11 Септември, 2021 19:00 3 453 17

САЩ след 9/11: сбогуването с една световна сила

  • 11 септември-
  • сащ-
  • световна сила-
  • ал кайда-
  • тероризъм-
  • кулите близнаци-
  • джордж буш-
  • ню йорк-
  • вашингтон-
  • афганистан-
  • талибани-
  • световен полицай

Изтеглянето от Афганистан е доказателството, че САЩ вече не искат да бъдат световен полицай

САЩ след 9/11: сбогуването с една световна сила - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Терористичният атентат от 11 септември 2001 удари Америка в сърцето. И то от няколко страни. Това бе невиждан до онзи момент атентат на американска земя. Не само от гледна точка на броя на загиналите и ранените. Но и заради прецизните действия на терористите, с които те успяха в рамките на един час да унищожат символи на икономическата и военна мощ. Благодарение на саможертвата на няколко смели пасажери след Световния търговски център и Пентагона четвъртият самолет не успя да удари и Белия дом или Капитолия.

20 години по-късно: изтеглянето от Афганистан

Днес, 20 години по-късно, екзистенциалният шок е почти забравен. Онези млади американци, които още не са навършили 30 години, така или иначе навярно не си спомнят ясно случилото се. Както и онези, които живеят далеч от Ню Йорк и Вашингтон. Но пък изискванията за сигурност по летищата, въведени след атентатите, продължиха да важат и до днес. Те все още дразнят хората, но същевременно вече всички свикнаха да чакат на дълги опашки, да събуват обувките си и да плащат по 4 долара за бутилка вода след чекирането.

20-годишнината от атентата надали щеше да промени нещо, ако американският президент Джо Байдън не беше обвързал тази съдбовна дата с изтеглянето от Афганистан. Той посочи 11 септември като деня, в който американските военни ще напуснат странната окончателно. Вероятно за да изтъкне, че мисията е успешно завършена. Актуалните кадри от Кабул обаче трудно биха позволили да говорим за външнополитически успех. Същевременно във вътрешнополитически план дискусията за политиката спрямо бежанците от Афганистан възкреси ислямофобските настроения от първите години след атентата. А темата за мюсюлманите е добре дошла в навечерието на мръсната битка за междинните избори за Конгреса. 20-годишните снимки на ужаса от 11 септември 2001 ще бъдат използвани точно за това.

Спомените вече избледняват

За да разберем настоящето, трябва да погледнем към миналото. През септември 2001 година Джордж Буш беше още в първата си година на президентския пост. Той получи много аплодисменти за заявката, че ще преследва организатора на терористичните атаки Осама бин Ладен с всички възможни средства. През годините в т.нар. борба срещу тероризма изтекоха милиарди. Тайните служби и армията бяха модернизирани. Приет бе наративът, че САЩ са заплашени отвън и трябва да направят всичко възможно, за да прекратят тази заплаха веднъж за винаги. Но година след година готовността да се жертват още човешки животи и да се харчат още милиарди за войни, които изглеждаха безкрайни, просто намаляваше. Политическият елит попадна в капан, а най-късно след убийството на Осама бин Ладен през 2011 година вече не можеше да оправдава войните само с преследването на терористични групировки.

САЩ ще мислят все повече за себе си

Постепенно подкрепата за демократичните сили се превърна във водеща цел. Афганистан трябваше да се трансформира така, че да следва модела на западните държави. Както стана навремето с Виетнам, така и днес хората се поддадоха на заблудата, че могат да експортират в други държави собствената си политическа система и по този начин да защитят света от комунизма, екстремизма и тероризма. Но това се оказа неосъществима мечта. Джо Байдън не остави и капка съмнение, че външнополитическите действия на САЩ са подчинени изцяло на вътрешните интереси на страната. Американските военни ангажименти ще бъдат ограничени още повече. Президентът Байдън ще се посвети на вътрешнополитическите проблеми - като подобряването на инфраструктурата и борбата с климатичната катастрофа.

Търси се нов световен полицай

Днес за САЩ остана всъщност само една важна външнополитическа тема: борбата с Китай за влияние. В Сирия американците вече оставиха полето за действие на Русия. В Либия също се въздържат. Дори Израел вече не иска да се уповава на САЩ и изгражда отношенията си с арабските държави. Друг въпрос е колко дълго ще траят тези съюзи. Много експерти се опасяват, че колкото повече Щатите се оттеглят от голямата сцена, толкова повече ще пада прагът пред нови военни удари. 20 години след терористичните атаки, срутващите се кули на Световния търговски център се превърнаха в символ на залеза на дългогодишния световен полицай САЩ. Кадрите от 11 септември 2001 са и предупредителни знаци, че ще са необходими нови съюзи, за да се предотврати запълването на появилия се вакуум от антидемократични сили.

Автор: Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    15 4 Отговор
    Кой е насочил самолетите, талибаните или пилота ?

    Коментиран от #9

  • 2 Пич

    28 1 Отговор
    САЩ много искат да са световни полицаи , но дори и най големите натегачи , като доиче зеле видяха колко са некадърни...
  • 3 Искат бе-ама...

    26 4 Отговор
    Не че не искат САЩ да са световнн полицай--искат...Ама след десетилетия наглост,глупост и тотално високомерие писнаха на целият свят...Искат-ама вече не могат.. Дълбока вътрешна криза-обществена,финансова,икономическа и най-вече политическа...Искат-ама и печатницата вече не им помаша...Искат--ама другите дъ ржави вече не спят ...
  • 4 розово

    5 10 Отговор
    Моля се но Господ да не съм прав. Началото на крайният ислям края на православието.
  • 5 Мда

    42 3 Отговор
    Цял ден по телевизиите само за 11 септември се говори! Чак и специални емисии! За 3-ти март не се говори толкова у нас, колкото днес за 11-ти септември!
  • 6 Гост666

    10 1 Отговор
    Крайно време беше да го направят .
  • 7 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Три ,самолета ги побъркаха .и нокаутираха..!!!..10,,,Ярса,,,ще направят пустиня,за вечни времена..Янкии,гооо хоом!!!.И вървете в Ада!!
  • 8 Коко

    16 1 Отговор
    Мисирки нас не ни интересува какво става в сащ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Румен

    4 7 Отговор
    САЩ се прибраха от Афганистан защото след време под някакъв повод ще нападнат Иран. Мо молба на Израел разбира се. Еврейте няма да търпят Иран.

    Коментиран от #16

  • 11 Монгола

    13 1 Отговор
    Световен полицай да се чете - световен крадец на ресурси скрит зад пробити лозунги на светла
    демокрацият!
  • 12 АнатемаКраврЕ

    8 1 Отговор
    Там,където краварят(ФАЩ) на се ре, не се бърше,не се пере!
  • 13 Професор

    3 0 Отговор
    Другарко Инес Пол, ние пък вече се сбогувахме с една световна сила, джендеристка ШВАБИЯ. Така че, не ни интересуват мненията ти. Ако обичаш, ни ги спестявай в бъдеще. Мерси предварително!
  • 14 123

    3 0 Отговор
    Тоя филм Да разлаем кучетата вече сме го гледали.
  • 15 Цар Живодар

    5 0 Отговор
    САЩ е нещастие, а Русия е щастие !
  • 16 Паметлив

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румен":

    Иран е много голяма "хапка" даже за САЩ!:) Ще се задавят лошо!:)
  • 17 МАРА

    1 0 Отговор
    ТОВА БЕШЕ ЦРУ ЗА ДА НАПАДНАТ АФИГИСТАН ,ПОЖЕРТВАХА НЕВИННИ,А СЕГА И УКРАЙНА Е ТЯХНА ЖЕРТВА, А ПОСЛЕ ИДЕ РЕД НА .....