29 Август, 2021 19:15 1 987 12

Борис Джонсън се защити: Британската операция за евакуация от Кабул беше успех

  • борис джонсън-
  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

Премиерът призна, че Великобритания не е искала да напуска Афганистан по този начин, но се е съобразила с графика за евакуация, определен от САЩ, които поставиха краен срок за изтеглянето си до 31 август

Борис Джонсън се защити: Британската операция за евакуация от Кабул беше успех - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън похвали днес "колосалната" операция за евакуиране на цивилни от Кабул, след като британските войски и дипломати се прибраха у дома след двуседмична евакуационна операция, слагайки край на 20-годишното британско военно присъствие в Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Във видеопослание Джонсън похвали "колосалните усилия" на британски сили, участвали в "мисия без аналог в най-новата история".

Правителството му обаче стана обект на критики за изоставянето на стотици или дори хиляди уязвими афганистанци, за които Великобритания обеща да се погрижи. Джонсън защити днес евакуационната операция от Кабул от критиките, че министрите му са "заспали на пост", изоставяйки хиляди подлежащи на евакуация афганистанци, отбелязва Ройтерс.

Генералът от запаса Ричард Данат, бивш началник на генералния щаб на британската армия, каза, че правителството сега трябва да проведе разследване, за да се установи защо е било толкова зле подготвено за бързото развитие на събитията. "Не мога да проумея защо изглежда така, сякаш правителството е заспало на пост", каза о.з. генералът пред радио "Таймс" и допълни: "Евакуацията бе хаотична, трябваше да се справим по-добре, можехме да се правим по-добре". "Този въпрос е бил на бюрата на политиците от две-три години и със сигурност е бил разглеждан тази година", добави Данат.

Джонсън призна, че Великобритания не е искала да напуска Афганистан по този начин, но каза, че се е съобразила с графика за евакуация, определен от САЩ, които поставиха краен срок за изтеглянето си до 31 август. "Макар че се изтеглихме заедно със САЩ, ще останем в региона", каза Джонсън и добави: "Заедно със съюзниците ни от Америка и Европа, и по света, ще изработим подход към талибаните не според думите, а според действията им".

"Ако новият режим в Кабул иска дипломатическо признаване или да размразим милиардите, които сега сме замразили, те ще трябва да гарантират безопасното отпътуване на онези, които искат да напуснат страната, да зачитат правата на жените и момичетата и да не допуснат Афганистан да се превърна в инкубатор на глобалния тероризъм, защото това ще е катастрофално за страната", допълни британският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джим

    24 0 Отговор
    В смисъл избягали са успешно

    Коментиран от #8

  • 2 Борис

    24 1 Отговор
    стана ви навик успешно да се евакуирате!!За втори път!Буххаха!
  • 3 досиета X

    24 1 Отговор
    Поне да го беше назовал ,,стратегическо отстъпление , някак си по-добре звучи от бягство с подвита опашка
  • 4 Гошо

    22 1 Отговор
    Абе успех ,как да не е Я какъв сейр сътворихте и на филм такива работи няма
  • 5 Читател

    16 1 Отговор
    Лелееее... до къде я догараха англетата, щом и бягството смятат за успех, да не говорим че сами признават, че се са СЪОБРАЗИЛИ с талибаните а именно да изпълнят ултиматума демек завета им да се махат от Авганистан
  • 6 Разбира се!

    14 0 Отговор
    То и аз като се наСера казвам че е Успех а не наСеране.
  • 7 Хахаха

    11 0 Отговор
    Под управлението на този идиот нищо не може да се окачестви като "успешно". Питайте Британската камара на индустриалците.... А ако имате нужда от по-пикантен отговор направо питайте някой шотландски риболовец. Аз вече питах един, много е цветно...
  • 8 Да доуточня

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "джим":

    г-н джим-избягали са успешно като бити pедераси.
  • 9 Така е

    10 1 Отговор
    но шампион по бягство с подвита опашка е US - Куба,Виетнам,Иран,Ирак,Сирия и сигурно пропускам....
  • 10 операция Динамо

    11 0 Отговор
    Знаем , вие сте заслужили майстори на спорта в дългите панически спринтове .
  • 11 Отидох те като тигри

    7 1 Отговор
    Бягате като овци.
  • 12 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Много жалко е че Олимпиадата в Токио приключи.С такава подготовка като в Кабул англичаните щяха да спечелят много медали във всички бегови дисциплини без препятствия и с препятствия!
Новини по държави: