Last news in Fakti

30 Август, 2021 15:30 5 647 58

23-годишната американка, убита в Кабул: символ на трагедията в Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Отговорност за атентатите в Кабул пое афганистанското крило на терористичната организация „Ислямска държава“, известно като ИД-Х

23-годишната американка, убита в Кабул: символ на трагедията в Афганистан - 1
Снимка: DW

Миналата седмица я видяхме да държи спасено афганистанско бебе в прегръдката си. Само няколко дни по-късно 23-годишната американка Никол Джий бе убита при атентатите в Кабул - малко преди края на мисията ѝ в Афганистан.

23-годишната Никол Джий, американски морски пехотинец на мисия в Афганистан, държи в ръцете си афганистанско бебе. Снимката бе публикувана в социалните мрежи от самата Никол Джий. Надписът под нея: „Обичам професията си“.

"До последния си дъх"

Но само няколко дни по-късно младата американка от Сакраменто в щата Калифорния вече не е сред живите. Тя е една от жертвите на атентатите, разтърсили Кабул миналия четвъртък. При нападенията загинаха над 100 цивилни граждани и 13 американски войници, сред които и 23-годишната Никол Джий.

„Не мога да опиша чувството, което ме обзема, когато си помисля, че никога повече няма да я видя“, сподели в социалните мрежи Малъри Харисън, колежка на Никол Джий в продължение на три години. „До последния си дъх тя правеше това, което толкова много обичаше: да помага на хората. И изведнъж е мъртва - просто така“, пише още Харисън.

Отговорност за атентатите в Кабул пое афганистанското крило на терористичната организация „Ислямска държава“, известно като ИД-Х. Този клон на „Ислямска държава“ отдавна е във вражда с талибаните. От ИД-Х смятат талибаните за „предатели“ и ги обвиняват, че не тълкуват шериата достатъчно строго.

Почти всички убити войници са били под 25 години

Междувременно американското Министерство на отбраната публикува пълните имена на 13-имата войници, убити миналия четвъртък в Кабул. От списъка става ясно, че 12 от тях са били на възраст под 25 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    80 24 Отговор
    Чии го дирят в чужда страна?

    Коментиран от #33, #37

  • 2 абе

    72 8 Отговор
    Оня сънльото нали е жив и си подремва сладко , това е важно за САЩ.

    Коментиран от #10

  • 3 2487

    48 10 Отговор
    Ех, ако беше и черна...
  • 4 честен ционист

    28 6 Отговор
    Като на кино..
  • 5 знаем ги тия

    57 12 Отговор
    Сега ще вадят символи , ще правят спектакли с ковчези обвити във флагове , ще ръсят закани за мъст , абе американски простотии .
  • 6 русенец

    70 11 Отговор
    Когато отидеш някъде да убиваш, понякога те и убиват. рискове на професията, да беше станала агрономка, а не наемен убиец.

    Коментиран от #25, #41

  • 7 Хо хо хо

    45 5 Отговор
    В Америка човешкият живот не струва и пукнат цент затова и границата се държи отворена идващите латиноси ще я заменят основно и те попълват армията.
  • 8 юдофоб

    15 1 Отговор
    горчивите истории не правят разлика между религиите,а хората са създали религиите!
  • 9 Право на силата

    46 4 Отговор
    Когато Америка произвежда 20% от световния продукт, а потребява 40% и това и право се отстоява с войска, загиналите войници са пренебрежимо малко. Жалко за Никол Джий, можело е да бъде учител, лекар, програмист... или някоя друга полезна професия.

    Коментиран от #34, #54

  • 10 Споко...!

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "абе":

    Бай-Дрям обеща,че ще издири виновниците и ги накаже жестоко...😛!

    Коментиран от #15

  • 11 Бай Манчо

    44 7 Отговор
    Символ на трагедията трябва да бъдат избитите деца , а не тази която е отишла като наемник за да избива същите тези деца с които само позират . Резултатът за 20-те години окупация са стотици хиляди разбити съдби , избити деца , рекордно производство на мак , ограбена страна оставен след позорното бягство в пълен хаос . ПОЗОР
  • 12 3.14К

    35 3 Отговор
    Поръчителя на атентата сладко спинкаше на срещата му с израелския премиер.
  • 13 публик

    32 5 Отговор
    А тя колко е убила?

    Коментиран от #17, #23

  • 14 Гошо

    22 2 Отговор
    Бай Дан да им бере гайлето па и бая джепане са им подарили!
  • 15 Слипи Джо

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Споко...!":

    Кат са наспЪ !
  • 16 НЯКОЙ

    20 6 Отговор
    където стъпят американци трева не никне.............та не се знае кой крив кой не.

    Коментиран от #20

  • 17 Николко

    25 4 Отговор

    До коментар #13 от "публик":

    Те едвам ходят с 40 килограма снаряжение и при най малко подозрение започват да стрелят без да гледат. След това идват дроновете, тези се оттеглят а дроновете изпепеляват всичко. Най много хора убиват операторите на дронове и ракети, базирани на хиляди километри.

    Коментиран от #56

  • 18 хелоу доли

    17 4 Отговор
    Хамериканците са майстори на мюзикълите .
  • 19 mi6osp

    26 5 Отговор
    Символи да искаш. Вчера в тясна уличка на Кабул бе унищожена със свръхточна ракета лека кола с двама афгански младежи, майка и шест деца, най- малките от тях на 2 и 3 години. А на същото място, където загинаха 13 въоръжени морски пехотинци на САЩ, изпратени да воюват в Афганистан, загинаха и десетина пъти повече афганци без оръжие.

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    6 25 Отговор

    До коментар #16 от "НЯКОЙ":

    Обърка го....където мине руският ботуш....

    Коментиран от #24

  • 21 Информатор

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Друго си е да черпиш информация директно от Ал Джазира.....талибанският клон....и на теб ти е крив Светът...

    Коментиран от #32

  • 22 Плача

    22 7 Отговор
    Но не за хамериканците.А за афганците.За окупаторите ме боли х-то.20 години само рушат. Помня времената когато в България се обучаваха и работеха афганистански специалисти.Помня времето когато там специалисти от СССР строяха заводи,електростанция, училища и болници.Университети.После самите афганци нещо се скараха помежду си за власт, не се разбраха светското или религиозното да е водещо.Направиха си няколко преврата.СССР категорично отказваше да окаже помощ на правителството (по силата на договор за взаимопомощ) до момента когато започнаха атентати и диверсии.И прати контингент по ново искане на авганците да пази инвестициите направени в държавно икономическото модернизиране на Афганистан в продължение на 15 години .Ама това никой не го казва от вестниците днес.А само-агресия агресия. 2 години след изтеглянето на СССР още се биха правителство с опозицията.После дойде САЩ там и слугите им и освен убийства нищо не е направено.Потърсете филми за Афганистан за периода 1970-1978 да видите и градовете и как са облечени и жени и хората въобще.Но за мен основна вина за Афганистан си е на техните елити. Като в БЪЛГАРИЯ в момента-за власт са готови на всичко но не и на компромис. И така от малкото се стига до войни и разруха.

    Коментиран от #27

  • 23 Присмехулник

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "публик":

    За тях...жал ли ти е...ами отовай и ги подкрепяй....
  • 24 брао ба тъпък

    18 7 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Верно бе , а не ти ли казаха , че руснаците хвърлиха две атомни бомби над Япония напълно безсмислено , ей така за отмъщение за Пърл Харбър . То Пърл Харбър си е много руска територия.

    Коментиран от #40

  • 25 Рамбо Силек

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    То хубаво да стане агроном,ама като няма толкова акъл.Нали знаеш кои стават войници и полицаи.
  • 26 Д'мин

    15 4 Отговор
    Това е трагедия, лична, на семейството и! Използвана от американската политическа система за спекулации! Подета от медиите, включая и ДВ! Ето думите на агенцията-Публикувано във факти.бг: При нападенията загинаха над 100 цивилни граждани и 13 американски войници, сред които и 23-годишната Никол Джий.
    Защо никой на казва, че над 80 цивилни са загинали не от експлозията а от последвалите изстрели на американските войници! Същите след атентата започват безразборна стрелба по цивилните вероятно опасявайки се от атентатори между тях. Проектилите в труповете на жертвите са косо, отгоре надолу, както са позициите на американците, което изключва стрелба на талибаните! Това какво е? Трагедия или както е казал един завършващ на "швили"-статистика!
  • 27 Дългият

    7 25 Отговор

    До коментар #22 от "Плача":

    забрави да споменеш че за 10 год.СССР избива над 2 мил. мирни афганци,за 20 год.УСА избива малко над 30000 души...или това не си ги спомни в мемоарите..

    Коментиран от #36, #51

  • 28 ТаУмВзе

    19 5 Отговор
    Краварска Реклама на Срам и Падение. И сега филмче, за героичното Бягство от Кабул!

    Коментиран от #30

  • 29 Просто Така

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „До последния си дъх тя правеше това, което толкова много обичаше: да помага на хората. И изведнъж е мъртва - просто така“. А аз съм си жив все още - просто така. Защото не ходя да убивам хора по света заради тръпката - просто така!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТаУмВзе

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "ТаУмВзе":

    Пак ли ми се Краде никът бе, палави герберасти! Халал да ви е!
  • 32 mi6osp

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Информатор":

    За вас е Ал Джазира. Няма лошо. При мен информацията е от Евронюз, днес 30.08.2021 в 8,20часа. С интервюта с братът на единият убит младеж, на съседи и познати на убитите.

    Коментиран от #39

  • 33 Търновец

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "горски":

    Пpатиха ги Израел и подлогите; а нашите наемници кой ги прати???
  • 34 Хан Ко Брат

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Право на силата":

    И генерира 30% от световната престъпност.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 веселяк

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "Дългият":

    Браво бе! Те ако рашъните са убили 2 млн.мирни афганци, колко ли са били утепани "не мирните"!

    Коментиран от #38

  • 37 Голямото чакане

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "горски":

    Сега на нашата граница задължително сълзотворен газ и голямо количество шокови гранати.
  • 38 Дългият

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "веселяк":

    към 15 хил.

    Коментиран от #52

  • 39 Информатор

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    И на ракетата пишеше. Made in USA...

    Коментиран от #50

  • 40 Дупедав си

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "брао ба тъпък":

    можеше и те да хвърлят, ама нямаха....

    Коментиран от #43

  • 41 Аха

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Ама руснаците като бяха там, бяха хубави, нали?

    Коментиран от #45

  • 42 некой си

    5 3 Отговор
    ДА СИ БЕШЕ СЕДЯЛА В ДЖЕНДЪРЛАНДИЯ.ТИЯ ЕВРЕЙСКИ НОМЕРА КРАЙ НЯМАТ
  • 43 смукач си

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дупедав си":

    Това е само хипотеза , а другото е факт, нали така ? На хипотеза да градиш теория си е малко така петдесет на петдесет . А за това кой кво имал и кво прилагал трябва да се пообразоваш , нали така.
  • 44 big

    5 0 Отговор
    Жалко за нея, хубаво момиче, но какво прави там? Защо не се радва на живота, да прави любов, а е отишла в друга страна и защитава интереси, които нямат нищо общо с нея и живота и?

    Коментиран от #53

  • 45 мешавина

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Аха":

    Обстоятелствата около това и онова са доста просторни за главичката ти . Не знам и от къде прозираш одобрение на руското присъствие в Афганистан , да оставим факта , че коментираме съвсем различни неща , но на теб не ти пречи да си бъркаш кашички.
  • 46 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЛИГАВШЧИНАТА НА АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ С ДЕЦА СИ Е ЛИГАВШЧИНА !!!!! НА , ЗАЩО АМЕРИКАНУСИ НЕ ВЪОРЪЖИХТЕ ЗАСТРАШЕНИТЕ ЖЕНИ И МАЙКИ --ЩЯХА ДА ИЗБИЯТ 90% ОТ ТАЛИБАЛИТЕ ВИ И ДА ВИ ЛИШАТ ОТ ГЕРОИЗЪМ ...А !!!!!!!
  • 47 Бай

    5 0 Отговор
    фък дън?!Спи ли още дъртия!....
  • 48 косача

    10 2 Отговор
    Убийството е извършено от атентатор подготвен ЦРУ в Кабул, а причината е известна на цял свят, след като БайДъното се изказа по въпроса.
  • 49 Гост

    10 2 Отговор
    Роднините на загиналите да благодарят горещо на Байдън и службите, които са подготвили атентата, като скритата цел е била да убият собствени войници ,колкото може повече, за да има причина за... абе какво стана след като си гръмнаха кулите и пожертваха няколко хиляди човека – за содомитите управляващи САЩ, човешкия живот се оценява на този на една хлебарка.
  • 50 mi6osp

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Информатор":

    Явно си прочел съобщението на американците ,които подчертават , че ракетата е високоточни американско оръжие. Но те се гордеят и с ядрените си бомби ,унищожили Хирошима и Нагасаки, и с напалмовите си бомби във Виетнам, унищожили стотици хиляди невъоръжени граждани на тези държави. Гордеят се, защото военните престъпления на американската армия срещу мирни чужди граждани винаги са оставали безнаказани., без трибунал, съд и присъда.
  • 51 тнт

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Дългият":

    По долна соросоидна лъжа не бях чел. За времето си в Афганистан американската армия е избила от 250 000 до 300 000 души. СССР за 10г са убили около 400 000 души! Тази соросоидна лъжа расте в геометрична прогресия! Отначало бяха 1млн. сега станаха 2млн.

    Коментиран от #57

  • 52 Лъжецо

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Дългият":

    15х. са убитите руски войници!В главата ти е някакво пюре!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Право на силата":

    Онзи който избира да носи оръжие убивайки невинни под фалшив лозунг за мир е просто тъпо животно, неспособно на висша умствена дейност.
  • 55 Йеронимус БОШ

    3 0 Отговор
    Какво правят САЩ в Афганистан ? Нека загиналите да знаят КОЙ е виновния !
  • 56 Добро убийство

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Николко":

    Се казва филма с Итън Хоук, всеки ден с Дронове кръжащи на Афганистан и Пакистан базиран във военна база в пустинята Мохаве, правеше по няколко масови убийства на джихадисти, вкл. И едно попадение върху една сватба където около 100 човека бяха изпепелвни за секунда.
  • 57 Инфото

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "тнт":

    Ти е грешно, за 10 години Съветската армия изби 1млн.цивилни,и поне 2 милиона муджахидини, като цивилните са косвени жертви на залповия огън на Ми-35 при прочистването на села и паланки.
  • 58 Енчев

    0 0 Отговор
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: