Last news in Fakti

9 Септември, 2021 15:46 3 151 42

Тайната на испанския успех: първи сред първите по ваксинации срещу COVID-19

  • ваксинация-
  • тайна-
  • коронавирус-
  • испания

Испания е ваксинирала дотук цели 72,5 на сто от населението си – без никакви рестриктивни мерки или натиск над хората

Тайната на испанския успех: първи сред първите по ваксинации срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

„В завидно положение сме. Скоростта на ваксиниране буди завист", казва Амос Гарсия Рохас, президент на Испанското дружество за ваксинации AEV, пред испанската телевизия RTVE.

Причината: според здравните власти в страната, Испания е държавата с най-голям процент напълно ваксинирани хора в страните от Г-20 – групата на най-богатите и бързоразвиващи се държави в света. 34 милиона души, или 72,5 процента от населението, са получили две дози от ваксините срещу коронавируса. За сравнение: в Германия напълно ваксинирани са 61,6 процента от населението. И докато антиваксърите редовно протестират във Федералната република, в Испания подобно нещо не се случва. Според изследване на института CIS от месец май, едва шест процента от испанците се обявяват против ваксинациите.

Причините са културни и обществени

Според експертите, причината за широката подкрепа към ваксините са културни и обществени. 55 процента от испанците на възраст между 25 и 29 години живеят при родителите и искат да опазят близките си от вируса. „В Испания хората се чувстват като част от една общност и са убедени, че има неща, които човек не прави само за себе си, а и за останалите “, обяснява епидемиологът Мануел Франко от Университета Алкала в Мадрид пред RTVE.

Доказателство за това чувство за солидарност е фактът, че от десетилетия Испания е на първо място в Европа по донорство на човешки органи – с огромна преднина пред останалите. Според портала за дарителство на органи, в Испания има 38 донори на всеки 1 милион души. В Германия са 11. Като цяло на Иберийския полуостров доверието към ваксините е голямо. 97% от децата и младежите са ваксинирани срещу болести като полиомиелит, менингит и хепатит.

Испания е седма по ваксинации в света

Имунизационната кампания в Испания започна мудно. От февруари до април беше ваксиниран здравният персонал, след това полицаите, социалните работници, както и обитателите и работещите в домовете за възрастни. Към средата на април бяха ваксинирани едва около 7 процента от населението. В онзи момент Великобритания вече беше поставила ваксини на 13 процента от жителите си. През май кампанията се ускори и всеки пети вече беше имунизиран, а през септември беше премината границата от 70 процента ваксинирани. Испания е на седмо място по дял ваксинирани в света след Португалия, Малта, Исландия, ОАЕ, Катар и Сингапур.

“Всички загубихме близки”

Епидемиологът Даниел Лопес-Акуня подозира, че масовата готовност за ваксинация може да се обяснява и с това, че много хора загубиха свои близки в пандемията. "Аз загубих баща си, който беше на 94 години“, казва той. Испания е една от държавите с най-голям дял починали от COVID-19. „Досега, винаги когато темпото на ваксинация в някоя група се е забавяло, сме давали възможност на други да се ваксинират“, обяснява Хайме Хесус Перес Мартин от Испанското дружество за ваксинации. Тази възможност вече е изчерпана. В повечето градове на ред са децата от 12 до 19 години. "Темпото на ваксинациите сега ще се забави", казва Перес. Той уточнява, че останалите 30 процента не са против ваксинацията, но не бързат да се имунизират.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 11 Отговор
    Тайната е, че си трябва натурална ваксина, мен ме ваксинират всяка вечер.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 DW.......

    37 2 Отговор
    ЯСНО😁
  • 3 Мендоса

    4 28 Отговор
    Да, вчера и внукът ми го ваксинираха. 17 г. Не може иначе да влезе в училище.

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли

    59 10 Отговор
    Данни за Испания от вчера в ...метъра - заразени 5618, починали 81 - та за какъв успех говорите, Зелки, не че и на стъкмистиката ви имам вяра...???

    Коментиран от #10, #12, #13, #33

  • 6 ЕВРО НЮЗ

    44 3 Отговор
    DW... 😂😂😂 ВНУЦИТЕ НА ГЬОБЕЛС
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    47 4 Отговор
    "Аз загубих баща си, който беше на 94 години“ - тоя за Дънкан Маклауд ли го е мислел ‼️
  • 8 Дабеда

    10 2 Отговор
    Снимката е фотошоп от една картина на която няма девойки а гол мъж без гениталии паднал на колене стиснал в ръка полузавехнало цвете.Вместо камъните има черепи навсякъде
  • 9 Бай Манчо

    42 2 Отговор
    Намерили с какво да се гордеят , те и 4ифутите се ваксинираха на 90% но не излизат от лок дауните и си бият 3та бустерна , след това ще има и 4 , 5 - колкото повече ваксинирани толкова повече мутации , а и що за ваксина е това след като не ти създава имунитет - да са живи и здрави и да продължават все така да са първи
  • 10 фен на танас

    11 35 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    На 40милиона население 81 загинали, а на 7 милиона над 100. Явно има ефект.

    Коментиран от #20, #27

  • 11 нашия

    28 2 Отговор
    да причините са КУЛТУРНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ......след като арабите са ги дуржали и управлявали 600 години........испанеца да каже какъв е процента на ваксинираните Баски....и тогава ще говорим пак...
  • 12 Добре

    5 18 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Да, обаче понеже населението е 5 пъти повече от България. Раздели случаите и починалите на 5 и сравнявай...

    Коментиран от #14

  • 13 Успех е бре

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Успех е бре - наболи са се!

    А, ти всъщност за ефект и полза питаш...

    Абе дреме ти! Важното е, че са се наболи.
  • 14 Верно ли

    34 1 Отговор

    До коментар #12 от "Добре":

    Ей, не ми прави елементарни сметки, само да опонираш! При този процент ваксинирани не трябваше ли да са я приключили тази пандемия? Тия опорки някъде другаде ги пробутвай! Ще ви ... платените драскачи!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    то ти личи господине че с джендер
  • 16 Кортес

    19 5 Отговор
    Испанците отдавна не са това което бяха! Сините бради! Петстотин човека завладяха цял континент! Израждат се народите.
  • 17 провинциалист

    21 2 Отговор
    "И докато антиваксърите редовно протестират..." - портестират антитоталитаристите.
  • 18 Макрон

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "Мендоса":

    И при вас ли ,при нас също ако искаш да си и работата ваксината беше неизбежна.До месец ,два и в магазин не можеш да влезеш защо имаш толкова минус в България как е бе хорица ????

    Коментиран от #21

  • 19 Рошко

    20 1 Отговор
    Само цифри и проценти на които не вярвам
  • 20 некой си

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "фен на танас":

    НИКАКВИ АУТОПСИЙЙ . ПО ЛЕСНО Е ПИШАТ КОВИД НАРОДА ВЯРВА .БОЛНИЦАТА ВЗИМА ПАРИТЕ И ТИ НАЛАГАТ МЕРКИ .И ТО КАКВИ МЕРКИ НЕЕФЕКТИВНИ И БЕЗМИСЛЕНИ
  • 21 Ние тук

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Макрон":

    Не се бодем. Доброволно няма да стане. Дано ваксинираните овце не станат 50%, че тогава ще имат силата да се наложат чрез господарите си над останалите трезвомислещи 50% .

    Коментиран от #24

  • 22 ЦК на БСП

    1 11 Отговор
    Ще внесем законопроект да замразим пенсиите на пенсионерите, които не са ваксинирани, защото вдигането на пенсиите при бюджетен дефицит е глупав ПР. Сега ше оправим грешката другари!
  • 23 Там

    2 30 Отговор
    Ваксинацията е задължителна.Ако нямаш ваксина не вървиш...Както в Гърция и Франция.За цяла Европа ще бъде задължителна.Гответе се и вие българи - няма кой да ви разреши да се ширите без ваксина.

    Коментиран от #29

  • 24 Не разбрах кои ние ?

    2 16 Отговор

    До коментар #21 от "Ние тук":

    За България ли пишеш ,нещо не ми се връзва питам защото не знам нямам информация по скоро нямам време да науча за всички държави по- отделно?Още в началото на ваканцията Август месец Макрон си каза думата нямаше много мераци за ваксини .Хубаво ама на работа шефа ти казва избирай ваксина или напускаш работа цирка до тук.За учениците същата работа има още такива които са против твърде малко до месец тестовете за ковид ще са платени ,и тези които нямат ваксина ще са без работа кино ,ресторант забаления забрави без ваксина.

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    8 2 Отговор
    И колко души имат новозаболели?
  • 27 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "фен на танас":

    А не зависи ли и от здравната система?
  • 28 Крепостни

    4 14 Отговор
    Селяни щракате ли зад клавиатурите много голяма компетенция по-всичко Българина да не може да повярваш, че последен по здравеопазване последен по доходи по образование по дълголетие. Испания на първо място в света по дълголетие, а вие на кое сте професори

    Коментиран от #32

  • 29 Тук

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Там":

    Можеш да заповядаш да ни ваксинираш НАС българите, е поне да опиташ хаха! Ще ти дадем да подпишеш и информирано съгласие за последствията хаха!
  • 30 Анонимен

    24 6 Отговор
    Винаги съм смятал испанците за тъпи, но те се оказаха не просто тъпи, а най-тъпите.

    Коментиран от #31, #38

  • 31 Ти ли си

    4 14 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    умния ти си българин най-проста нация!! Що с тъпи испанците крепостен селянин затова че са открили половината свят затова че 70% от плодовете и зеленчуците на масата са открити от тях и донесени от Южна Америка затова че имат най-доброто здравеопазване в Европа ли най-добрата социална система

    Коментиран от #34

  • 32 Явно България няма пари за

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Крепостни":

    Ваксини и не са ваксинарини професори и философи знаят всичко аз и ти не можем се мерим с тях.
  • 33 Така е

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    30 процента неваксинирани са 12 милиона! Нормално да дават жертви! У нас е малко повече в процент!

    Коментиран от #39

  • 34 Недей ся

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ти ли си":

    Ти на Ганьо не давай акъл! Той ся ще затвори икономиката, заведенията вече затвориха, младите след 2 седмици без работа тръгват да работят в чужбина и че гледаме какво шоу ще става. Да видим кой че устани в БГ-то!
  • 35 Нов Световен Ред New World Order

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не разбрах кои ние ?":

    За България говоря! Съжалявам, пич! Съжалявам, че ви оставят без избор и ви изнасилват! Гадни времена идат, да помага Бог!

    Коментиран от #37

  • 36 Ееееее

    6 6 Отговор
    Абе аз чак толкова стар не съм, ама знам че мен Живков също ме ваксинираше, даже без да ме пита! И глей, още съм жив! Вие при Живков живяли ли сте? Щото при Живков, нямаше неваксинирани!
  • 37 Нямаш избор ,безработните ,

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Нов Световен Ред New World Order":

    мигрантите не ги знам може да им спрат социалните ако откажат има още част от работещи без ваксина няма да е за дълго или най лошото ако нямаш ваксина няма излизаш от дома си.Имаше смели хора закупили сертификат до едно време проблеми с властите не си струва .Не знам на къде отива света ама не за хубаво това да нямаш избор заплата и всичко е добре къща, храна или не на ваксината беработен и гладни деца
  • 38 Испански

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    Абсолютно съм съгласен с теб! Махат им задължително носене на маски по улиците, а те вече трети месец не ги свалят. Това испанец и грък все един идиот ги е правил.
  • 39 Верно ли

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Така е":

    Не, не е нормално! И точно те са примера, че ваксите не работят! При 70% набодени изобщо не трябва да има вирус там, да не говорим за преболедувалите, които не можем да гадаем ваксинирани ли са, или не. И тази ЕЛЕМЕНТАРНА сметка би трябвало да пали червената лампа на всеки, можещ да мисли с главата си! Нема нужда да ми отговаряш - не влизаш в тая група!
  • 40 Да бее

    6 0 Отговор
    Никакви рестриктивни мерки . А бре недоучен, Затваряне на провинциите и джижение между тях само с открит лист.Затворени барове и ресторанти мвсеци наред. Вечерни чесове и забрана за излизанЕ. Задължително носене на намордници(маски) от началото на пандемията та до преди 1 месец. И ОЩЕ И ОЩЕ... И на това му казваш никакви ректристивни мерки. Аман от и.диоти. Аман от Дойче зеле.
  • 41 ааа нее

    7 1 Отговор
    Дойче мойче.А някой да ви подсети че в Испания в момента има повече заразени на 100 000 души от България(включително и ваксинирани). А обяснето го това господа ковидясали от дойчето.
  • 42 Въпрос

    0 0 Отговор
    А каква е тайната на Израелския неуспех?
Новини по държави: