    5 1 Отговор
    Абе, от къде на къде Афганистан се превърна в центъра на планетата?

    Коментиран от #5

  • 4 Мимч

    7 1 Отговор
    Абе,що не ги оставят тези талибани сами да се оправят и никой за нищо да не се намесва,па да видим докъде ще я докарат и как ще съществуват...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    1 0 Отговор
    Е като 38г са викали - На изток на изток ,сега пък –На север на север
  • 8 Минувач

    6 1 Отговор
    Айде пак се канят да наливат пари в "черна дупка"...
  • 9 Аз да пиша

    5 0 Отговор
    Да помогнем ,тези прасета дето умряха от африканска чума . Да им ги пратим ,да си направят пача ,пръжки. Свинското не е грях .
Новини по държави: