Last news in Fakti

7 Септември, 2021 11:33 1 935 28

В Гуантанамо се подновява процесът срещу обвиняеми за атентатите на 11 септември

  • 11 септември-
  • гуантанамо-
  • съд-
  • процес-
  • терористи-
  • сащ-
  • атентат-
  • цру

Съдебната процедура се води от нов военен магистрат

В Гуантанамо се подновява процесът срещу обвиняеми за атентатите на 11 септември - 1
Снимка: Shutterstock

Процесът срещу предполагаемия мозък на атентатите от 11 септември и още четирима обвиняеми се подновява днес, но изходът му изглежда все още далечен, отбелязва Франс прес. Петимата обвиняеми са от 15 години в затвора към американската военновъздушна база в Гуантанамо в Куба. Те не са се явявали на съдебно заседание от началото на 2019 г., преди коронавирусната пандемия да доведе до временно преустановяване на процедурата.

Сега съдебните заседания ще бъдат подновени там, където те спряха, със защитата, която говори за мъчения над обвиняемите по времето, когато те са били в ръцете на ЦРУ, като целта на тази теза е да се направят невалидни доказателствата, представени от американските власти, предаде БТА.

Съдебната процедура се води от нов военен магистрат - полковник Матю Маккол, който е осмият заел се със случая. Очаква до края на тази седмица той да прекара повечето време в срещи с обвинението и защитата. Може да изминат още месеци и дори над година, преди процесът да навлезе наистина в решителна фаза. Адвокатите на петимата обвиняеми - Халид Шейх Мохамед, Амар ал Балучи, Уалид бин Аташ, Рамзи бин аш Шиб и Мустафа ал Хаусауи говорят за увреждания, които техните клиенти са получили в резултат на мъченията, които, по думите им, са им причинили агенти на ЦРУ по време на тяхното задържане в тайни затвори в периода 2002-2006 г.

Адвокатите казват, че към това трябва да се прибави и въздействието от 15-те години задържане в Гуантанамо в условия на строга изолация. Петимата са обвинени в убийство и терористични актове. Те могат да получат доживотна присъда. В съдебната зала ще има представители на семействата на близо 3000-те жертви на атентатите от 11 септември 2001 г. и журналисти. Подновяването на процеса има особен отзвук, тъй като става малко преди отбелязването на 20-ата годишнина от терористичните актове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcanba

    10 2 Отговор
    т.е. пентагоня най накрая ще се самосизира!???
    Единият си офицер удавиха в марианската падина, сега, кого - джеймс бонд или рамбо 3 !??

    Коментиран от #16, #20

  • 3 Бесен Язовец

    7 0 Отговор
    Ще съдят топките на Осама в един буркан са ги сложили!
  • 4 az #Победа76

    17 1 Отговор
    Целия тоя шум около "тероризма", който САЩ започнаха да вдигат ми говори, че много скоро Вашингтон отново ще предложи на света следващата "война срещу тероризма", а по-същество тайни операции под чужд флаг, в опит да задържи топящото му се като лед господство в света...

    Коментиран от #5

  • 5 Псевдоним

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "az #Победа76":

    Такива операции са правили американците преди това. По-скоро ще се опитат да обвинят в тероризъм несъгласните с политиката им в собствената си държава и в онези страни, които са под прекия им контрол.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    6 1 Отговор
    Аз пък си мислех, че се канят да го затворят този затвор. Поне така се кълняха последните 3-ма президенти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 az #Победа76

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Имах предвид, че ще ни презентират новите "Алкайда", "ДАЕШ" и т.н., които всъщност ще са маша в ръцете на американската политика...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 барчо

    6 1 Отговор
    Имаеше едно време един виц, дето се появила мечка в гората до едно село. Та се събрали даскалите от училището и милиционера да търсят начин как да я хванат. Предложения разни, но накрая милиционера предложил да хванат някакво животно и да го бият докато не си признае, че е мечка. И тук много ми мяза на нещо подобно. Не знам много как изглежда демокрацията и правовата държава на теория, но в никакъв случай не може да изглежда като да затвориш в строг тъмничен затвор човек за 15 години без присъда. Да не говорим, че тези години без присъда ще набъбват занапред. Ще ми е чудно ако след .... да речем още 5-6 години съдът излезе с оправдателна присъда поради липса на факти, какво ще последва??? По принци обора си има някаква тарифа за лежали невинни, но там не се включват изтезанията. А и тарифата е една за лежане в обикновен и в строг с изолация от всичко. Дните минават по съвсем различни величини.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    5 1 Отговор
    В САЩ е създадено, робството,апартейда и фашизма..!!!.Трите символа на Дявола..Да се махат от България,,И цивилните също.!!!.Гоо хооом!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истина е

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcanba":

    На тази твоята родителка да си смени кюлотите, че ще дойде гражданска защита .

    Коментиран от #23

  • 21 БАЙ Х@Й ‼️

    2 1 Отговор
    WWW::: Теорията за контролираното разрушаване на Кулите близнаци и сграда 7 се подкрепя от над 1500 архитекти и инженери, които са създали своя организация за разследване на атентатите6. Теорията е изложена в книгата „11 септември и Американската империя: Интелектуалците не мълчат“ на професора по теология и философия Дейвид Рей Грифин7, а американският физик Стивън Джоунс през 2005 година също изнася своите аргументи в подкрепа на тази теория.8 Вследствие на тези си изследвания той е принуден да напусне университета в който работи и да приеме ранно пенсиониране...

    Коментиран от #28

  • 22 Анатемакраваре

    3 1 Отговор
    Краварите възобновяват цирка,в който са главни действащи лица.
  • 23 Kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Истина е":

    Кюлотцки, ти още ли ги дъвчеш

    Коментиран от #24

  • 24 Истина е

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Не ти го правиш най -добре . И ,вземаш я с език я с пръсче ,от крема сиренето на тази дето те е родила от гранясалото и между крачие 🤮😁
  • 25 1122

    1 0 Отговор
    За Кулите знаем ,че сащ сами си ги взривиха.Излязоха публикации, написаха се анализи, и те имат нахалството да говорят ,че друг/и са ги разрушили.Колкото ,е истина ,че са стъпили на Луната-публична лъжа,толкова и петимата араби,са ги взривили.Но петимата араби са изтезавани от ЦРУ, а тъпите сащ прикриват средновековните си методи на изтезания.За тези изтезания има филми/намират ,трудно но показват какво представляват американците-зверове .Нищо не може да ме учуди ,за сащ защото са сбор от престъпни индивиди/не са човеци/изхвърлени на брега на Сев. Америка от Франция, Холандия , Испания, Англия.Нищо не може да си скрие.Затова такава престъпна страна,майка на Робството, на Апартейда,на фашисти заслужава да бъде заличена от лицето на Земята.България трябва да изгони пияните американци от нашите авиобази,които те разрушиха.България трябва да се завърне към Русия, Франция Италия Испания и особено към Православните страни.Румен Радев да внимава ,какви позиции заема ,спрямо Русия и да не прави грешки,да ни ппродава на тъпите сащ,както това направи предателя и престъпника Б. Борисов.

    Коментиран от #27

  • 26 Енчев

    0 0 Отговор
    Днес, Прогресивната част на Планетата, поменава най-голямият, и жесток атентат, в историята си,
    9/11/2001 ОТАН-самовзривите в Ню Йорк. Отнели живота на около 3,000 невинни жертви, обвинявайки арабският свят, за да започне САЩ кражбата на енерфетика по планетата.
    Първа жертва след този ОТАN-теракт в Ню Йорк, стана непобедимият Афганиста.
    20г. ОТАН-ците се шматкаха, профуквайки на вятъра, над $72трилиона, и бидеха изхвърлени позорно от Афганистан.
    С над 10,000, убити и около 13,800 ранени, без ОТАN-коалицираните марионетки, от други държави. Членството на които се е превърнало в тотално-централизиранo, васал-феодаленo, ОТАN-робство!
    Няма никаква разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето, от Виетнам!
    "Гласът на, НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 27 Енчев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "1122":

    Днес, Прогресивната част на Планетата, поменава най-голямият, и жесток атентат, в историята си,
    9/11/2001 ОТАН-самовзривите в Ню Йорк. Отнели живота на около 3,000 невинни жертви, обвинявайки арабският свят, за да започне САЩ кражбата на енерфетика по планетата.
    Първа жертва след този ОТАN-теракт в Ню Йорк, стана непобедимият Афганиста.
    20г. ОТАН-ците се шматкаха, профуквайки на вятъра, над $72трилиона, и бидеха изхвърлени позорно от Афганистан.
    С над 10,000, убити и около 13,800 ранени, без ОТАN-коалицираните марионетки, от други държави. Членството на които се е превърнало в тотално-централизиранo, васал-феодаленo, ОТАN-робство!
    Няма никаква разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето, от Виетнам!
    "Гласът на, НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 28 Енчев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Днес, Прогресивната част на Планетата, поменава най-голямият, и жесток атентат, в историята си,
    9/11/2001 ОТАН-самовзривите в Ню Йорк. Отнели живота на около 3,000 невинни жертви, обвинявайки арабският свят, за да започне САЩ кражбата на енерфетика по планетата.
    Първа жертва след този ОТАN-теракт в Ню Йорк, стана непобедимият Афганиста.
    20г. ОТАН-ците се шматкаха, профуквайки на вятъра, над $72трилиона, и бидеха изхвърлени позорно от Афганистан.
    С над 10,000, убити и около 13,800 ранени, без ОТАN-коалицираните марионетки, от други държави. Членството на които се е превърнало в тотално-централизиранo, васал-феодаленo, ОТАN-робство!
    Няма никаква разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето, от Виетнам!
    "Гласът на, НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"