Last news in Fakti

7 Септември, 2021 15:04 3 760 17

„Росатом“ планира производство на 30 000 тона водород на най-големия руски остров

  • росатом-
  • водород-
  • русия-
  • остров-
  • сахалин-
  • завод

През 2025 г. ще започнат първите доставки

„Росатом“ планира производство на 30 000 тона водород на най-големия руски остров - 1
Снимка: Shutterstock

Завод за производство на водород на най-големия руски остров Сахалин ще бъде построен до 2024 година, а през 2025 г. ще започнат първите доставки за износ на този вид гориво. Това обяви президентът на компанията „Русатом Оверсиз“ Антон Москвин.

„Планираме производство на водород с голям капацитет в Сахалин. През първа фаза се предвиждат 30 000 тона годишно, а през следващите години до 2030 г. – до 100 000 тона водород на година“, заяви Москвин по време на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток, предаде "Интерфакс".

До края на тази година трябва да бъде завършена технико-икономическата обосновка на проекта. Губернаторът на региона Валерий Лимаренко съобщи, че в реализирането на проекта участват „Росатом“ и компанията Air Liquide. Планира се подписване на споразумение с „Газпром“ за предоставяне на метан като ресурсна база за осъществяване на първия етап от производството. Първата партида водород ще бъде доставена в Япония. Според Лимаренко, тъй като водородът е летлив материал, който е невъзможно да бъде пренасян през тръби, се обсъжда идеята за смесването му с азот, за да може се изнася във вид на амоняк.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1944

    11 33 Отговор
    могат и завод за рускини да направят. японците ше им се радват. ефтина стока. и безотказна.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Илия

    6 34 Отговор
    Газта свърши ли ? Ааа не привършване е.
    По-добре не дейте, ще се напиете и ще гръмнете с водорода.
    Ама и ние можем да си правим водород от слънцето и си имаме повече слънце :Р

    Коментиран от #5, #17

  • 4 Словянин

    26 7 Отговор
    Русия може, заедно с Китай смазват САЩ.
  • 5 Глупави размисли

    41 2 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    Само в Западен Сибир залежите които досега са изследвани и с доказани количества ще стигнат за следващите 130 години при този темп на добив.И това са досега откритите залежи.В Ямало-Ненецки окръг и в Ханти -Максийски окръг добива на газ е предвиден да завърши след 2135 г. А представи си,че това е само част от залежите на РФ.Та млади ми човече-едва ли схващате мащабите с които работят руснаците и обемите на производството им.Лично съм бил в "столицата" на нефто и газо добива в Западен Сибир-град Сургут на меж.конференция и не говоря просто измислици.Лек Ден.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Рошко

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И Сахалин е полуостров

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стоян Хлебаров

    4 23 Отговор

    До коментар #5 от "Глупави размисли":

    Още поглупавите размисли са тези,които показват фактите за руския колос на глинени крака,който"вода гази,жаден ходи"!? Богатствата му се използват предимно за пропаганда колко са велики...А богатствата й ще си стоят в земята,докато на власт е ПУТИНО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА-МАФИЯ!
  • 9 Бай Шиле

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Така ли си чул?На теб май само Мара Шепова не ти е отказвала!
  • 10 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тцтц Сахалин го мислех за полуостров то било остров станахме за смях бря
  • 11 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последен и по География...Рошко и той...
  • 12 Чичо Манчо

    2 0 Отговор
    Сахалин е точно 10 пъти по-голям от Врангел!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    От кога?
  • 15 Истина е

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Глупави размисли":

    И от Сургут си хванал ,руско-сибирски калинки-,буби . Но ,не знам само защо кюлотите на Маша седят прави от студа или че не ги е сменила от 1 год?
  • 16 Тъп соросоид

    1 5 Отговор
    Газпром е 49% собственост на банка Ротшилд. И ако Джеремая е решил ще се построи този завод. Ще бъде на далавера, защото той ще доставя метана а разходите за производство и огромните еко такси за въглеродните емисии ще са за Росатом.
  • 17 Идиот от народа

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    Ти си абсолютен идиот.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания